jump to navigation

ATENTIE! Vor profita de aceasta ocazie; 16/02/2010

Posted by moderat in act aditional, anpc, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr, comisioane, contract, credite, Punct de vedere.
Tags: , , , , ,
trackback

Băncile, obligate să modifice aproape toate contractele de credit în 2010
Băncile vor modifica până în septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
În cazul împrumuturilor cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensaţie de cel mult 0,5% din principalul rămas de plată pentru scadenţe de sub un an şi maximum 1% la perioade mai mari de un an rămase din maturitatea iniţială.
„Ideea legiuitorului european a fost să asigure o mai bună circulaţie a serviciilor, astfel încât clienţii să poată pleca dacă vor găsi condiţii mai bune în altă parte. Este vorba de mobilitatea consumatorului. În cazul dobânzilor negociate la un nivel fix, s-a convenit că clientul trebuie să plătească, dar o suma mai mică, pentru a-şi putea refinanţa împrumuturile”, a declarat Mihail Meiu, director în ANPC.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing , care vor prelua majoritatea condiţiilor impuse în prezent de legislaţia românească în cazul creditelor de consum.
Actul normativ va reglementa informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiu precontractual, informaţiile ce trebuie incluse în contractele de credit precum şi în publicitatea aferentă. De asemenea, sunt reglementate aspecte referitoare la dobâdă şi la comisioane precum şi formula de calcul a dobânzii anuale efective.
Băncile vor fi obligate să folosească formule de calcul a dobânzii pentru toate creditele aflate în sold şi să întocmească acte adiţionale la contractele actuale în termen de 90 de zile de la 11 iunie, dată în care va intra în vigoare noul act normativ.Astfel, la împrumuturile ipotecare sau imobiliare cu dobânzi variabile şi contractele de leasing se vor calcula dobânzile printr-o rată de referinţă la care se va adăuga o marjă fixă.
„Noi am introdus termenul de 90 de zile, în directiva nu există o perioadă de acomodare pentru criteriile obligatorii. Vom discuta în următoarele 30 de zile cu reprezentanţii societăţilor de credit şi după acest termen trebuie să ieşim foarte repede cu forma finală a actului normativ, care va fi trimisă ministerelor responsabile spre avizare”, a adăugat Meiu.
Directiva va introduce şi obligativitatea comunicării către consumator a informaţiilor precontractuale prin intermediul unui formular standardizat. Consumatorii vor primi, înainte de semnarea unui contract de credit, un formular standard care cuprinde informaţii care să le permită acestora să compare mai multe oferte, inclusiv din alte state UE, pentru a putea lua o decizie informată cu privire la eventuala încheiere a unui contract de credit.
„În ceea ce priveste calculul dobanzii anuale efective (DAE), prin formula de calcul se doreşte oferirea unei reprezentări numerice şi comparabile a costului, astfel încât să se poată compara ofertele
diferiţilor creditori naţionali sau din alte state membre, în vederea alegerii celei mai bune oferte. DAE are trei elemente: – formula în sine; – un set de observaţii necesare pentru a evita neclarităţile; – o
serie de ipoteze suplimentare, necesare pentru categorii specifice de credite” se spune în nota de fundamentare la proiectul de ordonanţă.
De asemenea, noile reglementări vor institui dreptul consumatorului să se retragă din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.
Actul normativ se aplică şi contractelor care prevăd facilitatea „descoperit de cont”, fie instituind un regim mai uşor pentru anumite tipuri de „descoperit de cont”, fie aplicându-se în totalitate acelor
contracte conform cărora creditul trebuie rambursat într-o perioadă mai mare de 3 luni.
Băncile vor avea obligaţia să evalueze bonitatea consumatorilor şi pentru a se evita supraîndatorarea. Accesul la bazele de date trebuie asigurat, la nivel transfrontalier, pentru toate instituţiile care au calitatea de creditori.
După intrarea în vigoare a ordonanţei se vor aduce modificări şi asupra Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, precum şi asupra Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing. Totodată va fi abrogată Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice.

Comentarii»

1. JECMANIT - 17/02/2010

Avand in vedere ca Bancile vor fi obligate sa modifice aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE pana in luna septembrie 2010 si eu avand contract incheiat cu Volksbank – in care ma lupt pentru revenirea la dobanda fixa de 5,95% p.a.(marita abuziv la 7,45% p.a.) ce se va intampla?
Cu siguranta procesul cu banca se va castiga in viitorul apropiat si vor fi obligati sa revina la dobanda initaiala, conform hotararii definitive si obligatori ce se va da…

2. Radu - 19/02/2010

proiectul de ordonanta specifica:
Art. 91. – (1) Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispozitiile din prezenta ordonanţă de urgenţă.
(4) Se interzice introducerea în actele adiţionale a altor prevederi decât cele din prezenta ordonanţă de urgenţă. Introducerea în actele adiţionale a oricăror altor prevederi decât cele impuse de prezenta ordonanţă de urgenţă sunt considerate nule de drept.

sa speram ca asa o sa fie.

3. Lacra - 22/02/2010

Vor incerca sa ne modifice dobanda fixa in dobanda variabila.
O sa fie un razboi, asta e clar.

4. aurar - 24/02/2010

Cand naiba o sa invatam ca actualul sistem in care traim este primitiv si ineficient pentru omenire!
O stire care iti da de gandit profund!

http://www.gandul.info/news/de-ce-da-bnr-un-milion-de-euro-pe-12-jeepuri-daca-nu-cheltuim-banii-trebuie-sa-i-distrugem-5584437

5. AntiBancar - 07/07/2010

Salut. Nu ati mai scris nimic de mult timp. Tocmai acum cand avem nevoie de cat mai multe informatii , sa nu ne lasam iar pacaliti. Vor schimba contractele vechi. Prin acte aditionale. Cum sa ne protejam de acestea? Sa refuzam sa semnam daca ni se pare ca iar ne jecmanesc? Cum vor trece de la dobanda interna de finantare a bancii la EURIBOR sau ROBOR? Pot sa mareasca marja? Din ce mi-a explicat cineva au scos comisionul de urmarire riscuri dar au introdus altul care are aceeasi valoare ca acesta. Se numeste comision de gestiune ( ma refer la BCR, la altele nu stiu ). Eram sigur ca vor ocoli legea. Alte pareri, informatii mai aveti?

6. lucramdegeaba - 21/08/2010

Am credit la Volksbank. Anul trecut au vrut sa-mi prelungeasca perioada de aplicare si percepere a comisionului de rezerva. I-am dat in judecata. Ei au depus intampinare la dosar. Au dat-o in bara cu intampinarea. Au citat un articol din conventia de credit, dar in mod gresit, adica favorabil lor. Deci in contract scria o treaba, in intampinarea depusa la dosarul cauzei altceva. Eu zic ca e infractiune de fals intelectual si uz de fals. Nu stiu daca sa formulez plangere penala sau nu impotriva lor. M-am gandit sa astept sa vad cum „aplica” OUG 50/2010.
P.S. 1. Intre timp s-au lins pe bot si de comisionul de rezerva si de dobanda majorata. Urmeaza sa spuna pa si pusi si la comisionul de risc.
2. Imi ofer disponibilitatea sa colaboram, cu sfaturi concrete si documente, sa le mai reducem din profituri.

moderat - 23/08/2010

Multumim ptr disponibilitate si felicitari ptr determinarea ta in apararea drepturilor contractuale si legale. Daca doresti poti trimite documentele pe adresa de mail din contact.


Lasă un comentariu