Amendamente la OUG 174/2008 (anpc) 04/02/2009
Posted by moderat in banci, comisioane, credite, dobanzi, rezerva minima obligatorie.trackback
Conform celor publicate pe site-ul Domnului Senator Iulian Urban , Comisia Juridica a Senatului, a votat in unanimitate amendamentul propus de senatorul Urban Iulian prin care se interzice bancilor sa reziliere contractul unui client, caruia i s-a notificat o majorare a dobanzii aferente unui credit, si care nu poate sa acopere din veniturile sale financiare, contravaloarea noului nivel al dobanzii notificate de banca.. Practic banca nu poate pur si simplu sa rezilieze contractul de credit bancar ( credit de consum sau credit ipotecar ) inainte de a :
– analiza situatia financiara a clientului
– propune o reesalonare a graficului de rambursare sau o propunere de refinantare a creditului raportat la veniturile actuale ale clientului caruia i s-a anuntat majorarea de rata.
Numai daca veniturile clientului bancii permit suportarea de catre acesta a reesalonarii sau refinantarii, se va proceda ca atare, altfel, clientul va ramane sa plateasca in continuare rata bancara stabilita la semnarea contractului, intrucat veniturile lui nu-i permit sa acopere contravaloarea noii valori a ratei impusa de banca.
In acest fel am reusit sa limitam practica bancilor care transferau in sarcina clientilor lor, orice majorari ale dobanzilor internationale, desi in ultimii ani, au facut profituri uriase in Romania, tocmai din multitudinea de comisioane si majorari abuzive de dobanzi impuse clientilor bancari.
O asemenea masura de protectie era mai mult decat necesara in 2009 in Romania si ma bucur ca am gasit intelegea si sustinerea colegilor mei din Comisia Juridica de la Senat.
Banca nu mai poate acum sa scoata la vanzare casa clientului care nu isi permite din veniturile realizate, sa plateasca ratele majorate ale creditelor, comunicate de banci, adica trebuie sa tina cont de situatia financiara reala si actuala a acestuia !
De asemenea bancile nu mai pot sa introduca comisioane sau tarife pe nota de plata a clientilor, facand trimiteri la eventualele conditii generale ale furnizorului de servicii bancare. In acest fel se rezolva o alta problema grava cu care se confrunta romanii si anume faptul ca se invocau tot felul de conditii generale sau termeni care nu era niciodata prezentati consumatorilor, pentru a se invoca cresterea unor rate.
De asemenea s-au majorat si amenzile aplicate bancilor.
Asteptam sa vedem in ce forma finala o sa iasa din Parlament.
(completare) Amenzile au fost dublate, adica băncile vor putea fi sancţionate cu sume între 2.000 şi 100.000 de lei ( pana acum era 1000 – 5000) dacă abuzează de clienţi, nerespectându-le drepturile.
<<<<<<<<<<<<<<<<dar domnilor cum ramane cu euriborul? daca ei nu vreau sa scada dobanda?Nu-i pune nimeni la punct?