jump to navigation

Zi decisiva ptr clientii Volksbank, dar nu numai. 04/02/2009

Posted by moderat in banci, bnr, credite, dobanzi, rezerva minima obligatorie.
trackback

Dupa cum cunoasteti azi are loc sedinta de politica monetara la BNR. In functie de deciziile anuntate azi, Volksbank va decide daca vor reduce dobanzile la creditele acordate incepand din aceasta luna, asa cum promitea  Gerald Schreiner intr-un interviu la sfarsitul anului trecut. Surse din Volksbank spun totodata ca este posibil ca din 15 februarie 2009 Volksbank sa deblocheze si creditarea catre persoane fizice.

Dupa cum se mentioneaza mai jos sunt ceva sperante in reducerea dobanzilor, insa eu personal cred ca factorul deciziv in micsorarea dobanzilor ( marirea lor a fost bazata pe clauze abuzive in contract conform ANPC) consta in numarul de reclamatii inregistrate la ANPC ptr aceasta banca, si mai ales ca aceste reclamatii sunt in faza proceselor in instanta. Volksbank spera prin aceste masuri stoparea actiunilor in instanta si pozitionarea pe primul loc in randul bancilor ce ajuta statul in deblocarea creditarii.

„Analiştii AAFBR se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda cheie şi să coboare rata rezervelor minime. Banca centrală ar putea menţine rata dobânzii cheie la 10,25% la şedinţa de politică monetară de miercuri, dar ar putea să reducă rata rezervei minime obligatorii la lei, susţin majoritatea analiştilor membri ai Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). „Menţinerea la 10,25% a dobânzii de politică monetară a fost estimată de către 57% dintre participanţii la sondaj, diferenţa de 43% estimând reducerea acesteia. În ceea ce priveşte rata rezervei minime obligatorii la pasivele în lei, 93% dintre participanţii la sondaj estimează scăderea acesteia, diferenţa de 7% estimând menţinerea acesteia la 18%”, se arată în comunicatul transmis, marţi, de AAFBR, ce prezintă opiniile exprimate de membrii AAFBR în cadrul unui sondaj intern. De asemenea, 57% dintre participanţii la sondaj estimează că Banca Naţională a României (BNR) va menţine rata rezervei minime obligatorii la pasivele în valută la 40%, diferenţa de 43% estimând scăderea acesteia. AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 40 de analişti şi manageri de portofoliu din sectorul bancar, al fondurilor de pensii şi al societăţilor de administrare a investiţiilor, precum şi al societăţilor de asigurări şi piaţa de capital.”

In fine, peste 4 ore vom sti cel putin linia trasata de Isarescu in acest sens. Pana atunci mizez si eu pe 2 cifre: 10.00 si 16.00

Comentarii»

1. moderat - 04/02/2009

Din pacate doar una din cifre am prevazut-o corect, BNR nu a redus decat DOBANDA DE REFERINTA LA 10% de la 10.25%. Rezervele minimi obligatorii raman neschimbate atat la lei cat si ptr valuta.

In aceasta situatie lucrurile se vor complica in sistemul bancar, deci si implicit pentru clientilor bancilor.

Tragand o concluzie, lui Isarescu ii este frica de curs valutar, iar specialistii financiari comunica ce vor ei sa se intample (cu o mare doza de subiectivism) nu si ce ar fi bine pentru noi, tocmai pentru a creea presiune pe banca centrala.

Asteptam acum deciziile Volksbank referitor la costurile creditelor ( eu cred ca nu vor misca ceva in sens pozitiv).

2. moderat - 04/02/2009

Banca Naţională a României

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din 4 februarie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:

1. Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an de la 10,25 la sută începând cu data de 5 februarie 2009;

2. Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară;

3. Menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 februarie 2009, când va fi anunţat şi calendarul pe următoarele 12 luni al întâlnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.

(WWW.BNR.RO)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: