1% – 2% – 10%, adica Anglia – CE – Romania – Dobanda de politica Monetara 05/02/2009
Posted by moderat in banci, bnr, credite, dobanzi, rezerva minima obligatorie.Tags: dobanda de politica monetara
trackback
Dupa ce de dimineata Banca Centrala a UK a redus dobanda de politica monetara la 1%, a venit randul si BCE sa ia o decizie in acest sens, conform Reuters, si anume sa mentina aceasta dobanda la 2%.
“Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină dobânda de politică monetară la 2%, după mai multe reduceri consecutive în ultimele patru luni, care au diminuat dobânda cheie cu 2,25 puncte procentuale. La şedinţa de politică monetară din ianuarie, instituţia financiară a redus dobânda cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, cel mai scăzut nivel de la introducerea euro, care a mai fost atins cu patru ani în urmă. După decizia din ianuarie, declaraţiile oficialilor BCE au indicat că banca va menţine la şedinţa din februarie dobânda cheie la 2%, urmând să o reducă la întâlnirea din martie.”Dobânda zero, în momentul de faţă, nu este un obiectiv pe care să-l considerăm potrivit”, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, în cadrul unei conferinţe de presă organizată după ce banca a anunţat decizia de menţinere a dobânzii cheie. El nu a exclus posibilitatea ca BCE să reducă dobânda în şedinţa din martie.”
La noi 10% conform deciziei de ieri a bancii nationale.
Cum vor justifica „bancile – fiice” costurile de finantare, nu e o mare problema, praf in ochii romanilor neprotejati.
Incerc a va prezenta contestul zonal referitor la DOBANDA DE POLITICA MONETARA a statelor centrale si de est ale Europei: Acum CEHIA, urmeaza Polonia si Ungaria.
Banca centrală din Cehia a coborât joi 05.02.2009, dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual, la 1,75%, în conformitate cu aşteptările, relatează Reuters. Nivelul de 1,75% este un minim istoric, care a mai fost în vigoare la jumătatea lui 2005. Banca centrală a Cehiei a coborât dobânda cheie cu 2 puncte procentuale începând din august 2008, când a demarat un ciclu de relaxare a politicii monetare.
„Teama de o evoluţie spre recesiune economică a fost mai mare decât îngrijorările legate de deprecierea coroanei cehe şi de accentuarea inflaţiei”, a comentat Michal Brozka, analist la Raiffeisen Bank.
„Un nivel mai scăzut al dobânzilor este favorabil pentru economie şi o poate ajuta în viitor, însă pentru ca banii să circule, trebuie restabilită încrederea”, a adăugat el.
Analiştii se aşteaptă ca efectul deciziei asupra cursului coroanei cehe să fie redus şi anticipează chiar o reducere suplimentară a dobânzilor.
„Cred că banca centrală va continua să scadă. Pragul de jos va fi undeva în jur de 1% şi va fi atins în primăvară sau la vară”, a estimat Miroslav Plojhar, economist pentru pieţe emergente la JP Morgan.
După anunţarea deciziei, coroana cehă s-a întărit uşor în faţa euro, de la 28,4 unităţi/euro până la 28,27 coroane/euro în jurul orei 13:30.
Altii pot supravietui la 1.75%, noi ne chinuim cu 10%!
Polonia: Politica de dobanda monetara 2009
Banca Centrala a Poloniei a redus, astazi 27 ianuarie 2009, dobanda de politica monetara cu aproape un punct pocentual, respectiv 0,75% in incercarea de a stimula creditarea companiilor pentru a stopa reducerea numarului angajatilor.
Ca urmare, dobanda cheie a coborat de la 5% la 4,25%, in conformitate cu estimarile majoritatii analistilor economici.
„Ultimele date macroeconomice justifica o asemenea decizie ca o reactie la incetinirea cresterii economice si a presiunilor inflationiste”, sustine Jaroslaw Janecki, economist sef la Societe Generale, sucursala din Varsovia.
Acesta a adaugat ca este mai mult ca sigura o noua reducere a ratei dobanzii de politica monetara spre sfarsitul celui de al doilea trimestru al anului in curs, pana la nivelul de 3,5%.
Deci la ei 4.25% la noi 10%.
Polonia reduce iar dobânda de referinţă. Consiliul de Politici Monetare al Poloniei a decis ca deobanda de referinta sa fie redusa cu 0,25 puncte procentuale pana la valoarea de 4%. Banca centrala de la Varsovia spera ca in acest mod sa stimuleze creditarea si sa dea un semnal de incredere investitorilor straini.
Decizia a fost luata mai mult pe considerente economice, avand in vedere faptul ca productia industriala din Polonia a scazut in ianuarie cu 14,9% fata de perioada similara a anului trecut.
Procentul a fost atat de mic deoarece, in ultimele saptamani, zlotul polonez a pierdut teren atat in fata euro cat si a dolarului american. Desi o dobanda de referinta mica ar avea efecte de slabire a monedei nationale, totusi va avea efecte pozitive in economie.