volksbank inchide 25 de unitati 06/02/2009
Posted by moderat in banci, comisioane, credite, dobanzi, rmo, volksbank.Tags: banci, credite, rezerva minima obligatorie, volksbank
trackback
Prăbusirea creditării din ultima perioadă loveste afacerile cărora euforia împrumuturilor din ultimii ani le-a asigurat până acum o dezvoltare explozivă. Francizele bancare se văd astfel nevoite să-si limiteze expansiunea, la putin timp după ce au fost lansate.
În 2006, ING Bank a spart gheaţa prin inaugurarea unui parteneriat de tip franciză. La scurt timp, Volksbank preia ideea şi începe vânzarea de francize bancare pentru extinderea reţelei de sucursale. La începutul anului trecut, Euroins Asigurări implementează sistemul francizei şi în asigurările generale, considerând că vânzările companiei vor creşte astfel mai accelerat decât prin utilizarea tradiţională a reţelei de brokeri de asigurări.
Între timp, piaţa financiară a cunoscut modificări importante. Noile norme de creditare şi problemele de lichiditate de pe piaţa bancară au condus, în ultimele trei luni, la scăderea puternică a creditării persoanelor fizice. Băncile comerciale s-au văzut nevoite să-si modifice strategiile de dezvoltare. Câteva si-au diminuat activitatea de retail şi majoritatea s-au reorientat către produsele de economisire. Aceste modificări de strategie au determinat şi oprirea proiectelor de expansiune teritorială.
În acest context, Volksbank, instituţie care deţine la ora actuală 95 de francize, anunţă că, în acest an, va închide 25 de unităţi francizate. „În schimb, vom deschide alte 15 sucursale bancare noi“, precizează Gerard Schreiner, preşedinte Volksbank. Primul motiv care a stat la baza deciziei de închidere a unităţilor date în franciză a fost faptul că volumul de creştere generat de acestea nu a fost satisfăcător.
Cel de-al doilea motiv se leagă de schimbarea integrală a strategiei băncii: „Acum, vom merge mai mult pe produse non-risc, cum sunt depozitele, conturile curente, canalele de internet banking etc., care nu se vând la fel de bine precum creditele“, precizează Schreiner. Cele 70 de francize Volksbank care vor rămâne pe piaţă îşi vor împărţi activitatea în două componente: 50% pe vânzarea de depozite şi alte produse non-risc şi 50% pe vânzarea de credite. O modificare radicală a ponderii, în conditiile în care, la finele lui 2008, valoarea depozitelor atrase de Volksbank a fost de 570 de milioane de euro, de aproape sase ori mai mică decât volumul creditelor (3,33 miliarde de euro).
Sfârsit de drum pentru modelul agresiv de creştere
Preşedintele băncii spune că diferenţa dintre sursele plasate şi cele atrase de bancă este asigurată de acţionari prin linii de credit pe termen mediu şi lung (între trei şi zece ani). Un astfel de model de afacere bancară, dependent de liniile de credit atrase de la banca-mamă, cu mensinerea unei diferenţe uriase între pasive şi active, nu mai poate fi susţinut însă în noile condiţii financiare internaţionale. Ceea ce explică schimbarea de strategie a celei mai agresive bănci din 2008 (într-un singur an, Volksbank a urcat şapte poziţii în top zece bănci din punctul de vedere al activelor, tocmai prin politica de creditare).
Reprezentanţii ING Bank sunt mai rezervaţi în declaraţii, preferând să spună că, la ora actuală, au 177 de unităţi, care vor rămâne funcţionale şi în 2009, fără a preciza câte dintre acestea rămân francize şi câte unităţi proprii.
( sursa : capital – Doamna Moldoveanu Gabriela)
Citibank România închide 30 din cele 39 de centre CitiFinancial şi opt centre de vânzare, urmând să ofere atât servicii corporate, cât şi pentru populaţie prin cele 17 agenţii rămase şi să folosească 42 de centre de vânzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor.
„Activitatea Citi în România este derulată ţinând cont, în primul rând, de contextul economic din ţară, iar deciziile de business sunt luate în raport cu aşteptările şi nevoile pieţei locale. În acest context, am decis reorientarea reţelei de distribuţie în sensul folosirii unităţilor teritoriale Citibank ca puncte de distribuţie pentru întreaga gamă de produse şi servicii a băncii”, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţii băncii.
Procesul de reorganizare a reţelei de distribuţie se va desfăşura în primul trimestru al anului 2009 şi va presupune concedierea a 80 – 90 de angajaţii. Citi oferea, anterior acestei reorganizări, produse bancare pentru companii prin 8 centre de afaceri, iar divizia pentru persoane fizice a băncii opera prin intermediul a 39 de agenţii CitiFinancial şi a 50 de centre de vânzari.
La sfârşitul etapei de restructurare, Citibank România îşi va deservi clienţii prin intermediul a 59 de puncte de contact, în 35 de oraşe, respectiv 17 agenţii şi 42 de centre de vânzare, care vor distribui produsele de creditare prin intermediul brokerilor
Operatiunile RBS din Europa de Est, scoase la vanzare dupa ce vor fi incluse intr-o „banca rea”
Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), prezenta si pe piata din Romania, a lansat una din cele mai ample operatiuni de restructurare din Regatul Unit, care prevede includerea activelor neperformante de cateva sute de miliarde de lire sterline intr-o „banca rea” si ulterior, scoaterea acestora la vanzare, scrie cotidianul The Times.
O mare parte din divizia de investitii a bancii va fi propusa spre vanzare sau inchisa. Operatiunile din Asia si diviziile de retail din Centrul si Estul Europei vor fi vandute, potrivit publicatiei britanice. Toate aceste operatiuni vor fi „ingramadite” intr-o „banca rea”, in interiorul grupului, care isi va publica rezultatele separat.
RBS va plasa de asemenea, active toxice in valoare de cel putin 200 de miliarde de lire sterline in controversata schema guvernamentala de protectie a activelor bancare .
Miliardarul Wilbur Ross conduce un grup de fonduri de investitii care poarta negocieri cu guvernul si reprezentantii bancii pentru preluarea unor credite neperformante. Un alt posibil cumparator este si Sir Richard Branson, directorul grupului Virgin.
„Bancii bune” ii vor reveni operatiunile comerciale si de retail din Marea Britanie, SUA, si alte cateva state in care RBS detine o cota de piata semnificativa.
RBS a intrat pe piata romaneasca anul trecut, prin preluarea operatiunilor locale ale bancii olandeze ABN Amro.
24.02.2009
Un numar de 25 de unităţi bancare Volksbank operate în franciză au fost închise anul trecut, iar in acest an isi vor inchide portile alte 15-20 de francize, din cauza inghetarii activitatii de creditare, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner.
În prezent, Volksbank România are o reţea de 70 de unităţi în franciză si 173 de unitati proprii. Pentru 2009 banca vrea sa mai deschida alte unitati proprii, astfel incat reteaua sa ajunga la 194 de unitati.
Preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner, a explicat că se vor închide în principal unităţile în sistem franciză care s-au deschis în 2008 şi nu au putut ajunge pe profit până la sfârşitul anului.
„Decizia de inchidere a unitatilor a fost luat de cei care operau franciza, pentru ca au preferat sa nu ajunga pe pierdere”, a spus Schreiner.
El a arătat că perspectivele pentru următorii doi ani nu sunt favorabile, iar antreprenorii nu mai pot şi nu mai vor să meargă încă doi ani pe pierdere