Volksbank – abuzuri dupa abuzuri 10/02/2009
Posted by moderat in anpc, ARB, banci, bnr, comisioane, credite, dobanzi, opc, rezerva minima obligatorie, rmo, volksbank.Tags: abuz, act aditional, amendament, anexa, banci, clauze, comisioane, contract, credite, dobanda de politica monetara, dobanda fixa, dobanzi marite, modificari, prelungire RMO, rezerva minima obligatorie, rmo, volksbank
trackback
Cei ce au reclamat prelungirea abuziva a RMO au inceput sa primeasca anexe la contract prin care se renunta ca acest comision dar…. mai bine analizati voi acest act aditional
ACT ADITIONAL NR. LA CONVENTIA DE CREDIT NR.
Incheiat intre:
Si
In calitate de Parti ale Conventiei de Credit nr. denumita in continuare “Conventia”), avand in vedere totodata intentia Bancii de a clarifica unele prevederi contractuale si de a asigura o informare corecta, completa si precisa a Imprumutatului/Codebitorului/Garantului cu privire la sensul anumitor termeni utilizati in cuprinsul Conventiei la data semnarii acesteia, au convenit reglementarea urmatoarelor aspecte si modificarea/completarea Conventiei, dupa cum urmeaza:
Art.1
Lit. (e) a punctul 5 “Comisioane” din Conditiile Speciale ale Conventiei se elimina. Drept urmare, Comisionul de rezerva minima obligatorie/ comisionul de rezerva se elimina din Conventie si nu va mai fi perceput incepand cu data primei scadente urmatoare datei in care este semnat prezentul act aditional. Graficul de Rambursare se modifica in mod corespunzator.
Art. 2
Punctul 1 “Definitii” din Conditiile Generale ale Conventiei – urmatoarele definitii se vor modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“ROBOR” – nivelul mediu de referinta al ratelor de dobanda pentru operatiunile de plasare de fonduri, in Lei, la diferite termene, pe piata interbancara din Romania, astfel cum acesta este afisat cu doua zile inainte de data de referinta (ex. data tragerii, data ajustarii dobanzii, etc.), in pagina corespunzatoare a serviciului Reuters in jurul orei 11, precum si in presa de specialitate;
„Schimbari Semnificative” – sunt considerate si intelese de catre Imprumutat/ Garanti/ Codebitori ca reprezentand orice situatii ce nu se incadreaza in limtele conditiilor obisnuite ale pietei si care constau in (i) orice variatie cu o cota procentuala de 0,2% p.a. sau mai mare a valorii Indicilor de referinta ai pietei monetare, fata de valoarea acestora la data de referinta (ex. data acordarii creditului, data revizuirii dobanzii curente etc), (ii) orice modificari ale costurilor de refinantare ale Bancii care ar genera o depasire a nivelului maxim acceptabil pentru aceasta in vederea continuarii desfasurarii activitatii, in legatura cu un anumit produs/ serviciu, in conditii de profitabilitate precum si (iii) orice modificari legislative ce ar supune Banca la suportarea unor costuri noi/ suplimentare/ majorate fata de cele avute in vedere la data de referinta (ex. data acordarii creditului, data revizuirii dobanzii curente etc), incluzand, dar fara a se limita la situatiile prevazute la Sectiunea 10), pct. 10.1. din prezentele Conditii Generale;
Art. 3
Lit. c) a punctului 3.1.2. din Sectiunea 3 „Costuri” din Conditiile Generale ale Conventiei se modifica si va avea urmatorul continut:
c) Rata dobanzii curente este exprimata in forma procentulala (ex. x%), valoarea sa fiind mentionata in Conditiile Speciale;
Art. 4
Dupa lit. n) a punctul 7.1. din Sectiunea 7 “Obligatiile partilor” din Conditiile Generale ale Conventiei se introduce lit. n1) care are urmatorul continut:
n1) Prin semnarea prezentei Conventii, Imprumutatul declara ca a fost informat de existenta Riscului de Dobanda si a Riscului Valutar, pe care astfel intelege sa si le asume, in deplina cunostinta de cauza.
Toate celelalte prevederi ale Conventiei raman neschimbate si se vor aplica in consecinta.
Partile subscrise cunosc si accepta drepturile si obligatiile ce le revin conform clauzelor Conditiilor Speciale, precum si ale Conditiilor Generale ale Conventiei, astfel cum au fost acestea modificate prin prezentul act aditional, declarand totodata ca inteleg faptul ca (i) prevederile Conditiilor Speciale se completeaza, in masura in care din context nu rezulta altfel/contrariul, cu prevederile Conditiilor Generale si ca (ii) in masura in care intre prevederile Conditilor Speciale si prevederile Conditiilor Generale, exista contradictie, vor prevala informatiile cuprinse in Conditiile Speciale, acesta avand caracter derogatoriu.
Impumutatul/Codebitorul/Garantul declara ca a studiat cu atentie, ca a primit toate explicatiile necesare si ca a inteles pe deplin si in mod corect toti termenii si toate conditiile prezentului act aditional la Conventie, motiv pentru care de buna voie si fara existenta vreunei constrangeri intelege sa procedeze la semnarea acestuia.
Prezentul act aditional face parte integranta din Conventia de Credit nr. _______ si a fost incheiat astazi, 00.02.2009, in 2 (doua) exemplare originale, toate avand aceeasi valoare juridica, dintre care unul este retinut de Banca, iar restul se vor inmana celorlalte Parti.
BANCA: IMPRUMUTATI: IMPRUMUTATI/ GARANTI,
un sfat ptr cei interesati si in cauza:
tocmai aceste propuneri sunt pct slabe, dar nu numai, din contractele volksbank semnate in 2007 si ineput de 2008.
Am citit de 2 ori actul (cel afisat de tine aici) si nu vad care ar fi problema. Lamureste-ma tu daca e ceva ca eu sincer nu vad. Merci.
pe scurt, banca nu-ti ofera ceva, cmro este ilegal si abuziv prelungit, dar te conditioneaza sa accepti alte clauze ce te vor subjuga in viitor. Detalii saptamana viitoare
Buna
La o analiza atenta a clauzelor care ar trebui sa modifice contractul, veti vedea ca accepta renuntarea la RMO care este abuziv si poate fi contestat in justitie, si impune inlocuirea acestuia cu acceptarea schimbarii din dobanda fixa in dobanda variabila, evident raportata la ROBOR(desi moneda creditului este EURO, ceea ce implica deja asumarea unui major risc valutar). Incalca ordonanta de urgenat 174/2008, neprecizand clar dobanda, raportarea la un indicator clar, nu respecta termenul de 15 zile de analiza a propunerii, etc
Se poate ca renuntarea la comisionul RMO sa aduca o crestere a dobanzii peste nivelul acctual al RMO (1,85%). Asta pt cine semneaza
ai perfecta dreptate Meg. Exista si cazuri in care in contract exista acele definitii dar nu sunt contracte cu dobanda fixa, dar au comision RMO. Acesti clienti nu au primit aceasta anexa ptr semnal. De de oare?
VOLKSBANK trece la pasul doi, dar nu ultimul, in incercarea de a-si pacalii clientii, dupa ce au constatat ca fraierii nu prea au dat buzna sa semneze anexa prin care isi doneaza tot bancii. Acum incearca sa ne cumpere cu 150 de euro in medie, si astia ai nostrii pentru ca reprezinta CRMO pe primele doua luni ale anului, oferind o a doua oferta de anexa in care ne returneaza aceasta suma dar si retragerea reclamatiilor depuse la ei, BNR, ANPC.
Conform unui zarzavagiu dun piata OBOR, cu auzul foarte bun cred ca astfel nu-mi explic cum stie tot ce se discuta in centrala din Mihai Bravu, acestia nu vor relansa creditarea pana nu vor putea calcula costurile cu contractele vechi, de aceea tinta principala este corectia acestora in special a celor cu dobanda fixa, sa fie transformate si acceptate in contracte cu dobanda variabila.
Primul pas este conditionarea de RMO iar ultimul este de micsorarea dobanzii pe termen scurt, cea ce implicit inseamna ca recunosti ca e variabila.
Atentie mare la ce propuneri de anexe semnati, parerea mea ca nu trebuie semnat niciun act aditional, conventia este ok din punctul meu de vedre si nu doresc decat sa o respecte, si o vor face pana la urma.
In acest post – https://acbdr.wordpress.com/2009/02/04/zi-decisiva-ptr-clientii-volksbank-dar-nu-numai/#comments – va spuneam ca Volksbank o sa dea drumul la credite catre persoane fizice la jumatatea lunii februarie si asa a fost.
Dar ABUZURILE nu inceteaza nici in oferta actuala:
Sa luam in calcul un credit in lei unde avem o dobanda de 6.95% pe an, iar clientii vechi platesc 7.45% – este vorba de cei ce au contracte cu dobanda fixa (5.95%) la care au marit abuziv dobanda cu 1.5 puncte procentuale.
Dar ce spune OUG 174/2008 in acest sens:
Art. 9.3. lit. g) punctul 2.:
„-dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţă a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta să fie UNICA pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv şi să nu fie majorată peste un anumit nivel, stabilit prin contract;”
deci aceasta nu este UNICA, 6,95 difera de 7.45, continua abuzul si pacalirea clientilor.
Alt aspect ce este mentinut in actuala oferta a bancii este COMISIONUL DE REZERVA MINIMA OBLIGATORIU la creditele in euro de 1.85% pe an, si continua sa-l prezinte doar ptr anul in curs, iar apoi sa aplice aceeasi procedura abuziva de prelungire an de an a acestuia.
Se mentine si comisionul de risc insa la o valoare dubla fata de vechea oferta.
Preiau in acest comentariu un articol foarte periculos din aceasta anexa cu scopul de a informa corect, conform definitiilor Volksbank pe care cu bunastiinta omite a le atasa in acest act aditional, dar va solicita sa semnati ca ati inteles acesti termeni:
„Art. 4. Dupa lit. n) a punctul 7.1. din Sectiunea 7 “Obligatiile partilor” din Conditiile Generale ale Conventiei se introduce lit. n1) care are urmatorul continut:
n1) Prin semnarea prezentei Conventii, Imprumutatul declara ca a fost informat de existenta Riscului de Dobanda si a Riscului Valutar, pe care astfel intelege sa si le asume, in deplina cunostinta de cauza.”
Acum am sa va definesc ce intelege VOLKSBANK prin:
RISC VALUTAR – reprezinta potentialul efect negativ (i) constand in cresterea gradului de indatorare (ii) generat de fluctuatia ratelor de schimb valutar si (iii) pe care l-ar putea avea de suportat Imprumutantul ca urmare a contractarii Creditului si a rambursarii acestuia/ platii sumelor datorate in baza Contractului de Credit, intr-o alta moneda decat moneda nationala.
RISCUL DE DOBANDA – reprezinta potentialul efect negativ (i) constand in cresterea gradului de indatorare (ii) generat de fluctuatia indicilor de referinta ai pietei monetare si (iii) pe care l-ar putea avea de suportat Imprumutantul pe parcursul Duratei Creditului;
Aceste definitii au scop de a lamurii clienti, in speranta ca ele sunt intelese, va rog analizati oportunitatea semnarii actului aditional.
Voi incerca sa abordez fiecare articol/ fraza din aceasta anexa, in speranta de a fi util celor in cauza.
Daca tot am inceput cu finalul, parca as fi roman, continui la fel, cu urmatorul text:
„Partile subscrise cunosc si accepta drepturile si obligatiile ce le revin conform clauzelor Conditiilor Speciale, precum si ale Conditiilor Generale ale Conventiei, astfel cum au fost acestea modificate prin prezentul act aditional, declarand totodata ca inteleg faptul ca (i) prevederile Conditiilor Speciale se completeaza, in masura in care din context nu rezulta altfel/contrariul, cu prevederile Conditiilor Generale si ca (ii) in masura in care intre prevederile Conditilor Speciale si prevederile Conditiilor Generale, exista contradictie, vor prevala informatiile cuprinse in Conditiile Speciale, acesta avand caracter derogatoriu.
Impumutatul/Codebitorul/Garantul declara ca a studiat cu atentie, ca a primit toate explicatiile necesare si ca a inteles pe deplin si in mod corect toti termenii si toate conditiile prezentului act aditional la Conventie, motiv pentru care de buna voie si fara existenta vreunei constrangeri intelege sa procedeze la semnarea acestuia.”
Dupa cum cunoasteti acest document propus este ca urmare a miilor de reclamatii la adresa bancii si urmare a proceselor verbale incheiate de catre ANPC unde sunt semnalate neregulile constatate, si prin acesta se doreste „adaptarea” la legea in vigoare.
Nu-mi propun sa trag eu concluzii si sa dau verdicte, este posibil sa eman puncte de vedere dar scopul principal este de informare. Sa trecem la analiza pe text:
1. „motiv pentru care de buna voie si fara existenta vreunei constrangeri intelege sa procedeze la semnarea acestuia.” – Nu cumva este o conditionare referitoare la renuntarea la comisionul de rezerva minima obligatorie (RMO). Daca nu ar fi asa atunci incercati a semna acest Act Aditional avand doar art. 1.
2. Referitor la primul paragraf, fara a-l mai cita, pare unul standard, insa in contractele semnate in 2007, chiar si in 2008, nu specifica relatia si corelatia dintre cele 2, CGC si CS, iar in contestul unor modificari de articole in aceasta anexa dar nu numai, acestea nu-si pot produce efectul de completare sau modificare. In plus exista intre cele doua (CGC si CS) contradictii in termeni, ce in lipsa acestui articol si in conformitate cu legislatia in vigoare (L363/2007) cu modificarile si actualizarii ulterioare, acestea sunt in favoarea clientului, astfel clientul opta a aplica clauza cea mai favorabila, binenteles ca in urma unui proces.
In functie de timp si de solicitari voi incerca a continua aceasta expunere, informare.
Sunt in aceeasi situatie cu cei de mai sus, din pacate. Imi poate explica si mie cineva care are cunostinte in domeniu, ce se intampla daca refuz sa semnez anexa?
Nimic. Presupun ca ai un contract de credit in euro cu dobanda fixa , crescuta cu 1.5% si cu un comision RMO prelungit si ptr 2009.
Solicita semnarea actului aditional doar cu art. 1).
Daca iti este refuzat acest drept nu semnezi, si face o noua plangere la ANPC.
In conf cu OUG 174, bancile nu mai pot modifica unilateral contractul.
Multumesc mult pentru raspuns!
„Art.1.
Lit. (e) a punctul 5 “Comisioane” din Conditiile Speciale ale Conventiei se elimina. Drept urmare, Comisionul de rezerva minima obligatorie/ comisionul de rezerva se elimina din Conventie si nu va mai fi perceput incepand cu data primei scadente urmatoare datei in care este semnat prezentul act aditional. Graficul de Rambursare se modifica in mod corespunzator.”
Acesta este articolul ce are ca scop anularea comisionului de rezerva minima obligatorie, acel comision prelungit si pentru anul 2009. La prima vedere, un articol mult asteptat, reducerea costurilor cu 1.85% pe an, chiar recuperarea unor sume percepute in ianuarie si februarie pentru cei ce au primit varianta 2, unde se scrie in plus :
„Sumele percepute cu titlu de comision de rezerva minima obligatorie, in intervalul 01.01.2009 si data eliminarii acestui comision conform prevederilor prezentului act aditional, se vor restitui imprumutatului.”.
Insa de ce este asa darnica banca, dupa numai 3 luni de scandal, renunta la CRMO, iar in cazul maririi dobanzii fixe nu a dat niciun semn de peste 15 luni. Oare o fi posibil ca acest punct 5 din Conditii Speciale sa fie deja anulat de vreo instanta judecatoreasca, chiar daca inca nu e o hotarare definitiva??!! Si in acest context acest articol reprezinta doar un pretext, o parghie prin care isi asigura terenul pentru urmatoarele.
Va mai aduceti aminte cum ati fost anuntati de prelungirea CRMO, prin Notificare, de ce acum nu se face corectia prin acelasi procedeu. Oare de ce ? Raspunsul e simplu, acest articol este doar o bomboana otravita.
Inca o nelamurire o am referitor la acest articol, se elimina din Conditii Speciale dar ramane in Conditiile Generale la pct 3.12., care o fi motivatia? Daca acest comision se elimina, de ce nu se returneaza intreaga suma incasata de banca, prin elilinarea acestei litere e) nu mai exista baza ce sa justifice retinerea comisionului. In loc de raspuns o sa adresez o intrebare:
Nu era mai simplu un articol care asta “ Lit. (e) a punctul 5 “Comisioane” din Conditiile Speciale ale Conventiei revine la forma initiala a semnarii Conventiei” , dar oare asta se doreste?
Reiau analiza acestui Act Aditional propus (impus) a fi semnat de de catre clientii Volksbank.
„Art. 2
Punctul 1 “Definitii” din Conditiile Generale ale Conventiei – urmatoarele definitii se vor modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“ROBOR” – nivelul mediu de referinta al ratelor de dobanda pentru operatiunile de plasare de fonduri, in Lei, la diferite termene, pe piata interbancara din Romania, astfel cum acesta este afisat cu doua zile inainte de data de referinta (ex. data tragerii, data ajustarii dobanzii, etc.), in pagina corespunzatoare a serviciului Reuters in jurul orei 11, precum si in presa de specialitate;”
O prima constatare, acest indicator reprezinta un indice de referinta in cazul creditelor in lei, insa acest act aditional este trimis celor ce au credite in valuta. Deci aparent nicio implicatie, doar o definitie in plus, insa am sa va rog sa cititi si definitia „Indicilor de referinta ai pietei monetare – reprezinta, in mod individual, ORICARE dintre EURIBOR, ROBOR, LIBOR s.a;” si analizati impreuna cu definitia pentru Schimbari Semnificative din Actul Aditional analizat, dar si cu Capitolul 10) Costuri suplimentare.
Aceasta definitie, a ROBOR-ului, apare in contractele semnate in 2008, chiar si ptr cele in euro, insa cu o mica adaugire, care a disparut in aceasta anexa, si anume: „ … dobanzii, etc.), VALABIL PENTRU ZIUA RESPECTIVA, in pagina corespunzatoare …”, textul scris cu majuscule fiind eliminat din actuala definitie. De ce oare se elimina chiar singurul element de identificare exacta? In plus in aceste contracte din 2008, se mentioneaza ca reper data de referinta si nu cu 2 zile inainte de data de referinta. Acest aspect nu are decat rol de a putea banca sa-si puna in practica clauzele contractului, in varianta cu aceeasi zi, daca plateai la ora 9 nu puteai sti cotatia de la 11.
Nu uitati ca nimic nu este intamplator sau mentionat fara un rost in contracte, iar in cele ale bancilor mesajele nu sunt directe.
Mare atentie la aceasta definitie a „SCHIMBARI SEMNIFICATIVE” in cazul in care sunteti semnatarul unui contract cu dobanda fixa pe toata perioada creditului. In primul rand, inainte de a semna, citi punctul 3.d) din Conditii Speciale – Data ajustarii dobanzii !!! Acolo este folosit acest termen, iar in contractul initial nu exista aceasta definitie si fiind un termen specific trebuia definit astfel incat acesta sa fie inteles. Nefiind definit, avand in vedere prevederile articolului 117, punctele 1) si 2) din OUG nr. 99/2006 coroborate cu prevederile articolelor 1 si 4 din Legea nr. 193/2000 acest punct 3.d) nu poate fi aplicat, iar daca acesta se aplica, cum banca deja a facut, in orice instanta se anuleaza, asta stiind chiar Volksbank, si acesta este motivul pentru care impun semnarea acestui act aditional. ACEASTA DEFINITIE ESTE CUIUL LUI PEPELEA.
Nu vreau sa dramatizez, insa prin acceptarea acestui articol, orice cale de a mai contola situatia creditului, costul acestuia in urmatorii zeci de ani este imposibil de realizat.
Variatia de 0.2% p.a. inseamna 0.016% pe luna sau 0.00055% pe zi, cea ce inseamna chestii de finete, de rotunjiri si va rog sa analizati in acest sens evolutia ROBOR pe o luna, ca sa va faceti o idee asupra acestui procent ( spun ROBOR ptr ca nu degeaba a fost definit aici).
De asemenea, chiar daca banca nu mentioneaza aici, evitand efectul psihologic al termenului preferand sa faca trimitere catre un capitol prin numarul acestuia, Sectiunea 10) reprezinta capitolul COSTURI SUPLIMENTARE, pe care va rog a-l reciti si sa observati cum banca va solicita sa deveniti sponsorii ei pe viitor.
Eu personal, in cazul in care as avea un credit cu dobanda fixa, n-as semna niciodata un asemenea act aditional, si in plus, as aprecia ca banca in loc de conciliere si intelegere amiabila urmareste, prin sabotaj si conditionare, imbogatire nemeritata (vezi Codul Penal) prin abuz de incredere.
La comentariul nr 7 scriam ca VOLKSBANK a dat drumul la credite ptr persoane fizice, insa daca accesezi site-ul lor nu poti obtine informatii despre aceste credite (sectiune blocata) insa ptr detalii folositi urmatorul link:
http://www.volksbank.ro/index.asp?pag=content20103
si atunci o sa vedeti oferta lor.
Linkul este actual, il obtineti prin cautare pe google a bancii si accesand direct subpagina „credite persoane fizice”, fara a mai trece prin pagina principala.
Cam asta e ce am primit eu la semnat …..
Art. 1
De la data semnarii Conventiei, rata dobanzii curente a avut caracter ajustabil in functie de criteriile determinate la lit. (d) a punctului 3 “Dobanda” din Conditiile Speciale ale Conventiei*.
*Utilizarea in cuprinsul Conventiei, la data semnarii acesteia, a notiunii de “dobanda fixa”, avea in vedere explicarea faptului ca valoarea ratei dobanzii curente nu urma sa se calculeze si/sau sa se modifice automat lunar/ trimestrial/semestrial etc. pe parcursul duratei creditului prin raportare la conditiile obisnuite ale pietei;
Art. 2
Lit. (e) a punctul 5 “Comisioane” din Conditiile Speciale ale Conventiei se elimina. Drept urmare, Comisionul de rezerva se elimina din Conventie si nu va mai fi perceput incepand cu data primei scadente urmatoare datei in care este semnat prezentul act aditional. Sumele percepute cu titlu de comision de rezerva, in intervalul 01.01.2009 si data eliminarii acestui comision conform prevederilor prezentului act aditional, se vor restitui imprumutatului. Graficul de Rambursare se modifica in mod corespunzator.
Art. 3
Punctul 1 “Definitii” din Conditiile Generale ale Conventiei se modifica prin completarea cu urmatoarele definitii:
“Indice de referinta al pietei monetare” – reprezinta, in mod individual, oricare dintre EURIBOR, ROBOR, LIBOR s.a.
“Riscul de dobanda” – reprezinta potentialul efect negativ (i) constand in cresterea gradului de indatorarare (ii) generat de fluctuatia Indicilor de referinta ai pietei monetare si (iii) pe care l-ar putea avea de suportat Imprumutatul pe parcursul Duratei Creditului.
“Riscul Valutar” – reprezinta potentialul efect negativ (i) constand in cresterea gradului de indatorarare (ii) generat de fluctuatia ratelor de schimb valutar si (iii) pe care l-ar putea avea de suportat Imprumutatul ca urmare a contractarii Creditului si a rambursarii acestuia/ platii sumelor datorate in baza Contractului de Cedit, intr-o alta moneda decat moneda nationala.
“ROBOR” – nivelul mediu de referinta al ratelor de dobanda pentru operatiunile de plasare de fonduri, in Lei, la diferite termene, pe piata interbancara din Romania, astfel cum acesta este afisat cu doua zile inainte de data de referinta (ex. data tragerii, data ajustarii dobanzii, etc.), in pagina corespunzatoare a serviciului Reuters in jurul orei 11, precum si in presa de specialitate;
„Schimbari Semnificative” – sunt considerate si intelese de catre Imprumutat/ Garanti/ Codebitori ca reprezentand orice situatii ce nu se incadreaza in limtele conditiilor obisnuite ale pietei si care constau in (i) orice variatie cu o cota procentuala de 0,2% p.a. sau mai mare a valorii Indicilor de referinta ai pietei monetare, fata de valoarea acestora la data de referinta (ex. data acordarii creditului, data revizuirii dobanzii curente etc), (ii) orice modificari ale costurilor de refinantare ale Bancii care ar genera o depasire a nivelului maxim acceptabil pentru aceasta in vederea continuarii desfasurarii activitatii, in legatura cu un anumit produs/ serviciu, in conditii de profitabilitate precum si (iii) orice modificari legislative ce ar supune Banca la suportarea unor costuri noi/ suplimentare/ majorate fata de cele avute in vedere la data de referinta (ex. data acordarii creditului, data revizuirii dobanzii curente etc), incluzand, dar fara a se limita la situatiile prevazute la Sectiunea 10), pct. 10.1. din prezentele Conditii Generale;
Art. 4
Lit. c) a punctului 3.1.2. din Sectiunea 3 „Costuri” din Conditiile Generale ale Conventiei se modifica si va avea urmatorul continut:
c) Rata dobanzii curente este exprimata in forma procentulala (ex. x%), valoarea sa fiind mentionata in Conditiile Speciale;
Art. 5
Dupa lit. n) a punctul 7.1. din Sectiunea 7 “Obligatiile partilor” din Conditiile Generale ale Conventiei se introduce lit. n1) care are urmatorul continut:
n1) Prin semnarea prezentei Conventii, Imprumutatul declara ca a fost informat de existenta Riscului de Dobanda si a Riscului Valutar, pe care astfel intelege sa si le asume, in deplina cunostinta de cauza.
Toate celelalte prevederi ale Conventiei raman neschimbate si se vor aplica in consecinta.
Partile subscrise cunosc si accepta drepturile si obligatiile ce le revin conform clauzelor Conditiilor Speciale, precum si ale Conditiilor Generale ale Conventiei, astfel cum au fost acestea modificate prin prezentul act aditional, declarand totodata ca inteleg faptul ca (i) prevederile Conditiilor Speciale se completeaza, in masura in care din context nu rezulta altfel/contrariul, cu prevederile Conditiilor Generale si ca (ii) in masura in care intre prevederile Conditilor Speciale si prevederile Conditiilor Generale, exista contradictie, vor prevala informatiile cuprinse in Conditiile Speciale, acesta avand caracter derogatoriu.
Impumutatul/Codebitorul/Garantul declara ca a studiat cu atentie, ca a primit toate explicatiile necesare si ca a inteles pe deplin si in mod corect toti termenii si toate conditiile prezentului act aditional la Conventie, motiv pentru care de buna voie si fara existenta vreunei constrangeri intelege sa procedeze la semnarea acestuia.
Prezentul act aditional face parte integranta din Conventia de Credit nr. xxxxxxx/xx.xx.2007 si a fost incheiat astazi, __________, in _____ (_______) exemplare originale, toate avand aceeasi valoare juridica, dintre care unul este retinut de Banca, iar restul se vor inmana celorlalte Parti.
Acum ….. ce sfaturi imi dati ???
ce se poate intampla daca nu semnez ??? (oricum nu o sa semnez dacat art. 2 separat, din punctul meu de vedere)
O noua varianta de Act Aditional, din care se deduce direct scopul, si anume acela de a pregatii o majorarea a dobanzii in viitorul apropiat.
Sfatul meu este sa nu semnati acest act aditional, nici macar art.2.
Dupa cum a explicat cineva toate aceste articole sunt pline de capcane.
INCA ODATA NU PENTRU SEMNARE.
Nu se poate intampla nimic, modificarea contractului nu se poate face unilateral, altfel nu se poate.
Art. 1 si primul paragraf din Art. 3 trebuiesc analizate, fiind plusurile fata de cele 2 variante cunoscute pana acum.
Volksbank România şi-a majorat profitul înainte de impozitare cu 54% în 2008, la 37,8 milioane euro
Profitul înainte de impozitare al Volksbank România a avansat cu 54% în 2008 faţă de anul precedent, până la 37,8 milioane euro, în condiţiile în care volumul activelor băncii a crescut într-un ritm similar, arată datele financiare transmise de bancă.
În 2007, banca a înregistrat un profit înainte de impozitare de 24,5 milioane euro.
La finalul anului trecut, activele băncii au ajuns la 5,3 miliarde euro, în creştere cu 51% faţă de sfârşitul lui 2007.
De asemenea, volumul creditelor a avansat anul trecut cu 49%, până la 3,3 miliarde euro, la sfârşitul lui 2008. Pe depozite, avansul anual a fost de 6%, până la un sold de 567 milioane euro, la 31 decembrie 2008. (tmctv)
Sunt mult mai fericit azi, asa mi se intampla cand realizez ca fac o fapta buna, in acest caz, sunt unul din cei 20000 de clienti ce a contribuit la acest profit, binenteles ca o parte de contributie a fost fara voia mea, impusa abuziv de banca. Insa dupa cum declara tocmai Gerald Schreiner, „este nevoie de timp” ptr a ne recupera sumele srchestrate de aceasta banca.
Si Donmule Gerald Schreiner, le vom recupera aceste sume cu siguranta, nu este o amenintare, este o dreptate ce trebuie sa se faca, iar dumneavoastra nu cred ca o sa reusiti prin impunerea a tot felul de acte aditionale sa legalizati abuzurile. Ca sa va citez din nou (07.01.2009)
” Daca nu ascunzi nimic, nu ai de ce sa te temi”.
Salut,
Sunt in aceeasi situatie ca multi dintre cei care au postat aici.
Problema mea este :CUM VOI PLATI????, se apropie data scadenta si sunt insituatia in care nu stiu ce suma sa platesc, dupa primul scadentar sau dupa noul scadentar cu RMO prelungit?
Poate cineva a avut aceeasi situatie si imi da un sfat.
Multumesc
Fara nicio indoiala platesti si luna aceasta cu RMO inclus, ptr ca in „sistem” apare aceasta suma, si atunci cel de la ghiseu iti cere aceasta suma.
Eu iti propun sa te duci in data ratei si sa le dai suma dupa singurul scadentar valabil (primul). Le spui ca atata bani ai pentru moment si vrei sa achiti, si sa vezi cum vor reactiona. Iar apoi mergi in urmatoarele 2,3 zile si achiti si RMO separat, astfel incat sa nu apara penalitati sau sa te raporteze la BC.
Fiecare intarziere de neplata este penalizata cu 10 Euro/zi. Asa este contractul meu. Iar faptul ca o sa platesc cu RMO inseamna ca accept prelungirea lui, nu crezi???
Multumesc,
Am tot citit in ultimile saptamani pe un forum, de discutii despre Volksbank, despre initiativa unui grup de a face presiune asupra bancii prin presa, in speta Realitatea si The Money Chanel, unde de altfel au trimis petitii, copii contracte, tot ce era necesar, ptr ca au fost informati de Dl. Apostol ca este programata o emisiune cu Dl Gerald Schreiner – Presedinte Volksbank si vor aborda si aceasta problema. Toata lume era fericita ca in sfarsit cine ii ajuta, sentiment normal de altfel, si chiar acest fenomem m-a determinat sa nu postez pe aceasta tema, tocmai ptr a nu descuraja pe cei ce isi facuse iluzii ( cunosc oarecum procedurile din TV).
In fine, azi 24.02.2009 la ora 19,00 este programata aceasta emisiune la The Money Chanel unde şi-au anunţat participarea preşedintele Volksbank, Gerald Schreiner, directorul general ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, preşedintele Aviva Investors, Eugen Voicu, brokerul de credite Ramona Barbu, directorul executiv Pioneer Asset Management, Florin Dolea şi Niculaie Vulpescu, directorul Fondului de garantare.
Tare imi doresc sa-mi fie inselate asteptarile. Si am 2 motive sa cred ca nu-mi vor fi:
1. Tema emisiunii: ECONOMISIREA
2. Aparitia unui spot publicitar pe acest post TV al Bancii Volksbank.
O sa urmaresc emisiunea, insa cred ca pot scrie de acum concluziile.
Cam mult 10 euroi chiar daca nu sunt pe zi, ci sunt o valoare minima a penalitatii cf contractului, ptr 2% flat mai mergea. Si o paranteza, a intrebat cineva pe administratorul contului ce inseamna „flat” ?.
Eu am avut o intarziere de rata de 14 zile, modificarea ctr faca notificare, si nu au aplicat asta cu 10 euro minim.
Referitor la acceptarea lui, in luna ianuarie nu ai avut rata pe care ai achitat-o? Atunci ai platit sau nu RMO? Chiar as dorii sa stiu.
Avocatii cu care am vorbit, toti au recomandau sa achitam orice marire a sumelor ptr a nu ajunge in BC, ca ele se vor recupera ulterior. Deci in niciun caz nu poate fi considerata plata acceptarea ei, ea este rezultatul amenintarilor si unui contract disproportionat in drepturi, in vafoarea bancii.
Da am platit 10 Euro, am intarziat o zi. Am platit pe ianuarie RMO si in mi s-a promis restituirea banilor, evident daca semenz acest Act aditional. Am intrebat la Protectia cons. si am solicitat lamuriri, stiau de cazul RMO Volksbank si sunt deja in lucru cateva plangeri si m-au sfatuit sa fac si eu o plangere si sa le atasez contractul de credit + act aditional. Au spus sa platesc in continuare cu RMO, ca acest lucru nu inseamana ca si il accept.
Maine le trimit plangerea!
Referitor la cele scrise in comentariul 23). NICIO SURPRIZA!
Dezamagirea cea mare este din parte lui apostol (special cu a mic si fara domn), a creat asteptare si cand colo nimic. O fi fost vorba de o vanzare pe cateva mii de euro, contravaloarea aparitiilor tv ale spotului Volksbank.
Mai tineti minte scandalul cu publicitatea in ziare la Cluj, Oradea…..
Cat despre Gerald Schreiner, daca ar fi sa retin ceva, as cita ” Mai importanta este loialitatea unui client fata de banca, decat dobanda”, dar si aceasta este o declaratie falsa ca multe ale lui.
Si in stransa legatura cu relatia volksbank – ziaristi, ce citesc azi pe subiectiv.ro :
“Condiţii preferenţiale acordate jurnaliştilor de către Volksbank”
Titlul reprezintă subiectul unui mail primit de diverşi jurnalişti de prin Bucureşti. Care va să zică, Volksbank s-a gîndit să se apuce de marketing pe seama jurnaliştilor. “Hai să le dăm nişte chestii, poate-poate or scrie de bine despre noi“, îmi închipui că s-o fi gîndit ăl cu mai multe idei de la banca respectivă.
Oricum, şpagă sau nu, îmi închipui că ‘mnealor nu prea or să aibă parte de prea multă reclamă. Totuşi, ce e sîcîitor e felul în care se pune problema: domnii sînt jurnalişti, trebuie să le facem oferte, că deh! Da’ ce, nene, jurnaliştii nu-s tot oameni? Sau ei sînt mai cu moţ pentru că lucrează la gazetă? E jenant, pe bune!
Mai jos aveţi textul mail-ului şi link-uri către docs.google.com, unde se găsesc şi ofertele Volksbank.
Buna ziua!
VOLKSBANK ROMANIA acorda acum CONDITII PREFERENTIALE (VIP sau FIDELITY) JURNALISTILOR, oferind acestei categorii de angajati o Dobanda Anuala Efectiva foarte avantajoasa pentru creditele de achizitie, de nevoi personale cu sau fara ipoteca si cele auto.
Avantajele pe care Volksbank le ofera sunt urmatoarele:
– o dobanda fixa pe toata perioada derularii creditului
– timpul scurt de analiza si solutionare a dosarelor de credit
– posibilitatea refinantarii unor credite mai vechi in conditii mult mai avantajoase
– comunicarea tuturor costurilor si comisioanelor pe care creditul le implica catre client inainte de semnarea contractului de credit
– o colaborare constanta intre reprezentantii bancii si client
Volksbank acorda creditele cu ipoteca ( de nevoi personale sau de achizitie imobil) si pe cele auto in conditii mult mai avantajoase decat alte banci.
Daca sunteti interesat va putem oferi toate informatiile necesare, iar un reprezentant al nostru poate veni la dvs. la sediu in vederea prezentarii ofertei de creditare, si ulterior in vederea depunerii documentatiei necesare pentru obtinerea respectivului credit.
In atasament este prezentata pe scurt oferta de credite standard, dar si cea preferentiala adresata jurnalistilor pe care o ofera Volksbank Romania.
Daca va intereseaza obtinerea unui credit sau mai multe informatii nu ezitati sa ma contactati sau sa-mi scrieti pe email
O zi placuta!
Documente ataşate:
Ofertă VIP Volksbank România
– http://docs.google.com/Doc?id=dcjr5tvz_11czz7nzcd
Ofertă de creditare Volksbank România standard
– http://docs.google.com/Doc?id=dcjr5tvz_8dxmx7chf
Ofertă de finanţare prin Volksbank Leasing
– http://docs.google.com/Doc?id=dcjr5tvz_6hqrktddj
Nu comentez oferta personalizata ptr un anumit segment de piata al bancii, este politica ei comerciala, insa sunt convins ca exista si jurnalisti care au muscat aceasta oferta, si care probabil nu se „bucura” ca noi de abuzuri din partea bancii.
Concluzia este ca acei clienti ai bancii, ce-si cautau sprijin printre jurnalisti ar trebui sa se reorienteze, si nu uitati ca si Isarescu are un credit la Volksbank.
moderat
Am postat si eu opinia mea referitoare la jurnalistii de la TMC si schimbarea lor de 180 grade fata de tema bancilor austriece. Deocamdata nu este vizibila postarea, dar va aparea. Am facut acesta postare inainte sa ved mesajul tau. Cauta articolul lui Radu Soviani din revista Money Express de saptamana acesta si vei intelege. Si el are un credit….nu precizeaza banca. Si eu am remarcat spotul Volskbank pe TMC…ce sa mai zicem????
revin, am facut postarea pe celalalt blog de discutii, nu am fost clara in primul mesaj.
Aceleasi concluzii ca si tine, mie chiar Radu Soviani mi-a raspuns la email si mi-a promis tratarea subiectului.
Din tot mesajul lui, a ramas o singura concluzie sincera, abil formulata jurnalistic „inca o dovada ca se incearca privatizarea profiturilor si nationalizarea pierderilor”
Meg, nu stiu daca ai vazut declaratiile de presa de azi a le lui Isarescu, de la Cluj. La o intrebare legata de relansarea creditarii, a ajuns la creditul de consum, unde, printe altele, a dat exemplu ca a existat o banca, care in vara anului trecut trimitea scrisori catre clienti prin care ii invita sa ia credit de 5000 euro doar cu buletinul, timp in care BNR-ul se ruga de banci sa opreasca acest tip de credit. Tot Isarescu zicea: ” apoi aceeasi banca in toamna a mai trimis de 2 ori cate 20000 de scrisori catre clienti ptr a invoca niste comisioane pe carca BNR-ului” si zambea. A mai zis ceva in acest sens, nu am fost atent, dar se pare ca exista o anumita stare de conflict intre BNR si Volksbank.
Moderat
Am urmarit declaratiile de la Cluj
Intra pe Ziarul Finaciar de azi, in dreaota este un apel lansat catre clienti de redactia ZF pt a trimite dovezi referitroare la scrisorile trmise in oct „de o anumita banca”
Eu am trmis deja si scrisoarea si anexa la contract, sub protectia anonimatului
am deja scrisoarea 1 scanata, daca vreti v-o pun la dispozitie
Sper sa nu fie o copie a actiunilor de sprijin marca tmc. Am scris si eu, nu am trimis documente ptr ca eu nu am fost notificat, Am cele 2 scrisori, notificari dar pe alte nume, insa dupa cum am scris si in mail, nu le trimit pana nu stiu daca nu cumva este vorba de ‘pregatirea pentru client” in vanzarea de publicitate.
Sper macar in in urmatoarea perioada sa apara macar ca este vorba de Volksbank, si e un plus.
Si eu ma tem ca cei de la Volskbank monitorizeaza si ei ce se scrie pe net-ul asta si iau masuri „din fasha” imediat ce sesimte o revolta a sclavilor si vreo publicatie gata sa ii sustina
Eu nu ma tem, chiar imi doresc sa ia pulsul social. Ca vor combate cu metode specifice este foarte probabil, si mult mai ieftin si rentabil.
Ar fi mai bine sa-si ingrijeasca de propriile bube, decat sa le ascunda sub un plasture, indiferent cum se numeste el, ziar, revista sau tv.
Am fost ieri la banca si am anuntat ca nu semnez actul aditional si nu a fost nici o problema. Apropo am trimis si la ANPC actul si am vb. cu cineva de acolo si m-a sfatuit sa nu semnam, sa asteptam sa se termine procesele.
bravo kgetz, , suntem prea asupriti (saraci) ca sa ne vindem ptr cca 100 euro, si aia murdari
Creditul pe care l-am luat in 2007 era cu dobanda fixa, 5,95%. La 2 luni mi se inmaneaza un nou plan de rambursare cu dobanda de 7,45%. Nu am semnat nimic de luare la cunostinta. Am asteptat o notificare din partea lor, dar din pacate, degeaba. Am considerat situatia ca fiind contrara conventiei de credit iar indolenta lor, debordanta, fapt pentru care am notificat banca, solicitand respectarea clauzelor contractuale. Am participat la 2 intalniri cu reprezentantii Volksbank, promitandu-mi de fiecare data rezolvarea in scurt timp a problemelor mele. Le-am solicitat revenirea la conditiile initiale si restituirea sumelor platite in avans. Ce credeti ca mi-au spus. „Avem informatia cum ca, in scurt timp, nu vi se va mai percepe comisionul de rezerva”. Dar eu nu v-am cerut asta! In contractul meu este specificat comision de rezerva 0% p.a. I-am notificat din nou, am sesizat ANPC, care mi-au rapuns cu raspunsul standard adresat celor care sesizau perceperea ilegala a respectivului comision. Le-am mai adresat o sesizare in care le prezentam din nou situatia, acum stau sa astept raspunsuri si rezultatul din instanta. Cata nesimtire pe Volksbank astia. Dar sa nu-i lasam sa rasufle! Pe ei!
Cata
In ce luna a anului 2007 ai luat creditul? banuiesc ca in prima parte anului. Si eu am aplicat in aprilie 2007 pt credit, am primit o simulare de grafic de rambursare cu comision de RMO 0%, ulterior cand am revenit sa iau creditul in septembrie, aparuse comisionul de 1.85% in grafic. Bineinteles, pastrez si graficul vechi. Tot bineinteles, conditiile noi de creditare mi-au fost facute cunoscute fix in ziua semnarii contractului de credit, cand eram cu notarul si vanzatorul in sediul lor….
Tie ce iti apare scris in contract la comision de rezerva? este definit sau pur si simplu era trecut 0 si l-au introdus dupa?
E posibil sa aveti credite in moneda diferita, Meg in euro si Cata in lei.
Pentru creditele in lei nu se solicita CRMO.
Referitor la Riscul Valutar despre care este mentionat in actul aditional si pentru care ar trebui „sa il intelegem si sa „il asumam” va redau mai jos definitia oficiala a BNR-ului:
„debitor, persoană fizică, expus la riscul valutar” – debitor, persoană fizică, ce nu generează fluxuri de numerar nete pozitive în valuta de exprimare a creditului, care să permită rambursarea la termen a fiecărei rate de credit (principal şi dobândă). Intrările de numerar se ajustează în funcţie de gradul de certitudine şi de caracterul de permanenţă al acestora.
Meg
Creditul meu este in euro si este din august 2007, cu dobanda fixa (subliniat la pct. 3) (a) Rata dobanzii curente). La punctul 5) comisioane (g) Comision rezerva apare 0% p.a. calculat conform pct. 3.11 „Comision de rezerva” din Conditiile Generale. In rest, ceea ce am vazut aici ca scrie la toata lumea. In ambele planuri de rambursare pe care le am la MRR apare 0. In schimb la primul plan apare dobanda 5.95%, DAE 7%, pe cand la al doilea dobanda 7.45% si DAE 8,61%.
Luni 09.03. am scadenta si le-am spus ca o sa ma prezint vineri 06.03. la banca sa vad ce au mai rezolvat. I-am notificat ca daca nu primesc raspunsul conform caruia dobanda revine la conditiile stabilite prin Conventia de Credit si planul de rambursare aferent, imi rezerv dreptul ca, de la aceasta data, sa platesc rata conform Conventiei incheiate si a planului de rambursare semnat.
In alta ordine de idei, mai am un credit la ei, tot in euro, luat in noiembrie 2007, mai mic, tot in aceleasi conditii, dar la care este trecut in Conventie MRR-ul. M-au anuntat ca la acesta „au reusit” (dragii de ei) sa-mi anuleze MRR-ul. Le-am comunicat ca, momentan, nu ma intereseaza, demersurile facute de mine fiind pentru primul contract, la care mi s-a modificat dobanda fara sa fiu informat conform prevederilor conventiei si fara a semna actul aditional aferent. Mie, oamenii astia de Volksbank mi se par total lipsiti de profesionalism, daca tot vrei sa-i furi pe oameni cu acte in regula si cand sunt la ananghie macar sa o faca cu prevederi contractuale in regula, care sa nu lase loc arbitrarului. Dau impresia ca au juristi amatori.
pe mine m-au anuntat scris ca trec la aplicarea scadentei anticipate daca nu platesc rata cu mrr-u’.
ce sa fac?
au acest drept conform contractului.
Sfatul meu este urmatorul: achita ratele cu RMO prelungit si ca sa scurtezi procedura plangere direct in instanta prin care soliciti eliminarea clauzei prin care se prelungeste comisionul ca fiind abuziva , si suspendarea aplicarii acesteia pana la o decizie judecatoreasca definitiva.
Nu te pune cu incapatanarea lor, incearca sa-ti aperi drepturile in instanta. Poti depune si la ANPC plangere, insa dureaza 3 luni in plus pana ajunge in instanta, si prin intermediul lor nu poti obtine suspendarea aplicarii prelingirii. Avantajul ar fi ca e moca cu ei.
Salutare la toata lumea. Vesti bune… am fost sunat de Volksbank sa imi iau noul scadentar.(cel initial defapt- fara MRO). Am depus o declaratie ca retrag plangerile depuse si cam asta a fost(inclusiv cea de la ANPC. Nu am mai semnat nici un act aditional, nimik. Banii platiti in plus mi-au fost returnati (luna ianuarie si februarie) iar acum totul este la normal, platesc conform contractului deci fara MRO.
bravo man, la mai multi.
Insistati si nu va dati batuti. Cu siguranta toate solicitarile vor fi rezolvate!
Am primit un raspuns la notificarile pe care le-am facut, prin care ma „aburesc” ca ei m-au instiintat de modificarea dobanzii cu 30 de zile inainte, ca referintele si evolutia vis a vis de EURIBOR i-au obligat, ca dobanda fixa e fixa doar prin faptul ca valoarea ei nu urma sa se calculeze/modifice periodic si alte magarii de care mie sincer, ca profan, mi-ar fi rusine sa le trimit clientilor mei.
Eu am inceput de luna asta sa le platesc ratele, conform notificarii pe care le-am facut-o, conforme cu conventia de credit initiala si planul de rambursare aferent, respectiv am revenit la DAE si dobanda initiale de 7 respectiv 5,95%. I-am somat sa-mi faca dovada instiintarii/notificari pe care mi-au facut-o. Le-am reaminitit ca orice modificare a conditiilor contractuale trebuiesc facute, cu acordul ambelor parti, printr-un act aditional. Deasemenea i-am instiintat ca o sa fac toate demersurile necesare catre toate institutiile autorizate.
Saptamana viitoare ii actionez in justitie, mi-am gasit avocatul care sa ma reprezinte. La ANPC am inaintat 2 sesizari, urmeaza informarea Directiei de Supraveghere din cadrul BNR. La lupta cu nemernicii, fratilor! N-om fi noi prostii-prostilor si ei jmecherii jmecherilor, camatari cu acte in regula.
Parerea mea este ca daca le platesti mai putin vei fi inregistrat in Biroul de Credite si CRB si iti va fi greu in viitor sa iei un credit.Si abuziva sau nu exista clauza cum ca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda.Din cate am auzit au castigat doua procese in instanta cu privire la MRR asa ca nu cred ca ai vreo sansa in instanta.
cu siguranta te inregistreaza in BC, in primul rand din suma platita iei isi iau comisioanerle si dobanda, si ce ramane se diminueaza principalul, asta e contractul.
Informatia referitoare la procese castigate nu este reala, dintr-un motiv logic in primul rand, procedural, nu avea cand sa se desfasoare, ca si timp. Un asemenea proces dureaza cel putin 6 luni.
Cat despre sansele mele, din fericire sunt chiar mai mari, eu nefiind notificat de prelungirea RMO, nu am primit nici una din cele 2 scrisori din octombrie, iar in decembrie a intrat in vigoare oug 174, fapt ce ma avantajeaza. Eu nu ma judec decat pe procedura modificarii contractului, nu daca aveau sau nu dreptul sa prelungeasca, pentru inceput.
Ghita, de acord cu tine „abuziva sau nu exista clauza cum ca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda”, dar trebuie sa-ti comunice acest lucru si, cu aceasta modificare se incheie un act aditional la contract, lucru care la mine nu s-a intamplat. Acesta este lucrul pe care eu il reclam, necomunicarea si lipsa actului aditional.
In cazul tuturor celor care postam, nu s-a incheiat un act aditional asa cum prevedea conventia de credit la sectiune 13, art. 13.1, deci perceperea acestui comision a fost abuziva si in neconcordanta cu propriul contract propus de banca.
Indiferent daca am fost sau nu instiiintati prin scrisoare (cred ca este foarte greu sa ia toate dovezile de confirmare de primire de la POSTA), suntem cu totii in aceeasi situatie: s-a incasat un comsion prelungit fara sa se incheie un act aditional nou la contract, deci este atacabil juridic procedeul in sine
Decizia prelungirii este alt aspect, si el atacabil, mai ales in conditiile actuale, cand toti indicatorii internationali sunt in scadere iar in perspectiva acordului cu FMI BNR-ul anunta planning de eliberare a RMO in urmatoarea perioada.
Dovezi de la posta: ctr spune cu confirmare de primire, si atunci cand scrisoarea este inamanata destinatarullui i se trimite confirmarea expeditorului, ca procedura.
Si eu, si cativa av neexperimentati sustin ca in prima faza ar trebui demarat proces pe procedura prelungirii si apoi pe fondul problemei, in cazul unui esec, putin probabil tinand cont ca a fost modificat scadentarul, anexa a contractului de credit, asa cum este prevazut in conditii speciale si nu numai.
buna ziua,
caut pentru a intregi un material ceva despre un credit de nevoi luat doar cu buletinul, de la volksbank si vreau dovezi, pt ca ca dnul isarescu a spus ca este o banca care a trimis 40.000 de avertizari, scrisori prin care acuza bnr, pe acestea le-am gasit, dar lipseste ultima parte: zice ca acea banca convingea clientii sa ia credit doar cu buletinul. Si cum cei de la banca neaga ca despre ei este vb, am prima parte, dar vreau si finalul, ca sa fie triumfator. Va rog daca ma puteti ajuta sa-mi scrieti pe
redactia@bankingnews.ro
Raspuns urgent! Va rog!
Mie mi s-a propus noul scadentar, care este aproape ca si ce vechi(initial) spre semnare! cu conditia sa renunt la plangerea de la opc si la notificarile(plangerile ) facute la banca.
Mi-au spus ca o sa-mi dea scadentarul fara MRR(RMO), si in scris ca nu am vreo restanta la ei si dovada ca nu sunt la CRB.
Conform noului scadentar DAE este mai mica cu 0,4% p.a.
cand i-am intrebat de ce trebuie sa il semney, de ce nu pot sa mi-l trimita ca si pe cel din nov. 2008, mi-au spus ca trebuie in baza lui operate erorile din sistem. Mi-au stornat si cv MRR pe ian. si feb.
Cei de la opc mi-au spus ca am dreptate.
Ce sa fac?
Sa-l semnez?
Mi-e frica sa nu ma trezesc peste vreo luna cu dobanda marita in asa fel incat sa-mi para rau ca am renuntat la MRR
Astept parerea vostra.
Merci
Sfat / parere:
Din afara problemei, adica la rece. Cere acel scadentar sa il ai si tu faptic, in primul rand. Trebuie sa iti dea cel putin 15 zile termen ptr semnare sau nu. Si sa-ti mai dea o hartie prin care sa justifice si sa exemplifice de unde provine acea diferenta de 0.4% (nu am inteles fata de care este mai mica) la dae, Motivand ca trebuie sa le studiezi. Oug 174 iti da tie acest drept si pe banca ii obliga.
Nu este normal sa existe diferente intre scadentarul initial si cel propus, mai ales daca ai cumva contract cu dobanda fixa. Semnand un act in care recunosti variatia ratelor, recunosti si existenta unei variatii a dobanzii, si cine stie ce urmeaza.
Erorile de sistem nu pot fi imputate clientilor, atata timp cat tu nu lucrezi cu sistemul lor. Este pur si simplu un abuz de argumentare.
In concluzie: NU TE GRABI, CERE TOATE ACELE ACTE SA LE STUDIEZI, ORICAT DE MARE AR FI TENTATIA SA RENUNTI IMEDIAT LA RMO.
Gigi,
Din cate imi aduc aminte, este vorba despre Bancpost, au aparut ceva articole in presa. La finele anului trecut a fost mare scandal la ei, din cate stiu, a fost schimbat si seful cel mare (o doamna). Da-i „find” pe net, imposibil sa nu gasesti ceva referinte la problema in discutie.
Salut,
am credit la volksbank din mai.2006, credit in euro 5.95% comisionul RMO 1.85% (MRR cum apare pe desfasurator); in oct 2007 mi-a marit dobanda cu 1.5% deci total.7.45% iar DAE 9.4%. MRR-ul asta este trecut pe toata perioada creditului.
Am inteles de mai sus ca se scade numai pentru cei ce au contracte noi, cu MRR-ul doar pentru o perioada de timp stabilita prin contract. Ce se intampla cu clientii vechi? platesc in continuare? este legal? ar trebui sa fac vrun demers ceva? mentionez ca nu mi-a venit nici o instiintare de la banca.
Ca sa nu mai vorbesc ca motivatia cresterii dobanzii in 2007 era „cresterea ind. EURIBOR iar acum Euriborul este la mai putin de jumatate cat era atunci si dobanda ramane .. dar s-a scumpit finantarea , asa zic ei..
Multumesc!
Florin, cazul tau este unul aparte, spre deosebire de cei ce mai comentam pe aici. Tu coform contractului ai acceptat acel comision pe toata perioada, noi l-am acceptat pana la 31.12.2008, iar banca a prelungit acesta si ptr 2009. Nu doresc sa te descurajez, dar in cea ce priveste RMO nu prea ai de ce sa faci ceva, nu prea exista motivatia contractuala.
In schimb pentru EURIBOR si modificarea dobanzii ar trebui sa faci unele demersuri, in sensul de a lamurii legatura dintre euribor si dobanda ta din contract, adica sa-ti comunice explicit formula de calcul a dobanzii in stransa legatura cu un indicator neutru de referinta al pietei monetare. In cazul in care dobanda ta de 5,95 era fixa pe toata perioada, atunci este alta discutie.
foarte prompt, multumesc
da, dobanda mea este fixa pe toata perioda (contract cu steluta de rigoare, in cazul in care au loc modficari majore pe piata se poate mari dobanda, da nu scrie cum), Numai ca in momentul in care s-a marit dobanda cu 1.5 s-a specificat in scrisoare ca din cauza EURIBOR care intradevar atunci era in crestere. Acum a scazut f mult fata de 2007-2008 . deci, in mod normal n-ar trebui sa scada si dobanda?
dar banca asta are dobanda fixo-variabila numai in sus de scazut niciodata.
va multumesc pentru raspuns si scuze ca am venit si eu cu problemele mele aici 🙂
La fel este si dobanda mea ca si la FlorinM(59), de 5,95 si in fct. de cdt pietii se poate modifica.
I-am intrebat de dae si le-am solicitat o calculatie si mi-au spus ca da, dar in fapt nu puteau (cei de la filala) sa precizeze care ete indicele de referinta dupa care se calc. dobanda.
Intr-adevar, cand am luat eu creditul, EURIBOR-ul era undeva pe la 4,8 si ceva, iar acum din cate stiu este aproape de 2.
Dar in contract mai sunt definiti si alti indici si se poate ca in cazul in care unul dintre acestia scade, calculatia sa se faca in functie de un altu care este mai mare. Cred ca de aceea nu se indica indicele de referinta la calculatia dobanzii, desi OG 174 prevede acest lucru.
Cat despre variatia la dae de 0,4 % aceasta este in minus la noul plan de rambursare fata de cel vechi semnat la contract.
Mi-au argumentat ceva legat de faptul ca aceasta variatie sensibila la ratele prevazute in cele 2 scadentare este determinata de perioada in care au fost virati banii in cont, mai exact de data x a lunii cand sistemul lor a inceput sa faca calculul dobanzii. Cred ca la toti prima rata a fost mai mica, deci si implicit si dob. a fost mai mica, raportat la momentul din luna cand au contractat imprumutul. Variatiile dintre ratele aferente aceleiasi luni din ambele scadentare este de 2-3 euro in minus, conform noului scadentar.
Oricum ar fi, punctul din contract referitor la dobanda si modul in care aceasta poate varia este abuziv (vezi L. 193/2000 clauzele abuzive, OG 174/2008, etc.)
Acesta aspect cred eu ca poate face obiectul unor noi plangeri, putand ajunge ca instanta sa constate nulitatea acestei clauze sau sa o clarifice, in sensul identificarii/precizarii acelor schimbari semnificative.
Astept si parerea voastra.
Oricum dobanda cred ca este revizuibila de genul EURIBOR 6M (la 6 luni) +4% ceva de genul asta. Cand EURIBOR-ul scade, dobanda ramane fixa. Cand creste… ia ghiciti!
Ati observat daca la planul de rambursare fara MRR semnat cu banca apare sau nu comisionul de administrare?
trebuie sa fie deasupra tabelului, la punctul 4.
Eu il am pe planul de rambursare propus spre semnare dar nu il am in contract.
cred ca de asta tot insista ei sa semnam planurile de rambursare fara MRR si nu recurg la modalitatea simetriei (inversa) de a ni-l comunica acasa, intocmai ca pe cel din noiembrie.
Semnandu-l luam la cunostinta de comisionul de administrare astfel ca planul de rambursare semnat are valoarea unui act aditional.
Desi in prima faza acest nou comision este zero ulterior, banca poate gasi suficiente motive sa-l activeze sa ni-l perceapa in locul MRR-ului.
Nu stiu ceilalti care au semnat noile scadentare propuse de banca daca au acest comision prevazut, dar daca da, ii rog sa raspunda.
Astept parerea voastra.
Multumesc.
Deja suntem foarte suspiciosi, Exista un „prototip” de scadentar, si atunci il folosesc pe acesta. Cred ca in Conditii speciale se spune ca acesta este 0, si asta conteaza.
Banca poate orice vrea muschiul ei, ei maresc sau adauga si noi ne luptam sa indreptam si sa dovedim abuzul. Daca o sa iau contractul la purificat pot emite pretentii ca 90% din clauze sunt interpretabile.
Nu cred ca exista riscul acesta, al comisionului de administrare. Si eu am in contract o coloana cu valoare 0, Comision polita parca.
Tecky
Orice clauza noua in contrac, orie comision trebuie mai intai definit printr-o eventuala anexa. Conform UG 174/2008 nu au voie sa modifice contractelel decat respectand aceste conditii, deci ar trebui sa faca un act aditional, sa ti-l propuna analizei si aceeptarii, si apoi, numai cu consimtamantul tau, sa-l introduca in noul scadentar.
Nu spun ca este o procedura pe care ei nu au respectat-o pana acum, si nu s-ar da inapoi sa o incalce si de acum incolo, dar se pot lovi de acelasi val de plangei la ANPC, refuzuri ale clientilor
N-as vrea sa ma bucur prea devreme, eu sunt in situatia de asteptare si nici macar RMO nu mi-a fost scos pana acum, in pofida unui schimb de mesaje si reclamatii stufos pana la acesta data, dar sunt deja banci (banca romaneasca) ce au trecut la reducerea dobanzilor pt creditelele in euro cu dobanda variabila fata de EURIBOR, deci se pare ca ceva ceva se misca pe piata si nu-si vor mai permite sa practice ebuzuri la infinit.
buna ziua,
as dori sa stiu daca cineva se afla deja in instanta referitor la modificarea ratei dobanzi curente care se specifica in conventie ca este FIXA. si daca da care este stadiul , eu inca astept raspunsul de la OPC urmand ca apoi sa ma adresez instantei, dupa parerea mea sbanca este descoperita si merita distractia chiar daca are unele costuri ca orice distractie de altfel.
catre moderat: contractul meu din martie 2008 cu VB are urmatoarele conditii:dobanda variabila 5.95% , DAE 8.72 % , CRMO 1.85 %.
Gasesc in contract urmatoarele specificatii:
„Banca isi rezerva dreptul de a modifica in mod corespunzator valoarea sau perioada de aplicare a acestui comision, in cazul in care obligatiile sau conditiile impuse de BNRcresc/se diminueaza/se elimina, aducand acest lucru la cunostinta imprumutatului.”
La inceputul anului am primit acea scrisoare de instiintare a prelungirii MRR-lui cu inca un an.Inteleg ca se considera abuziva prelungirea lui. Vreau sa mi se elimine acest comision, si chiar restituirea sumelor MRR-urilor platite pana acum in 2009.Vreau sa inteleg mai bine abordarea.Prin fragmentul de mai sus nu cumva s-au acoperit pt aceasta prelungire? ca la acest moment BNR-ul solicita in continuare acest comision, chiar daca acum vrea sa-l elimine.prin urmare, si banca si-a mentinut comisionul catre noi.Cum pot sa atac VB la asta? Apoi, in acelasi fragment spune ca vor aduce la cunostinta modificarea imprumutatului. Lucru pe care l-au facut prin acea scrisoare. Acolo nu spune ca va trebui sa-mi dau acordul pt modificarea respectiva. Cum ii atac? Cred ca ceva imi scapa de vreme ce altii se lupta cu convingere cu ei.
Clauza citate de tine este o „clauza abuziva” conform ANPC-ului. Conform unei adrese primite de la BNR in care se spune, citez: „„Menţionăm că, în mod nejustificat, instituţia de credit a invocat menţinerea şi prelungirea duratei de percepere a comisionului de rezervă minimă obligatorie ca fiind determinată de politica monetară a Băncii Naţionale a României, având în vedere că nu există o relaţie directă între serviciile oferite de bancă şi cerinţele Băncii Naţionale a României privind rezervele minime obligatorii.
Ţinând seama de problematica sesizată de dvs., Banca Naţională a României a solicitat instituţiei de credit clarificarea aspectelor respective. În acest sens, Volksbank România SA a transmis o nouă scrisoare clienţilor săi din care rezultă motivele reale care au stat la baza deciziei de a prelungi unul din comisioanele contractuale şi intenţia de a revizui structura de comisioane, astfel încât ajustările de cost necesare ca urmare a fluctuaţiilor pieţei să fie acoperite exclusiv de nivelul ratei de dobândă şi/sau al unor alte comisioane decât cel în discuţie.”
Din ce spui tu rezulta ca ai primit scrisoarea la inceputul lui 2009, majoritatea au primit in nov 2008, eu niciodata, si atunci citeste si OUG174/2008 valabila din 12.12,2008.
Pasii sunt urmatorii: plangere catre banca si anpc, iar apoi in instanta gratuit prin anpc sau direct in instanta cu un avocat si se rezolva mai scurt ca timp, dar ai costuri cu avocatul. Daca nu ai un model de plangere iti trimit eu unul.
buna ziua.am si eu aceeasi problema cu un credit luat de la volksbank.as dorii daca sunteti amabil cu un model de plangere.multumesc anticipat.
moderat trimite-mi si mie te rog un model de plangere ca am cam ramas in pana de idei. Trebuie sa ii presez pe toate partile pe astia de la Vb.
Datorita cererilor de modele de plangeri contra bancii am creat o sectiune separata cu modele de acest tip, aici.
Sper sa foloseasca celor ce au asemenea necesitate.
Pentru Laurentiu si kgetz, am trimis pe mailul vostru un model, sper ca a ajuns. Bafta si pe ei.
Noutati in cazul nostru in presa
http://www.bankingblog.ro/?p=98
https://acbdr.wordpress.com/2009/04/08/volksbank-%e2%80%93-amendata-din-nou-cu-30000-lei-ptr-rmo-in-24-martie-2009/
[…] ca imprumutul primit de Mugur Isarescu de la Volksbank Romania , explica si de ce la Volksbank sunt comise abuzuri dupa abuzuri , abuzuri care sunt trecute cu vederea de Mugur Isarescu […]
intrebare: nu a ajuns nimeni intr-o faza mai avansata in instanta cu volksbank ????
Mentionez ca eu dupa depunerea reclamatiei la OPC am devenit martor in procesul intentat de OPC insa as dori sa stiu ce sanse am daca ma adresez eu direct instantei. este vorba despre un credit cu Dobanda Fixa care normal in acceptiunea Volksbank FIXA inseamna ca se modifica dupa bunul lor plac.
Multumesc.
Nu cunosc cazuri avansate. insa iti pot spune ca prin opc dureaza aprox 1,5-2 ani !!!!
Pe cont propriu sansele sunt mult mai mari si timpul mult mai scurt. in plus ca parte in proces poti solicita suspendarea majorarii pana la finalizarea procesului.
buna,
am facut sesizare si la opc si la banca si au renuntat la comisionul de rezerva minima obligatorie din feb. dar nu vor sa restituie diferenta din ian. am analizat contractul si vad ca lipseste, culmea, dae, din contractul initial. le-am notificat sa doresc renegocierea intregului contract. ce sa mai fac?
in primul rand nu semnezi nici hartie prin care-ti retragi plangerile, si atunci opc-ul o sa constate problema din inuarie.(chiar poti face o adresa catre ei prin care le spui situatia actuala, ca anexa la prima plangere) Apoi mai faci o notificare catre VBR prin care sa soliciti motivare in scris referitor la luna ianuarie, si binenteles ca, consider un abuz si ca vrei banii inapoi si cu dobanzi.
Nu inteleg cum lipseaste DAE din ctr initial, nu cred, mai verifica. In conditii speciale si in scadentar este prevazut la mine.
Nu cred ca e cazul sa faci cerere de negociere ptr tot contractul, eu zic ca este unul avantajos ptr clienti. Nu stiu ce urmaresti, si nici ce speri sa iasa, ce finalitate? Detalii daca se poate.
da. am luat contractul rand cu rand. nici pe grafic nu apare. mi-a dat de gandit cand am vorbit la juridic la vb si mi-au spus ca sunt deosebiri la contract si la cuvinte. asa mi-am dat seama ca nu apare dae deloc…
ca valoare dae nu este deloc. in conditii speciale se face referire la dae dar el nu apare ca valoare.
poate se renunta la un comision. sa vad ce negociaza.poate mai avand un contract cu ei sa ajung la fidelity. inseamna jumatate din comision de risc sau chiar fara. la asta ma refer. ei sunt in culpa.
Anormal acest aspect legat de omisiunea mentionarii DAE, insa nu mai surprinde nimic din cea ce face Volksbank.
a mai facut cineva sesizare la anpc pentru actele aditionale?
poate sa fie influentat un credit in euro de robor?
asa sunt stabilite in unele acte aditionale.
de regula cei cunoscuti nu au semnat acele propuneri de acte aditionale. Si atunci nu a fost cazul sa le atacam, poti cere un punct de vedere al ANPC-ului. Motivatia noastra ptr care am considerat absurd a semna acele aditionale o gasesti mai sus.
Eu am facut plangere la ANPC si pentru actul aditional si ANPC-ul mi-a trimis o nota cum ca i-a dat in judecata. Acu’ asteptam. In orice caz eu ii tot presez pe cei de la Vb cu notoficari peste notificari (pentru eliminarea RMO si scaderea dobanzii la valoarea initiala plus restituirea banilor ceruti ilegal in plus), dar nici un semn de la ei dupa refuzul meu de a semna aditionalu
Getz, au fost trimisi in judecata ptr prelungirea comisionului, nu au luat spre analiza actul aditional, considerandul efect al deciziei abuzive de prelungire. Cf d-nei Irina Vasile de la ANPC, referitor la „Acu’ asteptam” procesul o sa dureze 2 ani, asa ca avem de asteptat.
volksbank nu restituie comisionul de rezerva minima obligatorie. mai mult….il percepe in continuare
stiu ca nu au luat o decizie uniforma ptr toti clientii, pana acum, analizeaza doar dosarele clientilor care au facut reclamatii si presiune constabta in timp, 3-4 luni. Te incadrezi intre acestia?
Sustin punctul tau de vedere. Eu ma lupt cu ei din noiembrie 2008, constant si perseverent. Se tin tare, dar intr-un tarziu au venit cu o oferta modesta, la plesneala: revin la dobanda initiala, dar din august 2009, cu aplicare de la rata din septembrie. I-am refuzat fara nici o alta discutie. In contextul in care au fost notificati si amendati de OJPC cu o suma care depaseste de multe ori pretentiile mele.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/volksbank-renunta-la-comisionul-de-rezerva-minima-4350950/
Am scris Cata despre acest lucru https://acbdr.wordpress.com/2009/05/13/volksbank-renunta-oficial-la-rmo/
[…] Conform contractului acesta (CRMO) trebuia achitat pana la data de 31.12.2008, insa banca a anuntat prelungirea acestuia si pentru 2009. In urma sutelor de reclamatii, banca a incercat diverse actiuni/propuneri pentru ca fenomenul sa nu ia amploare: – la finele lunii inuarie 2009 propunerea unui Act Aditional la Contract prin care de la data semnarii nu se mai retine CMRO (detalii) […]
CITITI SI VA MINUNATI CUM VOLKSBANK VREA SA IASA BASMA CURATA DIN LUPTA CU RECLAMANTII
ASTEPT SUGESTIILE VOASTRE PE BLOG !!!
Stimata Doamna/Stimate Domn,
Din dorinta de a veni in intampinarea clientilor nostri si ca o asigurare a interesului nostru permanent in ceea ce priveste desfasurarea in bune conditii a relatiilor contractuale, ne adresam dumneavoastra prin prezenta spre a va supune atentiei doua propuneri.
Prima propunere vizeaza revizuirea in sens favorabil dumneavoastra a costurilor contractuale – prin reducerea ratei dobanzii curente ca efect al reducerii indicelui de referinta Euribor la 3 luni – aferente creditului contractat in EURO si pentru care, in cursul anului 2007, a fost majorata rata dobanzii, iar cea de-a doua propunere vizeaza (i) clarificarea anumitor aspecte/clauze contractuale care, din experienta practica, s-au dovedit a nu fi fost suficient de bine intelese de catre unii dintre clientii nostri si (ii) precizarea unor informatii suplimentare si util a fi cunoscute de catre clientii nostri in contextul noilor reglementari legale in materia protectiei consumatorilor.
Pentru a ne permite sa punem in aplicare cele doua propuneri de mai sus, va invitam sa contactati in cel mai scurt timp posibil, insa cel mai tarziu la data de 31.12.2009, sucursala/agentia Volksbank Romania unde ati semnat conventia de credit in discutie. Impreuna cu reprezentantii sucursalei/agentiei, urmeaza sa stabiliti, de comun acord, data la care va veti prezenta la sediul sucursalei/agentiei (i) pentru a semna actul aditional la conventia de credit, in vederea realizarii obiectivului de informare corecta, completa si precisa a dumneavoastra si, drept rezultat, (ii) pentru a va fi inmanat personal graficul de rambursare modificat in urma revizuirii in sens descrescator a costurilor contractuale – valabil incepand cu data primei scadente urmatoare zilei in care se va semna actul aditional.
In speranta ca initiativele sus-mentionate va vor incredinta asupra faptului ca Volksbank Romania este si va ramane un partener de incredere pentru dumenavoastra, va multumim pentru intelegerea de care ati dat dovada la momentul la care rata dobanzii curente a fost initial majorata si va ramane la dispozitie pentru orice intrebare sau sprijin de care ati avea nevoie. In acest sens, va rugam sa nu ezitati sa va adresati persoanelor dumneavoatra de de contact din cadrul sucursalelor/agentiilor Volksbank Romania.
Cu deosebita consideratie,
PRESEDINTE VICEPRESEDINTE
Gerald Schreiner Roxana Bolocan
Chiar nu are nimeni nici o sugestie care sa poata fi postata pe blog ???
Personal as face urmatori pasi:(fara a renunta la plangere/proces)
– as cere actul aditional ptr studiu, cf oug 174, 15 zile
as solicita un raspuns in scris date suplimentare despre dobanda, cifra si formula, despre sumele achitate abuziv cu ce dobanzi se vor returna;
In concluzie trebuie sa mergi si sa culegi toate aceste informatii.
Scuze.
Credit de la BT are cineva?
Multumesc!
Din cei ce au scris pe blog pana acum nu rezulta ca ar fi alti debitori la BT.
@82
actul aditional contine, pe scurt:
Rata dobanzii curente: 5,95% p.a.
Variatia Dobanzii Curente: rata dobanzii curente variaza atat in sens crescator cat si in sens descrescator, ulterior Datei de Calcul la care se constata ca Fluctuazia „Euribor la 3 luni” este mai mare sau egala cu 0,5%, respectiv mai mica sau egala cu -0,5%
Formula de calcul: Rata dobanzii curente la Data de Referinta + Fluctuatia „Euribor la 3 luni”.
Data de referinta: 30 iunie 2009.
Nota: la 30 iunie 2009, euribor la 3 luni era 1,099%.
Daca se ajunge iar la situatia din 2007 (euribor la 30 septembrie 2007 era 4,722%), rezulta o dobanda de 9,573% (probabil aproximata undeva la 9,55%)
Deci, in loc sa obtina conditii mai bune, cei care vor semna conventia risca sa plateasca, in aceleasi conditii de piata, cu peste 2% mai mult decat a cerut Volksbank in 2007!
HOTIE MAXIMA! ABUZ SI INSELATORIE. ACEST ACT ADITIONAL SA NU-L SEMNEZE CINEVA.
Mersi Viktor.
Tare de tot ce vrea sa faca Volksbank-ul. Ca si cum ar vine unul la tine la usa si ar zice, nu vrei sa semnezi o hartie si sa imi dai din salariul tau si mie jumatate? :)))))))))
tare de tot ! probabil tot vreo smecherie de-a lui Schreiner nu se mai satura de bani austriecii astia !
Parca este pe vremea turcilor cand veneau sa ia birul. Acum se cheama dividende sau in cazul in care nu au profit se cheama dobanda platita la actionarii de afara.
Credeti ca banii nu se duc toti afara indiferent daca banca are sau nu profit ?
se pare ca un roman din conducere nemaivrand sa continue magariile de acolo a devenit incomod si a fost inlaturat
se pare ca un roman din conducerea Volksbank nu a mai vrut sa acopere magariile austriecilor (Schreiner si inca unul) si a fost inlaturat de la conducere.
se pare ca a dezvaluit niste afaceri cu niste directorasi tineri apropiati ai presedintelui.
au avut si un control mai mare de unde au iesit cam sifonati
Nu-i greu sa-i identificam pe cei 2 austrieci:
Gerald Schreiner – CEO.
Herwig Burgstaller – Risk
Insa cand vine vorba de un patriot roman (am mari semne de intrebare daca exista) aceasta persoana ar trebui cautata printre urmatoarele:
Simona Fatu – Corporate,
Roxana Bolocan – director credite retail la Volksbank
Valentin Vancea – COO,
Melania Hăncilă -HRSD,
Stiu de asemenea ca l-au adus pe Radu Vasilescu director al departamentului de restructurare credite la Volksbank acum cateva saptamani.
Nu inteleg insa ce te opreste sa nominalizezi persoana, daca iformatia e corecta.
Buna,
In iulie 2007 am luat de la Vb un credit pt.nevoi personale cu ipoteca, pe 25 ani.
In contract scrie:rata dobanzii curente = dobanda fixa 5.95% si bineinteles clauza 3.d. revizuirea la „schimbari semnificative” pe piata monetara. DAE= 7.87%. IComision de risc 0.125% si Comision de rezerva „0”.
In octombrie 2007, ca majoritatea celor de aici, am primit un nou scadentar cu dobanda majorata cu 1.5%, adica 7.45% si DAE 9.45%, deci DAE a crescut cu 1.58% ! Am intrebat de ce si mi-au raspuns ca e de la cresterea EURIBOR. Am platit la timp toate ratele conform noului scadentar, desi nu intelegeam cum numai cresterea EURIBOR influenteaza modificarea dobanzii, iar scaderea nu….
Vineri, 09.10.2009, am primit de la Vb o adresa ( redata de nr. 80 – mai sus) prin care sunt invitata la banca pentru a semna actul aditional si a primi graficul modificat ” in sens descrescator…” – ce draguti sunt ei…!.
Daca la majorarea dobanzii, am platit „ca popa” pentru ca „am inghitit” povestea, acum am incercat sa aflu mai multe si asa v-am descoperit!
M-am intrebat de ce acum ma cheama la banca sa semnez sa platesc mai putin, iar atunci doar mi-au comunicat noua dobanda mai mare, fara sa semnez nimic?
Pentru ca nu ma pricep deloc la aceste „chitibusuri”, as vrea sa stiu ce pot face in aceasta situatie? A fost cineva sa semneze si ce se intampla daca nu semnez? In adresa respectiva se mentioneaza ca prezentarea pentru semnare sa se faca cel mai tarziu pana la 31.12.2009! Daca nu semnez, poata sa aplice „scadenta anticipata”?
Multumesc!
1, schimbarea legislatiei, aparitie oug 174
2. Parerea mea, tu faci ce crezi ca e mai bine, NU SEMNEZI NICIUN ACT
3. Au fost si doar au cerut actul aditional ptr studiu. Acel act trebuie sa reprezinte vointa partilor nu a bancii.
4. Nu au niciun motiv legal sa rezilieze contractul.
5 Te duci la banca, ceri actul aditional si faci o plangere catre anpc cu toate abuzurile, de la marirea dobanzii fixe pana la aceste ultime acte.
Cred ca merita sa citesti cam tot despre practicele abuzive ale vbr
Multumesc mul pentru raspuns.
Sigur ca incerc sa aflu cat mai multe despre practicile abuzive ale Vbr si mai ales ce pot sa fac sa nu ma trezesc cu rate pe care nu le pot acoperi… Problema este ca au atatea clauze cu „multe substraturi” in contract, incat nu mai stiu ce e bine si ce e rau?
Merg la ei sa vad ce vor si cer actul aditional sa-l studiez. Nu semnez nimic!!! Voi scrie aici tot ce am aflat si ce au cerut, pentru ca nu ma pricep la aceste lucruri si contez mult pe ajutorul vostru (felicitari pentru initiativa si succes in infiintarea asociatiei)
As putea primi si eu un model de plangere catre anpc? multumesc!
Aura,
Ptr model plangere poti copia modelul referitor la dobanda fixa de aici:
https://acbdr.wordpress.com/legislatie/
la care mai actualizezi si cu cele intamplate luna asta.
Semnarea actului aditional inseamna asumarea unor riscuri de dobanda imense.
Am mai solicitat insa nu am primit, asa ca revin poate cineva ma ajuta. Vreau si o copie pe mail a notificarii si a actului aditional. Multumesc.
Voi trimite ce te intereseaza, numai sa ajung la banca.
Multumesc pentru modelul de plangere.
Am primit Actul Aditional propus de Volksbank referitor la modificarea dobanzii din FIXA in VARIABILA (multumesc clientului jegmanit)
Integral in original aici:
http://acbdr.blogspot.com/2009/10/volksbank-abuzuri-dupa-abuzuri.html
Mai astept si originalul notificarii pentru a crea o imagine de ansamblu asupra practicilor aceste banci.
Cine a spus, SA TE FERESTI DE BUNELE INTENTII ALE BANCILOR a avut dreptate, cu atat mai mult cu cat era din sistem.
Salutare tuturor,
in septembrie07 am contractat un credit de la „celebra” Volksbank, i-am ales pe ei deoarece erau singurii cu dobanda fixa, am „beneficiat” si eu de majorarea dobanzii la doua luni de la semnarea contractului,acum probabil urmeaza sa vina Actul Aditional.
Intrebarea mea este, mai pot sa fac sesizare la Volksbank, dupa aproape doi ani in care am platit, sa-mi returneze diferenta de bani si sa-mi reduca rata?
Multumesc mult!
P.S. Multumesc colegului care mi-a trimis link cu acest site!
binenteles ca poti reclama, atata timp cat contractul este in vigoare si cat, din pacate, vbr abuzeaza in forma continua din nov 97 pana acum.
CristiP. La momentul in care te-au anuntat de modificarea a dobanzii ai semnat de luare la cunostinta pe vreun document (plan de rambursare, notificare, etc.)? Daca da, iti va fi mai greu sa-i tragi la raspundere pentru modificarea unei clauze contractuale si mai ales la atata timp dupa. Citeste cu atentie contractul si vezi conditiile in care „banca isi rezerva dreptul sa…”.
Nu-mi aduc aminte sa fi semnat ceva, doar am primit acasa noul grafic de rambursare.
Daca as fi semnat pe un grafic de rambursare ca am primit noua structura inseamna ca numai pot sa cer sa-mi reduca dobanda?
La data ajustarii dobanzii sunt specificate urmatoarele: „Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara…”
Am trimis ieri un e-mail catre vbr in care le-am cerut formula de calcul a ratelor pentru perioada sept.07-sept.09, astept raspuns de la ei.
Multumesc pentru raspunsuri!
Stie cineva ce s-a intamplat la judecatoria sector 2, privind procesul dintre ANPC (reclamant) si Volksbank Romania (parat) in dosarul 4998/300/2009 din 12.10.2009 ???
@MODERAT
Ce zici deschidem un topic si pentru celebrul „COMISION DE RISC” de la Volksbank – ce se aplica la soldul creditului lunar pe toata perioada de derulare a Conventiei de Credit !?!
dpmdv nu este necesar. Argumente: este un comision asumat prin contract si nemodificat de la semnarea contractului, nu consider a fi un abuz. Ce merita discutat este doar ce reprezinta acest comision, ce interpretare ii da banca. ce riscuri acopera? riscul de neplata a ratelor sau riscul de dobanda?
in primul caz atunci el trebuie returnat dupa 30 de ani, cea ce nu o sa se intample. In al doilea caz, si eu asta cred ca e, prezenta lui este strans legata de dobanda fixa.
daca tu ii dai o alta interpretare sa ne spui, si putem discuta in acest topic.
vrei sa spui ca daca ai o asigurare la masina care iti acopera niste riscuri, daca la incheierea politei nu s-a produs evenimentul societatea de asigurari iti da banii inapoi ?……….oameni buni pe ce lume traiti ????/
la fel este si comisionul de risc de la banca….
cone, exemplu e bun, nu elocvent. si asta ptr ca asigurarea unor riscuri in financiar are alt inteles decat cel din asigurari.
si-ti spun ca exista in contractele cu bancile atat comisioane returnabile cat si nereturnabile.
Insa ptr moment nu stim ce reprezinta acest comision de risc, care-i riscul, el nefiind intentionat definit in contractul cu vbr. Mai exista cazuri in care in contract se spune ca acest comision se retine 1 an, insa in scadentar este pe toata perioadda. Banca o considera eroare materiala, in favoarea ei fireste.
Salut,
In 2007 am luat un credit auto de la VBR. Zilele acestea am primit o scrisorica de la VBR prin care ma anunta ca sunt invitat la agentia de unde am contractat creditul pentru a completa un act aditional la contract “in avantajul clientului”, in sensul ca se va modifica dobanda din fixa in variaabila la 3 luni in functie de Euribor. Mentionez ca eu nu am trecut acest RMO in conventie. Mai ziceau ca asta pana la 31.12.2009 si ca daca nu vreau, nu sunt obligat …. Ziceau ceva si ca este ca urmare a petitiilor la ANPC…. E ok sa fac acest pas sau este vreo tzeapa ?
binenteles ca este catostrofal ptr tine sa semnezi acel act aditional. Nu te lasa pacalit de marsavia lor. Daca ar fi corecti, cea ce absurd, ar revenii conditiile contractuale, dar nu sunt si incearca sa pacaleasca, sa fraiereasca cu scopul de a indrepta erori manageriale recunoscute de colegii de breasla: Dobanda fixa pe un termen asa de lung. Dar cota de piata are un cost, ca si prostia.
Am ajuns si eu ieri la banca si am primit actul aditional (identic cu cel de mai sus), au spus sa-l citesc si, cand ma hotarasc sa-l semnez, sa fac programare inainte..? Am gasit o d-soara f.amabila si chiar a raspuns cu rabdare la intrebarile mele. Mi-a spus „sa va ganditi bine” si apoi va hotarati, pana la 31 dec. Si daca nu sunt de acord, sa-i aduc instiintarea pe care am primit-o acasa si sa scriu ca refuz sa semnez actul aditional. Am intrebat de ce, raspunsul: asa trebuie pentru dosar …. Ce ziceti de asta?
Buna seara. Si eu ma aflu printre cei pacaliti de cei de la Volksbank. Azi am fost sa iau si eu actul aditional cu slabe sperante ca ar fi pe bune. Am vorbit cu tanti de acolo, noroc ca lucram in acelasi loc ( supermarket) si mi-a zis cand am luat contractul sa nu ma grabesc ( de parca ma grabeam) si sa il citesc cu atentie. Numai cand am aruncat un ochi pe el pe loc am vazut euribor si revizuibil la 3 luni mi s-au aprins beculetele si i-am zis , ca eu am dobanda fixa ( desi in 2007 si mie mi-a fost marita abuziv, pe atunci nu am stiut ), tanti amabila deh, mi-a zis sa il compar cu originalul. Si ajunsa acasa asta am si facut si am vazut ce incearca sa faca, apoi cautand pe net am descoperit locul asta si multe alte lucruri nelalocul lor. Sunt dezamagita tare de ei . Nici eu nu voi semna un asemenea act aditional care sub masca scaderii dobanzii ei modifica rata fixa la rata variabila cu punct de referinta euribor ca sa fie ei acoperiti legal pentru ca au cam dat-o in bara cu contractele initiale, cum si asa au facut-o in 2007.
Si mai adaug ceva. Eu am intrebat-o pe tanti ce se intampla daca nu semnez acel act aditional si mie mi-a raspuns ca nu stie nici ea , ca inca nu au primit suficiente informatii. Cand iti dai seama de o pacaleala normal ca le cauti si pe celelalte. Imi pare rau ca nu mai am scrisoare din 2007 in care ma anunta noul grafic cu dobanda marita. Avand un credit mic , diferenta de rata , acum uitandu-ma e intre 4-5 euro in plus fata de scadentarul initial , nu mi s-a parut asa mare noua rata din 2007, euro nu crescuse asa mult si nu m-am sesizat. Acum insa o fac si nu stiu cum as putea sa fac sa fiu la adapost si sa nu incerce cei de la banca ceva unilateral daca nu semnez actul aditional. Ce pot face?
Referitor la HOTARAREA JUDECATOREASCA DEFINITIVA prin care Volksbank este obligata sa anuleze clauzele abuzive din contract si sa revina la forma initiala a lui, aveti detalii aici
Buna seara,
Astazi am descoperit si eu acest forum. Am fost socat citind discutiile voastre. Ma bucur ca ati luat atitudine, va felicit. Eu fac parte din acele persoane care au acceptat deciziile bancii, chiar dc nu mi s-au parut corecte. Sunt in situatia celor cu credit imobiliar 09/2006, rata majorata 09/2007, redusa in 2009, prin eliminarea comisionului de rezerva minima obligatorie.
Zilele trecute am primit si eu actul aditional si am mers la banca pt amanunte. Nu am primit prea multe, mi s-a spus ca EURIBOR la 3 luni se va adauga la dobanda din 2006 (5,95%), iar ca in momentul de fata acest indice este 0,737(http://www.euribor.org/html/content/euribor_data.html), in concluzie as fi avantajat daca as semna actul aditional.
Am decis sa nu semnez, m-au convins si discutiile voastre.
Am cunoscuti care lucreaza sau au lucrat la VB si care m-au sfatuit de asemena sa NU SEMNEZ.
O seara placuta!
o decizie inteleapta sa nu semnezi, insa nu acelasi lucru pot spune despre „Eu fac parte din acele persoane care au acceptat deciziile bancii, chiar dc nu mi s-au parut corecte”. Ar trebui sa te mai gandesti, poti reactiona si acum.
[…] trackback Dupa cum se zvonea in piata acum mai bine de 2 saptamani, informatii postate chiar aici (comentariile 89,90,91), Roxana Bolocan, care a condus operatiunile de retail ale Volksbank intr-o […]
cine stie in ce mod se calculeaza penalitatile ?
IN CONTRACT SCRIE ; calculate la suma neplatita la scadenta……,
insa mie imi apare la intreaga suma restanta , adica au aplicat penalitatea de intarziere la valoarea intregului credit !?
mai verifica inca odata modul de calcul si daca e asa cum zici tu, in cf cu conditiile de afaceri ale bancii este obligatia ta de a semnala banca in 15 zile de la momentul constatarii, altfel nu mai poti face nimic. sesizarea sa o faci in scris cu nr de inregistrare.
nu stiu ce si din ce an ai ctr, insa in unele ctr scrie:
,Rata dobanzii penalizatoare – procent aplicat sumelor datorate (rata creditului/parte din aceasta, dobanda/parte din aceasta) si neplatita la scadenta cf cond speciale’
ptr primele 5 zile platesti un comision de 2% min 10 euro, din a 6 zi 12,5% pa din suma restanta.
asa prevede ctr; verifica si spune ce a rezultat. Verifica si daca nu cumva banca a declarat scadenta anticipata ptr ctr tau.
multumesc pentru raspuns.
voi verifica si voi reveni
toate cele frumoase
geo
adaugare la „pct. 90” de ceva timp a mai fost dat afara cineva de la Retail (era o tipa Popescu Maria)- tot asa a dat in vileag niste aranjamente ale unor tineri directorasi ce erau mana dreapta a austriecilor.
la fel nu cred ca Bolocana de acolo a „calcat pe coada” BNR-ul. Doar nu vrea sa i se sfarseasca cariera in Romania.
salutare, dupa ce am primit zilele trecute scrisoarea de la VB (eu de buna credinta credeam ca doar voi primi noul scadentar cu dobanda micsorata de la 7,45 dupa cresterea bine-cunoscuta de la 5.95, ca in cazul cand au eliminar MRR-ul), am ajuns azi pe la ei, sediul central din craiova, unde mi s-a dat un act aditional, si unde am constatat neplacut ce toti ati constatat si anume ca rata redevine 5.95 dar este mai nou legata de euribor care pe viitor dupa un anumit interval va creste indubitabil, deci conditiile ar deveni mai proaste decat sunt acum. mie mi-a fost crescuta rata la ipotecarul meu in noiembrie 2007 dar asa cuminte cum sunt am platit constiincios, insa acum cautand de fapt pe net formula de calcul a celebrului DAE, am dat din fericire peste voi. Constat placut surprins ca exista un PRECEDENT, anume, o instanta in Romania a declarat abuziva cresterea dobanzii fixe. Si urmeaza intrebarea:
Ce sfat imi puteti da referitor la aceasta problema?
1. Un apropiat mi-a sugerat sa merg sa negociez aceasta dobanda de referinta de 5.95. Credeti ca ar exista sanse? Avand in vedere ca in iulie 2006 cand am contractat creditul euribor era 2.5 raportat la referinta lor de 5.95 acum smecherii vor sa pastreze acel 5.95 in conditiile in care euribor este la 0.4x (sub 0.5 conform saitului lor oficial)
2. FIE:
2.A – adresa oficiala la VB, prin care cer abrogarea abuzului si revenirea la dobanda fixa initiala
2.B – probabil refuz al lor ce duce la 2C sau direct la 2D
2.C – plangere la Protectia Consumatorului
SAU
2.D – actionarea in instanta direct, bazat pe refuzul lor, avand in vedere precedentul juridic?
Multumesc anticipat.
hei
ref.90 clientii vbr pot platii linistiti ratele ,iar daca nu mai pot sa duca hotiile bancherilor din acest bastion numit vbr se pot adresa cu incredere omului de curte (dupa cum se spune)al lui .Gerald Schreiner .
Este vorba bun inteles de directorul din buzesti cel mai spicuit tinar , cel mai de viitor ostean al vbr , d-nul BG , poate rezolva ,cel putin cand am incercat eu, orice solicitare de credit .
Conditia este sa poti lasa un comision % DAR seninatate si nobletea sugestiei a fost motivul pt care am plecat mancand pamantul din fata acestui tinar uitand ca cele 51 de primaveri ale mele ma pot inpidica sa fug.
cu stima si consideratiune un om care a fugit pana nu a mai simtit nevoia de bani cu camata si ciubuc.
@ andi
eu in locul tau, si al meu, nu vad decat o singura varianta:
obtinerea unei hotarari judecatoresti prin care sunt anulate clauzele abuzive.
restul reprezinta cai prin care poti obtine asta, mai repede sau mai greu, mai ieftin sau mai scump.
@cone – dar nu ne poti spune despre ce „aranjamente” ar fi vorba?
moderat si@ cone ,vad oarece interes pt. „aranjamente „,nu se stie mare lucru dar voi afla . Am interes maxim de la momentul cand tanarul a pronuntat % pt. k sa am acces la credit .
Si eu ma aflu in situatia lui andi din craiova numai ca am luat deja decizia sa le trimit o notificare si abia astept sa o respiga sa incep actiune judecatoreasca impotriva lor. Sunt niste hoti care au profitat de bunatatea noastra. Daca spuneau de la bun inceput ca dobanda nu este fixa sigur nu erau printre bancile de la care solicitam un credit, asa ca ne-au mintit si trebuie sa ne recuperam banii.
@andi, aceeasi situatie si la mine: majorat dobanda fixa de la 5.95% la 7.45% si eu tot constiincioasa am platit si platesc in continuare 7.45%, dar nu voi semna niciodata actul aditional. De negociat nici gand, cand am luat eu creditul, euribor era 4, crezi tu vbk va ramane cu o dobanda de 2%?
Eu chiar am intrebat de ce nu calculeaza asa si mi-a raspuns ca iau in calcul euriborul de la 30 iunie 2009, adica 1.12, fata de care vor urmari variatia de 0.5. Singura solutie: actionat pentru revenirea la dobanda FIXA de 5.95%
salutare tuturor „pacalitilor”….
din pacate si eu ma aflu in aceeasi situatie, si desi am fost tentat initial sa cred ca VBR-ul a ajuns la o concluzie care ar echilibra balanta, bag de seama ca nu vor decat sa profite inca o data, dar urmaresc discutiile voastre si 100% ma voi alatura voua….
DAR, am si eu o intrebare, care vad ca a scapat din vedere, (sau poate nu-mi dau eu seam de cat de stupida este….):
-Cum se poate ca doamna Roxana Bolocan, care in prezent se afla in concediu de ingrijire a copilului, dupa ce pozitia sa de responsabil cu retailul fusese ridicata recent la rangul de vicepresedinte, iar concediul se intinde pana in aprilie 2010, si aceasta perioada contractul de munca fiind de drept suspendat, sa semneze acea hartie (instiintare/bla-bla/sau cum vreti voi sa-i ziceti) ?????????????
Nu cumva este un fals in acte? Chair m-am uitat la semnatura, si desi PARE un original (100% este tiparita color), cred ca MULT MAI CORECT era sa semneze cineva cu bara in fata!!!(sau alta persoana)
Ce credeti ?
Nu a scapat, insa intrebarea a fost mai „subtila” ptr a nu corecta VBR eroarea / falsul. Vezi comentariul 5 de la articolul – schimbari la Volksbank-liber impuse!. Tot aici doream sa bat si eu, insa ne trebuie un raspuns corect si real.
nu semnati actul aditional
e cea mai mare teapa
au facut acest tim de act aditional pentru a respecta viitoarele hotarari judecatoresti si a le inchide gura unora
astia nu vor sa piarda nici un leu sau mai bine zis nu vor sa ne restituie nimic din ce am platit noi pana acum in plus fie ca e vorba de 40 Euro fie ca e vorba de 10000… euro Banca merge pe principiul > nu recunoastem pierdem in instanta cateva procese si oricum le dam banii care clientii ii solicita in prima faza si nimic mai mult, considerand ca multi nu vor ajunge in instante sau nu vor avea puterea financiara si psihica de a trece printr un proces. Cred ca e momentul sa solicitam in instanta pe langa daune materiale si daune morale CE ZICETI?
solicit tuturor fericitilor castigatori de procese cu draga noastra banca ca, dupa ce vor merge cu acestea la functionarii bancari(cu precadere directori)unde au fost initial si au solicitat lamuriri de genul ,,de ce a crescut…,, ,,dar acum de ce nu scade…,,si vor savura din plin aceste momente unice sa publice aceste hotarari pentru a fi de folos si altora. Merci
buna dimineta din nou,
urmaresc toare informatiile pe care le prezentati si va felicit ca reusiti sa dezvoltati o reactie normala la multele abuzuri care ne afecteaza direct.
vreau sa va intreb daca stiti mai multe informatii despre situatia in care , la un moment dat nu ai o alta solutie si va trebuii sa predai imobilul gajat bancii.ce se intampla?
imob a fost evaluat in urma cu 3 ani la 85 000 EUR , iar creditul este de 55 000 EUR, probabil un rest de plata de 50 000 EUR
multumesc anticipat
Cred ca ai citit si acest articol https://acbdr.wordpress.com/2009/02/22/contracte-de-credit-cu-ipoteca-pe-viata-noastra/
ideea e cam asa: banca scoate ipoteca la vanzare, o vinde intr-un final (printr-o smecherie de clan mafiot) la cca 30% din valoarea ei, iar banca iti urmareste veniturile viitoare pana la recuperarea intregii datorii, adica val creditului in sold, dobanda si comisioanele, dobanda penalizatoare, cheltuieli proces si firma executare (bancara sau judecatoreasca) si alte cheltuieli.
Daca cumva esti intr-o astfel de situatie, fa orice altceva numai sa nu ajungi sa parcurgi acesti pasi. Vinde tu ipoteca, oricum ei mai mult decat banca pe ea, iar ptr diferenta incearca un credit de nevoi. fa un calcul si vezi ce-ti da, eu zic ca iesi pe plus asa, adica pierzi mai putin, ca de pierdut pierzi oricum.
buna ziua domnilor si doamnelor,
Cum spuneam in 121 am promis investigatii in vbr, dar inainte de a concretiza vreau sa aduc lamuriri vis avis de demersul meu :
– am aceasta reactie datorita faptului ca am incercat sa iau credit de la vbr , indeplineam conditiile cerute de banca dar directorasul BG mi-a sugerat pt. rapiditate – % .
– am luat in final de la ALPHA fara probleme .
– pare poate deplasata aceasta reactie aici pe o zona de specialisti dar va rog sa-mi intelegeti indignarea.
Revenind la investigatii ,cu toate relatiile mele prin parchet si politie si baca am aflat ca BG a fost dat afara pt. faptul ca a fost prins cu magarii,iar la politia chiar face demersuri pt. anchetarea lui.
VA DORESC REUSITE
Buna
Sunt in aceeasi situatie, cu dobanda fixa majorata…
Ideea e ca eu am facut plangere la OPC acu vreo 2-3 luni si nu au raspuns nimic.
Cum trebuie procedat ca sa-mi raspunda si sa declansez procesul contra VBR prin OPC….??
Si oamenii astia din Iasi, va citez articolul mai jos, chiar si-au recapatat banii…Exista deja un precedent sa inteleg…???
Voi stiti ceva
„”Volksbank Iasi, somata sa restituie banii incasati aiurea din rate
Judecatorii ieseni au de finalizat un nou dosar care are in centru o banca suspectata ca aplica dobanzi
abuzive. La dosar a fost depusa si o adresa din partea OPC potrivit careia banca a fost amendata pentru modul in care a crescut peste noapte valoarea ratelor platite de ieseni.
Cei care au declansat procesul sunt sotii Ciprian si Simona Grigoras. Clienti fideli ai Volksbank – Sucursala Iasi, sotii au facut trei imprumuturi. Potrivit actelor depuse la dosar
, sotii au reclamat ca banca
le-a marit nejustificat dobanzile la trei credite. Astfel, in loc de o dobanda de 5,95% in momentul imprumutului, ei s-au trezit ca au de achitat o dobanda
de 7,45% in cazul tuturor celor trei credite. Din acest motiv, datoriile le-au crescut, lunar, cu mai multe milioane de lei
vechi.
Initial, sotii Grigoras au facut o plangere la Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorului Iasi. Pe 28 mai 2009, inspectorii OPC au declansat verificari la sediul institutiei de credit. In urma discutiilor purtate cu reprezentantul bancii, Oana Simona Tutu, inspectorii au intocmit un proces verbal in care au consemnat faptul ca dobanda a fost majorata abuziv, prin incalcarea prevederilor legale.
In urma verficarilor, inspectorii OPC au sanctionat conducerea Volksbank Iasi cu o amenda de 3.000 de RON si au obligat institutia sa le restituie celor doi clienti, Simona si Ciprian Grigoras, suma de 9.000 de RON, reprezentand diferenta de dobanda pe care acestia au achitat-o in plus incepand cu anul 2007. In procesul verbal de contraventie, inspectorii OPC au au mai mentionat ca banca ar fi incasat in plus de la familia Grigoras o dobanda de 1,5% incepand cu luna noiembrie 2007 si pana in prezent. „”
sa-i presezi pe cei de la opc, eventual o reclamatie la anpc, sa-r\ti raspunda la reclamatie, In cazul in care ei „constata evidenta” ii vor da ei in judecata pe baza reclamatiei tale si a altora din iasi.
din cunostiintele mele in cazul de la iasi nu exista o hotarare definitiva, procesul se judeca. Insa exista un precedent, definitiv despre care am scris pe blog
Salutare,
a aflat cineva ce se intampla daca nu se semneaza acel act aditional?
Am de gand sa le fac o vizita!
bine v-am gasit .
Moderat si@ cone va anunt ca simt ca se face dreptate , am aflat ca gasca de la VBR este pe duca , iar BNR-ul a tocat marunt baietii destepti din aceasta banca ,tanarul BG este acum la o banca cipriota si curand o sa afle si ei de la BNR sau politie ce artist au in curte , despre ce am patit cu acest tanar vad ca nu exista interes ,dar este normal prin faptul ca nu am mai auzit pe cineva sa strige sus si tare ca a fost conditonat cu spaga pt . un credit.
Privind conditiile de creditare blamate nu cred ca vor fi schimbari atat timp cat nu vor fi reactii mai consistente din partea clientilor .
Va promit informatii noi doar daca mai intereseaza pe cineva..!!!!???
VA DORESC REUSITE
helau tu ol !
in incercarea mea disperata de a scapa de credit si de VBR, m-am gandit ca ar fi mai „ieftin” sa fac o plata in avans. Toate bune si frumoase, insa, contactand banca pentru a afla ce varianta este mai avantajoasa(scurtarea perioadei sau micsorarea ratei) pentru mine, mi se comunica scurt ca abia dupa efectuarea platii in avans mi se va putea pune la dispozitie asa ceva……
Am eu impresia, sau astia si-au luat prea mult nasul la plimbare ?
Scurteaza perioada!
Intreaba in scris ca la adrese dau mai multa importanta.
Am patit la fel si sunt convinsa ca majoritatea nu stiu sa-si faca treaba. O turma de oi…
Pana cand trebuie sa va mai spun ca cu banca nu merge oral 🙄
Daca mai ne rugati sa ne exprimam la ce solicitati verbal catre banca, eu o sa raspund tot verbal pe acest blog. 😦
Fara suparare, insa intelegeti ca in proprtie de 85% problemele voastre nu se rezolva pe cale amiabila, si aveti nevoie de documente, de probe.
Chiar daca considerati ca este mai operativ sa discutati, ulterior depuneti si o adresa cu aceleasi cerinte.
Buna Tuturor,
Sa va spun povestea mea cu vb:
In 2006 am luat si eu un credit in EURO pt nevoi personale cu ipoteca ( dobanda fixa); la sf lui 2007 m-au anuntat ca imi creste rata. In max 2 sapt am facut rost de alte acte si am refinantat creditul tot la ei mai adaugand o suma dubla fata de cel in EURO dar in CHF ( dobanda 4.25% p.a )- ei mi-au zis ca e fixa dar nu specifica nici unde in contract ( dar nici ca e variabila);
Ca toata lumea am si eu in contract acel pargraf in care mi se modifica dobanda in cazul unor SCHIMBARI SEMNIFICATIVE…
Asta o stiam dar citind de 2 ori contractul inainte sa-l semnez, am observat ca nu specifica nici unde ce insemna SCHIMBARI SEMNIFICATIVE, nici chiar la DEFINITII ( si am zis ca pt mine SCHIMBARI SEMNIFICATIVE inseamna de ex cand indicii cresc cu 2000-3000 %, pt ei nu stiu ce inseamna si sincer nu ma intereseaza pt ca nu am luat la cunostiinta acel termen, nu e ceva clar)
Nu sunt jurist dar cred ca nu prea mai au cum sa ma oblige sa platesc alte dobanzi, modificari ale contractului nu accept, etc
Mai mult de atat, la inceputul anului 2009 ( auzind ca se maresc ratele la credite in general nu doar la VB ), m-am dus la banca si am cerut o audienta, am luat si contractul.
Le-am spus faptul ca am dat contractul si la o cunostiinta care este un mare jurist si mi-a spus ca indiferent de incercarile pe care le vor face, chiar daca e criza, chiar daca se modifica toti indicii, etc mie nu pot sa-mi modifice costurile atata timp cat nu semnez nimic pe langa.
Le-am mai zis ca daca primesc o singura instiintare in care incearca sa-mi modifice contractul, chiar daca aparent pare avantajos, dar ascunde multe neplaceri in viitor, o sa le aduc cheile de la apartamentul cu care am girat ( asta nu o faceam niciodata pt ca imi lasam parintii pe drumuri ). Ei stiau ca ap. nu e proprietatea mea, le-am zis ca decat sa platesc rata mai mare impusa de ei mai bine le dau apartamentul si la parinti le iau chirie si ies mult mai ieftin (alte proprietati nu am si nu specifica niciunde in contract ca sunt obligat sa platesc in cazul in care ipoteca nu acopera costurile, etc). Partea nasoala era pt ei ca francul a crescut si val ap a scazut; nu cred ca acel apartament se vinde in ziua de astazi cu mai mult de jumate din val creditului ( e adevarat ca si eu am pierdut asumandu-mi riscul valutar, dar asta nu e vina bancii si nu pot sa-i acuz ).
Sincer eu am facut aceste demersuri fara sa stiu nimic de tipul de inselatorii pe care le incearca; am dat de voi intamplator si nu am putut sa ma abtin la comentarii.
Va place povestea mea cu VB-ul? :):):)
Nelutu ai grija.
daca banca nu isi recupereaza toata suma din executarea garantiei se va indrepta asupra ta pentru recuperarea restului.
pentru partea neacoperita din executarea garantiei esti creditor chirografar.
banca poate obtine hotarare judecatoreasca prin care iti scot la vanzare alte proprietati (apartamente, terenuri, masina, frigider etc care sunt pe numele tau) pana la acoperirea diferentei. si iti mai pot pune poprire pe un procent din salariu pana la acoperirea tuturor diferentelor si cheltuielilor de executare, de somare si de ce mai vor ei.
inca odata, mare grija.
povestea ta de mai sus nu prea are acoperire juridica. poate nu ti-au marit dobanda dar asta este alta mancare de peste.
am mai uitat ceva din insidioasa procedura.
daca ai 2 credite, ambele cu ipoteca si te hotarasti sa nu mai platesti la banca A.
banca A iti executa apartamentul A si nu isi scoate banii, apoi cere executarea apartamentului B.
se executa si apartamentul B dar suma se duce cu precadere la banca B pentru acoperirea creditului B si restul, daca mai ramane ceva, se duce la banca A.
la final, daca mai ramane ceva dupa toata aceasta tarasenie, e al tau.
incredibil dar adevarat.
Garantezi cu bunurile prezente si viitoare chiar daca ti-ai ipotecat numai o casa.
Ce se intampla cu bancile daca legea era ca in America , nu platesti pierzi casa nu mai capeti nimic-daca este cazul dar nici nu mai dai nimic -daca nu ajunge.Oare tot de la aceeasi inaltime s-ar uita la noi?
Buna tuturor . Si eu fac parte din cei care au fost pacaliti de vb dar nu am luat atitudine inca , dar acum am de gand sa o fac .Astazi am descoperit si eu acest forum si am revazut situatia mea de la cap la coada la nenumarati „beneficiari”de credit de la vb.Sunt in aceasi situatie cu Andrei de la 109 dar o sa revin cu amanunte exacte sa cer si eu sfatul.Acum spun doar ceva nou….am fost contacat azi de banca si mi s-a propus un nou act aditional(altul decat cel din toamna pe care nu l-am semnat nici pe acela).Din spusele lor am inteles ca o sa se propuna tuturor care se afla in situatia asta , doar ca termenul in care poti semna este doar pana in 10 luna aceasta. Modificarile aduse contractului sunt mult mai imbietoare decat in precedentul act dar nu pot sa mai cred ca se poate gandi la binele clientilor :dobanda (care bineinteles ca s-a modificat si la mine in 2007) scade cu 1.625% dar este fluctuanta cu euribor la 3 luni,dar este o clauza care zice ca nu o sa creasca mai mult decat este acum indiferent valoarea euribor.Oare de ce graba asata???
Aceeasi noua propunere am primit-o si eu, cu mentiunea ca trebuie sa ma hotarasc sa semnez pana pe data de 05.02.2010, in caz ca nu semnez, mi s-a spus ca dobanda va ramane cea existenta in prezent – 7.45%, desi a fost modificata unilateral!!
Eu cred ca este un mod „istet” al bancii de a „legaliza” dobanda actuala pe care ei au majorat-o abuziv, de a obtine acceptul nostru pentru majorarea dobanzii fixe de la 5.95% din contractul initial la 7.45% majorat de ei in 2007, accept pe care in prezent nu-l au dar, odata acceptat acest act aditional, chiar daca acum va scadea rata (pentru cat timp oare?), vor putea sa o creasca oricand la acelasi nivel!
Stie cineva daca, in situatia ca nu semnam, banca ar fi obligata de legislatie sa revina la contractul initial?
Exista vre-o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens?
Oare nu este inca o incercare de a subtia nr reclamanitiilor? Pare foarte importanta aceasta semantura pt ei.Pare ca negociaza o noua dobanda fixa de 7.45 ,pt nu cred ca v-a dura mult si o sa ajunga iar acolo ,dar vor si sa legalizeze ca au facut in 2007.Probabil o sa urmeze tot felul de propuneri de acte aditionale pana se v-a rezolva intr-un fel sau altul.
Si eu am primit aceeasi oferta.Bineinteles nu voi semna nici acest act aditional. Am depus o plangere la Volksbank reclamand majorarea abuziva a dobanzii in 2007,solicitand rambursarea sumelor dar am primit raspuns ca legea la momentul respectiv le permitea sa modifice dobanda?????? In concluzie voi face o plangere la ANPC si voi vedea mai departe.Cred ca semnarea acestui ultim act aditional ma obliga la recunoasterea dobanzii abuzive de 7.45…
Da, asa cred si eu, incearca sa se „acopere” de semnatura noastra pentru actuala dobanda de 7.45%. Nici eu nu voi semna acest nou act!
Creditul meu este unul de nevoi personale cu ipoteca pe 30 de ani cu DOBANDA FIXA DE 7.45% P.A.
Am primit prin email forma de act aditional pe care banca mi-o propune, ASTFEL:
„Art. 1
Lit. (a) a punctului 3 “Dobanda” din Conditiile Speciale ale Conventiei se modifica si va avea, incepand de la prima data de scadenta ulterioara semnarii prezentului act aditional, urmatorul continut:
1) Dobanda:
(a) Rata dobanzii curente: 5.825 %p.a.
Incepand de la data la care se modifica rata dobanzii curente, conform celor mentionate in prezentul articol (i) Graficul de Rambursare se va modifica in mod corespunzator si (ii) DAE, atunci cand este aplicabila, se va modifica, de asemenea, in mod corespunzator.
Art. 2
Lit. (d) a punctului 3 “Dobanda” din Conditiile Speciale ale Conventiei se modifica si va avea urmatorul continut::
(d) Data ajustarii dobanzii curente: Rata dobanzii curente poate fi ajustata (i) in cazul intervenirii unor schimbari semnificative ale pietei monetare, schimbari ce constau in fluctuatia indicelui de referinta Euribor la 3 luni (denumit in continuare “3M Euribor”) si (ii) dupa cum urmeaza:
1. Variatia Ratei Dobanzii Curente – Rata dobanzii curente variaza, atat in sens crescator cat si in sens descrescator, ulterior Datei de Calcul la care se constata ca Fluctuatia 3M Euribor este mai mare sau egala cu + 0,5%, respectiv mai mica sau egala cu – 0,5%.
2. Formula dupa care se calculeaza rata dobanzii curente, in conditiile explicate la pct. 1 de mai sus: rata dobanzii curente in vigoare la Data de Referinta + Fluctuatia 3M Euribor.
3. Data la care se produce variatia ratei dobanzii curente: Banca are dreptul sa majoreze si are obligatia sa diminueze rata dobanzii curente, la date de scadenta, prin aplicarea formulei aratate la pct. 2 de mai sus, in termen de maximum 1 luna de la Data de Calcul la care s-a constatat inregistrarea variatiilor mentionate la pct. 1 de mai sus, Banca avand totodata obligatia de a notifica Imprumutatul cu privire la modificarea si noua valoare a ratei dobanzii curente. Imprumutatul va solicita Bancii, ulterior primirii din partea acesteia a notificarii cu privire la modificarea ratei dobanzii curente, eliberarea graficului de rambursare.
4. Data de Calcul – este fiecare data la care se calculeaza Fluctuatia 3M Euribor si reprezinta ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru (adica ultima zi lucratoare din luna martie, iunie, septembrie si decembrie) de pe parcursul duratei creditului.
5. Data de Referinta – este, pentru calcularea urmatoarei variatii a ratei dobanzii curente, data de 30 iunie 2009, iar pentru calcularea viitoarelor variatii ale ratei dobanzii curente, pe tot parcursul duratei creditului, Data de Calcul la care s-a constatat anterioara Fluctuatie a 3M Euribor si urmare a careia s-a efectuat ultima ajustare a ratei dobanzii curente.
6. Formula de calcul a Fluctuatiei 3M Euribor: Fluctuatia 3M Euribor = valoarea 3M Euribor valabil la Data de Calcul – valoarea 3M Euribor disponibil la prima Data de Referinta, respectiv valabila la urmatoarele Date de Referinta.
Incepand cu data la care se produce variatia ratei dobanzii curente, (i)
Graficul de Rambursare se va modifica in mod corespunzator si (ii) DAE, atunci cand este aplicabila, se va modifica, de asemenea, in mod corespunzator.
Indiferent de variatia, in sensul majorarii, indicelui de referinta 3M Euribor, rata dobanzii curente nu va depasi niciodata pe parcursul duratei creditului valoarea de 7.45% p.a. (valabila la data anterioara celei de semnare a prezentului act aditional).
Art. 3
Punctul 9 – “Notificari” din Conditiile Speciale ale Conventiei se completeaza, cu urmatorul paragraf:
9) Notificari
In situatia in care notificarea priveste o modificare a costurilor conform prevederilor contractuale, aceasta va fi considerata a fi corect efectuata daca va fi transmisa Imprumutatului:
– la adresa postala, astfel cum este aceasta detaliata in preambulul prezentului Contract.
– la adresa de posta electronica, astfel cum este aceasta detaliata in preambulul prezentului Contract.
– prin SMS la numarul de telefon mobil indicat in preambulul prezentului Contract.
Orice schimbare de adresa precum si orice schimbare in datele de contact, vor fi comunicate celeilalte parti, sub sanctiunea neluarii in considerare de catre aceasta din urma.
Art. 4
Punctul 11 – “Alte mentiuni” din Conditiile Speciale ale Conventiei se completeaza, cu urmatorul paragraf:
11) Alte mentiuni
Imprumutatul/Codebitorul/Garantul declara in mod expres ca a fost atentionat si a luat la cunostinta despre faptul ca in situatia in care oricare dintre sumele datorate de acesta in baza Conventiei nu va fi achitata la timp si in cuantumul specificat in cuprinsul acesteia, Banca va raporta conform obligatiilor ce-i revin, catre Biroul de Credit, Centrala Riscurilor Bancare si/ sau catre oricare alte structuri asemanatoare, informatia privitoare la neexecutarea/ executarea necorespunzatoare de catre Imprumutat/ Codebitor/ Garant a angajamentului sau de plata.
Art. 5
Lit. c) a punctului 3.1.2. din Sectiunea 3 „Costuri” din Conditiile Generale ale Conventiei se modifica si va avea urmatorul continut:
c) Rata dobanzii curente este exprimata in forma procentulala (ex. x%), valoarea sa fiind mentionata in Conditiile Speciale;
Toate celelalte prevederi ale Conventiei raman neschimbate si se vor aplica in consecinta.
Partile subscrise cunosc si accepta drepturile si obligatiile ce le revin conform clauzelor Conditiilor Speciale, precum si ale Conditiilor Generale ale Conventiei, astfel cum au fost acestea modificate prin prezentul act aditional, declarand totodata ca inteleg faptul ca (i) prevederile Conditiilor Speciale se completeaza, in masura in care din context nu rezulta altfel/contrariul, cu prevederile Conditiilor Generale si ca (ii) in masura in care intre prevederile Conditilor Speciale si prevederile Conditiilor Generale, exista contradictie, vor prevala informatiile cuprinse in Conditiile Speciale, acesta avand caracter derogatoriu.
Impumutatul/Codebitorul/Garantul declara ca a studiat cu atentie, ca a primit toate explicatiile necesare si ca a inteles pe deplin si in mod corect toti termenii si toate conditiile prezentului act aditional la Conventie, motiv pentru care de buna voie si fara existenta vreunei constrangeri intelege sa procedeze la semnarea acestuia.
Prezentul act aditional face parte integranta din Conventia de Credit nr. ____/_____/______ si a fost incheiat astazi, ________, in ___ (_______) exemplare originale, toate avand aceeasi valoare juridica, dintre care unul este retinut de Banca, iar restul se vor inmana celorlalte Parti.
BANCA: IMPRUMUTAT:
Am uitat sa va intreb: Este un act aditional cu „capcane”? Sa-l semnez sau nu? Ce sfaturi imi dati?
EU POT SPUNE DOAR CE AS FACE EU: NU VOI ACCEPTA NICIO INTELEGERE CU BANCA PANA-N MOMENTUL IN CARE NU INTRA IN LEGALITATE, ADICA IN CONDITIILE CONTRACTUALE INITIALE (SINGURELE LEGALE).
Pana atunci orice comunicare cu aceasta banca se poarta numai prin instanta.
Orice act aditional propus de vbr este o tentativa de inselatorie.
este o inselatorie !!!!
Am si eu o intrebare
Daca semnez acest aditional, asta ii abroga de orice obligativitate de a-mi acorda retroactiv diferenta de dobanda?
Spun asta pt ca acest aditional e semnat la o anumita data, dar asta nu schimba cu nimic faptul ca inainte de asta au facut o ilegalitate.
N-am dreptate?
In noul act ad., la art.3 lit d pct.6, este o paranteza: dobanda „nu va depasi niciodata pe parcursul contractului valoarea de 7.45%p.a.(valabila la data anterioara semnarii prezentului contract)”. Semnand actul, cred ca se considera ca accepti 7.45% valabil pentru data anterioara actului si nu mai ai pretentii. Este una dintre „capcane” dupa parerea mea. Nici eu nu am semnat noul act aditional.
Nici eu nu l-am semnat, dar am impresia ca mai degraba se asigura ca pe viitor vom reveni incetisor -o data cu euribor-ul – la dobanda dorita de ei.
Pt partea care a trecut, nu cred ca iti taie posibilitatile de a-i ataca in instanta.
O intrebare as avea: la mine in contract e trecuta dobanda : 5,95%, dar nu scrie nicaieri cuvantul „fixa”, cum se pare ca scrie in alte contracte.
Asta imi limiteaza cumva pretentiile ce le-as putea avea de la banca? In sensul ca daca tot nu scrie ca e fixa … de ce ma ancorez de dobanda initiala de 5,95% ?
in contractul meu scrie 5.95%p.a.-dob.fixa
Nici eu nu am semnat actul aditional care avea ca termen de semnare 10.02.I-am scris functionarul de credite ca doresc ca dobanda sa-mi revina la 5.85% cum este si normal iar ei mi-au raspuns sa fac o scrisoare oficiala, semnata.De ce sa fac o scrisoare prin care sa cer un drept care este de fapt al meu si care este prevazut in contractul initial?Am de gand sa merg cat mai repede posibil la protectia consumatorului.Banca nu face legea in Romania iar noi ar trebuie sa stie ca nu suntem niste prosti.
Si la mine scrie 5.95% fix.
Si mie mi-au schimbat dobanda de la 5.95% la 7.45%
Si eu am primit cele 2 propuneri de acte aditionale (cu/fara limita de crestere a dobanzii)
Si eu am citit posturile de pe pagina aceasta.
DIFERENTA CONSTA IN:
1. am depus la VBR in noiembrie o „scrisorica”, in care ii anuntam ca
a. NU SEMNEZ actul aditional. Din moment ce nu le spuneti ca nu acceptati acel act aditional, ei o sa creada ca pot imbunatati acea oferta.
b. doresc revenirea la 5.95%
c. doresc returnarea banilor perceputi abuziv, ca urmare a cresterii nejustificate a ratei.
Pe langa aceste 3 lucruri, le-am scris frumos ca 2 hotarari judecatoresti au declarat puncrul 3d ca fiind abuziv… si ca sa nu stea ei sa caute, am anexat cererii inregistrate cele 2 hotariri printate.
Pana in ianuarie am avut UN SINGUR RASPUNS pentru orice intrebare venita de la VBR… conform literii 9 din conventia nr…, orice comunicare intre partile contractului se face prin predare directa sau mandat postal cu confirmare de primire. ASTEPT RASPUNSUL DVS. LA CEREREA MEA!
SURPRIZA!!!
in ianuarie am cazut la pace… am revenit la vechea dobanda (5.95%) si la vechea rata…
Asa ca… faceti ceva in legatura cu asta, nu doar cititi sau postati acest blog…
PS: am primit si banii (diferenta de rata)
@FEricire..PS inteleg ca ai recuperat si bani din urma si nici nu ai semant nimic cu ei ??? doar te-ai trezit cu suma in cont si scadentarul initial.
@fericire: felicitari. si zici ca a durat din nov 2009 pana in ian 2010? cam 2 luni? eu deabia in feb 2010 adica acum vreo saptamana le-am lasat adresa in care ii poftesc sa revina la 5.95 si sa imi dea si banii incasati fara motiv. sa ma astept deci prin aprilie :)) la un raspuns scris. inca o intrebare daca imi poti raspunde? in ce oras s-a intamplat minunea? eu unul sunt din craiova.
pt fericire…..
poti te rog sa-mi trimiti pe mail sau sa le postezi aici cele 2 hotarari judecatoresti ce declara punctul 3 abuziv???? si eventual scrisorica ta catre ei????? eu sunt din cluj
mirelush_dana [ at ] yahoo com
@fericire, felicitari pentru succesul obtinut si multumim pentru asemenea veste! Sper sa spunem in curand si noi la fel. Succes tuturor!
Fericire….FELICITARIIII ! esti tare ! Am rugamintea sa imi trimiti si mie cele 2 hotarari judecatoresti. Sunt in aceeasi situatie…5,95 – 7,45..
Adresa mea gratziella77 [ at ] yahoo com
Multumesc anticipat !
sunt aici pe site hot.jud
http://acbdr.blogspot.com/2009/10/volksbank-pierde-proces-dupa-proces.html
Astazi din pura intamplare am aflat ca VBR-ul cauta sa reevalueze toate grantiile , nu intamplator eu am un credit VRB cu grantie imobiliara din mai 2008, in mod cert o reevaluare in conditiile pietei de acum va evidentia faptul ca am un credit negarantat 122.5% asa cum a fost in urma cu 2 ani si lucru ce sigur va ridica problema mariri dobanzilor sau chiar solicitarea de plata anticipata. In contract nu este specificata obligativitatea unei evaluari, ci doar a asigurarii garantiei pe toata perioada creditului, mai apare acolo faptul ca banca poate sa verifice garantie (nu am nimic in potriva, dar nu o vreau reevaluata).
Intamplarea face ca cei care vor reevalua garantiile au fost sfatuiti sa nu dea detali pentru ce anume urmeaza sa inspecteze garantiile ci doar sa trimita clientul la banca.
In aceste conditii ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat va rog?
Sunt in aceiasi situatie si eu, cresterea dobanzii de la 5,95 la 7,45, si mi se propune acum scaderea la 5,825 din momentul semnarii actului aditional. Au facut si o prelungire a termenului pana la 26 feb 2010. Nu am senat si nu voi semna. Pregatesc actele si voi merge si eu la OPC. Am o nelemurire referitoare la Hotararea instantei de judecata postata mai sus de 160.emi. Obliga banca sa inlature prevederile acelea abuzive din contract. Sa inteleg ca le va da inapoi diferenta de dobanda 1,5% ? Asa ar trebui . Se va reveni la graficul initial de rambursare.
Sunt şi eu în aceeaşi situaţie cu mărirea abuzivă a dobînzii, am refuzat semnarea actelor adiţionale, iar directorul mi-a insinuat că vor cere rambursarea anticipată a creditului, deoarece nu mi-am îndeplinit obligaţia de a le depune anual adeverinţa de venit. Acest lucru este adevărat deoarece m-am mulţumit să le plătesc rata, dar nu ştiam şi de această prevedere. Consider că acest lucru chiar nu are importanţă atîta timp cît venitul meu s-a mărit considerabil de la data creditului şi banca nu a fost prejudiciată în nici un fel. Sunt curios dacă persoanele care au avut cîştig de cauză în această dispută cu VBR referitoare la marirea abuzivă a dobînzii au depus aceste adeverinţe anuale ?
ma intereseaz daca stie cineva care e treaba cu comisionul de risc.
am un credit la wolksbank garantat cu ipoteca pe casa pe 25 de ani si platesc comisionul asta dar de ce im ia comision de risc daca am casa ipotecata .
la sfarsitul perioadei platesc bancii onorabila suma de 22500 CHF
va rog sa-mi da-ti un raspuns care stie pls
@calin: nu am depus alta adev.de venit decat la dosarul de credit (daca vor, sa spuna ca le aduc acum!)
Nu acceptati nici o alta varianta, doar revenirea la dobanda fixa initiala si restituirea integrala a sumelor, pentru toata perioada nov.2007-prezent.
Deja sunt multe persoane la care se returneaza sumele prin intelegere amiabila, dar faceti cerere catre banca cu aceste solicitari!
http://purple.ro/2009/05/15/volksbank-comisionul-de-rezerva-minima-obligatorie-si-dobanda-fixa-variabila
gasiti aici multe alte informatii vitale in lupta cu cei de la VB
Sunt in aceiasi situatie si eu, cresterea dobanzii de la 5,95 la 7,45, si mi se propune acum scaderea la 5,825 din momentul semnarii actului aditional. Nu am vrut sa semnez. Mi s-a propus sa semnez de primirea scadentarului si nu mai este nevoie sa semnez actul aditional pentru a mi se scade dobanda. In schimb mi s-a spus ca este nevoie de reevaluarea ipotecii. ce parere aveti?????????????
Am invins!
Multumesc Emi. Datorita tie am reusit sa castig in fata Volksbank. Sa va explic. Sunt in situatia cresterii abuzive a dobanzii de la 5,95 la 7,45 din oct.2007. Am vazut ce s-a postat aici si am constatat ca unii au reusit prin OPC sa-si rezolve problemele. Am citit de la 160.Emi cele doua hotarari ale instantei de judecata Bucuresti in care au dat castig de cauza persoanelor care au luat credit de la Volksbank. Am facut copie dupa cea de adoua, pentru ca ma aflam numai in acea situatie si pe 19.02 2010 am dus la banca din Galati o sctrisoare in care am specificat:
1. Nu semnez Actul aditional la Conventia de credit care mi-a fost inmanat pentru analizare in luna februarie 2010;
2. Solicit inlaturarea clauzei abuzive din CONDITII SPECIALE ALE CONVENTIEI punctul 3, lit d)
3. Solicit revenirea la rata dobanzii curente stipulata in contract de 5,95% pe an;
4. Solicit anularea graficului de rambursare existent in prezent si revenirea la graficul initial;
5. Solicit rambursarea banilor perceputi abuziv ca urmare a cresterii ratei dobanzii.
Bine inteles ca in scrisoare am facut referire la articolele incalcate de ei din Legea 193/2000 asa cum am vazut in Hotararea judecatoreasca, i-am amenintat ca ma voi adresa OPC.
La banca mi-au dat nr. de inregistrare si dupa 4 zile ma suna directorul bancii si ma anunta ca din discutia cu sediul central au stabilit sa-mi dea inapoi dobanda din ian 2009 pana astazi. Nu le-am dat raspunsul pe loc, dar dupa 2 zile l-am sunat si i-am spus ca nu accept si vreau tot ce am platit in plus din 2007 de cand am conventia de credit. Astazi m-a sunat directorul si ma anuntat ca toate cele 5 puncte din scrisoarea mea s-au solutionat ( astazi e vineri) si ca luni voi fi chemat la banca sa-mi refaca graficul de rambursare si sa primesc banii inapoi. Nu a durat decat o saptamana. Concluzia: nu asteptati. Mergeti cu plangerea direct la ei si cereti sa va dea raspuns in termen legal.
Succes tuturor!!
@marinus1981- stiu eu, stiu eu: platesti acest comision (de risc) pt ca nu stii sa scrii (volksbank) si sa citesti (contractul cu volksbank inainte de semnare)
@stefan, sa ne spui si noua daca si cum au anulat art. 3 lit d din contract , au facut un act aditional prin care se anuleaza clauza respectiva?
mie mi-au dat doar graficul in forma initiala si banii in cont, nimic altceva, deci contractul a ramas neschimbat !!!!????
MULTUMESC MODERATOR PENTRU ACEST BLOG!
Daca nu citeam aici despre nemultumirile voastre dar si despre posibilitatea ca exista sanse de recuperare a banilor, probabil nu aveam taria sa rezist atata!
Mult succes tuturor!
Inca nu am ajuns la banca, dar la telefon mi-a spus ca va trebui sa merg impreuna cu sotia ca sa semnam un act aditional. Ma vor suna saptamana urmatore cand vor fi actele pregatite. Va voi explica in zilele urmatoare
Rog si eu 1-2 hotariri judecatoresti câştigate ptr, returnarea dobânzii abuzive mail. ion_toma_1963@yahoo.com
Salut la toata lumea,
Din ciclul „nesimtitii de la Volksbank” am o intrebare , poate mai multe .. in contractul meu de creditare la Volksbank am o dobanda initial de 5.95% crescuta mai apoi la 7.45% la doar 2 luni de la inceperea contractului , presupun ca aceasta crestere este ABUZIVA dar la cine ma pot adresa si mai ales daca are cineva un model de plangere, v-as fi recunoscator. Urmtorul punct este ca in acelasi contract am trecut un comision de risc de aproximativ 2% care trebuie sa-l platesc pe toata durata creditului – 30ani!?! – parerea mea este ca si acesta este total ABUZIV si totusi nu stiu cui sa ma adresez si mai ales cum sa pun problema.
As dori sa contactez un avocat care cunoaste aceste mizerii ale bancilor si lupta pentru clienti, puteti sa-mi recomandati?
Va multumesc mult,
Marius
Buna!Am fost sunata de Volksbank ca trebuie sa vina sa imi reevalueze garantia din contractul de credit.Stie cineva despre ce este vorba si ce vor de fapt? Mi se pare cam suspecta treaba aceasta.Va multumesc!
Buna tuturor!Eu am lasat scrisoarea gen cea a lui Stefan inca din data de 16 feb si nu am primit nici un raspuns.Am sunat la banca si mi s-a raspuns ca termenul legal in care imi pot raspunde este de 30 de zile.Sunt un pic surprinsa pt ca aura si stefan au primit un raspuns mult mai devreme.Ce sa fac?Sa astept raspunsul sau sa fac urmat pas:protectia consumatorului?
Nu mai astepta! Faci sesizare la ANPC!
Pana atunci du-te PERSONAL si cere extrasul de cont pe toata perioada (de la inceput si pana acum) si le spui ca-ti trebuie pentru ANPC si judecatorie, ca raspunsul lor intarzie prea mult si te-ai saturat sa mai sponsorizezi Vbk!
Salutare,
la fel ca si IHA, si eu am fost sunat astazi de cei de la Volksbank, si vor sa vina sa imi reevalueze casa. Stie cineva ce ni se pregateste cu aceasta reevaluare?
Salut!
Acum 10 zile mi-au dat graficul de rambursare care este identic cu cel din 2007 , inainte de marirea dobanzii. Am primit un extras de cont din care rezulta ca mi-au inapoiat banii pe care i-am platit in plus(150 euro). Astazi mi-am platit rata si am gasit in cont cei 150 euro.
Tot astazi am primit actul aditional la conventia de credit prin care abroga pct.3 lit (d), „Banca isi rezerva dreptul de a revizui dobanda……..”
In concluzie, asa cum spuneam si mai sus, mi-au rezolvat toate punctele din plangerea catre banca. Cei aflati in situatia mea apelati pentru mai multe de talii la „brinzeimr@yahoo.com ”
S-auzim de bine!
Si eu am fost sunata de la banca ca vin sa-mi reevalueze casa,dar i-am refuzat intrucat nu am prevazuta nici o clauza in contract care sa le permita sa-mi reevalueze casa ori de cate ori au ei chef,in contract prevede ca sunt obligata sa las reprezentantii bancii sa vada daca am intretinut casa in bune conditii nicidecum reevaluare. Raspunsul celor de la banca a fost ” Dar ce-ati fi vrut doamna sa scriem un contract de 500 de pagini in care sa prevedem toate clauzele” si ca ei apeleaza la bunavointa clientilor, bunavointa care duce la anumite neplaceri pentru clienti si le-am explicat la ce duce strategia lor de 2 lei si anume la o reevaluare a casei la un pret mult mai mic decat in momentul achizitiei si prin care ei vor solicita o garantie suplimentara, marirea perioadei de rambursare sau returnarea integrala a creditului acordat.Eu le-am solicitat sa mi se comunice in scris ,nu telefonic faptul ca sunt obligata sa-i las sa-mi reevalueze casa pentru a putea sa le fac o reclamatie sau sa-i actionez in justitie, la care ei mi-au inchis telefonul.
Salutare,
Si eu le-am spus acelasi lucru, si au spus ca imi vor trimite acasa o notificare din care sa reiasa ca in urma acestei reevaluari nu mi se va modifica nicidecum contractul. Acum astept notificarea sa vad in ce consta. O zi buna, si bafta tuturor!
Sunt jalnici! Se plictisesc in sucursale si se preocupa sa aiba activitate.
Daca nu e scris in contract nu au ce face…
Ma bucur ca oamenii incep sa-si citeasca contractele,sa inteleaga, sa nu se mai teama in a refuza banca cu abuzurile sale. Incepem sa avem si drepturi, asa putine cat ne ajuta si legislatia prezenta. Bafta tuturor si nu plecati capul!
Salutare,
In legatura cu reevaluarea casei, am primit de la Volksbank urmatoarea notificare:
” Va facem cunoscut faptul ca, avand in vedere oscilatiile existente pe piata imobiliara romaneasca, in conformitate cu cerintele practicilor bancare, reflectate in cuprinsul procedurilor interne ale Bancii, este necesara reevaluarea proprietatii ipotecata de catre dumneavoastra in favoarea Volksbank Romania S.A.
In aceste sens, va informez asupra faptului ca dl….., in calitate de evaluator autorizat, va efectua, in numele Bancii, o vizita a proprietatii evaluate, in vederea intocmirii unui raport de evaluare si va adresam rugamintea de a-i asigura sprijinul dumneavoastra. Precizam ca toate costurile aferente acestei activitati vor fi suportate de catre Banca.”
Am fost si am discutat cu directorul bancii respective. Din discutia purtata cu acesta se pare ca pe ei ii intereseaza valoarea garantiei. Deci, este posibil, in masura in care valoarea imobilului a crescut, sa platesc o polita de asigurare mai mare.
Dintre cei care au primit telefoane sau notificari in legatura cu aceasta reevaluare, cum ati rezolvat problema ?
O zi buna, si bafta tuturor!
Salutare tuturor…
in ceea ce priveste REEVALUAREA solicitata in ultimul timp de banca…
1. banca nu investeste in evaluatori de a sti cat au scazut garantiile …
2. daca garantiile nu mai acopera 130% din suma datorata, banca va trebui sa creasca sumele blocate in BNR… deci va trebui sa-si „scoata parleala”…
in situatia asta, exista 3 scenarii posibile:
Scenariul 1 – cresterea dobanzii
Scenariul 2 – rambursarea anticipata a unei parti a creditului a.i. suma datorata sa fie acoperita de garantia ipotecata
Scenariul 3 – banca solicita aducerea de noi garantii…
Salutare,
Multumesc pentru raspunsul de mai sus. Am vorbit cu cei de la banca si le-am spus ca nu sunt de acord cu reevaluarea. I-am rugat sa imi specifice ce lege sau ce punct din contract ma obliga la acest lucru.
In cazul meu, al unui credit de nevoi personale cu ipoteca, valoarea proprietatii a crescut, deci cele 3 „scenarii” de mai sus nu cred ca se aplica in acest caz. Totusi e o smecherie undeva, altfel nu platesc ei degeaba evaluatorii.
O zi buna.
Foarte bine ai procedat, Jamaica ! Si eu am primit un telefon de la Volksbank sa ma anunte ca va veni un evaluator la imobil, in vederea reevaluarii proprietatii. Inca nu le am dat un raspuns, dar dupa ce am analizat toate clauzele din conventia de credit am ajuns la concluzia cat se poate de clara ca nu au nici un fel de reglementare pentru asa ceva, fiind o procedura abuziva (n-ar fi prima in cazul Volksbankului, se pare ca numai asa lucreaza….) Singurii care pot veni sa inspecteze proprietatea pe durata derularii creditului sunt reprezentantii bancii, ceea ce evaluatorul nu este (expertul evaluator agreat de ANEVAR este un liber profesionist, care doar colaboreaza cu banca).
Succes la toti care au probleme cu Volksbankul si nu va lasati intimidati!!!!
astazi am primit toti banii luati in plus din 2007 la zi, revenirea la dobanda fixa 5,95 p.a. scoaterea clauzei abuzive de la pct.3 lit.d. pe cale amiabila.
wow, felicitari Tomy1963 🙂
te rog frumos daca nu e prea mare deranj ai putea sa faci un rezumat, punct cu punct a pasilor urmati si mai ales a duratei intregului proces?
iti multumim
Am si eu un credit ipotecar la VB cu dobanda fixa marita de la 5,95 la 7,45. Astazi am fost la VB sa platesc rata si mi s-a spus ca trebuie sa merg la unul din ghisee pt actualizarea datelor personale. Printre altele am semnat si o declaratie (ulterior am gasit-o postata si pe site-ul VB)
Dă clic pentru a accesa Declaratie%20de%20acceptare%20Persoane%20Fizice.pdf
de acceptare a Conditiilor Generale de Afaceri a VB –
Dă clic pentru a accesa Conditii_Generale_de_Afaceri_Volksbank.pdf
A mai semnat cineva asa ceva? Am facut o greseala? Poate constitui acceptul meu referitor la modificarea unor clauze din contractul initial de creditare?
@tomy1963: cum a fost scoasa clauza 3.d? ai facut act aditional?
in afara de anularea pct-ului 3.d, mai scrie ceva in act?
multumesc!
a primit cineva pana acum „vizita” evaluatorului?
mai stiti ceva despre aceste evaluari?
continuare la postarea nr. 188
In cazul in care nu as fi semnat acea declaratie de acceptare a Conditiilor Generale de Afaceri Volksbank, care nicidecum nu reprezinta un act aditional la un contract de credit – banca – fie cu acceptul meu, fie fara – nu ar fi avut si pus in aplicare aceleasi Conditii Generale pentru toti clientii sai, respectiv – si fata de mine sau cei care nu semneaza? Poate o singura clauza din aceste Conditii Generale sa anuleze o clauza cuprinsa in contractul de credit incheiat intre mine si banca?
Salutare.
1. Referitor la semnarea declaratiei de acceptare a Conditiilor de afaceri: am semnat doar de primirea ” Conditiilor de afaceri” in sine si ca nu sunt de acord cu acele conditii.
2. Referitor la reevaluare: am trimis o scrisoare prin care refuz reevaluarea imobilului, acest lucru nefind cuprins in contract. Au spus ca or sa vina sa vada imobilul, fara reevaluator si fara sa faca poze.
Acum astept sa vad ce le mai bubuie mintea celor de la Volksbank.
3. As vrea sa fac o scrisoare catre banca in legatura cu acel comision de risc, sa imi spuna ce riscuri acopera, cum se calculeaza, etc. Am intrebat si pe la alte banci, iar la credit ipotecar, sau nevoi pers cu ipoteca acest comision este inexistent.
Poate cineva sa ma ajute cu un model de scrisoare referitor la acest subiect? A mai reusit cineva sa il scoata din contract?
Multumesc si bafta tuturor. Pe ei pe mama lor.
J
Salut,
Si eu am porcaria aia de comision de 1.092% sau ceva de genul asta , as fi interesat si eu de un model de scrisoare.
Poate ar fi o idee pentru cei care administreaza acest site sa monteze un ftp undeva cu documente model. Ma gandesc ca daca standardizam cat mai mult si mere la unul poate mere pentru toata lumea.
Multumesc,
Marius
Eu am primit de la ei o scrisoare in care imi propun sa revenim la conditiile initiale, sa dispara punctul 3 litera d cea cu bucluc.
Dar nu pomenesc defel de returnarea banilor luati cu japca
Asa ca le voi scrie ca nu accept.
Mai ales ca vad ca sunt cazuri in care au fost returnati si banii luati in plus.
Am si eu o nelamurire cu comisinul de risc.
In conventia de cerdit la punctul 5) scrie:
5) Comisioane
a) Comision de risc – 0.125%, aplicat la soldul creditului, platibil
lunar in zilele de scadenta, pe toata perioada
de derulare a conventii de credit.
Bun, dar la sectiunea Conditii Generale Ale Conventiei la Sectiunea 3) scrie:
3) Costuri
3.5. Comisionul de risc
Pentru punerea la dispozitie a creditului, Imprumutantul poate datora bancii un comision de risc, aplicat la valoarea creditului tras, care se plateste lunar, in primele 12 luni ale perioadei de credit; modul de calcul si scadenta/scadentele platii acestuia se stabilesc in Conditii Speciale; In cazul in care, in primul an de derulare a Conventiei de credit (primele 12 luni) exista intarzieri la plata ratelor scadente, Banca poate decide, de la caz la caz, perceperea comisionului de risc si in cel de-al doilea an (urmatoarele 12 luni).
Nu mai inteleg nimic. Sunt in situatia in care am depasit primele 24 de luni (rate) si acest comision tot mi se aplica.
Am fost la banca si mi s-a spus ca s-a gresit din graba dar nu pot face nimic.
Nu sunt jurist de meserie, dar juristii lor care au mii de euro salar dorm ?
Am propus bancii sa ne intelegem amiabil. Am lasat si eu ceva, adica perioada de aplicare sa ramana ca in conventie, si am cerut injumatatirea valorii acestuia, dar degeaba.
Haideti sa ii constrangen cumva ca data viitoare sa citasca si juristii lor contractele si sa isi asume si ei responsabilitati ca noi platim ca prostii.
La inceputul lunii martie am depus si eu la banca o sesizare cu privire la neregulile facute de VBR. Pana acum nimik….
saptamana trecuta am primit acasa un nou act aditional, pe care l-am ignorat si de data asta….(conditii asemanatoare celor mentionate mai sus)
Ieri cand am fost sa platesc rata, am constatat cu mirare ca rata mea a scazut cu circa 10%. Am intrebat functionara daca se vede vreo decizie, instiintare, ceva, in contul meu, dar nu a putut depista ceva….
singura posibilitate o vad ca fiind reducerea dobanzii la 5,95(fara instiintarea mea-cel putin pana acum, ca si la marirea ei), sau recunoasterea greselii si returnarea banilor ca si plata in avans.
a mai patit cineva ceva asemanator?
Solicita de la banca extras de cont pe ultimele luni.
Vei vedea ce operatiuni s-au facut, daca s-a returnat
dobanda luata abuziv, daca s-a corectat soldul conform graficului
initial si daca s-a virat in ct.crt. diferenta (fara acceptul tau
nu o puteau considera ca plata anticipata)!
Bucurie mare,
Am depus si eu scrisorica, ca si Fricire postul 153, in febroarie si la inceputul lunii mai am primit banii in contul curent si revenirea la dobanda 5.95-dobanda fixa, ca si in contract.
Am primit si noul scadentar si un act aditional care inca nu l-am semnat deoarece nu l-am citit.
Mult succes tuturor
Eu am primit vizita evaluatorului, a venit a facut poze, a intrebat ce imbunatatiri s a facut la garsoniera de la data cumpararii si cam atat.Inainte de a accepta sa vina evaluatorul, am intrebat si noi in stanga si dreapta despre ce e vorba; am primit cam urmatorul raspuns: ca asa cere BNR ca odata la 1 sau 2 ani sa se reevaluze garantiile imobiliare(stiu ca exista aceasta prevedere ),de la banca ni s a mai spus ca nu ne afecteaza cu nimic rata si nici o obligatie in plus(ex. garantii in plus sau bani sa acopere o eventuala diferenta).Au trecut cam 2 luni de atunci si intradevar nu s a intamplat nimic,sper ca si pe viitor la fel, avand in vedere ca stiu ca pretul a mai scazut,platesc la zi si voi plati in continuare.Dar daca vor cere ceva in plus o sa le pun garsoniera in brate .Cred ca aceste reevaluri le vor folosi impotriva celor care incep sa nu isi mai plateasca la timp ratele.
Surprize, surprize, tocmai ce m-am intors de la VB unde mi-am platit rata si ce sa vezi , rata micsorata, dobanda micsorata la valoarea initiala de 5.95% fara sa semnez eu vreun act aditional. Am primit un act aditional acasa (de fapt al 3-lea ca primele 2 le-am dat cu tifla) dar era o invitatie si nici de cum o impunere prin care sa semnez revenirea, atentie, la dobanda intiala de 5.95% si mentinerea ei fixa (deci nu trecerea la variabila 3M EURIBOR + marja in limita a 7.45%). Inca nu am semnat acest act si nici nu am de gand pana nu-mi recuperez toti banutzii din perioada 2007-2010 luati abuziv. Cine a mai patit ca mine si ce s-a decis sa faca?
Postul 153 vorbeste de 2 hotarari judecatoresti, ar fi ffff. frumos si util pentru toata lumea sa mentioneze cineva care sunt aceste 2 hotarari sa le folosim si noi. Multumesc in avans.
O zi buna la toata lumea si continuati sa puneti presiune pe ei ca o sa cedeze pana la urma.
sal Marius exac asa am patit si eu. azi am fost la banca si am refuzat sa semnez. As vrea sa vb cu tine pe privat daca se poate.
PS: am cunostinte la ANPC si un unchi avocat.
pentru toti in siutatia nostra sa verifice planurile de rambunsare initiale si ce ar trebui sa va dea la semnarea actuli aditional o sa aveti o surpriza.
Pentru post 187 Marius
Am făcut o cerere la WB, prin care solicitam revenirea la dobânda iniţială,scoaterea art.3 lit d. şi restituirea sumei reţinută abuziv,argumentată de scăderea permanentă a EURIBOR, iar la cca.20 de zile am fost invitat la bancă.
Am primit suma reţinută abuziv în cont,dobânda 5,95 % p.a. şi am semnat un act adiţional prin care se scotea din contract(convenţie) art.3 lit. d (Banca îşi rezervă dreptul….)
Succes!
NU SEMNATI nimic, mai ales cei care doriti sa fie scos comisionul de risc!!!
Saltare tuturor eu sunt exact in situatia voastra Marius tomy1963 si mult altii. si pe mine ma intereseaza cele doua hotarari judecatoresti despre care sa amintit in postul 153. Vreau sa va atrag atentia si sa verificati planurile de rambursare sunt unele necorcondante cel putin la mine sunt intre planul de rambursare initial si cel actual. Acest fapt ma pus pe mine pe ganduri si nu am semnat actul aditional.
Hei, Multumesc Tomy, o sa incerc acelasi lucru.
Ce mai pot face daca am semnat acel act aditional?
ce diferente sunt intre cele doua scadentare?
Ce pot sa mai fac daca am semnat acel act aditional
eu am un credit auto la care mi s-a marit dobanda tot de la 5.95% la 7.45% in aceeasi perioada ca si la creditele imobiliare de care discutati dumneavoastra. am si eu in contract fix aceeasi clauza 3.d) care permite bancii sa revizuiasca rata dobanzii, comunicandu-mi mie noua dobanda.
asa ca evident, sunt tentat si eu sa le fac plangere, dar mi se pare ca ma lovesc sigur de anexa 1.a) a legii mentionate de dumneavoastra 193/2000, care spune asa:
„(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
a) dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
Prevederile acestei litere nu se opun clauzelor in temeiul carora un furnizor de servicii financiare isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii platibile de catre consumator ori datorata acestuia din urma sau valoarea altor taxe pentru servicii financiare, fara o notificare prealabila, daca exista o motivatie intemeiata, in conditiile in care comerciantul este obligat sa informeze cat mai curand posibil despre aceasta celelalte parti contractante si acestea din urma au libertatea de a rezilia imediat contractul. ”
puteti cumva sa clarificati acest aspect va rog?
Sany ne poti spune si noua daca sti ceva mai mult despre comoisonul de risc ?
Multumesc
Salut, nu-mi dau seama cum afecteaza actul aditional comisionul de risc? Am citit atent actul aditional dar nu fac legatura cu comisionul de risc. Poate explica cineva mai pe larg?
Dupa ce rezolv cu cresterea abuziva (de fapt dobanda mi-a scazut mai trebuie sa-mi iau banii inapoi) ma apuc de comisionul de risc, ce ziceti ce sanse am sa rezolv? O sa incep prin a le trimite o cerere sa-mi explice ce inseamna acest comision de risc. A incercat cineva sa faca ceva pentru scoaterea acestuia?
@DariusC-am fost la un avocat, pe care doresc sal angajez pentru litigiul cu VB. I-am prezentat CC de credit si mi-a spus ca intradevar CR este defapt o clauza abuziva, este o dobanda mascata. In sustinerea acestei afirmatii sta si sentinta judecatoreasca dosar 9657/225/2009 care anuleaza CR. Ar mai fi de spus ca inainte de a lua legatura cu avocatul am intreprins urmatoarele demersuri:
Am depus adresa la VB prin care am solicitat anularea CR, revenirea la dobanda de 5,95% si restituierea tuturor sumelor percepute in plus.
Dupa vreo doua saptamani am depus si o plangere la OPC. La vreo 40 de zile de la adresa catre VB m-au sunat de la banca ca mi-au virat deja bani perceputi pe dobanda marita si sa ma prezint la banca sa semnez noul scadentar. Dar cum banca nu mia acceptat cererea de renuntare la CR este evident ca acesta se gaseste si in noul scadentar si daca as semna ar insemna ca sunt de acord cu CR. Este clar ca in aceste conditii nu pot fi deacord cu el si de acea nu am semnat nimic cu banca. Dovada ca nu trebuie sa semnezi nimic cu ei este faptul ca mi-au virat bani pe dobanda marita fara a le semna nici un fel de comfirmare, grafic sau act aditional. Insa banuiesc ca au virat bani sa ma momeasca sa vin la banca si sa semnez ce-mi vor baga sub nas. Am aflat de pe un alt forum ca sunt clienti care au scapat amiabil de CR
http://purple.ro/2009/05/15/volksbank-comisionul-de-rezerva-minima-obligatorie-si-dobanda-fixa-variabila#comment-5813
hai sa va spun o poveste….
am facut sesizare la banca in care am cerut ca toti ceilalti…..
am fost chemat la banca sa-mi ridic banii(~850 euro conf duduii de la telefon)….am facut calculele acasa (primitiv, ca sunt inginer, dar nu-ti trebuie 2 facultati pentru asta) si mi-au iesit ~1000 euro la prima strigare, de primit inapoi.
i-am prezentat duduii (care n-avea nici o tangenta cu formulele, etc) metoda mea si a fost de acord cu calculul meu ramanad sa ma re-cheme sa-mi iau suma completa peste 1-2 zile.
intre timp am vb cu cineva din mediul bancar si m-a sfatuit asa:
– cere audienta la directoare de filiala, explica situatia si cere despagubiri (dobanda pe banii retinuti abuziv 3 ani de zile, reducere/eliminarea comisioanelor, raspuns scris la adresa depusa de mine-dificil de obtinut(aproape imposibil)dar este MINA DE AUR DACA primesti asa ceva- practic este recunoasterea greselii cu posibile consecinte dezastruoase pe viitor daca stii sa o folosesti.)
– forteaza-le mana pe principiul „nu a putut exista intelegere amiabila” , dat fiind neconcordanta sumelor prin ne-prezentarea metodei de calcul, si lipsa raspunsului oficial la adresa depusa.
-solicita reducerea dobanzii de 5.95%, pe motivul neconcordantei declaratiilor si actiunilor bancii, prejudiciului creat, situatie economice actuale(scaderea salariilor, disponibilizare postului-practic eu am ramas somer), etc…..
SUNT MARI SANSE DE REUSITA…..se vorbeste , se stie despre ele, dar nimeni nu are dovezi
…dar trebuie sa ai nervi tari, si (evetual)avoctati in spate…..
@ygrec: verifica si soldul creditului si fii atent sa-l aduca la zi, conform graficului initial (dupa majorarea dobanzii, rata la credit a fost mai mica decat initial si acum soldul ramas de restituit este mai mare!!!) E posibil ca sa fi platit la dobanda mai mult cu ~1000 euro, dar poate cu diferenta iti aduc soldul la zi! Foarte bun sfatul persoanei din mediul bancar, acum poti negocia comisionul de risc!
@ AIDA:
foarte corect! am observat si eu si analizat aceasta situatie….asa este ….modificandu-se dobanda, se modifica si celelalte comisioane care sunt direct proportionale cu soldul creditului(cu cat acesta ramane mai mare, cu atat aceste comisoane sunt mai mari).
CRED ca am gasit pana acum, toate chichitele de care sa ma pot agata…mai dificil este ca VBR desi stie, nu zice si nu comenteaza nimik…efectiv te trateaza ca si cand n-ai fi de fata si te lasa in ceata.
va tin la curent.
@Sany ne poti spune la ce instanta (oras, judecatorie sau tribunal) s-a judecat dosarul 9657/225/2009, sa arunc si eu o privire peste el.
In prima scrisorica am cerut si banii pe comisionul de risc perceput dupa a 24 rata deoarece am intarziat 1 data cu o zi, si am primit raspuns ca nu este valabila definitia din conditii generale (aplicare max 24 luni), ci doar modul de aplicare din conditii speciale (aplicabil pe toata durata creditului)
Mie mi s-a returnat si ultimul banut pentru cresterea abuziva, dar pentru comisionul de risc nimic.
mie mi se pare noroc chior, pentru ca la unii a functionat treaba amiabil iar la altii nu, cred ca depinde de cei ce analizeaza cererea ta in centrala VB, altfel nu-mi explic. unii obtin banii inapoi mai usor fata de altii care trebuie sa se agite cu ANPC, BNR, etc..
ygrec, pana la urma, cu banii ai rezolvat-o cu directorul de filiala sau cu duduia dupa cele 1-2 zile?
am vorbit si eu cu un functionar al VB mai impartial sa-i zicem si mi-a zis ceva de genul daca dobanda ti-au micsorat-o deja si ai primit si scrisoare acasa prin care esti invitat sa semnezi un act aditional prin care se elimina infamul art. 3.d atunci nu mai sanse prea mari sa-ti recuperezi si banii, dar mie mi se pare exact contrariul din moment ce accepta ei de buna voie sa elimine acea clauza e clar ca e ilegala, ce parere aveti?
pe scurt….
am depus solicitare…
m-au chemat sa-mi iau banii (~850 eur dupa calculele lor)
m-am dus si i-am convins ca suma e mai mare ~1000
am solicita audienta la Dir bancii pe problema asta…
si voi cere raspuns scris la solicitarea mea initiala…
ei vor sa semnez ca am luat banii (deci ca ne-am inteles amiabil)…..nu var sa dea scris….
duduia era „in pom”…altcineva calculeaza si hotareste… insa nu-mi permit sa ma plimb din 2 in 2 zile la banca sa-i luminez eu si sa ma trateze ca pe o carpa….cred ca partea din contract cu intelegerea amiabila va cadea cat de curand in stilul asta…..
aha, ok, ms, succes atunci :-), sa ne tii la curent
Am facut si eu o notificare la Volksbank, pe care o atasez mai jos (poate va ajuta si pe voi), referitor la modificarea articolului „Garantii” din Conditiile generale ale contractului de credit, in sensul ca Banca are dreptul sa ceara clientului aducerea unui nou imobil in garantie, daca cel pe care e in prezent ipoteca devine insuficient ca valoare (modificare propusa de ei si strans legata de telefoanele pe care le-am primit unii din noi, referitor la reevaluarea imobilului).
Ultima data cand am fost la banca sa-mi platesc rata la asigurare, mi au pus in brate si un morman de 40 de pagini, cu privire la care cica sa semnez ca sunt de acord. Bineinteles ca nu am semnat nimic. Printre altele setul respectiv de acte cuprindea noile Conditii generale aplicabile in relatia cu Banca. Le-am luat acasa, le am citit si, apoi, le am facut notificarea.
Aveti grija cu ei, nu semnati nimic nimic, pana nu cititi.
”
Către
SC VOLSKBANK ROMANIA SA – Agentia …
Subsemnata …,
având în vedere prevederile Convenţiei de credit nr. … (conditii speciale si conditii generale), ale Legii nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata, precum si ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 174 din 19 noiembrie 2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor, formulez prezenta
NOTIFICARE
prin care vă aduc la cunoştinţă următoarele:
1. nu sunt de acord cu propunerea dvs. privind modificarea prevederilor Convenţiei de credit nr. … semnata de subsemnata cu reprezentantii SC VOLSKBANK ROMANIA SA – Agentia … in data de …, o serie de clauze din aceasta avand caracter abuziv, potrivit legislatiei in vigoare, şi rog sa procedaţi la respectarea convenţiei de credit mai sus mentionata, aşa cum a fost aceasta agreata de partile contractante la momentul incheierii ei, fără a mai încerca pe viitor modificarea acesteia în defavoarea unui client corect al bancii dvs, care si-a respectat intocmai si la termen toate obligatiile ce-i reveneau din conventia semnata.
Iata mai jos textele legale pe care imi intemeiez sustinerile:
– pct. 1 lit. b din Anexa la Legea nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata:
„Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care obligă consumatorul să se supună unor condiţii contractuale despre care nu a avut posibilitatea reală să ia cunoştinţă la data semnării contractului”.
– pct. II Art. 9 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 174 din 19 noiembrie 2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor:
“Art. 93:
În cadrul contractelor încheiate cu consumatorii, furnizorii de servicii financiare sunt obligaţi să respecte următoarele reguli:
(…)
lit. e, pct. 2 – fără a prejudicia prevederile privind modificarea dobânzii, pe parcursul derulării contractului, se interzice introducerea şi perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri care nu au fost menţionate în contract;
(…)
lit. h – sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator;
lit. i – orice notificare cu privire la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisă consumatorilor cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea acesteia în vigoare. Consumatorul are la dispoziţie un termen de 15 zile de la primirea notificării pentru a comunica opţiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor condiţii. Neprimirea unui răspuns din partea consumatorului în termenul menţionat anterior nu este considerată acceptare tacită” (vezi clauza I A.2 art. 2 alin. (2) teza I din propunerea abuziva de modificare a Conditiilor generale din conventia de credit, care incalca flagrant legislatia: „(…) considerandu-se ca acesta din urma – Consumatorul – a acceptat in mod tacit modificarile”).
2. prin introducerea clauzelor abuzive, banca îmi poate crea un prejudiciu patrimonial, generat de introducerea unor eventuale costuri suplimentare derularii creditului, care nu au fost menţionate în conventia agreata si semnata de parti (vezi de exemplu, costurile suplimentarii sau inlocuirii garantiei, in cazul in care aceasta a devenit insuficienta, prevazute la pct. V B art. 42 din propunerea abuziva de modificare a Conditiilor generale din conventia de credit).
3. intentia de a induce in eroare clientii bancii si de a-i forta sa accepte, in necunostinta de cauza, clauzele abuzive impuse de dv., reiese si din comportamentul de neacceptat si care se impune a fi sanctionat al salariatilor bancii dvs. care la momentul inmanarii setului de documente ce face obiectul prezentei notificari (set de documente care contine nu mai putin de 43 de pagini) imi indicau sa declar in scris ca am primit actele respective si ca sunt de acord cu continutul acestora, fiind mai mult decat evident ca era practic imposibil sa iau la cunostinta despre continutul acestora in cele maxim 10 minute petrecute in fata ghiseului.
4. in situatia in care nu voi primi de la dvs. un raspuns intemeiat, in termenul legal, cu privire la cele mai sus invederate, imi rezerv dreptul de a ma adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si instantei de judecata competente (tin sa reamintesc ca nu este prima data cand s-a incercat modificarea in mod abuziv si unilateral de catre banca a clauzelor cuprinse in conventia de credit, aceasta practica devenind, din pacate, un obicei pentru VOLKSBANK ROMANIA, incercarea anterioara soldandu-se cu un esec pentru banca, in urma actionarii de subsemnata a parghiilor legale in domeniu).
Adresa de corespondenta: ….
Data ……. Semnatura, „
am fost la banca sa vad ce este cu acest ultim act aditional ( cu revenire la 5.95%), mi-au dat graficul cu dob. scazuta, fara sa semnez nimic, o sa le solicit returnarea sumelor din diferenta de dobanda si comisionul de rezerva minima obligatorie……din cate am inteles CRMO este ilegal si abuziv de la inceputul creditului……rog lamuriri
Salutare referitor la creditele auto cu dobanda fixa de 5.95%, ce reprezinta comisionul de risc? Ce fel de risc? daca stie cineva daca se poate obtine scoaterea acestui comision daca nu am intarziat niciodata cu plata ratelor.
A obţinut cineva anularea comisionului de risc la creditul pentru nevoi personale cu ipotecă ? In ce condiţii?
SUPER VESTE!
http://www.mediafax.ro/social/instanta-a-declarat-ca-fiind-abuzive-unele-clauze-aplicate-de-banci-pentru-majorarea-dobanzilor-6139976/
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/instanta-a-declarat-abuzive-unele-clauze-din-contractele-bancare-aplicate-de-banci-pentru-majorarea-dobanzilor-6140021/
dosar 22627/300/2009 Jud.Sect.2 Bucuresti – anuleaza si comisionul de risc pentru cazul cand prevederile CS sunt diferite de CG!
aida, scuze ca te intreb, dar ce inseamna CS si CG ? 😀
cs= conditii speciale din contract
cg= conditii generale anexa la contract
CS= Conditii Speciale
CG=Conditii Generale
Prin februarie am facut si eu cerere de reducerea ratei dobanzii si returnarea banilor incasati abuziv.
De vreo doua saptamani am rezolvat problema dobanzii si a banutilor!
Astept cu mare interes noutati despre comisionul de risc.
Inca odata multumiri colegului care m-a indrumat catre acest site, prin oct 2009, Florin!
ma numesc daniela si ma intereseaza si pe mine tot ceea ce stiti despre creditele la Volksbanc – comision de risc
ste_dani2000@yahoo.com
va multumesc
am uitat sa mentionez faptul ca am un credit de nevoi personale cu ipoteca contractat in martie 2008, in moneda CHF si bineinteles ca platesc comision de risc de 2 ani de zile.
ma numesc daniela si sunt client al bancii volksbanc.
ma intereseaz daca stie cineva cum este cu comisionul de risc.
am un credit de nevoi personale cu ipoteca din martie 2008 – garantat cu ipoteca pe casa pe 23 de ani si platesc comisionul de risc conform:
– conditiilor specifice – 0,22 % aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Convetiei de credit;
– conditiilor generale – pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutatul datoreaza bancii un comision de risc, aplicat la soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului.
daca cunoasteti mai multe detalii va rog nu ocoliti solicitarea mea.
va multumesc
http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=300&d=MzAwMDAwMDAwMDAxMTA4ODA*
Si eu am rezolvat problema ratei dobanzii.
astept sa vad ce e cu comisionul de risc
http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=300&d=MzAwMDAwMDAwMDAxMTA4ODA*
http://www.urbaniulian.ro/2008/07/11/formulele-de-calcul-a-ratelor-din-contracte-de-credit-sunt-nelegale-si-pot-fi-desfiintate-de-justitie/
din cate am inteles de la un reprezentant al bancii VB a facut recurs in dosarul prezentat mai sus .. stie cineva ceva?
PENTRU DOSARUL 4998 al Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti
Volksbank a depus in recurs in acest dosar 5 sentinte judecatoresti care le sunt favorabile pe fond. Este vorba despre sentintele obtinute in dosarele:
1. 14670/245/2009 Judecatoria Iasi
2.10974/236/2009 Judecatoria Giurgiu
3.3364/40/E/2009 Botosani
4.8445/200/2009 Judecatoria Buzau
5.10003/197/2009 Judecatoria Brasov
Tin sa precizez faptul ca in dosarele 14670/245/2009 al Judecatoriei Iasi si 8445/200/2009 al Judecatoriei Buzau Volksbank a pierdut in recurs. De aceea cei implicati in acest dosar sau cei in dosarele carora se va depune ca si practica judiciara de catre Volksbank aceste sentinte sa faca bine si sa/si printeze de pe portalul Ministerului justitiei cele doua solutii date in recurs si care dau castig de cauza OPC-ului. Cei de la Volksbank uita sa spuna ca in recurs au pierdut, ei incearca sa prezinte doar ceea ce le este favorabil
Pt DariusC:
am si eu o intrebare….
in momentul cand ti-au returnat banii, ti-au pus in fata o lista cu valoarea returnata, si ti-au explicat provenienta ei ?
tu ai calculat suma care-ti revine?
eu sunt intr-o situatie asemanatoare, insa sumele de returnat calculate de mine nu corespund cu cifrele oferite de ei….
Am incercat si printr-o ausienta la directoare care m-a redirectionat catre Dep. RETAIL si Dep IT, care cica s-ar ocupa cu asa ceva.
In plus au trecut mai mult de 40 de zile de la sesizarea mea, iar directoarea ridica din umeri…
Multumesc aniticipat.
iti raspund si eu, daca tot intrebi. pe mine la 2 saptamani dupa ce am depus adresa scrisa m-au sunat si m-au anuntat ca imi dau banii inapoi, mai multi decat imi facusem eu calculele. nu mi-au explicat cum au ajuns la suma si nici eu nu am insistat. am semnat de primire si cam asta a fost povestea. in schimb pentru creditul nr 2 (pe numele parintilor ca nu mi-au dat mie direct suma de care aveam nevoie) am asteptat aproape 3 luni calendaristice timp in care m-au tergiversat. ajuns la limita cu nervii am depus adresa la ANPC dolj (eu fiind in craiova) si la nici o saptamana ma suna banca sa dea banii inapoi. I-am si intrebat, dar la care sesizare raspundeti, la a mea sau a celor de la ANPC? evident ei: la cea de la ANPC. asa ca s-a rezolvat.
eu unul iti recomand sa depui sesizare la protectia consumatorului, fara nervi, stres, etc (ca nu merita indivizii) – cu copii dupa adresa catre VB si conventia de credit (eu am depus mai multe) si teoretic se va rezolva cat ai bate din palme (eventual reclami si faptul ca suma propusa de ei pare mai mica decat ce ai estimat tu: banuiesc ca estimativ ai inmultit nr de luni cu diferenta intre rata veche si rata noua).
acum ma omoara cu reevaluarea. eu le tot spun ca e abuz, ei nimic. momentan i-am prins, le-am zis sa imi dea in scris ca vor asta si s-au tapit, mi-au dat scris. m-am dus iar la OPC si mi-au zis ca daca ma mai freaca mult sa revin la ei, ca e clar o cerinta neconforma cu conventia de credit (nu scrie asa ceva la mine, cel putin).
Ce se aude cu recursul facut de Vbk in cazul CR?
Salutare
cel putin 2 persoane ma intrebau unde sunt cele 2 hotarari judecatoresti. Daca nu le-ati gasit… iaca-le
http://acbdr.blogspot.com/2009/10/volksbank-pierde-proces-dupa-proces.html
Spor in toate si sa auzim de bine cu CR-ul…
claudiu; am un contract de credit ipotecar si cu o clauza abuziva introdusa in Conventia de credit , si anume comisionul de risc !!!Cum pot sa scao de aceasta clauza abuziva? Sun la zi cu ratele la b.Volskbank.
buna,
are cineva Notificarea in original postata de nr 80? sunt in aceeasi situatie ca voi, am contractat un credit ipotecar in 2006 si vreau sa merg mai departe.
multumesc anticipat,
vreau sa mentionez ca am semnat acel ACT ADITIONAL, mai e cineva in situatia mea?
Daca da, sa-mi dea detalii daca a facut ceva actiuni impotriva VBR.
mulrumesc,
suntem in aceeasi situatie cu comisionul de risc! ce sa facem? cum sa scapam de el? daca ne grupam cumva vom fi mai puternici, poate merge mai repede…
Pt. Ygrec
Mie mi-a explicat directoarea bancii iar ei au calculat astfel:
Au stornat toata suma dinaintea primei rate marite au scazut (ratele) suma care era normal sa o scada de pe vechiul scadentar iar ce ramane aceea e suma de returnat. La aceasta suma nu-ti da nici o dobanda si iti recomand sa o lasi acolo deoarece comisionul de retragere e destul de mare si nici daca ai card nu e rentabil sa ridici suma.
Eu am calculat altfel – am facut diferenta la fiecare luna in parte dintre primul scadentar si cel cu dobanda marita si tot pe acolo mi-a dat 0.35 euro mai mult decat lor.(cred ca din rotunjiri)
Bafta tuturor
daca are cineva vreo hotarare judecatoreasca ramasa definitiva prin care Volksbank a fost obligata sa elimine comisionul de risc va rog sa o posteze pentru a o folosi si altii in cazul proceslor cu aceasta banca
pentru diana
nu trebuia sa semnezi conditiile generale de afaceri.
Pentru cei care au CR diferit in CS fata de CG, adica numai pe 12 luni,dar este retinut in continuare: mergeti si depuneti cerere la banca pentru returnare, pentru ca se pare ca nu mai au ce face si dau banii inapoi!Am achitat rata si am intrebat ce se aude cu comisionul de risc.M-au intrebat cum am in conditii speciale si generale si mi-au zis ca daca sunt diferite, dau banii inapoi, daca nu, sa nu mai incerc ca se plateste pe toata perioada (eu asa am).
La mine sunt diferite CSCG, mi-au returnat CR si l-au scos din scadentar.
Am facut cerere la banca si in doua saptamani s-a rezolvat!
Mergeti la banca si faceti cerere!
ma numesc Attila si sunt client al bancii volksbank m-ciuc.
ma intereseaz daca stie cineva cum este cu comisionul de risc.
am un credit de nevoi personale cu ipoteca in CHF din oct 2008 – garantat cu ipoteca pe casa pe 25 de ani si platesc comisionul de risc conform:
– conditiilor specifice – 0,22 % aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Convetiei de credit;
– conditiilor generale – pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutatul datoreaza bancii un comision de risc, aplicat la soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului, dar nu scrie cat
Se poate elimina CR
va multumesc
Tu ai citit ce am scris eu mai sus?
CSCG, este nevoie doar de o cerere la banca si iti elimina comisionul de risc!
Pentru CristiP
In ce oras s-a petrecut minunea?
Ti-au dat banii inapoi adica ce-ai platit dupa primul an ?
Ti-au spus in ce baza iti dau banii inapoi?
Merci mult
Pt CristiP.
Te rog, poti sa-mi trimiti cererea ta catre banca sa-ti returneze si sa-ti intrerupa CS?
Multumesc anticipat !!!
In Bucuresti s-a petrecut minunea si nu sunt singurul care a rezolvat problema.
Incepand cu luna a 13-a (de data asta 13 a fost cu noroc) mi-au returnat banii.
Datorita neconcordantelor intre CS si CG au returnat banii, asta am specificat si eu in cerere.
Bafta tuturor!
Fratilor de suferinta, cruciti-va !!!! Am fost azi la banca sa iau un act aditional sa-l studiez si ce credeti ca era scris???? OFERTA VOLKSBANK PENTRU DUMNEAVOASTRA :
RATA DOBANZII CURENTE: FIXA 5.95 % aplicabila timp de 55 luni, incepand cu data de aplicabilitate
VARIABILA: EURIBOR la 3 luni +4.72% pe an aplicabila de la data expirarii perioadei in care rata dobanzii curente este fixa pana la data de scadenta finala!
Fratilor, astia cred ca avem 2-3 ani si ne duc cu zaharelul ! NU mai spun ca vor sa redenumeasca comisionul de risc in comision de administrare!
II sfatuiesc pe cei in situatia mea sa nu semneze asemenea porcarii.Treaba cu rata variabila e buna pt 1-2 ani cat e EURIBORUL la 3 luni mic, dar peste 4-5 ani cand incepe iar sa creasca, ce facem????? Eu unul nu voi semna asemenea OFERTE!!!
buna seara, am aceeasi nelamurire cu privire la comisionul de risc. La CS scrie ca acest comision este „platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit.”
La CG scrie ca „modul de calcul si scadenta platii acestuia se stabilesc in Conditiie Speciale. Cam la fel. Se poate face ceva, pot scapa de acesc comision?! Va multumesc foarte mult!
Am un credit de nevoi pesonale cu ipoteca in eur cu dobanda fixa. Am platit primele doua luni suma care scria in graficul de ramursare iar dupa doua luni s-a marit cu 45 de eur. Acum am primit o notificare acasa prin care sunt anuntata sa ma prezint la banca pt a semna niste acte ref la comisionul de risc. Am o intrebare. Se aplica legea 50 si pt creditele in eur cu dobanda fixa? Iar daca nu sunt de acord cu ce vrea banca ce fac?
Am intel;es ca neprezentarea e luata de catre banca ca si acord tacit.
@aura
In ce an ai facut creditul?Deja, datorita numarului mare de procese (pierdute) pe care le-au avut, banca a revenit de acum 4-5 luni la dobanda initiala de 5.95%pe an. Ar trebui sa se aplice OUG 50 dar banca o aplica dupa interesul ei, normal.Comisionul de risc nu se regaseste intre comisioanele permise de OUG 50 dar banca ii schimba denumirea in comision de administrare.
Sfatul meu e sa te duci la banca si sa ceri spre consultare un act aditional.Il citesti si daca nu esti de acord cu cele scrise trebuie neaparat sa te duci la banca, in termen de 15 zile de cand ridici si sa spui, semnezi undeva ca nu esti de acord.In aceeasi situatie sunt si eu.Maine maduc sa fac adresa sa-mi inceteze oprirea CR-ului si apoi mai am o adresa in care le spun sa nu sunt de acord cu conditiile din actul aditional.
Am un proces castigat cu ei, nu mi-e greu sa-l incep si pe al 2-lea.
Multa bafta
Legat de comisionul de risc va supun atentiei urmatoarele aspecte:
In cazul contractului meu CG defineste CR si specifica clar ca acesta se stabileste in CS. Este clar ca aici nu poate fi atacat contractul. Insa, atentie, in cadrul CG se definesc distinct CR si comisionul de administrare. Este astfel evident ca incercarea bancii de a-l transforma in Comision de Administrtare este abuziva, pentru ca desi acest CR era perfect legal inainte de OU50/2010, in acest moment este scos in afara legii si conform aceleiasi ordonante, un comision nestipulat initial in contract nu poate fi introdus ulterior. Maine dimineata sunt calare pe VB BT cu o plangere in acest send. Revin cu noutati. Fruntea sus! 🙂
Remus,
Creditul l-am luat in iulie 2008 si e in euro cu dobanda fixa. Am depus plangeri la A.N.P.C si am cerut restituirea sumelor incasate abuziv de catre VB.
chiar asa, pt. ce comision de risc…. pt. ca sa acopere riscul ca un credit sa devina neperformant…ok, si daca creditul a fost performant pe toata perioada lui, nu art trebui oare sa ne dea Comisionul inapoi, bineinteles cu dobanda
Dobanda in fct. de euribor,libor si robor a fost calculata de banci in favoarea lor,adica din dobanda actuala au scazut valoarea indicilor respectivi si au obtinut marja fixa la care au adaugat variatia euribor,….,dar valoarea ac.indici la momentul respectiv este f.mica(ex.euriborul este azi aprox.0,8).Peste putin timp,cand vom iesi din criza valoarea ac.indici va creste(ex.euriborul a fost inainte de criza aproape 6)si creditele noastre vor sari in aer.Eu cred ca asa cum a fost facuta OUG. mai degraba avantajeaza bancile decat pe noi.Ar fi trebuit sa tina cont cei care au facut ac.OUG.ca atunci cand am luat creditele,euriborul a fost pana la val.de 6,sa se scada din dobanda val.de atunci a euriborului si nu de acum din iulie.Ce putem face oare in ac.privinta?Timpul este f.scurt.DAca are cineva vreo idee…Cum poate fi atacata aceasta interpretare a OUG de catre banci?Acum tre sa ne luptam si cu ANPC?Va rog raspunsuri.
a fost cineva la banca sa discute /comenteze/ negocieze noul model de contract conform OU 50/2010 ?
se poate obtine ceva?
eu ma gandesc sa notific banca cu privire la acceptul asupra unor sub-puncte si sa le refuz pe altele.
a mai incercat cineva asa ceva ?
eu i-am reclamat la ANPC si am primit urmatorul raspuns: inainte de aparitia og 50/2010 CR era incasat in mod legal deoarece a fost acceptat de ambele parti, dar dupa data de 21.06.2010 acest comision a fost incasat in mod ilegal motiv pentru care banca a fost amendata si s-a dispus si masura complementara de a-mi restitui comisionul de risc incasat dupa data de 21.06.2010.Deasemenea mi s-a mai raspuns ca sunt unele indicii privind caracterul abuziv al unor clauze din contract motiv pentru care procesul verbal de constatare a contraventiei va fi transmis instantei de judecata.
Am fost la banca pentru a refuza actul aditional si mi s-a spus ca nu vor scoate comisionul de risc.
Stau si ma gandesc: IN TARA ASTA FAC TOTI DUPA CUM II TAIE CAPUL? DACA NU SE RESPECTA LEGILE TARII DE CE ACESTEA MAI SUNT DATE DE GUVERNANTI?
Art. 37 din OUG 50 spune clar:”In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli…” deci e vb doar de contractele cu dobanda variabila.
Contractele cu dobanda fixa nu pot fi modificate dpdv al dobanzii…
A primit cineva raspuns la solicitarile depuse vis-a vis de ultimul act aditional cel cu noile reglementari ale OG 50/2010 ?
Am un credit auto( in ron), incheiat in iunie 2008 la care dobanda este de 6.95%. Oferta bancii (VB) de atunci era 6.95% fixa(in pliant era specificat fixa). In contract este specificata 6.95% p.a. fara a fi specificat faptul ca este fixa sau variabila, fara sa fie trecut sau amintit vreun indice in functie de care sa se modifice. Singurul lucru specificat este ca o pot modifica daca apar schimbari semnificative. La momentul semnarii creditului mi s-a zis ca dobanda este fixa insa acum banca pretinde ca ea este de fapt variabila. Poate sa faca asta legal? Daca nu se specifica expres ca este fixa, este considerata automat ca fiind variabila? Am platit doi ani conform scadentarului inmanat la semnarea contractului fara sa am modificari. Ce trebuie sa fac sa pastrez dobanda fixa? NU am primit nici pana azi actul additional ( notificarea a venit pe 24-09-2010 data postei) ,iar eu le-am cerut actul additional pe data de 18-09-2010. Daca mai are cineva aceeasi problema cum a rezolvat-o ?
Am acelasi credit ca si tine luat in aceeasi perioada. Astazi am fost la banca sa discut Actul Aditional oferit saptamana trecuta (mentionez ca a fost doar o ciorna, fara vre-o valoare juridica) si am avut neplacuta surpriza sa mi se comunice ca ciorna Actului Aditional transmis saptamana trecuta a fost gresita, drept urmare modul de calcul al dobanzii se modifica si comisionul de administrare credit are valoare de 0.39%. Mi s-a specificat a acest comision reprezinta o redenumire a Comisionului de Risc. Le-am ca acest lucru este ilegal si nu este conform legislatiei in vigoare si ca nu voi semna actul aditional si voi depune o notificare la registratura banci.
Pozitia reprezentatului bancii a fost una directa, cum ca, asta este pozitia bancii legata de dobanda si comisioane si daca nu-mi comvine sa depun o notificare.
Datorita acestei atitudini superioare din partea bancii am sa depun maine o notificare si voi merge mai departe cu toate demersurile privind contestarea Actului Aditional.
Sunt fericit am primit inapoi comisionul de risc incepand din a-13-a luna pama in prezent.
Am mai gasit o formula in contract, mai exact formula anuitatii care inlocuind datele mele in ea a rezultat o valoare mai mica ci 3,27 euro fata de cea din scadentar.
Maine le fac sesizare in care o sa prezint tot calculul.
Cristi, si eu am la fel. Mai ai pliantul respectiv ? Am facut reclamatie la ANPC pe mai multe aspecte insa raspunsul lor a fost ca daca nu scrie fixa e variabila. DESI exista scris in conditiile VB ca dobinda poate fi variabila sau fixa iar ANPC nu a tinut seama de acest lucru.
Eu am de gind sa-i dau in judecata (am o colectie de hotariri judecatoresti contra VB) si vreau sa prezint acest pliant ca dovada la dosar pentru rea vointa. Caut din septembrie 2010 de cind cu OUG50 acest pliant si nu am gasit pina acum nici un exemplar.
Stie cineva daca nu ai mentionat in contract CARACTER DEROGATORIU al conditiilor speciale.generale…daca legal au prioritate ceva speciale ( repet fara sa fie mentionat in contract?) cred ca nu din moment ce au introdus o in acte aditionale..sunt si eu patita cu vb(act aditionat sa zic..fals, mi au trimis alta schema de rambursare si am semnat altceva, ulterior fiindu mi prezentata_ nu mi se elibereaza nici in ziua de azi, decat sub semnatura pe care nu o pot face pe un act care nu l cunoasteam- e cu 100euro mai mare) multa bafta tuturor si sper sa se faca dreptate pt ca uzura psihica in aceste cazuri este enorma mai ales ca multi nu suntem de specialitate!
ce dreptate ai Sorin, o sa mi fac timp sa va spun toata povestea mea sau cei interesati si pacaliti ma pot contacta pe mail: este numele meu pe yahoo(ca la catalog, fara alte semne de ortografie)- au incercat cei de la VB sa faca pace cu mine si sa revin la conditiile initiale dandu mi un act pe care NU SCRIA FIXA IN DREPTUL DOBANZII…am refuzat sa l semnez…Doamne! ce escroci…recomand la toti sa nu semnati acte aditionale ci sa cautati informatii sa le atacati pe cele existente!
Foarte Important !!! Pentru cei interesati de recuperarea comisionului de risc platit la creditele in euro si franci elvetieni la creditele de la Volksbank, va rog sa ma contactati pe email. Am castigat comisionul de risc in instanta prin hotarare definitiva si irevocabila. Astept sa va dau detalii la toti cei interesati. info@rokangen.com
Very great post. I simply stumbled upon your
weblog and wanted to say that I have really loved surfing around your
blog posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping you
write once more soon!