jump to navigation

Nu suntem singurii, Cetatenii UE nemultumiti de piata creditelor pentru persoane fizice. 17/02/2009

Posted by moderat in anpc, banci, bnr, comisioane, credite, dobanzi, opc.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Daca mai incalzeste pe cineva, se pare ca nu suntem un caz izolat de clienti abuzati de bancherii locali. In mai toata Europa se intampla la fel dar nu la aceleasi cote. Cu cat ne apropiem mai mult de Urali cu atat nivelul abuzurilor creste.

Va prezint mai jos cateva pasaje dintr-un raport european pe aceasta tema, in special cele legate de serviciile financiare:

Comisarul european, Meglena Kuneva, a prezentat luni, 2 februarie, noul „Tablou de bord al pietelor de consum”, care indica performantele pietelor din anumite sectoare ale economiei din perspectiva consumatorilor. Piata creditelor bancare pentru persoane fizice, alaturi de cea a anergiei si a transportului urban sunt considerate cele mai problematice pentru consumatori.

„Serviciile le produc in mod constant consumatorilor mai multe probleme decat pietele de bunuri traditionale”, arata comunicatul Comisiei Europene publicat in februarie . Desi serviciile sunt partea cea mai importanta a economiei europene, a declarat comisarul european Meglena Kuneva, unele servicii cheie sunt neperformante, precum cele de energie, banking si transport urban sau extraurban (autobuze, tramvaie si trenuri).

Retail banking este un alt scetor care necesita atentia. „Suntem constienti de situatia speciala creata de criza economica, dar asta nu este o scuza pentru felul in care consumatorii sunt tratati cand merg la agentiile bancare. Este vorba, mai ales, despre comisioane in crestere, netransparente. Multi consumatori au gasit foarte dificil sa compare ofertele furnizorilor. Informatii relevante se pare ca au fost ascunse consumatorilor”.

Datele din raport arata ca, de exemplu, ratele dobanzilor pentru creditele de consum, ajustate pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, variaza intre 0,21% in Suedia si 12,12% in Estonia, ceea ce evidentiaza existenta unor divergente dupa calcularea costului capitalului.

Piata de comert cu amanuntul a electricitatii va face obiectul unui studiu de monitorizare, care va fi realizat in 2009 si se va concentra pe conditiile de consum ale gospodariilor in situatii specifice, de exemplu comparabilitatea ofertelor, practicile comerciale neloiale si modalitatile de facturare.

Romania: O Ordonanta de urgenta, in vigoare din 27 decembrie, prevede cresterea transparentei in sistemul bancar. Cele mai multe sesizari primite de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, din Romania, se refera la serviciile financiare.
Mihail Meiu, director in cadrul ANPC, a explicat ca a primit, in decursul anului 2008, numeroase sesizari legate de problemele din contractele bancare. Drept urmare, a fost inaintata Guvernului si adoptata o ordonanta de urgenta care limiteaza, teoretic, o serie de „practici” netransparente ale bancilor. Astfel, toate costurile incluse in contracte trebuie sa fie explicite si nu mai este permisa introducerea altor comisioane decat cele prevazute in contract. O alta prevedere – daca dobanda este fixa, trebuie detaliat pe ce perioada este fixa si, daca variaza, in functie de ce factori variaza.

„Preturile nu sunt atributia noastra, noi trebuie sa urmarim realizarea informarii corecte si complete a consumatorilor”, a spus Mihail Meiu. (!! ATENTIE AICI !! ) Ordonanta se aplica pentru contractele nou incheiate, desi „noi interpretam ca de acum incolo nu mai sunt permise aceste practici nici pentru contractele in derulare”, a mai spus directorul din cadrul ANPC.

Pe baza informatiilor existente, mai mult de 20 de sectoare (bunuri si servicii) au fost examinate in raport cu cinci indicatori-cheie pentru consumatori – volum de sesizari, preturi, rata de inlocuire, nivel de satisfactie si de siguranta – in vederea detectarii eventualelor disfunctii in modul de functionare al pietelor.

Tabloul de bord scoate in evidenta sectoarele pietei unde consumatorii intampina cele mai mari probleme. De asemenea, el stabileste datele de referinta pentru mediul de consum la nivel national, prin elaborarea cate unui profil pentru fiecare stat membru. ”

In afara ca putem constata ca fiind practica europeana abuzul prin contracte asupra clientilor nu cred ca ar trebui sa ne descurajam si sa luam atitudine in acest sens. De retinut si declaratia conform careia prevederile OUG 174/2008 se vor aplica si contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a acestei ordonante (..nu mai sunt permise aceste practici nici pentru contractele in derulare.)

Comentarii»

1. o noua unealta - 22/02/2009

M-as mira sa se intample asta in Romania .
S-a vazut imediat care a fost reactia bancilor , in principal a celor de la Unicredito .

2. moderat - 22/02/2009

Pe Dan Pascariu il consider neagreabil ca si bancher, nu-i zic hot, cu toate ca stim ca a atacat leul in toamna impreuna cu bancpost, rbs si ing. in general bancherii fac loby pentru blocarea legii de aprobare a OUG 174 ( in acest moment este inregistrata la camera deputatiilor, insa nu a ajuns in comisii nici dupa o saptamana) si toti fac declaratii care mai de care, insa cea mai diplomatica este cea a BCR-ului care zicea ceva de genul: legea este foarta buna insa trebuie sa fie atenta si la costurile ce le creeaza asupra clientilor. Eu inteleg ca orice restrictie a abuzurilor se resfrange in costuri, adica un comision in plus, de 2% p.a la sold, denumit COMISION DE RESTRICTIE LA ABUZ.

3. romania inedit - 22/02/2009

Daca nu ar mai putea sa-si pacaleasca debitorii , bancile nu ar mai obtine rezultatele astea spectaculoase si atunci s-ar vedea ca bancherii din Romania sunt niste oameni de doi lei , incompetenti si idioti .

4. marry - 17/03/2009

Anpc pupa in kur pe bancari ,iar reclamatiile noastre ,sa nu-i spun eu citeva lui vlaicu voda mare sef la anpc.Are obraz oare,cu minciunule lui .??
Ia spuneti-mi unul dintre voi la care v-a facut dreptate anpc-ul vis a vis de banci.
Ia scarpinati-va putin in barba cei de la anpc ,ca poate va maninca si cind mai apareti pe sticla puneti linga voi sa vad ,un sul de hirtie igienica.

moderat - 17/03/2009

Am scris aici despre randamentul lor https://acbdr.wordpress.com/2009/03/17/peste-15-plangeri-zilnic-la-adresa-bancilor/
Actualizare informatii: Vlaicu nu mai e in conducerea ANPC, noul opecest sef este Bogdan Marcel Pandelică.

5. romania inedit - 17/03/2009

Asteptam rezultate de la ANPC nu fasuri !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: