Pentru RMO bancile primesc dobanda de la BNR 18/02/2009
Posted by moderat in banci, bnr, credite, dobanzi, rezerva minima obligatorie.Tags: abuz, abuzuri, act aditional, banci, bancile-mama, bnr, erste, isarescu, prelungire RMO, rezerva minima obligatorie, volksbank, Volksbank si UniCredit Tiriac
trackback
In conformitate cu declaratiile guvernatorului bancile primesc o dobanda de 3% pentru sumele depuse cu titlul de rezerva minima obligatorie aferente creditelor in EURO, declaratie facuta pe fondul declaratiilor bancherilor ca finantarea este blocata din cauza acestui depozit la BNR, si ca acestia uita sa mentioneze ca si pentru acestea primesc dobanzi, in crestere in ultimii 2 ani. A mai mentionat ca dobanda de 3% de acum este mai mare decat primesc afara la euro.
Ar fi necesar sa facem o analiza in aceste conditii, in functie de perioada in care se plateste acest comision.
Alte aspecte din discursul guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, de azi 18 februarie 2009;
– 24 miliarde de euro total datorie privata a Romaniei, nu 34 cum sustin cei de afara;
– 10 miliarde de euro datorii pe termen scurt ale bancilor catre banci mama, 90% din datorie sunt la primele 10 banci mari;
– 9 miliarde din 10 au sanse sa fie rostogolite, adica amanate la plata, refinantate;
– in leasig refinantarea va fi in jur de 50%;
– daca ar fi 34 de miliarde datorie, atunci aceasta ar fi captive, adica totata masa monetara este inferioara si atunci nu poate fi platita ( eu stiu ca ar fi totusi in jur de 42miliarde de euro masa monetara nationala, dar poate gresesc)
– in 2008, referitor la deficitul de cont current, ce a construit segmental privat a daramat sistemul public (guvernul)
– nu exista o lipsa de lichiditati in bancii, altfel leul s-ar aprecia.
– sunt banci ce nu au lichiditati ptr ca au schimbat lei in euro si asteapta un curs de 4.7 ptr reschimbare.
De asemenea, Austriecii au solicitat bnr-ului, prin delegatia de saptamana trecuta, sa dea drumul la curs valutar, pentru diminuarea deficitului de cont curent cica, eu zic pentru a ataca leul inca odata, mai ales UniCredit ! Are cred legatura cu ultima liniuta de mai sus, stiind ca isarescu nu vorbeste direct, ci iti da cu lingurita in fraze separate.
Ai spus lucrurilor pe nume !
Referitor la RMO am solicitat cateva informatii la BNR insa nu am primit un raspuns (sunt inca in termenul de 30 de zile cei drept). Insa cred ca aceasta institutie publica, BNR, ar trebui sa se supuna legislatiei in vigoare si anume: Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica (publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003) care spune inca de la inceput acest lucru:
Dispozitii generale
Art. 1.
(1) Prezenta lege stabileste regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, alese sau numite, precum si al altor institutii publice care utilizeaza resurse financiare publice, in raporturile stabilite intre ele cu cetatenii si asociatiile legal constituite ale acestora.
(2) Legea are drept scop:
a) sa sporeasca gradul de responsabilitate a administratiei publice fata de cetatean, ca beneficiar al deciziei administrative;
b) sa stimuleze participarea activa a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor normative;
c) sa sporeasca gradul de transparenta la nivelul intregii administratii publice.
Insa guvernatorul bancii nationale , Mugur Isarescu, de la el putere refuza sa se supuna acestei legi si nu permite accesul la informatii, cu toate ca similarii lui din alte tari membre UE o fac, probabil nu au muschii lui.
Isarescu a raspuns ca se opune acestei practici, preferata de alte banci centrale din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, dar si de banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve (Fed).
Motivul: „Nu vreau ca discutiile din cadrul BNR sa ajunga subiect de cancan in ziare”, a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a dezvaluit insa ca vice-guvernatorul Cristian Popa este de alta parere, adica este de acord cu publicarea minutei.
Cel putin aceasta este opinia fostului presedinte al Fed, Alen Greenspan, care spune ca succesul Fed depinde de increderea publicului in institutie, luand decizia de a extinde cuprinsul minutei ce prezinta deciziile comitetului de politica monetara a Fed.
In sprijinul secretomaniei sedintelor de la BNR, Isarescu invoca practica Bancii Centrale Europene, care de asemenea nu publica minuta sedintelor comitetului de conducere.
Iata ce spunea Greenspan in urma cu 12 ani: „Pentru ca Fed poate afecta semnificativ vietile tuturor americanilor, nu este deloc o surpriza ca activitatea noastra este urmarita constant, cu mare atentie.
Independenta politicii noastre monetare este conditionata de realizarea unor politici larg acceptate de popoprul american si de reprezentantii acestuia in Congres.
Insa exista perceptia ca Federal Reserve este o organizatie secreta, ce opereaza in spatele usilor inchise, nu intotdeauna in interesul natiunii, ceea ce este regretabil si incercam sa inlaturam aceasta opinie gresita.
Daca vrem sa mentinem increderea poporului american, este important…ca Fed sa fie la fel de transparenta ca orice agentie guvernamentala.
Este inacceptabil intr-o societate democratica ca un grup de oameni nealesi prin vot, cu importante responsabilitati, sa nu se afle sub supravegherea totala a publicului.”
Greenspan a precizat ca exista anumite decizii ale Fed ce nu pot fi date imediat publicitatii, pentru ca ar afecta pietele financiare.
„Totusi, incercam sa extindem fluxul de informatii catre public, fara a ne compromite activitatea. Recent am luat decizia de a comunica imediat toate deciziile Fed si am extins minuta comitetului de politica monetara a Fed”, a mai spus Greenspan.
Motivatia guvernatorului este de exceptie.
Acesta este actul legislativ care prevede ca bancile primesc dobanda pentru rezervele minime obligatorii depuse la banca nationala:
Regulamentul nr. 6 din 24/07/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 566 din 01/08/2002, a fost modificat printr-o serie de reglementările ulterioare
Remunerarea rezervelor minime obligatorii
Art. 15. Pentru nivelul efectiv al rezervelor, determinat conform art. 2 lit. f), Banca Naţională a României plăteşte dobândă până la nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii.
Art. 16. Stabilirea şi modificarea ratei dobânzii plătite la rezervele minime obligatorii se fac de către Banca Naţională a României prin circulară. Rata dobânzii se va situa cel puţin la nivelul ratei dobânzii medii la depunerile la vedere practicate de bănci.
Art. 17. (1) Rata dobânzii medii practicate de bănci la depunerile la vedere se calculează lunar de către Banca Naţională a României, distinct pentru lei şi pentru valută, ca medie ponderată, pe baza datelor transmise de bănci.
(2) Soldurile depunerilor la vedere, inclusiv cele neremunerate, precum şi ratele dobânzilor aferente sunt cele din ultima zi calendaristică a perioadei de observare. Ratele dobânzilor astfel calculate se iau în considerare pentru rezervele minime obligatorii din perioada de aplicare aferentă perioadei de observare pentru care s-a făcut raportarea.
Art. 18. Pentru excedentul de rezerve, astfel cum este definit la art. 2 lit. g), Banca Naţională a României nu plăteşte dobândă.
Art. 19. La calcularea dobânzilor, se utilizează convenţia număr de zile calendaristice al perioadei de aplicare / 360.
Art. 20. Plata dobânzilor la rezervele minime obligatorii şi încasarea dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii se fac în prima zi lucrătoare după terminarea perioadei de aplicare pentru care s-a făcut calculul.
O sa revin cu evolutia istorica a acestuia.
Azi am primit raspunsul oficial de la biroul de presa al BNR referitor la rata dobanzii pentru rezervele minime obligatorii, acordata bancilor de banca centrala. In acest moment o sa ma opresc asupra expunerii pentru EURO pe perioada nov 2007 – dec 2008. Conform acestor date dobanda primita de banci la euro ptr rezerve minime obligatorii (in %) este:
nov. 07 – 1,15
dec. 07 – 1,35
ian. 08 – 1,25
feb. 08 – 1,25
mar. 08 – 1,35
apr. 08 – 1,55
mai 08 – 1,55
iun. 08 – 1,65
iul. 08 – 1,75
aug. 08 – 1,90
sep. 08 – 2,00
oct. 08 – 2,35
nov. 08 – 2,75
dec. 08 – 2,80
In acest contest, in care in 14 luni dobanda acordata a suportat o marire de 2.4 ori, reprezentantii Volksbank isi permit sa motiveze intr-o notificare prelungirea RMO „… au determinat o majorare a costurilor bancare indirecte, cauzata de obligatia institutelor de credit de a constitui si de a mentine rezerve minime obligatorii…”.
Va reamintesc ca pe toata aceasta perioada ptr euro rata RMO a fost constanta de 40%.
Si atunci orice minte logica nu poate trage decat o singura concluzie, veniturile bancii au crescut constant in aceasta perioada ca urmare a RMO, deci costurile au fost diminuate. Aceste venituri insa au mers direct in profitul bancii, fara a micsora proportional comisionul de rezerva minima obligatorie aplicat prin contract clientilor, in plus, au dat dovada de o mare nesimtire si au prelungit acest CMRO si pentru anul 2009.
Interesanta observatia facuta de tine !
Practic bancile trebuiau sa scada dobanda la credite , dar au preferat sa spolieze clientii , cu voie de la stapanire !