jump to navigation

Inca un mit a picat: secretul bancar elvetian 19/02/2009

Posted by moderat in banci.
Tags: , ,
trackback

Moment istoric: UBS va dezvălui cine îi sunt clienţii şi câţi bani au.
Grupul bancar elvetian UBS va plati o amenda de 780 de milioane de dolari autoritatilor americane, ca raspuns la acuzatiile de complicitate la frauda. Statul american sustine ca a fost „furat” ani la rand de mai multe sute de milioane de dolari, bani ce ar fi trebuit colectati de pe urma impozitelor pe care mai multi clienti americani ai UBS nu i-au platit.

Pe langa aceasta victorie, Washington-ul a realizat un precedent istoric: este vorba de acordul UBS privind dezvaluirea listei de clienti (exclusiv cetateni americani) ai bancii, un fapt de neimaginat in urma cu numai cativa ani, fiind stiut ca secretul bancar este pazit cu strasnicie.

„Ne asumam intreaga responsabilitate pentru aceste activitati nepotrivite” a declarat Peter Kurer, presedintele UBS AG. „Confidentialitatea in segmentul bancar nu a fost niciodata proiectata ca un instrument de protectie pentru activitati frauduloase. Este adevarat ca mai multi clienti au reusit, cu ajutorul unei parti din personalul bancii, sa se ascunda de autoritatile federale”.

Aproximativ 17.000 de clienti americani au tinut secrete conturile din Elvetia, departe de ochii vigilenti ai Fiscului (renumitul IRS – Internal Revenue Service), active in valoare totala de 20 de miliarde de dolari, neimpozitati de Unchiul Sam.

Comentarii»

1. moderat - 22/02/2009

Tribunalul federal administrativ din Elvetia a decis ca UBS sa nu transmita americanilor datele privind conturile pe care cetatenii SUA le aveau la banca elvetiana (conturi prin care se banuia ca statul american era vaduvit de consistente sume de bani). Prea tarziu insa. Fisierele fusesera transmise in SUA cu doar cateva ore inainte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: