jump to navigation

RBS Romania – FOR SALE. 26/02/2009

Posted by moderat in banci.
trackback

De azi, 26.02.2009, ora 15.00 RBS Romania de vanzare.

Desi de luni zvonurile erau din ce in ce mai insistente, iar „fetele” de la banca ne spuneau ca docamdata nu e cazul, dar oricum conducerea o sa dea un comunicat de presa saptamana aceasta, fara a ne spune si tema lui, iata ca azi este oficial.

Sucursala Royal Bank of Scotland din România este de vânzare.
Decizia face parte din programul de reducere a costurilor la nivel mondial al băncii.

Sucursala Royal Bank of Scotland din România caută noi acţionari. Potrivit raportului anual publicat pe site-ul băncii, mai multe sucursale RBS din întreaga lume sunt scoase la vânzare. Astfel, sucursalele din Argentina, Bahrain, Chile, Columbia, Egipt, Kazakhstan, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Portugalia, România, Slovacia, Uzbekistan, Venezuela şi Vietnam sunt toate de vânzare.

Banca britanică anunţase în urmă cu câteva zile că urmează să prezinte un amplu program de reducere a costurilor la nivel mondial, care ar putea include concedierea a până la 20.000 de angajaţi şi restrângerea operaţiunilor internaţionale.

RBS a afişat astăzi pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) în 2008, marcând cele mai puternice pierderi din istoria corporatistă britanică.

Grupul RBS a preluat, în 2007, operaţiunile din România ale băncii olandeze ABN Amro.

Analizand la rece, o sa constatam ca nu o sa fie o vanzare, si timpul o sa confirme acest lucru. In asemenea situatie financiara este putin probalil sa existe un cumparator, atat de disperat sa cumpere banca din romania, in conditiile in care criza se adanceste, iar peste 6-9 luni valoarea ei o sa fie la 30% de cea de acum.

Si cumpararea la pachet a tuturor filialelor scoase la vanzare, e cu atat mai putin posibila, datorita raspandirii geografice, pe piete cu grad mai mare de risc decat cel de la noi.

Comentarii»

1. moderat - 26/02/2009

Acest mail a fost adresat Domnului Vasilescu, bnr:

„o alta intrebare ptr dl Vasilescu
(Wednesday, February 18, 2009 10:12 PM)

From: „ion ionescu”
To: realitateatepriveste@realitatea.net

Vor fi fuziuni, vanzari, retrageri sau nationalizari de banci ion Romania, in 2009? ”

Raspunsul a fost unul sigur NU.
Pentru conformitate va rog sa cautati pe realitatea.net emisiunea Realitatea te priveste, moderata de Andreea C, din data de 18.02.2009.

2. moderat - 13/03/2009

RBS a recunoscut că s-a sustras de la plata taxelor în perioada sa de glorie

Royal Bank of Scotland s-a sustras de la plata taxelor în perioada sa de glorie. Banca britanică a recunoscut că a fost implicată în diverse scheme de evitare a plăţilor, fapt ce a cauzat regatului, dar şi trezoreriei americane pierderi de peste 500 de miloane de lire. Este pentru prima dată când o bancă recunoaşte existenţa acestor practici la scală largă. Spovedania are loc la puţină vreme după ce RBS a fost salvată de banii contribuabililor britanici.
Noul management al RBS spune că va pune punct practicii atât de controversate a evitării plăţii taxelor. Nu e corect să iei bani de la guvern cu o mână şi să-l furi cu cealaltă, declara pentru The Guardian o sursă din interiorul băncii. Fosta echipa managerială condusă de Fred Goodwin este acuzată că a promovat expansiuniunea aşa numitului sistem de comerţ structurat. Acesta presupune înţelegeri transfrontaliere prin care se poate face profit evitând plata taxelor. Practicile de acest gen nu sunt ilegale, însă exploatează lipsurile din sistemele legislative ale unor state.

Cotidianul The Guardian a identificat cel puţin 13 astfel de înţelegeri, multe dintre ele folosind facilităţile din off-shoruri precum Insulele Cayman din Caraibe. Primele calcule arată că RBS nu a plătit taxe pentru investiţii de până la 6 miliarde de lire. Banii s-au mişcat în cerc între Royal Bank şi alte bănci. Un fost oficial britanic care a participat la ancheta coordonată de Statele Unite privind sustragerea inteligentă de la plata contribuţiilor către stat a declarat că acest gen de practici este unul din factorii care au declanşat criza financiară.

Băncile, entuziasmate, au cumpărat tranşe uriaşe din instrumentele bazate pe ipoteci.

Ca să evite plata taxelor, acestea au mutat de colo-colo fonduri uriaşe, aşa că nimeni nu a putut estima exact dimensiunea acestor scheme. Profitul pe care îl obţineau băncile în acest fel venea chiar neplata taxelor pentru rezultatele reale. În final însă, profitul s-a transformat într-o pierdere de proporţii care a costat multe bănci chiar existenţa (tmc)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: