VOLKSBANK – RENUNTA la prelungirea comisionului de rezerva minima obligatorie (RMO) 12/03/2009
Posted by moderat in anpc, banci, comisioane, credite, rezerva minima obligatorie, volksbank.Tags: abuz, act aditional, anexa, anpc, banci, credite, discutii forum, modificari, prelungire RMO, renuntare rmo, rezerva minima obligatorie, volksbank
trackback
Volksbank incepe sa bata in retragere. Nu stim care este motivul, poate numrul foarte mare de reclamatii, peste 4000, din partea clientilor (catre banca si ANPC), poate din cauza balbaielilor din scrisorile adresate (doua intr-o luna cu acelasi subiect, motivatie diferita) clientilor prin care anuntau prelungirea, poate la presiunea BNR-ului, ca factor implicat in motivarea prelungirii, poate in urma interventiei Guvernatorului in declaratiile de presa de la Cluj (Isarescu – ecologist), poate in urma amplorii discutiilor de pe forumuri si bloguri sau poate ca pur si simplu sunt constienti ca au facut un abuz si vor sa-l indrepte.
Am putea spune ca nu mai conteaza motivul, insa acesta are importanta lui, pentru ca in acest moment renuntarea neconditionata la acest comision este tratata de Volksbank doar ca EXCEPTIE si ea trebuie sa devina o masura uniforma pentru toti clientii bancii.
De ce cred ca Volksbank o sa renunte definitiv la Comisionul de rezerva minima obligatoriu? Fara a mai aminti de posibilele motive enumerate mai sus as dorii sa ma aplec asupra politicii de reactiune a bancii din ultima luna.
Pe la inceputul lunii februarie banca a incercat sa propuna clientilor un act aditional, in 2 variante si sub cel putin 3 forme in functie de contract, prin care aceasta este dispusa sa renunte la RMO dar conditionat, am scris despre acest lucru nu mai revin. Aceasta actiune arata ca Volksbank este deschisa sa renunte la RMO, sperand sa obtina ceva in schimb, insa numarul celor ce au acceptat actul additional a fost substantial sub asteptarile bamcii. Nu a renuntat inca la impunerea acestui act additional celor ce fac reclamatii la adresa bancii, insa a aparut si contra efectul, si anume inca vreo 300 de raclamatii la OPC pe tema actului additional.
In aceasta situatie, banca a trecut la analiza individuala a contractelor si a reclamatiilor si prin urmare au inceput sa faca exceptii, si anume sa revina asupra prelungirii RMO neconditionat si sa returneze clientilor sumele incasate in 2009.
Pe mai multe forum-uri si blog-uri, ca de exemplu http://purple.ro/2008/11/06/volksbank-prelungeste-abuziv-perioada-de-aplicare-a-comisionului-pentru-rezerva-minima-obligatorie#comments dar nu numai, incep clientii sa anunte cu bucurie ca au obtinut aceasta mica victorie. Am ajuns sa ne bucuram si pentru lucrurile normale. Sunt deja 4 persoane ce beneficiaza de acesta exceptie, numai dintre cei ce posteaza pe acest blog, poate si altii care nu anunta la rugamintea bancii de a pastra confidentiala aceasta masura sau care dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta nu mai comunica pe aceasta tema.
Din discutiile cu persoana oarecum responsabila de la banca, fara a primi un raspuns exact, numarul celor din categoria exceptii nu depaseste 1000 de contracte in acest moment, insa sunt inca multe dosare analizate de conducerea bancii iar unul din factorii ce ii iau in considerare prioritar ar fi “debitor, persoană fizică, expus la riscul valutar” si nu daca acei clienti sunt guralivi sau nu, cea ce eu personal nu cred. Aceeasi persoana spunea ca pentru o banca este neprofitabil si poate crea deficiente de lichiditate crearea de provizioane in urma creditelor neperformante si atunci ei incearca a mentine pe linia de plutire cat mai multe contracte, inclusiv prin eliminarea unor comisioane, dar nu numai, se realizeaza scenarii de viitor pe fiecare contract din punct de vedere Profit & Loss al bancii.
Prin urmare cred ca ar fi util ca toti cei ce sunt in asemenea situatie, dar si cei carora le-au fost marita dobanda fixa sa-si amplifice presiunile asupra bancii, atat in filiala cat si in centrala din Mihai Bravu, prin notificari scrise, telefoane si mail-uri, si cu presiune pentru obtinerea unor raspunsuri, si parafrazand, au obligatia sa nu taca, si tot ce spun se poate folosii impotriva lor.
Se pare ca am omis unul din motive, important de altfel, in actualul contest. Imprumutul de la FNI. Deja sunt voci ce afirma ca imediat dupa semnarea acestui acord, BNR-ul o sa reduca treptat procentul de rezerve impus bancilor, BNR-ul avand resurse financiare noi de supraveghere si control a cursului.
Adrian Vasilescu a reiterat ideea conform căreia Banca Naţională va adopta norme ferme ce vor reglementa utilizarea de către bănci a banilor eliberaţi prin posibila scădere a rezervelor minime obligatorii. Astfel, se va stipula interdicţia ca banii eliberaţi din rezerva minimă să fie scoşi din ţară, aceştia urmând să fie folosiţi strict pentru finaţarea economiei româneşti.
Tot mai multe voci autorizate, Boc, Lazea, Vasilescu, etc, anunta reducerea cu un mic procent a RMO, odata cu aprovizioanarea BNR-ului cu cca 10 mild de euro.
Aceasta decizie posibil sa fie luata la inceputul lunii aprilie, si daca ar fi sa citez din scrisorile de dragoste ale lui Gerald si Herwing, Volksbank ar trebui sa RENUNTE imediat la comisionul de rezerva minima obligatorie:
” dorim sa va asiguram, …. , banca noastra va proceda in consecinta si va elimina la randul sau costurile contractuale aferente”
Mu mai discut de legalitatea contractuala si justetea motivarii, ci imi doresc doar sa vad cum reactioneaza Volksbank, si cred ca asteptarile nu-mi vor fi inselate. Sunt maestrii in minciuni si induceri in eroare a clientilor, se cred intangibili de reactiile clientilor. Nu au de unde sti austriecii ce inseamna caracterul romanalui, si Ceausescu ii subestima pe romani si pe mana lor a pierdut. Totul are o limita. Si e posibil ca iepurasul Pascal sa-i aduca lui Gerald mai multe oua decat isi doreste, dar si procese pe masura abuzurilor.
[…] cum scriam si aici acum o luna Volksbank incepe sa bata in retragere, incet incet toti clientii isi vor primi banii […]