BNR incurajeaza executarile silite 20/03/2009
Posted by moderat in ARB, banci, bnr, credite.Tags: bnr, executari judecatoresti, executori bancari, IPOTECI, provizioane, reglementari
trackback
Incep sa prinda contur presiunile facute de banci prin ARB, dar si declaratiile de sustinere a bancherilor din partea presidentiei si a statului, toate acestea in defavoarea populatiei clienta a bancilor.
Azi, BNR-ul a aprobat, si o sa intre in vigoare dupa publicarea in MO, noul regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea provizioanelor specifice de risc de credit. In fapt prin aceste noi reglementari, diminueaza singura retinere de pana acum din partea bancherilor de a trece la executarea silita a ipotecilor, si anume provizioanele ce trebuiau realizate in cazul executari silite.
Conform comunicatului BNR:
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat noul Regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.
Armonizarea permanentă a cadrului de reglementare cu practicile internaţionale în domeniu, precum şi simplificarea acestuia reprezintă o preocupare constantă a băncii centrale.
Noul cadru de reglementare are ca obiectiv apropierea treptată a reglementărilor naţionale de standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) în ceea ce priveşte regimul garanţiilor aferente creditelor întârziate la plată de mai mult de 90 zile în procesul de constituire a provizioanelor.
Modificarea de fond constă în flexibilizarea cadrului de reglementare, noul regulament permiţând împrumutătorilor să ia în considerare o cotă de cel mult 25 la sută din valoarea recuperabilă a garanţiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor menţionate mai sus, spre deosebire de cadrul de reglementare anterior care nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile”
Parerea mea ca aceasta exprimare „25 la sută din valoarea recuperabilă ” o sa dea o linie directiva paguboasa in cazul valorificarii ipotecii de executat, mai ales in conditiile in care sunt implicati executorii bancari.
Cat despre grija BNR-ului fata de clientii bancilor, as putea rezuma cam asa: TACI SI PLATESTE, BANCA ESTE O AFACERE SI TREBUIE SA FACA PROFIT, INDIFERENT CUM.
Oficiali ai BNR au declarat saptamana aceasta că nu pot fi acceptate măsuri propuse de guvern pentru prelungirea perioadei de rambursare, pentru că asta ar putea duce la o eschivă a celor care au posibilitatea şi nu vor să-şi plătească datoriile la bănci.
Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, crede că disciplina privind rambursarea creditelor trebuie menţinută şi întărită în continuare. Mai ales că, în această perioadă, toate instituţiile financiare trec printr-un proces de reaşezare.
„Măsurile prin care băncile ar trebui să-i ierte pe toţi datornicii ar putea conduce la un hazard mortal”, spunea reprezentantul băncii centrale. Mai mult, Lazea le-a luat apărarea executorilor bancari precizând că aceştia sunt cei care ar trebui să facă eventualele executări silite.
„Dacă executările silite nu vor fi făcute de reprezentanţii băncilor, ci de alte persoane, acest lucru ar duce la o scumpire a creditării”, a mai spus economistul şef al BNR.
Deducem si constatam ca acest cartel financiar format din ARB & BNR a demarat procedura de nationalizare a vietii datornicilor, nu neaparat cu restante.