jump to navigation

Banca Romaneasca se tine de cuvant, Volksbank nu. 24/03/2009

Posted by moderat in anpc, ARB, banci, bnr, comisioane, credite, dobanzi, opc, rezerva minima obligatorie, volksbank.
Tags: , , , , , ,
trackback

Va redau declaratiile a celor doi presedinti de banca, ce au facut inconjurul presei la finele anului trecut:

Banca Romaneasca: “Prognoza mea e ca bancile vor trebui sa se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobanzile la un nivel la care credem ca oamenii vor putea plati, in ciuda costului mare de finantare”, a spus Andreas Maragkoudakis, pentru NewsIn.

Volksbank:„Suntem una dintre primele banci care vom scadea dobanzile (cu 1 pana la 1,5 puncte procentuale) la 20.000 de credite (19.200 de credite ipotecare) in euro carora le-am crescut dobanda in noiembrie 2007 si am promis ca vom reveni asupra dobanzilor atunci cand Euribor va cobori la vechiul nivel. Desi costul de finantare este inca mare din cauza pietei interbancare, care a crescut marjele (de la mai putin de 1% s-a ajuns la o marja de circa 3%), am promis ca vom scadea dobanzile si acum ne vom tine de promisiune”, a mentionat Gerald Schreniner.

Ei bine, Banca Romaneasca scade dobanzile la creditele ipotecare in euro si le majoreaza pe cele la lei. Scaderea indicelui de referinta Euribor aduce dobanzi mai mici la creditele ipotecare in euro acordate de Banca Romaneasca. Astfel, dobanzile percepute la creditele ipotecare si imobiliare in euro, dolari, franci elvetieni si yeni japonezi au fost micsorate, insa dobanda la creditele in lei va fi majorata, a anuntat marti banca.

„Noile rate de dobanda aplicate de Banca Romaneasca aduc un beneficiu clientilor nostri, care isi reduc astfel efortul de rambursare cu pana la 20%. Pentru ca vorbim de credite ipotecare cu valori semnificative, impactul datorat micsorarii dobanzilor de referinta aplicate va fi considerabil, in anumite cazuri contrabalansand substantial evolutiile cursului de schimb”, a declarat Lakis Couninis, Director Executiv Diziviile Retail & Retea in cadrul Bancii Romanesti.

Modificarile intra in vigoare incepand cu 25 martie 2009 si se aplica atat creditelor aflate in portofoliu, cat si celor ce vor fi contractate dupa aceasta data.

Prin urmare, indicii de referinta ce vor intra in calculul dobanzilor variabile sunt de:

1,65% pentru credite ipotecare in Euro, in scadere cu 1,6790 puncte procentuale;
1,3088% pentru credite ipotecare in USD, in scadere cu 0,5622 puncte procentuale;
0,4050% pentru credite ipotecare in CHF, in scadere cu 0,4117 puncte procentuale;
0,6188% pentru credite ipotecare in Yeni, in scadere cu 0,3266 puncte procentuale;
15,35% pentru credite ipotecare in RON, in crestere cu 2,5500 puncte procentuale.
La acesti indici, banca adauga o marja fixa. Astfel, la creditele ipotecare si imobiliare Banca Romaneasca adauga o marja de 4% la creditele in lei si de 8% la cele in euro.

La creditele de consum cu ipoteca se adauga inca 5% la lei si 6% la euro. Creditele de consum fara ipoteca sunt acordate de catre Banca Romaneasca doar in lei si se aplica aceeasi marja de 6%.

Exemplul de calcul oferit de banca arata ca pentru un credit ipotecar in suma de 50.000 EUR acordat pe 25 de ani rata lunara calculata in conditiile actuale este de aproximativ 340 EUR in timp ce, in noile conditii, aceasta scade la 285 EUR.

Pe cand Volksbank, care anuntase aceasta modificare va avea loc in luna februarie, si al carui presedinte promite aceasta in finalul declaratie nu a operat aceasta modificare. Va amintesc totusi ca Volksbank a majorat DOBANDA FIXA, a prelungit Comisionul de rezeva minima obligatoriu si ptr 2009, fara niciun fel de respect fata de client si legislatie.

Felicitari pentru gestul Bancii Romanesti de a-si respecta promisiunile, si jihad celor de la Volksbank.

Comentarii»

1. Aberatiile unui bancher « Asociatia Clientilor Bancilor din Romania - 30/03/2009

[…] bancher are un nume, Gerald Schreiner, dar si o reputatie, vezi aici sau aici, si consider ca aceste declaratii date Agentiei NewsIn, pot fi considerate o forma de […]

2. moderat - 30/03/2009

„Bancile incep sa taie din dobanzi”, anunta inca de pe prima pagina Cotidianul de astazi, in spatele acestei evolutii aflandu-se in principal scaderea dobanzilor medii pe pietele financiare, internationale sau locale. Astfel de masuri de reducere a dobanzilor la creditele deja acordate au adoptat Piraeus Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca sau Garanti Bank, arata publicatia.

La Piraeus, dobanda la creditele ipotecare in euro s-a redus de la 8,66% in octombrie 2008, la 5,47% in martie 2009, ca urmare a scaderii Euribor.
Transpusa in rata lunara, aceasta masura inseamna plata unei sume cu pana la 90 de euro mai mica, de la 390 euro (octombrie 2008) la 283 euro (martie 2009), corespunzator unui credit pe 30 de ani. Pentru un credite in lei, arata Cotidianul, reducerea de rata este mai mica, de pana la 4%, in timp ce la creditele in franci rata poate fi mai mica chiar si cu 23%, fata de toamna anului trecut.

La Banca Transilvania avem o scadere a dobanzii la creditele imobiliare in lei de pana la 2 puncte procentuale. Aceasta se datoreaza nu numai scaderii Robor, noteaza publicatia, ci si unei ajustari a marjei bancii

3. Vasi - 09/06/2009

HuuuuuuuVolksbanK!!!! Rusineeee!!!

4. Lacra - 02/07/2009

Este adevarat ca bancile trebuie sa depuna la BNR o cerere insotita de o documentatie justificativa pentru a putea mari dobanzile ?

5. moderat - 02/07/2009

Nu, niciodata. BNR nu are nicio atributiune referitoare la politica comerciala a bancilor. Si asta ptr ca nu vrea, nu ca nu ar trebui.

pe siteul bnr gasesti toate legile care reglemnteaza relatia intre banci si banca centrala.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: