Informare pentru clientii Volksbank (II) 31/03/2009
Posted by moderat in banci, comisioane, credite, dobanzi, volksbank.Tags: banci, dobanda fixa, Gerald, risc, Schreiner, volksbank
trackback
Conform aceluiasi document al Volksbank Romania, banca este constienta ca din cauza politicii sale este expusa printre altele la:
– RISCUL JURIDIC
Totodată, se are în vedere gestionarea riscului juridic, componentă a riscului operaţional, apărut ca urmare a neaplicării sau aplicării defectuoase a dispoziţiilor legale ori contractuale, care afectează negativ operaţiunile sau situaţia Băncii.
Parerea mea: Sa verificam daca chiar sunt pregatiti. In instante cu ei.
– RISCUL REPUTAŢIONAL
Reprezinta riscul înregistrării de pierderi sau al nerealizării profiturilor estimate, ca urmare a lipsei de încredere a publicului în integritatea Băncii. Gestiunea riscului reputaţional are în vedere asigurarea permanentă a unei imagini pozitive, conforme cu realitatea, în piaţă, în faţa clienţilor, a celorlalte bănci şi instituţii financiare din sistem, a acţionarilor, a instituţiilor statului, de supraveghere, control, a imaginii publice.
Pentru aceasta, ca urmare a dezvoltării unor foarte bune relaţii cu presa naţională (direct prin departamentul de marketing) şi cea locală (cu sprijinul implicării branch managerilor în relaţia cu jurnaliştii locali), Volksbank România a devenit unul dintre cele mai mediatizate brand-uri din piaţa bancară românească.
Parerea mea: Sa-I ajutam sa afle valoarea reala a reputatiei, prin postari reale ale tuturor actiunilor pe forumuri, site-uri si blog-uri. Sa anuntam toate aceste institutii in fata carora ei vor sa aibe o reputatie buna.
– RISCUL DE CREDIT
Banca este expusă riscului de credit, adică riscului înregistrării de pierderi sau nerealizării profiturilor estimate, ca urmare a neîndeplinirii de către contrapartidă a obligaţiilor contractuale, în principal, ca rezultat al activităţii de creditare a clientelei nebancare.
Banca minimizează acest risc prin evaluarea atentă a solicitanţilor de credite şi prin monitorizarea acestora pe durata creditării şi prin stabilirea unor limite de expunere, Riscul de credit este tratat, gestionat şi monitorizat diferit în funcţie de natura contrapartidei faţă de care se expune: instituţii de credit (limitarea expunerii faţă de Bănci şi relaţiile de corespondent), clientela nebancară (riscul de credit clasic).
Parerea mea: Tinand cont ca noi ca si persone fizice detinem peste 75% din portofoliul lor de credite acordate, cum credeti ca ar reactiona banca daca am transforma din clienti bun platnici in clienti cu risc ridicat, adica neplata ratelor 2 luni consecutive? Oare isi vor revizui atitudinea in momentul in care vor resimti adevarat ce inseamna riscul de credit si abuzul fata de clienti?
– RISCUL DE DOBÂNDĂ
Banca se confruntă cu riscul de dobândă, datorită expunerii la fluctuaţiile dobânzii pe piaţă. Schimbarea ratei dobânzii pe piaţă influenţează în mod direct veniturile şi cheltuielile aferente activelor şi datoriilor financiare purtătoare de dobânzi variabile, precum şi valoarea reală a celor purtătoare de dobânzi fixe.
Pentru creanţele şi datoriile financiare în lei, Banca urmăreşte corelarea ratelor curente de dobândă de pe piaţă şi obţinerea unei marje pozitive de dobândă.
Pentru activele şi pasivele financiare în valută, Banca încearcă să menţină o poziţie netă pozitivă. În acest scop cea mai mare parte a activelor şi pasivelor în valută purtătoare de dobândă sau dobânzi variabile, ce pot fi schimbate la initiaţiva Băncii sau sunt legate de o dobândă variabilă de referinţă de pe piaţa interbancară internaţională.
Parerea mea: Observam recunoasterea dobanzii fixe, in plus eu inteleg ca si “dobanda” acrisa in aceasta forma este tot fixa daca nu se mentioneaza expres ca este variabila. De asemenea observa ca banca isi face un scop in a initia schimbarea dobanzilor si dobanzilor fixe pentru majorarea profitului.
De ce oare nu publica banca formula de calcul a dobanzii in functie de o “variabilă de referinţă de pe piaţa interbancară internaţională” daca acest lucru permite bancii din propria initiative sa actualizeze dobanda? Pentru ca aceste variabile sunt in scadere, sa vedeti cand incep a creste cum ne vor notifica cu aceleasi povesti aburitoare ce ne solicita mila si intelegere.
Comentarii»
No comments yet — be the first.