ZERO rezerve minime: Volksbank da-ne banii furati! 31/03/2009
Posted by moderat in banci, bnr, comisioane, credite, dobanzi, rezerva minima obligatorie, volksbank.Tags: banci, clauze, credite, dobanda de politica monetara, Gerald, isarescu, prelungire RMO, rezerva minima obligatorie, Schreiner, volksbank
trackback
BNR reduce de la 40% la 0 (ZERO) rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută, cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani. Dupa cum scriam aici Volksbank nu are imprumuturi externe sub o perioada de 3 ani, asa ca trebuie de urgenta sa nu mai retina acest comision, si in plus sa returneze banii furati in 2009 sub acest pretest.
Decizia de reducere a RMO a fost luată în şedinţa de politică monetară de astăzi şi este aplicabilă începând cu perioada 24 mai-23 iunie. Tot azi, BNR a hotărât să menţină rata de dobândă de politică monetară la 10%, în conformitate cu aşteptările analiştilor. Pe de altă parte, ratele RMO (n.r. rezervelor minime obligatorii) pentru pasivele în lei şi restul pasivelor în valută vor fi menţinute la nivelurile actuale, de 18%, respectiv 40%.
În 26 martie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că ar fi înţelept ca BNR să excludă la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. „În acest fel, ajutăm şi finanţarea pe termen lung, ce va susţine creditarea, şi reducem disconfortul băncilor să aibă pasive pe termen scurt”, a explicat Isărescu.
Reducerea rezervelor ar urma să fie compensată, însă, de banii din pachetul de finanţare de 20 miliarde euro obţinut săptămâna trecută de la FMI, Comisia Europeană, BERD şi Banca Mondială. Prima transa fiind in jurul a 5 miliarde de euro, suma simtitor egala cu cea ce urmeaza a fi eliberata de banca centrala in urma deciziei de renuntare la RMO ptr valuta atrasa de banci.
Acum la The Money Chanel este invitata Doamna Melania Hancila de la Volksbank, care ne spune ca acesti bani (din RMO) „ar trebui sa mearga in creditare, nu sunt sigura daca se va respecta scrioarea de la Viena, aceasta nefiind un document oficial”. Se pare ca de ce ne era frica nu scapam, si declaratia lui Steven van Groningen, seful Raiffeisen Romania”
„Toti banii eliberati in urma unei eventuale micsorari a rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta vor parasi Romania a doua zi dupa ce Consiliul de Administratie al BNR va modifica in jos procentul actual de 40%.”
Mai ramane o intrebare, stiind ca si pentru depozitele populatiei bancile erau nevoite sa vireze bnr-ului RMO, vor creste dobanzile la acestea in aceste conditii?
Oameni buni „spilul” nu e sa elimine RMO-u (comision pe care oricum il eliminau) ci sa ii fortam sa revina la dobanda fixa!!!! DE FAPT SA NE FIE RESPECTATE CONTRACTELE !!!!! Pe ce lume traim??? BNR-u decide intr-un final ca sa elimine rezervele in valuta si VBR-u crede ca acu’ printr-o scrisoare (scrisoare ce va veni va asigur) ca vezi doamne’ uite ce baieti buni sunt ei, si in functie de reactia BNR reduc si ei RMO-u !!! Dar DOBANDA???? La dobanda este bataia pestelui!!! Aici este vorba de bani adevarati!!!
Asta cu rmo e o lupta Getz, razboiul continua pana la capat, capatul fiind dobanda fixa.
Si cu rmo-ul mai avem de luptat pana ne recuperam banii ptr 2009.
Despre dobanda fixa variabila sunt cateva zeci cel putin de procese in instanta. Cred ca importanta o sa fie prima sentinta, ptr a vedea puterea ANPC-ului. Sunt foarte curios.
Unde scrie ca s-a redus la 0 RMO pentru valuta? Eu stiu ca s-a redus la 0 pentru pasive in lei > 2 ani care nu au clauza de rambursare anticipata? Ai vreun link, ceva?
Nu stiu de unde ai tu informatii legate de lei, nicio modificare la lei : „Menţinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi al celei aplicabile celorlalte pasive în valută ale instituţiilor de credit.”
Referitor la Valuta :”Reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, faţă de 40 la sută în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009;”
Si pentru o intelegere mai buna a textului redau definitia ptr PASIVE BANCARE : elemente patrimoniale care figureaza in pasivul patriminoal al bancilor. Din aceasta categorie fac parte : capitalul social, promele legate de capital, fondul derezerva, rezerva generala pentru riscul de credit, rezultatul reportat, repartizarea profitului, fonduri, provizioane, disponibilitatile clientilor aflate in conturi, depozitele la termen atrase de la clienti, imprumuturi atrase de pe poata financiara, datorii, conturi de regularizare si asimilate.
Linkul
As aprecia un comunicat oficial.
Pe site la bnr am gasit asa:
http://www.bnr.ro/Rezervele-minime-obligatorii–3330.aspx
Nu mai e nevoie, am gasit comunicatul oficial. Pentru cei interesati:
http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=1521
acest este si linkul dat de mine.
Sper ca acum lucrurile iti sunt mai clare
Da, excelent, multumesc.