jump to navigation

Se “vinde” si MKB Romexterra? 09/04/2009

Posted by moderat in banci.
Tags: , ,
trackback

Cu toate ca zilnic suntem asigurati ca nicio banca de la noi nu are probleme, nu sufera de vreo maladie, aflam totusi ca unele dintre ele mostenesc cateva boli de la bancile-mama.
Dupa cum scriam alaturi de Volksbank si MKB Romexterra a fost stopata de BNR pentru a mai acorda anumite tipuri de credite. Se pare, conform impunerilor Comisiei Europene, ca actionarii MKB Romexterra se confrunta cu riscuri majore in estul Europei. MKB Romexterra este o bancă de mărime mijlocie în România, situată pe locul al 19-lea (din 43 de bănci) după mărimea activelor, cu o cotă de piaţă de circa 1%.
Banca germană de stat BayernLB, ce controlează indirect MKB Romexterra din România, prin intermediul MKB, se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-şi vinde participaţiile din statele din estul Europei. Banca are nevoie ca Bruxelles-ul să aprobe un pachet de salvare de 30 miliarde euro, acordat de statul german.
Comisia Europeană este îngrijorată că ajutorul de stat ar putea conferi un avantaj competitiv incorect şi a cerut băncilor germane, precum BayernLB şi WestLB, să se restructureze în schimbul aprobării ajutoarelor de stat.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze dacă a cerut băncii BayernLB vânzarea unor deţineri, însă a anunţat că aşteaptă ca banca să prezinte curând un plan de restructurare.
BayernLB controlează MKB, cel de-al treilea creditor din Ungaria, care deţine în România 80% din acţiunile MKB Romexterra, considerată de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s o subsidiară strategică a grupului.
Băncile-mamă din Occident ce domină pieţele bancare din Europa emergentă joacă un rol foarte important în planurile de salvare realizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Uniunea Europană pentru ţări ca România, Ungaria şi Serbia.
Băncile occidentale s-au angajat să continue să finanţeze subsidiarele şi creditele pentru clienţii din aceste ţări, pentru care alte forme de finanţare externă, precum investiţiile străine directe, au devenit practic inexistante din cauza aversiunii investitorilor faţă de risc.
CE susţine că recapitalizarea băncilor occidentale ar urma să avantajeze subsidiarele din Europa de Est, însă o eventuală scoatere la vânzare înseamnă un viitor nesigur pentru aceste unităţi. (conform the money chanel)

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: