jump to navigation

Volksbank renunta si la majorarea Dobanzi FIXE 09/04/2009

Posted by moderat in anpc, banci, comisioane, credite, dobanzi, opc, volksbank.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Dupa cum cunoasteti, Volksbank a decis abuziv in octombrie 2007 pentru creditele in euro si februarie 2008 ptr creditele in lei sa majoreze dobanda fixa de la 5.95% la 7.45%. La mai bine de 1, 5 ani de la aceasta decizie au inceput sa revina asupra deciziei, adica sa revina la dobanda initiala de 5.95%, dobanda fixa pe toata perioada contractului.

Cunosc deja 2 cazuri de clienti fericiti, ce au castigat razboiul cu banca, dupa cum chiar ei declara:

1. Cristinel (Galati) :
“ma declar castigator cu VB in proportie de 99%. Eu am avut problema cu cresterea dobanzii fixe de la 5,85 la 7,45. Astazi m-au sunat de la banca sa vin sa semnez noul grafic, care de fapt este cel initial. mai mult mi-au dat si banii care mi-au fost luati abuziv ca urmare a cresterii dobanzii. Am semnat graficul, iar de luna asta platesc ca la inceput, adica cu vreo 80 lei mai putin. de ce 99%? ptr ca vreau dobanda la zi a banilor pe care mi-au fost luati abuziv. Si voi castiga si acest lucru. Nu m-au intrebat nimic de plangerea mea la ANPC, ci mi-au zis ca au pus in aplicare dispozitia OJPC Galati. Ca si concluzie, eu am terminat litigiul cu banca ca urmare a vointei acesteia de a pune capat. Eu oricum demarasem tot mecanismul ptr a ajunge in instanta.”

2. Bogdan (Iasi):
“M-au sunat de la banca si mi-au zis sa vin sa semnez si eu pentru noul grafic.Vestea buna este ca au zis ca imi vor da inapoi banii de la cresterea de dobanda de la 5,95 la 7,45 , iar vestea proasta este ca vor sa plateasca numai pe lunile din anul 2009 , iar din oct 2007 si pana in 2008 , nu vor. Am intrebat-o pe ****** SEFA a filialei, care este motivul si mi-a zis ca trebuia sa fac o plangere din 2007 …Ce penibila.”

Foarte posibil ca numarul celor ce au obtinut revenirea la contractul initial cu DOBANDA FIXA sa fie mult mai mare, si ca banca sa-si fi dat seama in sfarsit ca si clientii au drepturi, si acestia chiar stiu sa si le apere.
Oricum, existand precedentul, sunt convins ca in scurt timp toti vom beneficia de anularea acelei decizii de majorare a dobanzii fixe, iar Volksbank o sa actioneze in baza contractelor si a legislatiei in vigoare.

De apreciat activitatea OPC-urilor din aceste judete, Iasi si Galati.

Comentarii»

1. topala flavius - 16/04/2009

sal si eu sunt in aceeasi situatie am un credit de nevoi personale cu ipoteca luat de la volksbank in 02 10 2006 ,IN 10.2007 m-am trezit cu o scrisoare de la ei cum ca datorita cresteri costurilor directe si indirecte adica (a cotatiilor indiceli EURIBOR SI A COTELOR DE REZERVA MINIMA OBLIGATORIE,IMPUSE DE BNR, CU 1,6%).IN TOTAL SE ADAUGA LA RATA APROXIMATIV 28€
in zilele urmatoare doresc sa merg la banca sa fac o scrisore de protest deorece la mine in contract dobanda este fixa si nu scrie ca fluctueaza datorita indicelui euribor si citind mai cu atentie contractul am descoperit ca, comisionul de rezerva este calculat conf. pct. 3.9 DIN CONDITII GENERALE mergand la pct.3.9 DIN CONDITII GENERALE stupoare acolo spune astfel 3.9 ALTE COMISIOANE :BANCA POATE PERCEPE PLATA UNOR ALTE COMISIOANE ;VALOAREA MODUL DE CALCUL AL ACESTORA PRECUM SI SCADENTELE SE VOR MENTIONA EXPRES IN CONDITI SPECIALE; niciunde nu este precizata formula de calcul al COMISIONULUI DE REZERVA CONF. CONDITII SPECIALE pct.5lit.f indicnat de aceste lucruri am cautat sa vad daca cotele de rezerva minima obligatorie de la BNR au crescut in acea perioada surprinzator sau NU lucrul acesta nu s-a intamplat.In acest context nu imi ramane decat sa ma adresez bancii ,anpc,bnr,si nu in ultimul rand mass-media interna si internationala ptr a sti cu toti cu cine avem de aface.DACA TACEREA NOASTRA VA COTINUA NE PUTEM ASTEPTA LA CRESTERI SI MAI MARI.

2. Vasi - 09/06/2009

Si eu am facut in 2007 credit ipotecar si din nov. 2007 mi-au marit cu 1,5% desi aveam dob. fixa pe toata perioada. Dau vina pe BNR si nu vor sa reduca la loc dobanda.CE SA FAC? Sunt din Iasi….Sa incerc si eu c-o plangere la ANPC ? dati-mi un sfat…….multumesc…

3. Coop - 16/07/2009

Si eu sunt in aceiasi situatia si Volksbank refuza sa coopereze cu mine in vre-un fel.

Am depus o plangere la ANPC inpreuna cu alti 2 tovarasi de suferinta si ANPC-ul ne-a dat dreptate si a amendat banca.

Culmea este ca Volksbank-ul a contestat decizia ANP si a pierdut la Judecatorie si a chemat pe unul din cei 3 si i-a dat banii inapoi, iar la ceilalti doi le-a trimis scrisoare ca nu poate sa respecte decizia ANPC-ului si ca vor face recurs …

4. moderat - 16/07/2009

ai cumva hotararea judecatoreasca prin care vbr a luat-o in barba? Pot sa o primesc si eu, ar fi utila. Merci

Este o practica a bancii vbr, daca nu esti de acord cu ei, nu mai vorbesc cu tine, sau daca o fac numai in chestiuni seci.

5. INA - 02/12/2009

VOLKSBANK NU A RENUNTAT LA MAJORAREA DOBANZII FIXE NICI PANA IN PREZENT

6. doru - 16/12/2009

sunt la a 2a plangere catre opc bucresti. in cele din urma m-au contactat de la banca sa imi propuna, culmea! un nou contract, cu dobanda variabila, desi eu am semnat unul cu dobanda fixa. logic ca nu am fost de acord. si desigur am reapelat la opc. astia de la banca nu sunt neprofesionalisti, sunt de-a dreptul nesimtiti. de acum inainte dc am orice fel de problema nu voi mai incerca sa vorbesc cu ei, caci nu se merita, oricum raspund la plangerile scrise si inregistrate le ei(ca sa nu mai spun de cele pe e-mail care oricum nu conteaza) dupa 2 luni, ci direct la opc. sa le dea amenzi dupa amenzi. mie ar fi dori sa-mi reduca dobanda la cea initiala din decembrie, desi eu le-am cerut asta din martie, desi euriborul pe care il motiveaza ei in scrisori este la un nivel inferior celui din 2007 (cand am semnat cu ei) inca din 2008. asa ca astept sa semnez revenirea la graficul initial incepand cu cel putin decembrie 2008, dc nu, o alta plangere la opc. as vrea sa vb cu cristinel din galati despre situatia lui sa vad cu a procedat el. merci si la opc cu volksbank-ul si la cat mai multe amenzi ca merita

7. maria - 07/01/2010

Lucrez la VBR
pot sa va informez ca la sucursala unde lucrez din cei 90 de clienti care au contractat credite ipotecare in euro in perioada 2006-2007, cu Dobanda FIXA de 5,95%, doar pentru 30 dintre ei s-a majorat dobanda, cu toate ca aveau contracte semnate in aceleasi conditii.
Ceilalti 60 au fost considerati VIP-uri, si nu li s-au marit dobanda.

Concluzia> Vbr a considerat ca modificarile semnificative de pe pietele financiare pot afecta doar pe unii clienti (considerati mai fraieri)

moderat - 07/01/2010

@Maria
accept ca fiind adevarate practicile acestei banci, din experiente cu amici ziaristi, cu prieteni ce sunt angajati in banca, cu useri care „nu au beneficiat” de majorari de dobanda, si din multe alte surse, si repet este real cea ce spui.
Insa nu cred pana nu-mi dovedesti cu 2 argumente palpabile ca inca esti angajata in banca. Iar daca vrei sa o faci, accept orice cale (privata sau publica) astfel incat ca intregul mesaj sa fie valabil. Nu e obligatoriu sa o faci. este o optiune Maria.

8. emma - 28/01/2010

volksbank revine cu noi propuneri:
1) reducerea dobanzii cu 1.85 pa, de la 7.45 la 5.60, cu conditia rularii veniturilor prin volksbank si cu mentiunea ca oricat ar creste euriborul, dobanda nu pate fi mai mare de 7.45 pe toata durata creditului
2) reducerea dobanzii cu 1.625 pa, de la 7.45 al 5.825, cu mentiunea ca pe toata durata contractului, indiferent cat va creste euriborul dobanda nu va fi mai mare de 7.45

de ce doreste volksbank sa semnam aceste acte aditionale?

9. Megiddo - 04/02/2010

Si eu as fi curios de raspunsul la aceasta intrebare;
mie mi-au dat termen pana Miercuri,10 februarie sa semnez actul.
Ma bate gandul sa nu il semnez.
In acest caz, care sunt sansele sa revina la rata initiala (de la inceputul creditului) ?

moderat - 04/02/2010

1000%, dar printr-un proces, si 0% daca semnezi, adica o sa devi sclav pe plantatia albastra austriaca.

eu sunt curios sa stiu de ce ai semna acel act propus de banca, poate ai descoperit ceva ce noi nu am sesizat.

10. Megiddo - 05/02/2010

nu, nu am descoperit nimic; si nici nu ma pricep la chestiile astea.
tot ce pot sa deduc este ca daca semnez, rata nu va fi niciodata mai mare decat e acum, iar daca scade Euribor poate sa scada si mai mult;
insa din moment ce ei imi propun sa semnez, sunt sigur ca nu o fac din bunatate sau consideratie pentru mine; numai acest lucru este un motiv bun sa nu semnez.
le-am scris deja ca nu semnez si ca vreau inapoi banii pe care i-am platit in plus. mai astept cateva zile dupa care voi face plangere la ANPC. cat despre un proces…in Romania…nu stiu ce sa zic…

11. platitor VB - 06/02/2010

Sa scada EURIBOR!?!? unde sa mai scada? la negativ poate 🙂 vezi si tu:http://www.euribor.org/html/content/euribor_data.html

12. Ioan Costel - 16/02/2010

Am si eu o prb cu VBR-ul. In 2006 am contractat un imprumut in lei pt cumpararea unui apartament. Imprumutul este cu garantie imobiliara. In contract este scris la dobanda: 7.75% p.a. – dobanda fixa. Aproximativ un an de zile am avut rata de 996 ron iar ulterior a crescut in 2007 la 1136 ron. Am primit atunci o scrisoare prin care ma instiinta ca mi se mareste suma de plata lunara, dar nu cred ca mai am acea scrisoare. Nici nu retin ce anume mi-au zis ca se mareste (rata sau dobanda) sau din ce motiv. Cert este ca am pastrat chitantele de plata lunare.
La punctul 3-d al conventiei de credit, regasesc aceeasi formulare celebra de acum: „Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul…..”
Acum, as dori sa primesc inapoi de la banca sumele luate abuziv in plus si am inteles ca intai trebuie sa le inaintez o cerere sau solicitare, in incercarea unei rezolvari amiabile. In cazul esuarii, ulterior ma pot adresa OPC sau ANPC.
Ma puteti ajuta cu un sfat ceva? Ce trebuie facut? Unde pot gasi un model de astfel de cerere sau solicitare pt banca?

Cu multumiri

13. Cardinal - 16/02/2010

@moderat – ai avut dreptate, mai putin partea asta: „1000%, dar printr-un proces”

😀

stiti ce inseamna asta: „cere si ti se va da” – totul mai putin dobanda la suma depusa „in avans”. Avand vedere ca totul a mers conform planului, fara proces, doar o reclamatie (si aia pe email), pierderea mi se pare insignifianta.

bafta si voua.

14. Ioan Costel - 16/02/2010

Vesti bune: am gasit scrisoarea prin care mi se majoreaza dobanda. Deci din februarie 2008, dobanda mi-a crescut de la 7.75% la 8.25% iar DAE a crescut de la 8.31 % la 9.79%, motivandu-mi cresterea costurilor refinantarilor si alte prostii.
Deci, ce-i de facut? Un sfat?

Cu multumiri

15. Cardinal - 16/02/2010

Simplu si eficient: te duci la banca, si le spui sa revina la situatia de la data incheierii contractului. Nu uita sa mentionezi si ANPC si un eventual proces civil (desi nu cred ca va fi nevoie)
Probabil ca te vor chema la o data ulterioara sa iti spuna ca cererea ta a fost solutionata favorabil (eventual te-au facut client VIP)
Atata tot; dar trebuie sa vada in tine hotarare si siguranta (ei stiu ca nu au de ales decat sa restituie suma)

16. CALIN - 16/02/2010

am si eu aceeasi problema cu VBR referitoare la cresterea abuzivă a dobanzii. Am discutat cu directorul bancii, i-am explicat ca nu semnez actele aditionale si mi-a replicat ca imi vor solicita rambursarea anticipata a creditului deoarece nu mi-am respectat obligatia de a depune anual adeverinte de venit. A patit cineva asta ? Ce credeti, vreo instanta din Romania le-ar da dreptate?

17. Cardinal - 16/02/2010

din moment ce ANPC a amendat filiale din Iasi si Galati, din moment ce au pierdut procese pe tema asta, eu cred ca nu au baza legala.
e o cacialma si cred ca vor plati pana la final. miza e acum sa pacaleasca cat mai multi sa semneze actul aditional. cat despre rambursarea anticipata (nu sunt de specialitate) cred da este un Bau-Bau la fel de mare ca si disperarea lor.

moderat - 16/02/2010

Dom’ Costel, daca-mi permiti astfel de abordare, gasesti scris pe acest blog de cel putin 10 ori pasii. Deci intr-un cuvant ACTIONEAZA.

moderat - 16/02/2010

BRAVO, ce ma bucur cand ma insel… in sens pozitiv.

18. Ioan Costel - 16/02/2010

Abordarea nu ma deranjeaza atata timp cat se mentine in limitele bunului simt. De actionat, vreau sa actionez. Am citit blogul si pasii sunt cam la fel: notificare banca, sesizare opc sau anpc, instanta de judecata.
Bun, dar am unele nelamuriri cu privire la notificarea lasata bancii. Trebuie sa discut cu seful sucursalei sau pot lasa notificarea si celor de la frontdesk? Cat trebuie sa astept un raspuns din partea lor? Am citit ceva de genul 30 zile + 15 zile. Nu pot depune notificarea la banca odata cu sesizarea opc-ului? In aceeasi zi? Trebuie musai sa astept un rapsuns din partea bancii si apoi sa merg mai departe? Caci sunt constient ca banca nu are interes sa rezolve cu rapiditate si va taragana si nici nu as vrea sa astept la nesfarsit.

Cu stima

moderat - 16/02/2010

iti recomand sa depui simultan. macar sa te intelegi amiabil cu banca, ca iti poti retrage plangerea sau opc-ul iti raspunde ca partile au ajuns la o intelegere. opc trebuie sa-ti raspunda in max 45, banca nu are niciun termen prevazut in contract si nici legea nu le impune.
oriunde depui reclamatia cere nr de inregistrare si nu uita sa-i stresezi cu telefoane ptr a primi un raspuns; daca poti iti recomand a depune cererile prin intermediul unui avocat. bafta

19. aura - 17/02/2010

In data de 02.febr am depus la banca cererea prin care am solicitat revenirea la dobanda initiala si restituire sumelor retinute abuziv. Am mentionat ca am inaintat plingere si la ANPC.

In data de 11.feb. banca mi-a oferit revenirea la dobanda fixa, dar fara returnarea sumelor si, bineanteles am refuzat.

Pe 15 febr. i-am contactat sa vad ce au hotarat si m-au rugat sa mai astept putin raspunsul lor, pentru ca vor sa rezolve problema pe cale amiabila.

Sfatul meu: nu mai asteptati, depuneti cerere la Banca si la ANPC, nu renuntati !

20. aura - 23/02/2010

pe 19 febr. am primit scadentarul initial si banii din 2007 pana in prezent.
Mult succes tuturor!

21. doru - 23/02/2010

Multumim la fel Mura
Dupa cat ai primit raspunsul si banii?
Eu astept din martie cu cerere la ei si din mai (2009) cu plangere la anpc.

22. Darius - 23/02/2010

felicitari Aura. am o intrebare:
– intrucat vad ca totul s-a rezolvat destul de repede la tine, imi poti spune din ce localitate esti? cumva bucuresti?

– in caz ca nu esti din bucuresti, a reusit cineva sa recupereze banii repede (1-2 luni) in bucuresti?

cu multumiri

23. aura - 26/02/2010

nu sunt din bucurest! va doresc sa rezolvati si voi!

24. aura - 26/02/2010

sunt din provincie! va doresc sa rezolvati si voi!

25. JECMANIT - 26/02/2010

Stimati colegi,
Trimiteti-mi va rog pe e-mail toti cei care aveti sentinte favorabile in ceea ce priveste procesul cu Volksbank .
Adresa email: adinacosti@yahoo.com
Volksbank a atasat o sentinta favorabila lor la dosarul meu…

Sper sa reusim toti intr-un final …

Va multumesc anticipat!
Cu stima,

26. Dorin - 04/03/2010

Salut Ioan Costel , ceva vesti despre demersul tau?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: