jump to navigation

Creditele ipotecare: scump domne’, scump ! 17/04/2009

Posted by moderat in banci, credite.
Tags: , , ,
trackback

Primele de risc, dobanda de politica monetara, marja de profit si nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta sunt cele mai importante elemente care influenteaza stabilirea dobanzii la creditele in euro. Aceasta este si explicatia faptului ca in Polonia, de exemplu, imprumuturile au ajuns de doua ori mai ieftine decat in Romania.

Unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare denominate in euro din regiunea Europei Centrale si de Est pot fi contractate in Polonia. Potrivit datelor bancii centrale, deja in februarie 2009, dobanda medie anuala pe intregul sistem bancar coborase la 5,4%, cu 1,4 puncte procentuale mai putin decat nivelul inregistrat la inceputul anului trecut. Comparativ, in Ungaria, dobanda aceluiasi tip de credit era in februarie 2009 de aproape doua ori mai mare decat in Polonia, avand un nivel de 10,22%. Fata de ianuarie 2008, cresterea a fost cu aproape 2,5 puncte procentuale. Potrivit ultimelor date centralizate de BNR, in ianuarie 2009, imprumuturile ipotecare denominate in euro din Romania erau cele mai scumpe in comparatie cu celelalte doua tari analizate. In ianurie 2009, dobanda medie anuala ajunsese la 11,30%, in crestere cu 3,3 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat cu 12 luni in urma.
O trecere in revista a dobanzilor la creditele pentru locuinta releva ca, numai in iunie 2008, bancile din cele trei tari au acordat imprumuturi la costuri similare. De altfel, in perioada iunie-octombrie 2008, Ungaria surclasase Polonia in topul celor mai ieftine imprumuturi cu o astfel de destinatie. Pericolul de a intra in colaps financiar si-a spus insa cuvantul. Iar finantarile de pe pietele externe au devenit, incepand din noiembrie 2008, foarte scumpe si dificil de obtinut.

In Polonia, cele mai ieftine credite
In cazul creditelor denominate in euro destinate consumului, ierarhia de la imprumuturile ipotecare se schimba, cele mai scumpe fiind de data aceasta in Ungaria. Polonia a inregistrat in ianuarie 2009 tot cea mai scazuta dobanda medie anuala, de 6,4%, cu un punct procentual mai mica decat nivelul inregistrat cu 12 luni in urma. In continuare, datele bancii centrale poloneze arata o reducere, pentru februarie 2009 fiind atinsa valoarea de 4,6%. In schimb, in Romania si in Ungaria, dobanzile au fost in crestere pe parcursul anului trecut, ajungand in ianuarie 2009 la un nivel de 11,48% si, respectiv, 12,66%. Si banca centrala din Ungaria a dat publicitatii datele pe februarie, acestea indicand o noua majorare, la 12,84%.
Nici creditele in euro pentru companii nu sunt ieftine in Romania, comparativ, de exemplu, tot cu Polonia. In timp ce pentru imprumuturile cu o valoare mai mica de un milion de euro, acordate pe o perioada de 1-5 ani, bancile poloneze percep o dobanda medie anuala de 3%, cele romanesti ataseaza una de 8,17%. De asemenea, in timp ce in Polonia, dobanzile au scazut intre ianuarie 2008 si ianuarie 2009 cu 2,5 puncte procentuale, in tara noastra ele au crescut cu aproximativ 0,5 puncte procentuale.
Costurile finantarilor fac diferenta

Analistii spun ca diferenta de la tara la tara a costurilor unui credit este strict legata de perceptia asupra riscului pe care il induce economia respectiva in momentul cand bancile incep sa se finanteze de pe piete internationale. „Perceptia privind functionarea unei economii este foarte importanta pentru ca ea influenteaza nivelul primelor de risc”, explica economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. In general, perceptia de risc este influentata de situatia la nivel macroeconomic si de impactul acesteia asupra creditului, de modul cum se face rambursarea, de dimensiunea pietei bancare, de competitia dintre banci. Lucian Anghel arata, spre exemplu, ca din punct de vedere macroeconomic, Polonia sta mult mai bine si decat Ungaria, si decat Romania, costul asigurarii contra incetarii platii la credite (CDS – credit default swap) fiind aproximativ la jumatate. (www.financiarul.com)

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: