jump to navigation

– 0.5 pp rata dobanzii de politica monetara 06/05/2009

Posted by moderat in bnr, dobanzi, rezerva minima obligatorie.
Tags: ,
trackback

Hotărârea Consiliului de administraţie al BNR
În şedinţa din 6 mai 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5 la sută pe an de la 10,0 la sută, începând cu data de 7 mai 2009;
Utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar;
Menţinerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi al celei aplicabile celorlalte pasive în valută ale instituţiilor de credit. Reamintim că potrivit deciziei CA al BNR din 31 martie 2009, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani va fi zero.

Comentarii»

1. moderat - 06/05/2009

inca odata „analistii financiari” au luat tzeapa in estimari si asteptarile lor. De la A la Z, toti spuneau ori ca ramane 10 ori o sa scada cu 0.25.
Sa nu ne mai intrebam de ce sistemul bancar este in aceasta situatie, daca isi dezvolta strategia pe previziunile analistilor (persoane angajate in banci).

Cu siguranta acestia vor spune ca este nesemnificativa micsorarea ptr a umbla la dobanzile creditelor, sau ca efectul o sa apara peste nustiu cate luni. Probabil la depozite o sa micsoreze dobanzile, ca acolo este semnificativa micsorarea !! 😦 !! sa-si faca mama lor plinul.

Sunt curios cum o sa reactioneze in urmatoarele 2-3 luni ROBORUL.

2. TheNutz - 06/05/2009

analistii nu o pot nimerii mereu. Pana acu nu prea s-au inselat.
Nu inteleg insa cum e cu scadenţa reziduală mai mare de doi ani

moderat - 06/05/2009

nu-mi amintesc din ultimile 6 luni cand au nimerit, si termenul de nimerit cred ca e chiar unul bine spus, poate ma ajuti cu ceva exemple,

„scadenta reziduala” e termenul neinteles sa „de doi ani„, ce nu-i clar?

3. moderat - 06/05/2009

Dupa procedurile standard ale bancii centrale, la cateva ore aceasta isi motiveaza deciziile. Iata si motivatia reducerii de azi a dobanzii de politica monetara:

„Rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la nivelul de 6,71 la sută în luna martie 2009 faţă de 6,89 la sută în februarie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor serviciilor. Inflaţia de bază CORE2 ajustat – calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu – s-a redus de asemenea, rata anuală coborând la 6,2 la sută în luna martie faţă de 6,6 la sută în februarie şi în comparaţie cu 6,3 la sută în luna decembrie 2008. Cu toate acestea, inflaţia continuă să se situeze peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei anuale.

Analiza indicatorilor macroeconomici şi financiari relevă încetinirea semnificativă a creşterii economice în contextul adâncirii crizei pe plan mondial, precum şi continuarea ajustării rapide a dezechilibrului extern, care însă nu se situează încă la niveluri sustenabile pe termen mai îndelungat. În plan monetar, se consemnează începutul unei ajustări negative a creditului acordat sectorului privat, compensată parţial de dinamica creditului guvernamental.

Temperarea relativă a volatilităţii cursului de schimb al leului s-a produs în condiţiile ameliorării percepţiei investitorilor financiari asupra economiei româneşti, în special ca urmare a încheierii de către România a aranjamentului multilateral de finanţare externă agreat cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale. Totodată, se remarcă o apropiere a nivelurilor ratelor dobânzilor interbancare de cel al ratei dobânzii de politică monetară, evaluarea îmbunătăţită a riscului de ţară, alături de diminuarea relativă a incertitudinilor oferind o perspectivă asupra continuării acestui proces.

Pe baza datelor disponibile şi în vederea asigurării unui ansamblu al condiţiilor monetare reale adecvat atât convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, cât şi revitalizării sustenabile a procesului de creditare a economiei româneşti, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5 la sută pe an de la 10,0 la sută.

Ca urmare a acestei decizii, începând cu data de 7 mai 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,5 la sută pe an de la 6,0 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,5 la sută pe an faţă de 14,0 la sută. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 20,25 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, de la 21,00.

Totodată CA al BNR a hotărât continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi al celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit, de 18 la sută şi respectiv, 40 la sută. Reamintim că, potrivit deciziei CA al BNR din 31 martie 2009, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani va fi zero.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Perspectivele indică o continuare a procesului de dezinflaţie în ciuda persistenţei unor incertitudini semnificative, în condiţiile atenuării relative a riscurilor asociate ajustării în curs de desfăşurare a dezechilibrelor macroeconomice, pe fondul recentei corecţii semnificative a deficitelor comercial şi de cont curent şi al încheierii aranjamentului multilateral de finanţare externă agreat cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale. În aceste condiţii, consolidarea dezinflaţiei şi a stabilităţii financiare reclamă implementarea fermă şi consecventă a mixului de politici economice – monetară, fiscală, de venituri – precum şi a reformelor structurale convenite.

BNR reafirmă că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure atingerea în mod sustenabil a obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi de consolidare a stabilităţii financiare.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 30 iunie 2009.”

Si ce daca, argumente sunt, unele credibile, altele vizibil trase de par, toate aceste posibile avantaje ale clientilor bancilor vor fi manevrate astfel incat sa ajunga direct in profitul bancilor. Noi platim incontinuare rate majorate ca doar asa ne-a sfatuit Basescu, sa platim indiferent cat, ca altfel statul o sa ia masuri.

4. TheNutz - 06/05/2009

diferenta dintre scadenţa si scadenţa reziduală.
Din observatiile mele au „nimerit” toate majorarile de dobanda si ultimile coborari.

moderat - 06/05/2009

sa o luam babeste:
Scadenta – Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se ramburseze un credit, sa se plateasca o cambie, etc.
valoare reziduala = suma platita de Utilizator la terminarea contractului, in cazul nostru a returnarii finantarii
Prin comasare, Scadenta reziduala – Data la care banca trebuie sa returneze ultima rata, de obicei grosul unui imprumut, la fel ca la leasing. Nu poate fi numita doar scadenta ptr ca bancile vireaza pe toata aceasta perioada catre bancile mama in general diverse sume la diferite termeni, acestea fiind scadente pur si simplu.

Eu asta inteleg prin scadenta reziduala, nu-ti se pare logic?

5. moderat - 07/05/2009

Dupa cum anticipam au inceput guralivii sa pregateasca terenul astfel incat sa nu cumva cineva sa le solicite reducerea dobanzilor la credite:

„Decizia Băncii Naţional de a reduce dobânda cheie de la 10 la 9,5% este un semnal puternic de reducere a dobanzilor în piaţă, dar atenţie: primele care vor scădea vor fi dobânzile la depozite a declarat aseara la Money Show, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.”

6. TheNutz - 07/05/2009

mersi de explicatie.
N-am luat in seama faptul ca ar putea vira pe aceasta perioada catre bancile mama diverse sume la diferite termene

7. ATUNCI CAND ESTE EVIDENT, E EVIDENT GRESIT! « Asociatia Clientilor Bancilor din Romania - 30/06/2009

[…] 10% ratei dobânzii de politică monetară si aceasta a scazut cu 0.5 pp, despre care am comentat aici si atunci am argumente ca BNR-ul o sa decida si azi altfel decat vad analistii ca […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: