jump to navigation

CDS-ul scade cu 60%, bancile se fac ca ploua! 06/05/2009

Posted by moderat in anpc, ARB, banci, comisioane, credite, dobanzi, opc.
Tags: , , , , ,
trackback

Credit Default Swap (CDS) – instrument derivat pentru transferul riscului de credit, reprezintă costul reasigurării datoriei unei ţări împotriva restructurării creditelor sau încetării plăţilor, adica ce gasim noi in notificarile de la banca ca fiind “costurile marite de refinantare ce au determinat majorarea dobanzi cu … ”
Acest indicator ptr noi ajunsese la un moment dat anul acesta (februarie-martie) la 800 de puncte, fapt pentru care toate bancile au majorat dobanzile, marjile de profit, tot ce a fost posibil, legal sau abuziv, motivand aceasta crestere a CDS-ului.
Insa azi CDS-ul a revenit la 300 de puncte, o scadere de peste 60% fata de varful lui, si tendinta de scadere se mentine si chiar se accentueaza, influentat fiind de acordul cu FMI semnat de Romania.
In aceste conditii, intr-o piata normala, ar trebui sa ne trezim cu micsorari de dobanzi pe acelasi motiv ptr care au fost marite, scaderea costurilor de refinantare din partea bancilor. Dar oare asa o sa fie? Imi permit sa raspund tot eu, NU o sa se intample asa ceva.
Argumentele sunt multe si nu e greu ca fiecare sa le gaseasca. Eu personal sunt convins ca aceasta scadere a CDS-ului nu o sa modifice dobanzile la creditele ce au fost majorate pe tema cresterii finantarii dintr-un singur motiv:
MOTIVATIA CRESTERII DOBANZII A FOST FALSA, adevarul era cresterea cotei de profit si concurenta in profituri intre banci.
Asa ca sa nu ne punem sperante de micsorare a “dobanzii fixe” dupa cea a fost marita, nici in scaderea CDS-ului, nici in scaderea ratei de dobanda monetara, nici in reducerea rezervelor minime obligatorii, nici in orice altceva. Daca este vorba de un cost suplimentar ptr banci il transferam catre clienti, daca este vorba despre un posibil venit suplimentar il transferam in dividende.
De ce? Pentru ca nimeni nu-i controleaza sau reglementeaza.

Comentarii»

1. PiraeusBank mareste marja de profit cu 50% clientilor cu credite in CHF. Oare nu-i un abuz?! « Asociatia Clientilor Bancilor din Romania - 06/05/2009

[…] acesti autointitulati bancheri. Cat despre conditiile reale din piata tocmai ce am scris azi aici si de unde se poate observa ca Romania a revenit la situatia din toamna trecuta, insa se pare ca […]

2. Alexandru Sereghi - 07/05/2009

Un articol care ne spune ca se poate:

„UniCredit Ţiriac Bank a redus nivelul dobânzilor pentru creditele destinate clienţilor persoane fizice cu până la 3 puncte procentuale, simplificând totodată şi formula de calcul al dobânzii, a anunţat banca. Formula de calcul al dobânzii pentru produsele de creditare solicitate începând cu 4 mai 2009 de către clienţii persoane fizice este în prezent formată din nivelul EURIBOR/ LIBOR/ RBOR la şase luni, la care se adaugă o marjă a băncii care să acopere riscurile de credit asumate prin acordarea finanţării. “Clienţii care au deja un credit pe vechea formulă vor beneficia de scăderea dobânzii ca efect a reducerii costului riscului de ţară (CDS).”

http://www.cotidianul.ro/unicredit_iriac_scade_dobanzile_si_ajuta_clientii_cu_probleme-83103.html

Deci se poate… sper ca si in cazul nostru al celor care suntem amenintati cu notificari de marire a marjelor de profit sa se aplice aceste scaderi.

moderat - 07/05/2009

asa ar trebui sa se intample, intr-o tara cu bancheri cu bun simt, insa ai nostrii nu detin asemenea calitati.
Cat despre UniCredit, era absolut necesar sa-si micsoreze dobanzile la credite, erau cei mai scumpi, pe departe, nici nu stiu daca sunt dupa micsorare sub medie, nu cred.

3. moderat - 08/05/2009

Prima de risc a României (CDS la 5 ani) a scăzut până la 250 de puncte. Marjele de risc s-au redus bancile stau cu umbrela deschisa cu toate ca nu ploua. De ce? Ca asa vrea muschul lor!

4. lili - 08/05/2009

unde pot gasi un istoric pt cds? multumesc

moderat - 08/05/2009

Nu am gasit nici eu undeva un istoric al Romaniei. In general poti ciupii informatii de pe siteurile bancilor-mama ce au filiale la noi, Raiffeisen, RBS poate si altele. Din cand in cand se mai publica articole in ziarul financiar, cel putin odata am citit in acest an. Daca te intereseaza valori incepand cu 2008 cred ca le am pe undeva, mai vechi nu am

5. lili - 08/05/2009

multumesc
daca ai putea sa imi trimiti ceva pe mail…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: