jump to navigation

USA stress-test: Jumatate din bancile americane cu probleme, in viitor. 08/05/2009

Posted by moderat in ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr.
Tags: , , ,
trackback

Ieri au fost date publicitatii rezultatele in urma testelor de stres din america, la ei se pare ca acest lucru nu reprezinta un “subiect sensibil” cum il percepe al nostru guvernator.

Zece din cele 19 mari bănci americane, supuse testelor de stres, au nevoie de mai mulţi bani pentru a face faţă unor eventuale pierderi, dacă recesiunea se va înrăutăţi. Federal Reserve a anunţat că băncile au nevoie să strângă, în total, 74,6 miliarde de dolari.

Pe lista autorităţilor se află, printre altele, Bank of America, care are nevoie de aproape 34 de miliarde de dolari, Wells Fargo, ce necesită un aport de capital de 13,7 miliarde de dolari şi Citigroup cu 5,5 miliarde.
Preşedintele Fed, Ben Bernanke a declarat că speră ca băncile să umple aceste goluri din surse private, prin vânzări de active, de acţiuni şi conversia de acţiuni preferenţiale în titluri ordinare. Autorităţile nu au exclus nici varianta unor noi ajutoare de stat, dacă va fi nevoie.
„Guvernul, prin intermediul Trezoreriei, este pregătit să pună la dispoziţie capitalul adiţional necesar pentru a se asigura că sistemul bancar va traversa această perioadă economică dură”, a spus Bernanke. Băncile vor avea la dispoziţie 6 luni pentru a-şi majora capitalul.

Cu siguranta la noi situatia este mult mai buna, insa in lipsa unor informatii oficiale o sa apara tot felul de speculatii (pe surse) ce se vor dovedii a avea un impact dezastruos decat cel anticipat a avea loc daca ar fi publicat rezultatele BNR-ul.

Asa ca ar face bine BNR-ul sa modifice in STATUTUL lor la capitolul OBIECTIVE:
2. “autorizarea, reglementarea, MUSAMALIZAREA şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare BANCILOR IN DETRIMENTUL TUTUROR.”

Timothy Geithner- şeful Trezoreriei SUA ne si spune de ce se dau publicitatii aceste date: “Rezultatele ar aduce transparenţă şi ar îmbunătăţi nivelul încrederii în sistemul bancar”
Si atunci, eu ca un rautacios, as putea spune ca Isarescu nu vrea incredere in sistemul guvernat de el sau transparenta ar insemna de fapt falimentul intregului sistem bancar, insa nu sunt rautacios, sunt realist si in aceasta stare de fapt ajung la ….aceeasi concluzie.

Comentarii»

1. moderat - 08/05/2009

Pentru cei ce nu sunt la curent cu declatiile guvernatorului pe aceasta tema va citez mai jos:

Viitoarele majorări de capital ale băncilor nu trebuie interpretate ca semne de slăbiciune sau rezultate ale testelor de stres, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat, însă, că banca centrală a purtat deja discuţii cu băncile-mamă la Atena.
„Sunt într-adevăr cazuri de recapitalizare, însă nu cred că în ultimii ani a fost vreun semestru sau trimestru fără majorări de capital. Nu interpretaţi ca un semn de slăbiciune. Majorările nu vin ca urmare a testelor de stres. Am discutat însă la Atena cu băncile-mamă”, a declarat Isărescu.
El a precizat că BNR nu va publica rezultatele testelor de stres pe bănci, care sunt informaţii „sensibile”, dar publică date referitoare la situaţia pe ansamblul sistemului bancar.
Anterior, guvernatorul a menţionat de o întâlnire la Atena cu banca centrală a Greciei şi cu băncile-mamă ce au subsidiare în România şi a spus că „m-am convins cât de diversă este situaţia”, referindu-se la discuţiile legate de o posibilă reducere a expunerii pe România.”

Se observa DIN AVION ca si la noi si la americani este nevoie de „recapitalizari” insa NUMAI LA NOI NU SUNT PROBLEME CU BANCILE !! totul e normal, pe cand la americani in caz contrar bancile vor fi nationalizate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: