jump to navigation

Testele de stres: 1 miliard euro recapitalizări 21/05/2009

Posted by moderat in ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr.
Tags: , , , ,
trackback

Recapitalizările băncilor în urma testelor de stres se ridică la cel mult un miliard de euro, în condiţiile în care rezultatele testelor au arătat să nicio bancă nu are rata solvabilităţii sub 8%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Suma totală e de până într-un miliard de euro. Nicio bancă nu are rata de solvabilitate sub 8%, dar sunt bănci ce se încadrează în intervalul 8-10%, deci vor avea nevoie de recapitalizări”, a spus Isărescu, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European

Comentarii»

1. moderat - 25/05/2009

12 banci din Romania recapitalizari in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres. Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

Astfel, bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa ramana la o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, respectiv la lei si dobanda externa, respectiv pentru valuta.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Astfel, testele evalueaza necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, insa de la inceputul acestui an pana in prezent o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute anul trecut.

„Scenariul de baza are in vedere scaderea economiei cu 4% in acest an. Pentru cursul de schimb, testul ia in calcul deprecierea cu aproximativ 20% a leului, pe medie, in 2009 si cu inca 5-6% in 2010”,

Scenariul negativ releva un necesar de capital de 6,7 miliarde lei

Al doilea scenariu, care nu este insa aplicat pentru cerintele de capital, evalueaza calitatea portofoliilor de credite ale bancilor si a fondurilor proprii in conditiile scaderii economiei cu 7% in 2009 si deprecierii cursului cu aproximativ 30% in acest an, respectiv pana la o rata medie de aproximativ 4,8 lei/euro.

In 2008, cursul mediu a fost de 3,6827 lei/euro, iar calculat pe primele 4 luni ale acestui an, acesta se plaseaza la 4,2485 lei/euro.
In conditiile scenariului de baza, pana la finalul lui 2010 si fara recapitalizarile pe care bancile s-au angajat sa le faca, adecvarea capitalului pe intregul sistem bancar ar scadea la aproximativ 9,7%, in timp ce pe scenariul negativ scaderea ar fi mai ampla, pana la aproximativ 8%, de la aproximativ 12,3% la sfarsitul anului trecut.

De asemenea, potrivit celui de-al doilea scenariu, suma necesara pentru a mentine solvabilitatea bancilor peste 10% in 2009 si in 2010 ar fi de 6,7 miliarde lei, cu 63% mai mare decat in cazul scenariului de baza.

2. moderat - 25/05/2009

Din cei 1 miliard de euro, BCR trebuie sa aduca 100 de milioane.
Necesarul de recapitalizare al BCR este de aproximativ 460 milioane lei pentru 2009 şi 2010, raportat la datele de la finalul anului trecut, potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI.
Capitalizare o sa fie in transe de 50 milioane in fiecare din cei 2 ani.

3. moderat - 26/05/2009

Reactie:

„Stirea conform căreia 12 banci din România trebuie să vină repede cu bani de acasă nu este adevarată. Având în vedere că se schimbă realitătile lumii si se schimbă si realitatea creditării în România, Banca Natională a ajuns la concluzia că pentru împrumuturi, pentru banii atrasi pe mai mult de doi ani, banca respectivă îsi calculează rezervă minimă obligatorie zero, adică nu mai trebuie să aducă nici un cent la Banca Natională”, explică Vasilescu.

Replica: Daca ar fi fost publicate rezultatele, nominal sau cumulat, aceste informatii nu ar fi fost speculate „pe surse”. Asa ca cred in surse decat in reactia lui Vasilescu. Si in plus cred ca Vasilescu spune ca nu e adevarat ca trebuie sa aduca bani repede de acasa si nu la numarul bancilor. Este in specificul celor din banca centrala de a comunica incomplet sau neclar anumite mesaje, cum de regula prefera sa reactioneze la informatiile din piata decat sa transmita informatii corecte ei.

4. moderat - 26/05/2009

Dupa Unicredit si Volksbank anunta ca nu au nevoie de capital suplimentar.

Volksbank România nu are nevoie de capital suplimentar în condiţiile în care, la finalul lunii martie 2009, rata solvabilităţii băncii se plasa la 18,27%, a declarat pentru NewsIn preşedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

„La finalul lui martie, rata solvabilităţii Volksbank România era de 18,27%. Noi am păstrat întotdeauna o solvabilitate ridicată, deoarece acţionarul nostru majoritar consideră afacerea din România o investiţie strategică.”

De reamintit ca atat Unicredit cat si Volksbank au capitalizat profitul de anul trecut, de bunavoie si nesiliti de nimeni !!! – glumesc, guvernatorul stie mai multe.

5. moderat - 27/05/2009

Prima banca, unde actionarii au decis recapitalizarea, este Bancpost, care in cadrul celor doua etape a primei majorari de capital din 2009 a primit de la banca-mama din Grecia, EFG Eurobank, aproape 90 de milioane de euro. O noua recapitalizare a fost aprobata la inceputul saptamanii trecute, actionarii dandu-si acordul pentru o infuzie de 297,5 milioane de lei, prin conversia unor credite de la EFG Eurobank, aporturi de numerar si capitalizarea primelor de emisiune in valoare de 81,14 milioane de lei. Dupa subscriere, capitalul social al Bancpost urmeaza sa creasca de la 662,23 milioane de lei, la cel mult 959,72 milioane de lei. In februarie 2009, doua subsidiare din Romania au primit de la bancile-mama aproape 80 de milioane de euro. Este vorba de Banca Romaneasca, unde National Bank of Greece a realizat o infuzie de 43,4 milioane de euro si de Millennium Bank Romania, care a primit din Portugalia alte 33,9 milioane de euro. In cel de-al doilea caz, capitalul social a fost majorat cu 62,6%, pana la 370 de milioane de lei. O alta infuzie de fonduri, in valoare de patru milioane de lei, a fost realizata si de actionarii Libra Bank, capitalul social al institutiei de credit urcand astfel la 136,35 milioane de lei. O alta recapitalizare, de aproximativ 13%, are loc in aceasta perioada, actionarii aproband un aport in numerar de 17,65 milioane de lei, capitalul Libra Bank urmand sa ajunga la 154 de milioane de lei- Financiarul


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: