jump to navigation

Insolventa pentru persoanele fizice – de ce nu o vor bancherii? 27/05/2009

Posted by moderat in ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr, credite.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

La inceputul anului dezbaterea pe oportunitatea aparitiei unei asemenea legi parea a prinde radacini. In ziare, bloguri, tv, peste tot erau pareri pro despre legea declararii insolventei persoanelor fizice, lege care exista mai peste tot in UE, nu mai vorbim de USA.
Ei bine isi face aparitia in scena ARB-ul, depistand un potential risc de a le ingreuna activitatea de a stoarce ultimul kg de cartofi din camara clientilor ce nu-si mai pot platii creditele, si de atunci totul a fost blocat. Normal, ARB-ul fiind o asociatie de lobby ( nu stiu cum se traduce in romana, am incercat o traducere online si rezultatul a fost “cartel”, nu stiu daca e corect si asa ca am scris termenul in engleza) a mai pus o proptea in blocarea creditarii pana la primirea de “garantii” ca nu o sa apara o asemenea lege, si procedeul de blocare a unei asemenea initiative a reusit.

Odata cu declararea “executarii silite executorie” din contractele de credit a mai aparut o problema in contul bancherilor dar a si reaprins discutiile despre insolventa cea ce din nou deranjeaza asociatia bancherilor. Prin urmare au inceput din nou intalniri strategice, ieri intre BNR-ARB, ARB-Guvern, BNR-Min. Finantelor, azi au fost chemati la BNR ceva Senatori la discutii, si lucrurile se amplifica.

In speranta ca bancherii nu vor reusi sa blocheze inca odata aceasta lege absolut necesara, redau mai jos opinii recente exprimate pe The Money Chanel:

Legea falimentului persoanelor fizice se impune cu necesitate, mai ales în condiţiile actualei crize economice, a declarat vicepreşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă, Gheorghe Piperea. Ministerul Justiţiei nu respinge o astfel de iniţiativă, dar consideră că nu trebuie luată sub impulsul momentului, ci pe baza unei dezbateri publice.
„Vom avea, până la sfârşitul anului, 800 de mii de debitori care sunt în Biroul de credite. Cu cât se va reduce în acel moment clientela băncilor? Este un mare dezavantaj de a nu avea această lege şi de aceea este ciudată poziţia Asociaţiei Române a Băncilor pentru că se menţine confuză asupra acestei chestiuni”, a declarat la Business Box, Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă.
Gheorghe Piperea spune că vor fi două tipuri de falimente, frauduloase şi scuzabile. Persoanele fizice care ar intra în faliment scuzabil ar beneficia de reeşalonarea plăţilor, de administrarea veniturilor familiei de către un administrator judiciar, iar după expirarea acestei perioade ar avea dreptul să solicite noi credite. Inexistenţa unei astfel de legi face, însă, discriminare între cetăţenii români şi cetăţenii europeni nerezidenţi în România, dar care au credite în ţara noastră.
„Pentru persoanele care sunt din UE şi nu sunt rezidente în România, da, întradevăr, dumnealor se bucură de legea din ţara din care provin, dar nu este un vid legislativ, pentru că avem o procedură de executare silită cu privire la acele persoane juridice”, a spus Alina Bica, secretar de stat de la Ministerul Justiţiei.

Comentarii»

1. jurefani - 27/05/2009

Ba, tocmai legea din ţara de provenienţă, dacă este o lege privind insolvenţa persoanelor fizice, îi va proteja pe aceşti cetăţeni. Ei nu pot fi executaţi decât în baza unui anumit plan prevăzut printr-o hotărâre judecătorească.
La noi, românii nu prea ştiu ce este cu insolvenţa cu falimentul. Încă se mai crede că e ceva rău ce nu doresc să li se întâmple.
Cred că trebuie făcute multe discuţii publice pe această temă pentru ca fiecare dintre noi să înţeleagă că o astfel de lege nu va face altceva decât să protejeze persoanele ce au ajuns în incapacitate de plată.
Totodată, dacă vor fi supuşi unei astfel de proceduri, vor mai avea şanse ca şi pe viitor să mai apeleze la credite pentru a-şi rezolva diverse probleme.
Altfel, băncile, ca nişte ulii, vor îngiţi ce vor putea, vor executa tot ce se va putea iar persoana fizică va rămâne una stigmatizată, fără venituri, neajutorată.
Bien-nţeles că băncile din România nu-şi doresc o astfel de lege. Astfel, creanţele lor vor fi plătite cu întârziere.
Trebuie să avem o lege a insolvenţei pentru persoanele fizice. Această procedură ar fi doar un remediu, o gură de aer acordată persoanei fizice aflate în impas, să-şi adune forţele şi să-şi revină financiar.
Şi statul şi Băncile ar avea de câştigat de pe urma celui ce-şi revine. Va relua plăţile, îşi va plăti taxele.
Altfel, dacă băncile nu mai au ce executa iar statul nu are pe ce să aplice impozite, cine va fi în pierdere?

moderat - 27/05/2009

Morala: E buna.
Bancile nu o accepta in acest moment ptr ca vidul legislativ le permite sa actioneze in recuperari mult mai rapid, si le convine acest lucru, atata timp cat in tara mai sunt si altii doritori de credite inconstienti, sau ei nu vor sa gandeasca pe termen lung.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: