jump to navigation

Intalnire Basescu – BNR – ARB; odata la 3 luni si degeaba, bancherii continua sabotajul. 03/06/2009

Posted by moderat in ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr, credite, dobanzi, euro.
Tags: , , , , , ,
trackback

Preşedintele Traian Băsescu a avut mai multe întâlnirii cu guvernatorul BNR – Mugur Isărescu şi cu reprezentanţii principalelor bănci din România, cea mai recentă având loc la in 3 martie.
Conform Mediafax, Preşedintele Traian Băsescu urmează să se întâlnească azi 3 iunie din nou cu reprezentanţii BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai celor mai importante bănci, Printre posibilele teme de discuţie se află situaţia economică, acordurile semnate cu băncile-mamă pentru menţinerea finanţărilor în România, precum şi programul „Prima Casă”,
Despre declaratiile Presedintelui de la finalul ultimei intalniri am scris, chiar am criticat acele declaratii lipsite de fundament (declaratii de genul: romanii pot plati ratele darn u vor si atunci statul o sa ia masuri).
Dar sa vedem ce schimbari semnificative au avut loc la nivelul sistemului bancar in ultimele 3 luni:
1. Mentinerea liniilor de finantare de la bancile-mama. Doua pacte (Viena si Bruxelles) si nimic cocret. Banci Austriece si Grecesti au retras bani din tara. In plus inca mai asteptam scrisori de “garantie” in urma ultimei intalniri din partea bancilor (mai au vreo 2 saptamani pana la expirarea termenului convenit).
2. Legislatie. Se cunoaste nemultumirea bancherilor referitor la OUG 174/2008, fapt comunicat Presedintelui in martie. Atunci Basescu ii asigura ca “o sa aibe grija” la promulgarea anumitor legi”. Nu a fost cazul sa-si puna in practica promisiunea, motivul fiind ca PSD-istul Iulian Iancu a reusit sa blocheze, in comisia pe care o conduce, de 4 luni aceasta ordonanta. Si semnalele sunt ca o sa mai dureze pana cand aceasta o sa intre in dezbaterea Camerei ( nu are nicio legatura cu intentiile PSD-ului de schimbarea Presedintelui de la CEC 🙂 🙂 🙂 )
3. Deblocarea Creditarii. Bancherii sunt nemultumiti ca, clientii nu dau buzna in banci sa se imprumute si ii considera vinovati tot pe clienti. Nu accepta sa constate ca tocmai political or de creditare cu costuri ridicate blocheaza creditarea, si decat sa bage mana in propriul buzunar cu profituri saboteaza guvernul sa oblige romanii sa devina sclavi pentru a-si mentine cotele de profit. In aceste conditii sa se imprumute intre ei, intre banci sa intre banci si govern. Pe noi, personae juridice sau fizice, nu ne intereseaza, sau mai bine zis de intereseaza la fel de mult cat ii intereseaza pe ei, ( bancherii) situatia economica.
4. Politica monetara si reglementarile BNR. Se stie ca BNR-ul a facut un pas prin reducerea la zero a RMO ptr creditele pe termen lung, cea ce a dus la eliberarea a unui milliard de euro catre banci. A fost scazuta si dobanda de politica monetara, insa toate acestea nu au avut pana in acest moment niciun efect, Creditarea a ramas inaccesibila.
5. Prima Casa. Inca un pas in a ajuta bancherii sa incaseze dobanzi sigure (cei ce au inteles ca acest proiect o sa ajute doritorii de a-si cumpara casa o sa aibe o mare dezamagire) la care bancile ar spune in parted a, dar numai daca profitul pe aceste credite este unul considerabil, altfel o sa traiasca foarte bine din imprumuturile catre stat unde primesc dobanzi de doua cifre, la un risc asemanator.
Teoretic piata se misca, cel putin declarativ si ca intalniri, in fapt totul este un joc in care fiecare parte saboteaza pe cealalta, cu un avantaj vizibil din partea bancherilor, care pot trai 2-3 ani fara credite noi pe cand economia romaneasca (cat mai este ea) intr-un an ii vom canta prohodul.
Posibil ca si in urma intalnirii de azi san e alegem cu noi garantii, cu noi promisiuni si cu noi indemnuri sa contribuim la profitul bancilor, de parka acestea ar fi fundatii. Vom trai si vom vedea.

Comentarii»

1. moderat - 04/06/2009

Dupa cum spuneam ieri dimineata, bancile saboteaza guvernul, confirmarea vine de la Presedintele Traian Basescu:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, că aşteaptă o reacţie „pozitivă” din partea băncilor şi ca parteneriatul dintre Guvern şi acestea să fie încă valabil, pentru că altfel Guvernul „poate încerca să se descurce şi fără să mizele pe bănci”.
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat nemulţumit de reacţia bancherilor în faţa cererii sale ca sistemul bancar să îşi respecte parteneriatul cu Guvernul şi să reducă dobânzile pentru credite. Şeful statului a spus că băncile sunt libere să facă ce vor şi că el nu are pârghii pentru a le impune o anumită conduită, dar a ţinut să îşi exprime punctul de vedere, şi anume că în propunerea pe care le-a făcut-o- parteneriat între stat şi sistemul bancar privat -Guvernul şi-a respectat obligaţiile.
„Acest lucru l-am dat ca mesaj şi i-am rugat să analizeze posibilitatea să coboare dobânzile pentru a stimula investiţiile acestea, atâtea câte sunt ele”, a precizat preşedintele la postul public de televiziune.

De altfel, Traian Băsescu a subliniat faptul că aşteaptă ca parteneriatul stabilit între stat şi bănci să fie încă valabil pentru că Guvernul „poate încerca să se descurce şi fără să mizeze pe bănci”. „Nu aş vrea să intru în alte detalii, dar măcar să ştim dacă avem în sistemul bancar din România un partener sau nu.

Nu putem fi parteneri doar atunci când vreţi să vă creşteţi lichidităţile”, a transmis Băsescu.

Şeful statului le reproşează băncilor că aşteaptă încă demersuri din partea statului, dar, mai ales, le reproşează dobânzile foarte mari. „Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au reprezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ăsta fără reguli, şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă asta nu este vina economiei româneşti. Este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit. Dacă au greşit în decembrie, în ianuarie şi în februarie nu înseamnă că trebuie să stea acum cu dobânzile foarte sus”, a spus preşedintele, arătând că nimeni nu poate impune băncilor o anumită conduită în ceea ce priveşte costul banilor, dar este inadmisibilă abordarea băncilor- „risc zero”.

Preşedintele a arătat că în momentul de faţă în România încep să aibă nevoie de finanţare masivă proiectele pentru IMM-uri şi proiectele administraţiilor locale. „Numai dacă luăm programul de izolare termică, acolo cu 50% vine ministerul domnului Blaga cu bani europeni, dar 50% trebuie asiguraţi de primărie şi de persoana fizică ce beneficiază de acest pogram, ori credite cu 20% nu va lua nici primăria, nici persoana fizică”, a explicat Băsescu. Pe de altă parte, a arătat Băsescu, pentru că acum, existând lichiditate pe piaţă, băncile sunt tentate să spună că vor să contribuie la construcţii de autostrăzi. „Aici răspunsul meu este simplu: „Da contribuiţi, dar să nu fie banii mai scumpi decât cei pe care ni-i oferă BEI”, a arătat şeful statului.

Şeful statului a precizat că speră ca băncile să vină cu o reacţie pozitivă în zilele următoare, deşi din discuţiile purtate miercuri la prânz, bancherii au lăsat să se înţeleagă că „aşteaptă mai mult de la stat”. „Nu am făcut niciun secret din a spune că sunt nemulţumit de comportamentul băncilor şi că nu au respectat parteneriatul. Era un domn mare, bancher altfel, român, care începuse să-mi facă socoteala câte datorii nu a plătit statul la firme. Păi, acest domn ştie, şi de fapt bătea câmpii, pentru că nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia să-i plătească Guvernul a plătit, dar sunt administraţiie locale care sunt în mare dificultate”, a continuat preşedintele, subliniind că, din cauza unor hotărâri judecătoreşti, „în buna înţelegere a unor judecători a legislaţiei din România şi a discreţionarului”, unele primării sunt obligatesă dea bani din urmă, din anul 2000.

Pe de altă parte, preşedintele i-a avertizat pe bancheri că dacă exact economia nu este finanţată „domnii bancheri trebuie să ştie că nici primăriile nu vor avea bani să le plătească firmelor, pentru că din taxe se fac banii la primărie”.

Şeful statului a ţinut să precizeze că băncile-mamă au avut un comportament foarte corect faţă de România şi au continuat să menţină liniile de credit. Mai mult, a arătat preşedintele, acestea au demarat un proces de înlocuire a datoriei pe termen scurt cu datoriile pe termen mediu şi lung,”ceea ce este extrem de sănătos, pentru că România a fost în dificultate din cauza datoriei private pe termen scurt”. Preşedintele a explicat că în 2009 datoriile private au fost, în România, de 25-26 miliarde de euro, pentru care statul are obligaţia să creeze lichidităţi.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că le-a transmis bancherilor că este timpul ca sistemul bancar să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului, cofinanţând IMM-urile şi proiectele administraţiilor locale în condiţii rezonabile şi nu cu dobânzi exagerate.

Şeful statului, care anterior avusese o întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi cu reprezentanţii principalelor bănci comerciale din România, a ţinut să explice, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, scopul întrevederii. „Trebuie să vă spun că nu a fost o întâlnire care viza decizii, nu cu mine iau băncile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinţa mea de a le transmite un mesaj în continuarea celui pe care l-am transmis în luna decembrie, dar şi în ianuarie, când le vorbeam despre un parteneriat între Guvern şi sistemul bancar pentru a sprijini economia românească în aşa fel încât efectele crizei economice să fie diminuate”, a susţinut preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că în cadrul întâlnirii cu bancherii s-a făcut un bilanţ al obligaţiilor asumate de Guvern în cadrul parteneriatului cu băncile, arătând că, din punctul de vedere al Guvernului, angajamentele au fost împlinite. „Mă refer în special la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, la acordul cu Uniunea Europeană şi la acordul cu Banca Mondială, ceea ce a fost de natură să mărească nivelul de încredere în economia românească”, a explicat şeful statului..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: