Dobanzile la credite: O BATJOCURA. (Băsescu) 05/06/2009
Posted by moderat in abuz, anpc, ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, dobanzi.Tags: abuz, banci, basescu, credite, dobanda, dobanzi marite
trackback
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că băncile nu vor mai avea un susţinător în persoana şefului statului până nu reiau creditarea şi nu coboară „batjocura din zona dobânzilor”.
Şeful statului le-a spus agricultorilor prezenţi la Simpozionul „Ziua Câmpului”, care se desfăşoară în Insula Mare a Brăilei, că a avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii principalelor bănci din România, întâlnire despre care spune că a fost o mare dezamăgire. Şeful statului le-a mărturisit agricultorilor că bancherii s-au comportat, în cadrul întâlnirii, ca nişte reprezentanţi ai unor societăţi neperformante, care au nevoie de sprijinul statului. Preşedintele a precizat că, dacă băncile nu devin responsabile şi nu se angajează serios în reluarea creditării, Guvernul va trebui să găsească o alternativă.
De altfel, Băsescu a precizat că Guvernul şi-a îndeplinit partea sa de angajament în raport cu băncile, aşa că acum este rândul bancherilor să fie responsabili. „În mine nu mai au un susţinător până nu încep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a spus că justificarea băncilor pentru faptul că aşteaptă în continuare sprijin din partea statului este faptul că acestea au injectat bani în economia românească.
„Băncile au injectat bani în economia României, dar nu statul a făcut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat să fie de 24-26 miliarde de euro, ci băncile”, a spus preşedintele.
Băsescu le-a cerut băncilor să găsească soluţii să se implice în finanţarea domeniilor care au obţinut bani europeni. De asemenea, şeful statului a precizat că programul „Prima Casă” va curge în continuare, chiar dacă băncile şi-ar dori ca lichidităţile lor să fie preluate în continuare de Ministerul de Finanţe şi să nu fie nevoie să rişte nimic, implicându-se în proiecte care necesită creditare.
Mai bine mai tarziu decat niciodata, cand pe forumuri si bolguri clientii urlau ca majorarile nu sunt justificate, nu au un argument in piata financiara, el ne suspecta de rea intentie, acum dupa 2 luni a ajuns la sa ne dea dreptate:
BANCILE DE LA NOI ISI BAT JOC DE CLIENTI!
Aoleo, cata naivitate, cine se mai uita in gura lu Base?
Maine e gata sa nege orice si sa se faca ca ploua.
Plus ca discursul e unul jenant.
Ce institutie intreaga la cap isi asuma riscul creditarii populatiei cand are posibilitatea sa crediteze statul fara nici un risc?
Dupa ce s-au imprumutat 20 de mld si se mai imprumuta si intern sute de milioane au tupeu sa arate cu degetul bancile.
BANCILE si POLITICIENII ISI BAT JOC DE NOI! pentru ca pot
Sunt unii care prefera ca toata lumea sa taca, iar daca cineva zice ceva incepem sa-l judecam pe respectivul, si abandonam fondul problemei. Eu personal incerc sa cred in orice buna intentie si sa nu o cred un esec doar ca aceasta vine de la un om politic.
Ce treaba are contractarea acelui imprumut cu imprumutul intern.
Din suma mentionata de tine 5 mild au venit si au o destinatie bine stabilita, BNR. Nu vor ajunge nici in salarii si pensiile lui Geoana, nu vor ajunge nici in administratia locala, pe proiecte viitoare, ale liberarilor si nu vor ajunge nici in nu stiu ce promisiune a portocaliilor.
unde e buna credinta?
fondul problemei ramane pt ca nu se doreste creditarea populatiei si a economiei pentru ca statul reprezinta cel mai bun client momentan.
si atunci daca reprezinti statul si sugi banii din banci cum poti in acelasi timp sa arati cu degetul la ele ca nu dau banii si in alte directii?
ce te face sa crezi ca din banii ce vor veni nu se vor rambursa din creditele contractate in prezent ? poate doar buna credinta.
constatare „el ne suspecta de rea intentie, acum dupa 2 luni. a ajuns la sa ne dea dreptate” nu iti da deloc de gandit?
Pe rand:
– buna credinta este cand afirmi ca bancile au dobanzi enorme, si o afirmi dintr-o functie cu putere de atitudine critica, eu o pot spune de zece ori pe zi ca e egal cu zero.
– 85% din banci ofera creditare, deci vor. Problema e ca sunt inaccesibile, atat ptr firme cat si ptr persoane fizice, tocmai datorita costurilor, deci si a dobanzilor.
– statul este principalul client,corect, insa ce alta varianta are, de unde ar putea lua resurse atata timp cat nu sunt incasari la buget? Are o groaza de cheltuieli ce trebuiesc facute, iar amanarea lor ar fi si mai dezastruoasa decat acel 11% pe an.
Problema cu dat banii in alta parte este cu dublu efect, de fapt odata scapate de lichiditate bancile vor trebui sa se imprumute extern (privat) de bani, cea ce reprezinta un avantaj economic. e mult de detaliat aici.
Base a zis acum, nu ca bancile nu dau bani, ci ca ii dau foarte scump.
– 2 aspecte ma fac sa am incredere: controlul celor ce ne imprumuta si termenul pe care se imprumuta statul, parca saptamana asta la luat pe 4 sau 5 ani. Si sa admitem ca o sa plateasca aceste imprumuturi, asta in primul rand inseamna ca nu mai avem o criza de cash, si e bine, si apoi inseamna ca, costul cu imprumuturile externe este mai suportabil si iar e bine. Nenorocirea e ca am fost nevoiti sa ne imprumutam, dar odata intamplat acest lucru, sper sa provoace rostogolire.
– am reactionat de indata dupa declaratia de atunci, ceva de genul” de ce sa nu tragem in basescu” si de aceea acum pot si sa apreciez, fara a fi acuzat de lobby politic. Dar daca atunci, ca si acum, il iau in serios, atunci ma gandesc, si o inteleg ca este o actiune bine punctata si nu una de campanie gen Robin Hood, pe care de asemenea am catalogat-o din prima a fi una politica.
Sunt semne in piata care arata clar o politica de marginalizare a multor banci din partea statului tocmai din cauza atitudinii lor de imbogatire.
functie cu putere? si crezi ca bancile acum intra in sedinta si incep sa se ingrijoreze ca le-a dojenit presedintele? sa fim seriosi
nu mai bine dl basescu ar fi tacut si in loc de gargara electorala ar fi venit cu o decizie cu o norma cu o „ceva concret”?
norma ca nu, ca din gura putem da toti si la fel de util ca si ala care are functia din care ar putea lua decizii. dar nu o face. asa ca nu conteaza ce zice ala din functie ci ce face.
daca tu imi ceri 10000 eur si eu iti zic ca ti-as da dar doar daca imi dai inapoi 100 de mii inseamna ca vreau sa iti dau imprumut sau doar te refuz elegant?
in ce consta acea politica de marginalizare?
ma citez „functie cu putere de atitudine critica”, nici gand de ingrijorare, sa intre in sedinta; in fapt din „surse interne” sedintele sunt de vreo 3 ori mai multe pe saptamana decat nr de credite acordate.
Poate ar fi fost mai bine, insa nu poate decat sa vorbeasca, alt mijloc constitutional nu are. Si in partea de servicii bancare, bnr mai are ceva parghii, atat, restul nimik.
Despre marginalizarea o sa scriu in curand,
Daca alt mijloc constitutional nu are nu mai bine tace si ii lasa pe cei in masura sa face ceva sa faca?
Bineinteles ca nu poate sa taca pentru ca pe el nu il intereseaza sa faca ceva ci sa lase impresia ca a facut si el ceva, sa stie lumea ca a zis si el dom’le acolo ceva, ce daca nu face nimic in rest.
Partea proasta e ca este bagat in seama cand se baga in seama de ochii electoratului
ok. am inteles, problema (ta) e basescu. Iar eu nu ma amestec in probleme politice.
Nu e problema mea, nu i-am dat eu atentie.
Salutand afirmatiile unui om politic care nu are puterea de decizie in problema pe care o discuta (de dragul atentiei electoratului) inseamna ca nu te amesteci in probleme politice? Nici nu trebuie
In loc de raspuns, pe care oricum nu-l doream sa-l postez tocmai ptr a nu da culoare politica si a continua polemica neconstructiva, citez dintr-un personaj, nepolitic:
„Preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata foarte curând că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, iar apoi va urma şi scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
„Suntem pe o direcţie corectă şi, foarte curând, şi preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, apoi va urma scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ARB.
Gheţea a afirmat că după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, şi să coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobânzilor la depozite.
„Din păcate aşa este viaţa. Nicio bancă comercială nu se poate lăuda că a redus dobânzile la depozite. (…) Nimeni nu a făcut publicitate la acest lucru, pentru că aşa este normal”, a mai arătat preşedintele ARB.
Gheţea consideră, în nume personal, că băncile vor acorda până la finele anului dobânzi la depozite mai mici de 10%, în apropierea ratei de politică monetară, şi vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici faţă de cele actuale, în funcţie de riscul clientului.
El a dat ca exemplu dobânzile propuse de bănci pentru programul „Prima casă”, despre care spune că sunt „deosebit de atractive”, în contextul în care există mai mulţi factori cum ar fi inflaţia, trendul sau istoria de până acum care le influenţează.
„Nu putem să spune acum că credităm cu dobândă zero la sută”, a mai spus preşedintele ARB.
Dobânda medie acordată pentru depozitele populaţiei a scăzut în martie cu 0,1 puncte procentuale, la 16,21%, în timp ce rata medie pentru creditele noi a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 18,86%, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.
Pe segmentul companiilor, dobânzile la depozite au scăzut în martie cu 0,91 puncte, aproape de 16,21%, iar ratele pentru împrumuturile noi a scăzut cu 0,1 puncte, la 20,58%