jump to navigation

“Bunavointa” bancilor IMPUSA in cazul restructurarii creditelor in valuta. 11/06/2009

Posted by moderat in ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, credite, euro.
Tags: , , , , , ,
trackback

Scriam cu ceva timp in urma despre un caz de restructurare a unui credit in cazul unui politician (aici) si suspectam a fi fost una subiectiva. Au fost comentarii ce spuneau ca este o regula si nu o exceptie, iar ulterior am dat un exemplu de banci binevoitoare cu clientii persoane fizice (aici) si am salutat initiativa.
Cel putin atunci credeam ca bancile au gasit ingaduinta din propria initiativa insa acum descoperim ca nu exista „suflet” intre bancherii nostri, ci numai costrangeri si actiuni dictate de autoritatile internationale si locale.

Conform ziarului Romania Libera care citeaza Mediafax, restructurarile de credite in valuta ale populatiei facute de unele banci (nu de toate) in fapt au fost impuse de FMI si BNR.

„Vom urmari sa avem un acord cu bancile care sa faciliteze restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentarea si reinnoirea imprumuturilor, inclusiv prin oferirea optiunii de conversie a datoriilor in moneda nationala. Bancile vor putea continua sa se bazeze pe propria expertiza in colectarea datoriilor”, se arata in scrisoarea de intentie semnata de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si transmisa directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Banca centrala s-a angajat si sa elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la bancile-mama sau de la institutiile financiare internationale, in cazul institutiilor financiare care semneaza angajamente de mentinere a expunerilor pe Romania si de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare.

Imprumuturile subordonate in sistemul bancar sunt finantari pe termen lung (de regula peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare in caz de faliment. BNR a decis inca din luna mai sa elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta care au o maturitate peste doi ani.

„In cazul in care conditiile monetare au o evolutie favorabila, BNR va fi pregatita sa relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care in schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar”, se mai spune in scrisoarea de intentie.
Din pacate pentru cei ce considerau un bancher (vorbind ca si functie) ca fiind purtator de suflet ar trebui sa constate ca ei nu sunt decat (sau poate cateodata) decat niste magari, asemanarea venind din faptul ca de ambii te rogi si ii momesti, ii fortezi si le impui, etc sa faca o anumita miscare. Si cu acest prilej doresc sa va reamintesc de o emisiune din anii ’90 a lui Ralea, CALARE PE MAGARUS, acum se pare ca ar trebui sa devina un scop pentru parintii ce nu vor sa lase copiilor ca mostenire ipoteci si rate bancare.

Comentarii»

1. Asybaris - 11/06/2009

Nu era CALARE PE MAGARUS, era FERITI-VA DE MAGARUS. Un sfat pe care-l dam si clientilor bancari, nu?
Saptamana trecuta am primit o scrisoare din partea Bancpost care se oferea sa-mi rescadenteze imprumutul de nevoi personale contratat initial pe 120 de luni pe o noua perioada de 144 de luni si considerarea soldului de acum drept noua suma a imprumutului. Scrisoarea era insotita si de o draguta amenintare, cum ca daca nu platesc pana la data de datoria devine exigibila in intregime. Cum nu am bunuri proprii amenintarea lor e apa de ploaie si-i invit sa-mi ceara toti banii o data. Oricum nu-i am. Ii invit sa treaca si la executare si la crearea unui provizion. Nu raspundem la amenintari. Cum ar fi pentru ei sa nu mai raspundem deloc?:)))

moderat - 12/06/2009

da, corect, asa se numea emisiunea, scuze, ma lasa memoria. Si chiar este un avertisment adresat celor ce au intentii de intoarcere in sclavagism!

2. TheNutz - 12/06/2009

Desi in esenta s-ar putea sa ai dreptate, am o noua surpriza.
Cazuri de reconversie din EUR in RON s-au intamplat incepand de anul trecut inainte de a exista pandemia crizei in RO si eventuale discutii cu FMI.
Deci se pare ca nu e totul lipsit de speranta 🙂

3. moderat - 12/06/2009

Nicio surpriza, dsoar esti TheNutz! Surpriza o sa fie cand o sa spui !00% de acord 🙂 🙂 🙂

E normal sa existe cazuri, dar asta nu inseamna o practica bancara. Si e normal ca si banca sa accepte conversia din euro in ron, mai ales daca a avut loc in momentul in care leul era mai slab decat in momentul acordarii creditului, in raport cu leul.
cat despre sperante, doar se pare 😦 😦 😦

4. TheNutz - 12/06/2009

chiar !00% de acord? Tu esti !00% de acord cu cineva? 🙂
Partea nasoala e ca nu prea ai de unde sa stii daca e sau nu practica bancara pentru astfel de campanii nu prea se mediatizeaza (decat printre clientii vizati) deci poti afla doar daca esti inside 🙂 si cum nu poti fi inside peste tot ramane sa speri, dar d-asta trebuie sa existe concurenta, unii ofera astfel de optiuni altii nu.
Ca e sau nu avantajos asta pot sti doar clientii care accepta sau nu oferta, insa e bine ca exista aceasta posibilitate.
Eu as fi vrut sa existe si o conversie din RON in EUR:D

In fond problema eu cred ca nu sunt bancherii pentru ca ei fac ceea ce fac pentru ca stiu ca joaca cu plasa de siguranta, deci in caz ca dau rateu exista cineva sa ii salveze deci dece sa fii responsabil si interesat in loc sa fii nesimtit si sa te imbogatesti.
Pana cand nu va disparea plasa de siguranta si nu se vor da suficienti cu capul de pragul usii nu vor deveni mai responsabili

5. moderat - 12/06/2009

Nici cu mine nu sunt 100% de acord 😕
As ar trebui, sa stie ca e sau nu avantajos. Insa ei au ajuns la schimbarea monedei din cauza unor probleme cu platile lunare, au perceput acest lucru ca un imens avantaj, si din pacate perioada trecuta din acest an a dovedit ca euro e cat de cat stabil in jurul lui 4.2 deci constat ca nu a fost o miscare buna, insa cine stie ce o sa fie.

Care bancheri, sunt la noi asa ceva? Acesti ocupanti de functii executive din banci pe langa plasa mai au si o cordelina si pasasuta. Si toate aceste asigurari de risc conduc la costuri imense a creditului, pentru ca ei nu au siguranta data de capacitatea lor profesionala de a juca la fileu cu clientii, adica cat mai aproape unul de altul.

6. moderat - 15/06/2009

Credit Europe Bank Romania a introdus, din iunie, masuri alternative de restructurare a creditelor, pentru clientii aflati in imposibilitate temporara de plata a ratelor la termenele scadente, a anuntat, luni 15 iunie, banca.

Prin acest program ne propunem o abordare flexibila a problemelor financiare cu care se confrunta unii dintre clientii nostri. Impreuna cu ei incercam sa gasim solutii alternative pentru a-i ajuta sa depaseasca perioadele de impas la plata creditelor pe care le au in derulare”, a declarat vice-presedintele Credit Europe Bank Romania, Ömer Tetik.

Banca a dezvoltat mai multe metode de restructurare a creditelor, astfel incat sa ofere o gama larga de solutii adaptate la problemele financiare reale ale clientilor sai.

„Am luat in considerare atat majorarea perioadei de rambursare prin rescadentare, cat si reesalonarea ratelor, oferind clientilor aflati in dificultate de plata o perioada de gratie partiala sau totala, dupa caz, de pana la un an. De asemenea, oferim clientilor nostri posibilitatea de a face conversia creditelor din moneda initiala intr-o alta moneda, precum si alte solutii de restructurare, personalizate in functie de necesitati”, a completat Ömer Tetik.

In analiza solicitarilor de restructurare a unui credit, banca va lua in considerare posibilitatile reale de rambursare de care dispune clientul in prezent. Imposibilitatea temporara de plata trebuie dovedita cu documente justificative ce vor fi prezentate de catre client impreuna cu cererea de restructurare.

Banca recomanda clientilor sa adreseze solicitarile de restructurare inainte de agravarea problemelor lor financiare, astfel incat creditul sa nu acumuleze restante.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: