jump to navigation

Prima Banca pentru Prima Casa 16/06/2009

Posted by moderat in banci, credite, prima casa.
Tags: , , , ,
trackback

BCR este prima banca interesata de programul PRIMA CASA, si nu numai la nivel declarativ. BCR, conform unui comunicat, urmeaza sa lanseze noi produse de creditare, printre care unul „potrivit cu programul Prima Casă”, şi reduce dobânzile acordate la depozitele la termen şi la conturile de economii. Creditul ipotecar de retail, potrivit cu programul „Prima casă”, se adresează familiilor tinere ce vor să îşi cumpere o locuinţă.

Pe segmentul afacerilor corporative, BCR vrea să introducă produse concepute special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, un segment grav afectat de scăderea activităţii economice de la începutul anului. Oferta de produse va cuprinde linii de creditare pe termen scurt şi credite de investiţii pe termen mediu, ambele fiind însoţite de garanţii puse la dispoziţie de Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri.

Referitor la Programul Prima Casa, acesta a intrat in dezbaterile Comisiilor din Senat. Dupa cum era de asteptat fiecare doreste sa-si puna amprenta asupra acestui program. Prin urmare au inceput sa apara amendamente.

Senatorii din Comisia de buget-finanţe au adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un amendament la Ordonanţa privind instituirea programului „Prima Casă”, potrivit căruia se elimină interdicţia privind vânzarea imobilului în primii cinci ani de la achiziţionare, fiind însă necesar avizul MFP.

Amendamentul la Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima Casă” a fost propus de senatorul PSD Sorin Bota şi adoptat de membrii comisiei cu unanimitate de voturi.

Sorin Bota a explicat necesitatea amendamentului prin faptul că se elimină munca suplimentară pe care statul ar urma să o aibă în cazul executării acestor contracte din programul „Prima Casă”, ca urmare a nederulării corespunzătoare a lor.

În plus, se permite proprietarului apartamentului să vândă apartamentul chiar şi în perioada de cinci ani după achiziţie, iar statul rămâne cu garanţia neexecutată şi îşi recuperează imediat banii.

În cazul acestei vânzări a imobilului, se va cere un aviz de la Ministerul de Finanţe.

„Astfel, proprietarul şi-a găsit un client, automat vinde şi banii merg în contul statului, pentru recuperarea garanţiei”, a spus Bota, precizând că avizul va fi condiţionat prin următorii paşi, prin bancă, aceasta va urmărind cu notarul contul în care să se vireze suma garantată.

Sorin Bota a mai spus că senatorii aşteaptă normele privind aplicarea programului, despre care a spus că vor intra în dezbatere, în şedinţa de guvern de miercuri, şi în funcţie de acestea, vor stabili ce alte amendamente vor face.

El a menţionat că probabil acestea vor lua forma unei iniţiative legislative, sau vor solicita Guvernului să emită o ordonanţă, în vederea completării prezentei legi, pentru a fi mai funcţională.

Bota a mai spus că senatorii iau în calcul includerea în acest program şi a actualelor credite aflate pe piaţă, prin refinanţare, acolo unde titularii îndeplinesc condiţiile programului „Prima Casă”.

„Mă refer aici, şi discuţia a fost destul de aprinsă cu privire la posibilitatea refinanţării creditelor care astăzi există pe piaţă, pentru cei care îndeplinesc condiţiile prezentei ordonanţe. Aşteptăm normele şi în funcţie de acestea vom vedea dacă e necesar să facem o upgradare a legislaţiei”, a spus senatorul PSD.

În cadrul dezbaterii din Comisia de buget a Senatului, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Cosmin Coman a spus că amendamentul senatorului PSD poate duce la situaţia unor speculaţii pe piaţa imobiliară.

El a explicat că specula ar putea apărea în condiţiile în care proprietarul imobiliului, dacă îl vinde în următorul an, va da 75.000 de euro pe o casă pe care a luat-o cu 60.000 şi o poate vinde, apoi, cu 100.000 de euro

Sa nu ne miram daca nu o sa apara amendamente prin care cele mai bune case sunt cele ale lui Robert Negoita din Confort City.

Comentarii»

1. Imobiliare - Page 300 - Computer Games Forum - 17/06/2009

[…] rezumat: Prima Banca pentru Prima Casa __________________ Vand laptopuri -> Vizitati-mi homepage-ul (click pe casuta de mai […]

2. Dio - 29/07/2009

Stimati domni senatori,

Va rog sa acordati doua minute scurtului meu mesaj, in speranta unei mai bune intelegeri a proiectului “Prima Casa” !
Va trimit acest mesaj dupa citirea articolului in care se precizeaza ca senatorii iau în calcul includerea în acest program şi a actualelor credite aflate pe piaţă, prin refinanţare, acolo unde titularii îndeplinesc condiţiile programului “Prima Casă”. De ce nu s-a luat aceasta decizie de la inceput ??? ce opreste guvernul sa faca asta ?
Rugamintea mea si a multor altora este SA NE AJUTATI IN ACEST ASPECT, sa spunem DA acestei posibilitati de refinantare. Daca se vrea ca acest proiect sa fie un ajutor pentru tinerii din Romania VA ROG SA SUSTINEM ASTA !!! FARA DISCRIMINARI !

EXEMPLU: Suntem doi tineri casatoriti in varsta de 28 de ani si am cumparat prin credit ipotecar PRIMA NOASTRA CASA in urma cu 2 ani (2007) in valoare de aproximativ 55.000 euro FARA NICI UN AJUTOR DE LA STAT. Dupa un an a crescut dobanda foarte mult iar salariile noastre de ingineri au ramas constante astfel incat am fost nevoiti sa refinantam PRIMA NOASTRA CASA. Probabil in acest an vom fi nevoiti sa mai refinantam odata PRIMA SI UNICA NOASTRA CASA in timp ce alti proaspeti ingineri isi cumpara o casa mai mare si mai frumoasa langa noi … PRIMA LOR CASA dar cu binele venit ajutor de la STAT Probabil ei nu vor mai fi nevoiti sa refinanteze acest credit si sa imbogateasca notarii din zona asa cum am facut noi.

Care este diferenta intre PRIMA NOASTRA CASA si PRIMA CASA A VECINILOR NOSTRI ? poate raspunde GUVERNUL LA ACEASTA INTREBARE ? va raspund eu : NOI am sperat si mai speram intr-un trai mai bun in Romania, am ramas in tara in timp ce alti tineri fugeau din tara spre un trai mai bun, asa cum au facut vecinii nostrii care s-au intors si acum au PRIMA LOR CASA cu ajutorul vestitului program!!!

VA ROG NU FACETI DIFERENTE INTRE TINERII DIN ROMANIA !!!
VA ROG AJUTATI IN EGALA MASURA TINERII CARE AU MARE NEVOIE DE ORICE AJUTOR !

Casa care o avem cumparata in acest moment este PRIMA NOASTRA CASA … singura noastra casa … suntem tineri …nu avem salarii mai mari ca vecinii nostri ingineri … DE CE SA NU PRIMIM SI NOI AJUTOR de la STAT ? … pentru ca am ramas in tara ? pentru ca am sperat la mai bine ? pentru ca am votat ACTUALUL GUVERN ?

In speranta ca acest mesaj va fi inteles si va face o diferenta.
MULTUMIM


Lasă un comentariu