jump to navigation

Se rostogoleste PRIMA CASA in economie? 17/06/2009

Posted by moderat in banci, prima casa, Punct de vedere.
Tags: , , ,
trackback

Stim ca acest program, dupa cum se mentioneaza si in ordonanta, a luat nastere avand in vedere:
– implementarea masurilor anticriza initiate de Guvernul Romaniei pentru sustinerea sectoarelor economice prioritare;
– deblocarea procesului de creditare si dinamizarea activitatii de constructii cu efecte asupra cresterii economice si asupra crearii de noi locuri de munca;
– facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia de imobile pentru locuit in actualul context al crizei financiare si economice;

Si acum sa vedem „cum citesc” dezvoltatorii aceasta ordonanta.
Cum era de anticipat, in spirit pur romanesc, si cu aroma de “rechin imobiliar”, un dezvoltator de proiecte imobiliare se gandeste in primul rand cum sa eludeze spiritul aceastei legi (OUG 60/2009) si apoi sa o si respecte, daca e musai.
In speta, in asteptarea detaliilor privind programul prima casa, dezvoltatorul imobiliar Impact a trecut deja la actiune, permitand potentialilor interesati de inscriere in program doua solutii. Nimic anormal pana acum, omul are o firma, dezvolta proiecte imobiliare, si vinde. Afacere. Insa sa vedem ce comunica chiar dezvoltatorul pe site-ul propriu:

„Noile solutii se adreseaza celor care doresc o prima locuinta, cat si celor care au deja o casa si doresc sa o vinda direct prin programul „Prima Casa”.
„Cu aceste noi solutii de locuire comprimam timpul si ne adresam atat celor care achizitioneaza prima casa, cat si celor care doresc o a doua casa, beneficiind de fapt de amploarea programului „Prima Casa”. Astfel, in cazul familiilor din a doua categorie, acceleram vanzarea casei vechi catre clienti care nu au mai avut o locuinta si sunt eligibili pentru „Prima Casa”, fara a percepe alte comisioane de vanzare/intermediere” declara Carmen Săndulescu, CFO IMPACT Developer & Contractor.”

Cum va suna „…cat si celor care doresc o a doua casa, beneficiind de fapt de amploarea programului „Prima Casa”.”, personal consider un prim semnal al esecului acestui program, venit tocmai din partea unui dezvoltator ce ar fi trebuit sa sustina programul in sensul dat de factorii ce au provacat aparitia lui, si anume „deblocarea procesului de creditare si dinamizarea activitatii de constructii cu efecte asupra cresterii economice si asupra crearii de noi locuri de munca;” insa de ce sa nu detronam noi scopul initial, si sa pacalim sistemul inca odata. Poate n-ar fi gresit daca in comisiile din Parlement ar aparea anumite amendamente prin care aceste sume alocate sa se rostogoleasca in economie.

Daca in mod asemanator vor interpreta si bancile vai de acest proict. Vai de asteptarile guvernantilor.

PS: De mentionat ca in oferta dezvoltatorului nu am gasit nicio oferta in limita a 60.000 euro pentru Bucuresti, apartamentele de 2 camere fiind peste 81.000 euro (tva inclus de 5%), insa in comunicat a omis sa anunte clientii interesati ca au nevoie de 24.000 de euro avans in loc de 3.000, cum prevede proiectul Prima Casa.

Comentarii»

1. moderat - 17/06/2009

Un prim semnal pozitiv in acest sens:
Guvernul a adaugat in ultima clipa inaintea publicarii in MO a normelor, si posibilitatea de a accesa acest proiect si pentru CONSTRUCTIA DE CASE, nu numai ptr achizitii de case.
Update: pot fi achizionate si case in faza de proiect dar si case in faza de executie.


Lasă un comentariu