jump to navigation

„Cartelul bancar” investigat de Consiliul Concurentei 23/06/2009

Posted by moderat in anpc, ARB, banci, contract, credite, dobanzi, Punct de vedere.
Tags: , , , , ,
trackback

Inca o institutie incearca sa sparga aceasta „nuca” tare, a bancherilor. In februarie scriam ” poate chiar mai este posibil, ca anumite banci sa se ” inteleaga ” in a controla piata financiara intr-o anumita zona.” intr-un articol referitor la Cartelul „Clubul Lombard” creat in Austria, in care au fost implicate si banci prezente si pe la noi.

Azi aflam de pe Mediafax despre Consiliul Concurenţei, care investighează dacă băncile din România s-au înţeles între ele privind stabilirea nivelului dobânzilor, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Ancheta a fost iniţiată încă din octombrie 2008, ca urmare a unei autosesizări. Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a anunţat la acea dată că investigaţia are la bază suspiciuni privind un posibil schimb de informaţii, precum şi „anumite conduite comerciale”.

„Investigaţia vizează toate băncile din România şi nu pot să spun când se termină. Acolo este o discuţie privind o înţelegere pentru stabilirea nivelului dobânzilor”, a declarat Chiriţoiu.

El a spus că ancheta este desfăşurată de raportori independenţi, aceştia urmând să aducă dovezi care vor fi discutate în plenul Consiliului, unde vor fi audiate şi băncile.

Instituţiile bancare vor avea posibilitatea de a ataca în instanţă decizia Consiliului în termen de 30 de zile de la data comunicării.

In speranta ca nu o sa dureze ani de zile pana a constata cea ce se vede cu ochiul liber, nu pot decat sa felicit initiativa si sa le doresc succes.

Comentarii»

1. TheNutz - 23/06/2009

fara un denuntator nu prea cred ca au mari sanse 🙂

2. moderat - 23/06/2009

ba da, sti cum se procedeaza, il prinde pe un bancher ca a trecut pe rosu la semafor (ceva minor) si apoi il strange cu usa. Asa pica mafia in general.

3. TheNutz - 23/06/2009

😆 gandesti ca un politzai 😀

4. moderat - 23/06/2009

adica si ei gandesc? 😦

5. moderat - 24/06/2009

De parca ar putea spune altceva, Vasilescu sau orice alt reprezentant al BNR sau ARB, iata punctul de vedere al consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu:
„Consiliul Concurenţei se înşeală susţinând că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, întrucât acesta comportament este generat de un fenomen de piaţă foarte interesant, numit „simpatia preţurilor”.

„Nu ştiu dacă băncile au făcut cartel”, a spus Vasilescu, menţionând că BNR nu are prerogative în acest domeniu.

„Dacă mă întrebaţi pe mine personal, eu o să vă spun că se înşeală Consiliul Concurenţei pentru că lucrurile stau cam aşa: există în economie un fenomen foarte interesant care se numeşte „simpatia preţurilor”. (…) Acest fenomen e valabil şi în bănci, astfel că dacă o instituţie urcă dobânda pentru depozitele populaţiei şi companiilor, normal că această rată va deveni simpatică şi că celelalte bănci se vor repezi să majoreze dobânda, nu din înţelegere, ci printr-un fenomen de piaţă”, a spus Vasilescu”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: