Ultima 100 de metri pentru bancile ce vor in “Prima Casa” 24/06/2009
Posted by moderat in banci, credite, prima casa.Tags: BANCI PENTRU PRIMA CASA, bancpost, bcr, brd, CREDITE PRIMA CASA, prima casa
trackback
Bancile care sunt interesate sa ofere finantari imobiliare prin programul „Prima casa” mai au timp pana maine la ora 16:00 sa-si trimita la Ministerul Finantelor ofertele de dobanda pe care intentioneaza sa le practice. Nivelul costurilor totale care ar urma sa fie suportate de clienti trebuie transmis si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care va aloca fiecarei banci cate un plafon de garantare.
Dupa ce cu o saptamana in urma BCR a fost prima banca interesata de participare, inca doua fac declaratii de interes pentru program, BRD si Bancpost.
Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen, afirma “Bancile care vor participa la programul de finantare imobiliara „Prima casa” va trebui sa gaseasca o sursa mai ieftina de finantare a creditelor acordate decat depozitele de pe piata interna, pentru care dobanzile la euro sunt de 4-5% pe an.”
„Trebuie gasita o resursa mai ieftina decat un depozit de pe piata. Cea mai la indemana resursa sunt liniile de finantare deschise la bancile-mama”, spune Bunescu. El afirma ca BRD inca analizeaza cum se poate incadra grila de comisionare a bancii in marjele stabilite de Guvern pentru programul „Prima Casa”, de maximum 4% peste EURIBOR la 3 luni, respectiv de maximum 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, marja urmand sa includa nivelul total al comisioanelor conform normelor metodologice aprobate saptamana trecuta.
„Suntem inca in stadiul de finalizare a ofertei. Vom examina si vom depune si noi oferta pana joi, daca suntem la o marja minimala de profit. Clar nu putem merge sub costurile bancii”, spune Bunescu.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a afirmat ca o institutie de credit a indicat deja ca intentioneaza sa solicite un plafon reprezentand un sfert din limita de un miliard de euro aprobata de Guvern, si analistii banuiau ca aceasta banca ar fi BRD.
Bancpost este interesata si ea de programul de credite ipotecare garantate de stat „Prima Casa” si a facut o serie de modificari in produsele si serviciile sale, prin care vrea sa sustina atat clientii, cat si economia romaneasca sa depaseasca contextul financiar actual. Potrivit unui comunicat de presa, Bancpost a initiat inca de la finalul anului trecut o serie de masuri mentite sa sustina atat clientii cat si economia romaneasca sa depaseasca contextul financiar actual. Cateva dintre initiativele luate deja de Bancpost au fost: reducerea ratelor lunare prin extinderea perioadei de crediteare si/sau modificarea monedei creditelor existente; comision zero pentru rambursarea anticipata partiala sau totala a creditelor, precum si pentru modificarea datei scadentei lunare de plata, oferte extinse pana in luna iulie. (nota: nimic despre sercretul formulei de calcul a dobanzii la creditele existente !!)
Conform informatiei de presa, Bancpost a raspuns pozitiv la initiativa lansata de Guvernul Romaniei dorind sa se implice in programul “Prima Casa”. Acest program de credite ipotecare garantate de stat isi propune relansarea constructiei de locuinte, activitate cu implicatii profunde in economie si, implicit stimularea reinceperii activitatii de creditare.
Bunescu face completari intr-un alt interviu.
Petre Bunescu nu crede, însă, că băncile se vor înghesui să acorde credite mai mari de 60.000 de euro.
În ceea ce priveşte dobânzile, bancherii spun că acestea se vor situa în intervalul 6-7 procente pentru creditele în euro, cu aproximativ două procente sub cele mai bune oferte de credite ipotecare existente pe piaţă.
„Mi se pare un program care reprezintă ceva, o încercare de a mişca măcar o parte din economie. Condiţiile sunt mai favorabile pentru clienţi şi acest lucru este dat şi de faptul că aceste credite sunt garantate 100% de stat”, a declarat directoru ladjunct BRD, Petre Bunescu.
„Fără îndoială că vom participa. Noi am depus proiectul preliminar şi acum finalizăm oferta definitivă pentru a participa la acest program”, a anunţat directorul adjunct de la BRD.
Piraeus, vrea si ea.
Directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu a precizat ca Piraeus Bank se afla printre bancile interesate de acest program, care au timp pana joi sa depuna ofertele, care includ detalii privind dobanzile practicate si suma pe care fiecare banca e dispusa sa o aloce acestui tip de imprumut ipotecar. El se asteapta, pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, sa obtina cote de piata similare celor pe care le au deja pe segmentul acordarii de imprumuturi.
Parvu a adaugat ca Piraeus Bank se concentreaza, in prezent, pe administrarea portofoliului actual de credite mai mult decat pe cresterea acestuia.
Si Raiffeisen Bank Romania a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat, in functie de conditiile pietei, a spus, miercuri, vicepresedintele bancii responsabil de divizia de retail, Razvan Munteanu.
„In masura in care vom putea utiliza banii in functie de interesul ce va fi aratat putem suplimenta plafonul de 50 milioane euro, aprobat pentru ca sa intelegem in prima faza cum functioneaza acest program. Dobanzile sunt cele din ordonanta”, a spus Munteanu. El a declarat, ca nu crede ca programul Prima Casa va atrage o scadere semnificativa a dobanzilor in piata, „decat in cazul in care dobanzile depozitelor vor avea la randul lor o scadere, iar perceptia de risc a Romaniei (CDS) se va imbunatati”.
„Nu ne asteptam ca proiectul Prima Casa sa aiba un impact asupra costurilor creditelor in general, dar poate contribui la reducerea stocului de apartamente, ducand la o accelerare treptata a constructiilor de apartamente destinate clasei medii”, a mai spus Munteanu si a subliniat ca „este important ca forma finala a programului sa stimuleze vanzarea de apartamente noi sau inceperea de noi constructii”.
Pana la aceasta ora (10:22/24.06.09) NICIO BANCA NU A DEPUS OFICIAL oferta, pentru a primi garantare din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in cadrul programului PRIMA CASA conform unui interviu dat de Saramet Aurel, presedintele FNGCIMM.
Cu toate ca mai multe banci s-au anuntat participarea, dupa cum se mentioneaza si mai sus, se desfasoara doar negocieri intre reprezentantii bancilor si cei ai statului.
Reprezentantii bancilor au declarat deja ca, daca in urma conditiilor impuse de Guvern nu vor putea obtine profit ( IMENS spun eu) in urma acordarii de credite pentru locuinte, nu vor participa la programul „Prima casa“.
Oare o sa fie maine coada la FNGCIMM? Oare daca ma duc acum sa pun la usa o sticla de lapte intr-o sacosa, ca sa prind rand in fata, o sa scot de o rata daca vand locul? Sau oare nu o sa am cui sa-l vand locul? Ma tem ca da si atunci mai bine nu ma risc.
Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt
1.BCR,
2.BRD-SocGen,
3.Raiffeisen Bank,
4.CEC Bank,
5.Alpha Bank,
6.Volksbank,
7.Banca Transilvania,
8.Bancpost,
9.Banca Românească,
10.Piraeus Bank,
11.Bank Leumi,
12.ATEbank,
13.Intesa Sanpaolo Bank,
14.Credit Europe Bank,
15.OTP Bank,
16.Unicredit Ţiriac Bank,
17.ING Bank,
18.Emporiki,
19.Millennium Bank
20.Garanti Bank.
„După analiza ofertelor, Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public băncile care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 şi volumul alocat pro-rata fiecărei bănci pentru încadrarea în plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009”, a precizat Ministerul Finanţelor.