jump to navigation

Mugur Isărescu – nou record mondial. Pentru cine? 16/07/2009

Posted by moderat in bnr.
Tags: , , , ,
trackback

Mugur Isărescu a intrat oficial, azi 16 iulie 2009, în Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale, după ce şi-a început mandatul în 1990, conform World Records Academy.
La 60 de ani, Isărescu, a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale României, fiind considerat de unii premierul “ascuns” al ţării. De asemenea, mulţi consideră că echipa condusă de Isărescu, în cadrul BNR, a salvat România de la un colaps asemănător celui din Bulgaria, după ce a crescut rezervele naţionale de aur şi euro, a temperat inflaţia şi a introdus leul nou.

Rolul jucat de Isărescu în economia românească este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Este singurul politician român membru al Comisiei Trilaterale. De asemenea, este membru al Clubului de la Roma.

Cum la moment festiv se spun numai lucrurile pozitive, ma adaptez dar nu pot sa ma abtin sa adresez doar o singura intrebare:
Este un record pozitiv al Romaniei ca a avut timp de 19 ani un singur guvernator al bancii nationale?

Comentarii»

1. Ella - 17/07/2009

Depinde. Este nevoie sa iti schimbi masina la fiecare 4 ani daca functioneaza in continuare impecabil ? Gandind pozitiv,si ignorand ideea de coruptie prin puterea postului respectiv, daca un om isi face treaba foarte bine, de ce sa-l schimbi cu altul care nu stii daca va da acelasi randament ?

2. moderat - 17/07/2009

Gandim pozitiv. Insa chiar si tu incepi cu indecisul „depinde”.
Analizand prin comparatie, despre reusita profesionala a unor personalitati cu notorietate, consider benefica mentinerea si crearea de notorietate prin actiuni profesionale. Si sa nu uitam ca este o functie politica, si atunci lucrurile pot lua intorsaturi nebanuite.

Pe de alta parte, nu putem afirma clar ca nu se putea si mai bine, ca principiu, si ca actiunile guvernatorului au fost eficiente la maxim, din cel putin 2 motive: inexistenta unui termen de comparatie si eficienta unor masuri de politica monetara are nevoie de timp ptr a da roade. Timpul probabil o sa ne spuna gustul roadelor, dulce sau amar.

3. Fluieratorul - 17/07/2009

Ce reforme a implementat Isarescu in Romania? Romania n-are nici un record pozitiv, sau daca are, nu e acesta. Politica economica si financiara in Romania este un fiasco lipsit de orice viziune, si a fost asa in toate guvernarile. Ce-au avut ele in comun? Acelasi guvernator al Bancii Nationale, aceiasi securisti, aceleasi idei. Na zdrovie!

4. moderat - 17/07/2009

La fel de bine putem intreba ce trebuia sa faca guvernatorul si nu a facut?

Consider ca nu poti trage linie sub 19 ani si sa spui ca totul e gresit, sau totul bine. e dificil daca vrei sa mentii o cota de obiectivism.

5. Fluieratorul - 17/07/2009

@ moderat
Trageti atunci dvs. linia si adunati. V-a dat ceva corect?
Cu „obiectivismul” nu stiu cum stau, dar cu oiectivitatea stau bine. Ma uit in jur si fac o medie, ca nu numai eu cred ca sintem in plop.

Parerea mea, fara medie, este ca si in cazul d-lui Isarescu, faima si asteptarile depasesc cu mult realitatea si posibilitatile d-sale. Nu e singurul, e intr-o buna companie, Stieglitz, Krugman si altii mai cu pretentii sint depasiti de situatie si de istorie de multi ani, cu tot cu premiile pe care le iau…

6. moderat - 17/07/2009

Preluarea in ghilimele cred ca vrea sa atraga atentia asupra unei erori, de aceea redau definitia termenului:

OBIECTIVÍSM s.n. Falsă obiectivitate prin care unii ideologi îşi maschează poziţia de clasă în teoriile lor; prezentare a unor idei, a unor teorii fără a lua faţă de ele o atitudine critică.

Daca calculul e corect, si ti cont de toti termenii, rezultatul e corect. Valoarea apreciata a rezultatului difera de la unu la altu’.
Sper ca nu ma suspectezi de un respect pentru isarescu, cu atat mai mult cu cat pana acum un si ceva bnr-ul lui chipurile asigura respectarea drepturilor clientilor in relatia cu bancile, si stim ca nu a facut nimic. Iar ulterior tot acum un an a infiintat Mediatorul Bancar, si de atunci iar nimic.
Sunt numai 2 exemple minore, in tema cu blogul, insa mai sunt si altele, cu impact mult mai mare, si mai dramatic.

7. m1ha1 - 18/07/2009

eu zic ca a facut bine atata timp cat nu si-au bagat politicienii nasul

8. moderat - 18/07/2009

Teoretic, in fapt si in general, politicul isi baga coada (adica mana) in tot, mai ales unde-i miros de bani. Numirea guvernatorului este politica, si asa se intampla de 19 ani, si sunt curios ce o sa se intample viitorul apropiat(expira mandatul lui Isarescu), cand trebuie numit „noul” guvernator, si Isarescu a anuntat indirect ca mai vrea ( citez din amintiri: sunt inca tanar ca sa ies la pensie) insa geoana nu-l mai vrea, nici pe Isarescu, nici pe Ghetea la CEC (se chinuie de 6 luni sa-l dea jos)

9. moderat - 31/07/2009

Azi e ziua guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
LA MULTI ANI Domnule Mugur Isarescu!

Multa putere leului ( dvs ca si zodie dar si monedei nationale).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: