jump to navigation

O sansa pentru restantieri; Cu lupa pe PRIMA CASA (IV) 21/07/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, banci, contract, credite, prima casa, Punct de vedere.
Tags: , , , , , , ,
trackback

In urma intalnirii dintre Boc si Banci, Convenţia de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul „Prima Casă” va fi modificată, prin introducerea unei prevederi care va permite includerea în program şi a apartamentelor deja ipotecate, Prin urmare, cei interesati isi pot cauta apartamente si printre cele aflate in acest moment sub ipoteca. Chiar daca aceasta modificare a pornit de la ipotecile pe proiectele dezvoltatorilor,se poate ca aceasta modificare sa deschida si o alta oportunitate.

In speta, printre cei 250.000 de clienti ai bancilor cu restante la rate sunt si ce-i ce au contractat credite ipotecare ptr a-si cumpara o locuinta si care intre timp nu-si mai pot, din pacate, platii ratele, fiind foarte aproape de executarea silita.

Ei bine, acestia mai pot salva ceva tocmai prin aceasta modificare a programului PRIMA CASA. Daca sunt convinsi ca in urmatoarele 2-3 luni nu sunt semne care sa conduca la achitarea restantelor si continuarea platii ratelor lunare, personal, consider ca cea mai buna varianta pentru ei este sa-si vanda ei direct proprietatea la un pret in jurul a 60.000 de euro, plafonul din prima casa. Decizia este grea pentru cei ce nu sunt obisnuiti cu idea de a puncta pierderea, insa cea de a doua varianta este clar mult mai dezavantajoasa, executarea silita. Am scris despre executarea bancara sau judecatoreasca pe acest blog, despre modalitatea de efectuare si despre urmarirea bunurilor viitoare, prin urmare concluzionez ca in urma executarii ipotecii se recupereaza 30-35% din valoarea ei, restul din venituri viitoare.

Un calcul ochiometric spune ca daca ai luat un credit ipotecar de 75.000 euro ptr o locuinta de 100.000 de euro acum un an, ai platit 25.000 euro avans si cca 7500 euro rate, in total 32.500 euro, iar datoria catre banca ar trebui sa fie de 67.500 de euro. In aceasta situatie aparent pierderea este de 35.000 euro, din care am putea scadea 12 luni de chirie, perioada in care ai locuit in acel imobil, vreo 6.000 de euro, ar ramane o pierdere neta de sub 30.000 euro. Intr-adevar nu mai ai casa dar nici datorii, iar mica dezghetare a pietei de cumparari imobiliare poate fi un “avantaj”, pentru ca alte semne de relansare a imobiliarelor nu se vad in viitorul apropriat.

In cazul in care timp de 3 luni consecutiv nu-ti achiti ratele banca trece la executarea a ipotecii, se “obtine” max 30.000 de euro (cu ajutorul mafiei din domeniu) iar diferenta pana la 67.500 o sa fie retinuta lunar din salarii. Adica total pierdere 67.500 de euro, 30 de mii platiti si 37.500 de euro in rate lunare, timp de „o viata”.

Stiu cat este de grea decizia, de aceea nu fac o recomandare, pentru ca nu sunt pus intr-o astfel de situatie, ci informez despre o asemenea posibilitate prin care cei aflati in dificultate isi pot diminua pierderile. Teoretic, eu asa as proceda, ptr ca 30.000 de euro in fapt inseamna un pachet de tigari/zi timp de 29 de ani. Si asa ma las si de fumat!

Comentarii»

1. Radu - 22/07/2009

calculul de mai sus este valabil pentru situatia in care valoarea actuala a imobilului acopera soldul creditului luat de la banca. adica pierderea este deja „marcata”.
daca valoarea actuala a imobilului nu acopera soldul creditului, atunci mai vii si cu bani de acasa…

presupunand ca faci asa, scapi de rata la banca dar dai de … chirie!

probabil toti care isi pot plati ratele vor face diferenta (rata la banca – chirie) si asta va fi considerata pierderea.
Iar pe termen lung (avem credite de 15-25-30 de ani) lucrurile se pot schimba atat in bine cat si in rau.

2. moderat - 22/07/2009

RADU, am stabilit niste repere de timp, tocmai ptr a putea analiza si evolutia pietei imobiliare. Perioada fiind ultimul an, adica din varful boomului imobiliar pana acum (cand nu suntem la nivelul minim).
Si atunci, nu pot sa-mi imaginez ca un apartament cumparat in iunie/iulie cu 100.000 de euro nu valoreaza acum 65.000 de euro, in caz contrar cel ce a cumparat acel apartament a luat o decizie dezastruoasa.

O scadere de 35% este peste scaderea pietei imobiliare reala din romania. In plus, in valoare absoluta in moneda nationala, scaderea este diminuata, tinand cont de deprecierea leului. 35.000 euro*3.5=122.500 ron in 2008 vs 122.500 ron/4.3 ron pt 1euro = 28.500 euro, adica o diferenta aprox cat au insumat ratele in primul an de credit.

Ai dreptate cu chiria, in caz ca nu exista varianta parinti. Insa acum o chirie ptr 2 camere o gasesti la 350-400 euro( in bucuresti), mai suportabili decat 600-700 ratele creditului.

Nu vorbesc despre cei ca-si pot platii ratele, ei sunt cazul fericit in comparatie cu restantierii la creditele ipotecare. Pe termen lung, Dumnezeu stie ce o sa fie, poate si Bernake……


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: