Raiffeisen Bank – refuza sa comunice formula de calcul a dobanzii la creditele in CHF 04/08/2009
Posted by moderat in abuz, anpc, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, chf, credite, dobanzi, opc, Punct de vedere, Raiffeisen Bank.Tags: abuz, banci, chf, credite, dobanda, MARIRE DOBANDA, raiffeisen, Raiffeisen Bank
trackback
Cu toate ca pana acum majoritatea discutiilor pe forumuri despre aceasta banca erau provocate de cascadele de mailuri de tip PHISHING si despre impotenta bancii de stopare a acestor atacuri, ba chiar sunt voci ce spun ca ar fi o campanie de marketing special, incep sa apara si altfel de probleme ale bancii in relatia cu clientii, in special cu aceia ce au contractat credite in CHF, moneda la care au renuntat a mai acorda noi credite.
Lipsa posibilitatii de comparare cu o oferta actuala a acestui tip de credit, cumulata cu un contract cu clauze interpretabile (intodeauna in avantajul bancii, cea ce este un abuz) si folosirea unor termeni specifici neexplicati sau a unor indicatori financiari neindependenti de banca au condus la posibilitatea ca Raiffeisen Bank sa poata avea o plaja mare de actiune in efectuarea de majorari ale dobanzilor la creditele aflate in sold, spre disperarea clientilor aflati in aceasta situatie.
Dupa cum mentioneaza un client al acestei banci, Raiffeisen a marit in cca un an dobanda de la 4,9% la 6.4%, adica o majorare cu 31%. Cu toate ca initial clientul nu reclama corectitudinea deciziei, ci doreste explicatii clare si logice asupra modului de calcul a formulei, a legaturii acesteia cu un indicator financiar independent de banca, care este variabil si care determina caracterul asumat de dobanda variabila din contract, banca prefera raspunsuri generaliste, nepunctuale in loc de formule matematice, dupa cum rezulta din corespondenta electronica trimisa de acest client al bancii, postata aici :
asta e si cauza pentru care nu sunt client al bancii : spamul/phising-ul
Mihai, esti un fericit, sau cel putin la prima vedere, insa cred ca esti fericit ptr ca ai avut posibilitatea de a-ti satisface nevoile pe cont propriu sau ai evaluat bine nevoile in comparatie cu posibilitatile si ai luat decizia corecta.
A nu se intelege ca eu nu am procedat similar, am cantarit mult inainte de a deveni client bancar, si cred ca am luat decizia corecta si acum, ptr ca am incredere in drepturile mele. Chiar am facut o afacere, insa nemultumirea mea este legata de modul, de atitudinea cu care sunt tratati clientii bancilor.
Referitor la spamul/phising am stabilit cu banca prin contract modalitatea de comunicare, exclus mail comercial, exclus sms. Am parte de spam din cauza blogului, motiv pentru care am si scos adresa de mail de pe blog.
Mai putin de 1% din creditele de retail ale Raiffeisen Bank Romania au fost restructurate pana la sfarsitul lunii iunie, afirma Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, care administreaza operatiunile grupului austriac in regiune.
La 30 iunie, banca avea in sold credite de retail de 2,68 miliarde de euro, conform datelor bancii-mama.
In Ungaria, ponderea este de 8%, in Ucraina de 27%, iar la nivel de grup este de 4%.
„Avem o abordare proactiva pentru portofoliul de retail, folosind instrumente de restructurare specifice acestui segment de clientela, pe baza deschiderii clientilor spre a coopera”, a spus Stepic.
Sunt in aceeasi situatie cu cei de la Raiffeisen, as vrea sa stu daca cazul expus mai devreme a avut o rezolvare sau in ce stadiu se afla.
Ce „rentabil „iese al treilea tip de dobanda!
Oare se mai incheie contracte cu acest tip de dobanda?
„BUCĂTĂRIA“ BĂNCILOR
Mecanismele stabilirii dobânzilor
Ionuţ Dumitru, economistul-şef de la Raiffeisen Bank, ne-a descris cum stabilesc băncile dobânzile. Există trei tipuri de dobânzi: fixe, variabile şi ajustabile. Dobânzile fixe nu pot fi modificate pe durata pe care contractul stipulează că acestea se aplică. Dobânzile variabile evoluează independent, fără intervenţia băncii, deoarece ele depind de un indice. De exemplu, dobânda variabilă la un credit este ROBOR Σ un anumit procent stabilit de fiecare bancă. În funcţie de evoluţia ROBOR, dobânda aceasta se măreşte sau scade, fără ca banca să facă nimic. Dobânzile ajustabile – cele care pot fi contestate în instanţă, conform ANPC – sunt stabilite de un comitet de preţuri al fiecărei bănci. Aceste dobânzi sunt stabilite în funcţie de interesele şi nevoile băncilor şi ţin cont şi de condiţiile din piaţă. Dobânda ajustabilă se aplică în general la creditele acordate persoanelor fizice.
Moto, pe la inceputul anului erau discutii avansate referitor la un ctr cadru, inre arb si anpc, unde dobanda era exprimata cf variantei 2. Intre timp a murit aceasta initiativa. E clar ca bancherii vor varianta 3, ptr ca ei pleaca de la rezultat si apoi stabilesc formula, adica de la profitul bancii catre rata dobanzii, si nimeni nu-i impiedica sa procedeze asa. Reglementarile legislative aparute intre timp „au uitat” a defini si reglementa un indicator: MARJA BANCII, si aici joaca bancherii, stabilind cum vor ei marja sau PRIME RATE.
salut
sa va spun eu ce fel de „restucturare” fac banditii de la Raiffeisen.
Am dobanda de 7.5 in CHF, variabila… imi reduc dobanda la 3, timp de un an, apoi, conform noilor reglementari, o stabilesc la MARJA BANCII + libor (chf). Dar stiti cat e marja bancii? 11.5% !!!
Niste nesimtit ordinari.
DOMNUL ,, VOTANTUL ,ARE DREPTATE SUNT NISTE HOTI SI BANDITI ,, CAMATARI CU ACTE IN REGULA ,, ASA SPUN EI