jump to navigation

Cu lupa pe PRIMA CASA (VII) – Bilanţ aniversar. 08/08/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, banci, credite, prima casa, Punct de vedere.
Tags: , , , ,
trackback

Azi, 8 august 2009, se inplineste o luna de cand a fost acordat primul credit prin acest program, si sa vedem cum au decurs lucrurile in acest timp pentru a ne face o idée asupra ce urmeaza.

Pe 8 iulie s-a dat primul credit prin programul guvernamental. BRD a acordat acum o lună un împrumut de 54.500 de euro unui cuplu de tineri care a cumpărat un apartament vechi din Colentina. O zi mai târziu, Banca Transilvania (BT) a dat primul ei credit, şi al doilea din sistem, unui tânăr de 25 de ani. Acesta a cumpărat un apartament cu o cameră, care are o valoare totală de 35.500 de euro. Primele 2 credite au fost mai mult marketing decat contracte, acestia semnand ulterior multe acte aditionale la contracte, menite sa rezolve problemele legate de ipoteca, dar nu numai.

În prima lună de când s-a dat startul programului „Prima casă”, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a primit 236 de solicitări de împrumuturi. Cele mai multe solicitări pentru astfel de credite au venit din Bucureşti, acestea totalizând cam 40%, adică aproape 100. Din marile oraşe Cluj, Timişoara, Galaţi, Constanţa au venit în medie cam 15-20 de cereri. Solicitări de credite au venit din mai toate judeţele ţării. Sunt şase judeţe de unde nu am primit nicio solicitare.

Potrivit oficialilor de la Fond, media creditului acordat pentru „Prima casă” este de 40.000 euro. Cele 236 de solicitări au însumat o garanţie acordată de Fond de peste 9,5 milioane de euro, din un miliard de euro, valoarea totală a programului guvernamental.

Cea ce anticipam intr-un articol anterior din acest serial prinde contur din ce in ce mai mult. Nu este vorba de nerostogolirea programului in economie, acest lucru a devenit evident si pentru Boc, este vorba de evaluarea imobiliara realizata de evaluatori agreati de banci, si care realizeaza evaluarea imobilelor in functie de un MEMO intern din banci si nu dupa standardele internationale de evaluare. Dupa cum se observa, media creditului acordat este de 40.000 de euro, si asta nu ca preturile apartamentelor ar fi scazut si acesti bani ar ajunge ptr achizitia unui apartament, ci tocmai din conditiile impuse de banci evaluatorilor, bancile urmarind ca, clientii sa vina cu un avans mai mare de 5%, eventual acesta sa fie dintr-un credit de nevoi personale obtinut tot de la ei, dar la niste costuri nesimtite, costuri ce vor a acoperii si “profitul diminuat” din programul Prima Casa.

Tocmai aceste proceduri ale bancherilor ingreuneaza ritmul de acordare a creditelor. In ultima saptamana, când s-au înscris toate băncile în program, au fost aprobate 150 de cereri de catre fond, si daca impartim la 19 banci, si 6 zile lucratoare rezulta putin peste un credit pe zi de banca la nivel national. Daca asta inseamna relansarea creditarii, atunci totul este ok, si asta pentru ca personal nu consider utia aceasta relansare in conditiile in care bancile continua a vedea si trata clientul ca un sclav.

Este posibil ca in viitorul apropiat numarul cererilor aprobate sa creasca, pana la 1200 lunar, insa daca se mentine valoarea medie a creditului de 40.000 de euro, acest program o sa dureze inca 2 ani pana cand se epuizeaza miliardul de euro garantat de FNGCIMM, cca 25000 de credite. Oare in 2011 acest program o sa mai fie unul convenabil clientilor (nu ca ar fi)? Eu sper ca nu, sper ca in 2011 sa nu mai existe nicio oferta de credit in euro cu un DAE mai mare de 5%, fapt ce ar trebui sa se intample de acum chiar, cand euribor-ul este de sub 0,9%.

Comentarii»

1. Heracles - 08/08/2009

ING pregateste primul produs cu caracteristicile de dobanda comparabile cu PrimaCasa (5.5%) ce va fi disponibil oricui:

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ing-bank-s-a-retras-din-programul-prima-casa-dar-vine-cu-o-contraoferta-28734

Dan Sucu – actionarul majoritar al grupului de firme Mobexpert face o sumarizare excelenta „metehne vechi vs Prima Casa” la bancile noastre pe:

http://www.zf.ro/opinii/dan-sucu-iubesc-programul-prima-casa-dar-nu-inteleg-cum-de-bancile-isi-defavorizeaza-vechii-clienti-4725911/

2. Athena - 08/08/2009

ING-ul cu acest produs va sparge piata nesimtitilor cu marje si dobanzi aberante.
Probabil vor produce multa indignare in cercul de bancheri slugi ale actionariatului strain. Parca vad directori de banci in fata actionarilor ce vor incerca sa-i convinga ca trebuie sa revina la marje decente in tara lui PapuraVoda, ca deja alte banci au gasit puterea de a aduce pe piata produse cu dobanzi rezonabile (REZONABILE pt Romania, sa nu vorbim de tarile Uniuniii Europene unde bancile nu si-au permis sa
mareasca MARELE iar dobanzile sunt de 2-3 ori mai mici ca la noi).

INCREDEREA, asa cum bine mentiona si Dan Sucu, a fost intr-u totul pierduta de bancile din Romania. Lacomie, indestulare, lipsa de demnitate, componenta socila zero, abuz, sunt elementele ce caracterizeaza mediul infect si putred ce s-a instalat in sistemul bancar de la finele anului 2008.

Toate acestea cu siguranta nu vor putea fi sterse repede din mintile noastre.

3. Athena - 08/08/2009

ING pregateste un produs similar PrimaCasa (dobanda aproximativ 5.5%) prentru oricine:

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ing-bank-s-a-retras-din-programul-prima-casa-dar-vine-cu-o-contraoferta-28734

Dan Sucu – actionarul majoritar al grupului de firme Mobexpert face o sinteza excelenta:

http://www.zf.ro/opinii/dan-sucu-iubesc-programul-prima-casa-dar-nu-inteleg-cum-de-bancile-isi-defavorizeaza-vechii-clienti-4725911/

4. moderat - 08/08/2009

Despre cele semnalate de Dan Sucu in zf am scris la jumatatea lunii iunie, despre perceperea unor sume fara nico baza logica:

https://acbdr.wordpress.com/?s=pe+ce+ne+cereti&searchbutton=go%21

Referitor la ING (https://acbdr.wordpress.com/2009/07/21/ing-bank-%e2%80%93-nu-mai-vrea-in-prima-casa/) pana acum totul a fost doar o comunicare din care sa iasa cu bine dintr-o asemenea situatie. Ei au fost ultimii inscrisi si primii iesiti. Conditiile anuntate de ing ar fi credite de max 80000 de euro, cu finantare de 70%, similar dar nu prea…. cand iti trebuie avans de 25000 euro. Daca si la Dae o sa fie la fel „de similar” iti faci sperante desarte, despre conditiile in care o sa vina ing-ul pe piata, si ca o sa sparga cartelul.
Injuri pe bancile romanesti cu actionari straini, insa ei nici nu sunt banca romaneasca ce sa mai vb de actionari. Toate sunt o apa si un pamant.

5. Athena - 08/08/2009

Asta asa e, dar vor avea primul produs accepabil din perioada abuzurilor de dupa 2008.

6. moderat - 08/08/2009

Athena, ca sa citez un director de retail, dintr-o banca de top, „voi oricum, abuzati sau nu, sunteti fericitii ce au mai apucat credite, in viitor o sa se roage de noi sa le dam credite, si fara sa ne judece” asa suntem priviti si tratati de bancheri, si declaratia o facea acum un an, si-n mare parte au dreptate, cel putin ultimul an a confirmat teoria lui. Si in aceste conditii noi ne asteptam sa mai gasim intelegere la ei, in niciun caz, justitia este calea de urmat.

Nu sunt convins de ca o sa apara cu un produs acceptabil, nu mai am incredere…..

7. geo - 09/08/2009

@moderat
Te rog contacteaza-ma pe mail.

8. moderat - 11/08/2009

oferta incriminata de la ING:

-Valoarea maxima a creditului 80.000 euro
-Avans minim 25%
-Dobanda 5.5% variabila
-Venitul minim la nivel de aplicant este de 1.800 lei pe luna sau aproximativ 430 de euro.
-credite de pana la 75% din valoarea imobilului.
-Perioada maxima 30 de ani.

asa se lauda in presa de azi Albert Roggemans, directorul diviziei de retail din cadrul ING Bank Romania, si in plus ca deja a acordat 20 de credite. Pe site-ul bancii nu exista asemenea oferta…. probabil ca datorita succesului de la lansare au oprit-o ptr revizuire. E posibil si ca aceasta oferta sa nu fie in piata, si Albert sa minta, pentru a mentine o asteptare in piata.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: