jump to navigation

Cu lupa pe PRIMA CASA (IX) – 3% se rostogoleste oarecum in economie. 19/08/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, banci, credite, prima casa.
Tags: , ,
trackback

Intrebari si raspunsuri:

a) Ce banci au acordat credite pentru PRIMA CASA?
Pana in acest moment, la 2 luni de la lansarea programului, din cele 18 banci ramase (ING a abandonat programul) numai 8 banci au acordat credite, acestea sunt BRD, BCR, Alpha Bank, ATE Bank, Millenium Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank si CEC Bank. Restul bancilor inca nu au depus niciun dosar de aprobare la fondul de garantare. Sunt 3 banci (Bancpost, Garanti si Emporiki) care nici macar n-au lansat oferta, iar restul de 7 au oferte publice insa doar atat.

b) Cate credite au fost aprobate pana acum?
Numarul de dosare aprobate de FNGCIMM este sub 500, cea ce inseamna cca 2% din numarul total de credite (estimate a fi de 23800), In faza de analiza la fond se mai afla putin peste 150 de dosare.

c) Ce suma a fost consumata din bugetul programului PRIMA CASA?
Pana acum suma aprobata de fond este de 21 milioane de euro, iar in analiza mai sunt dosare a caror valoare este de 4,5 milioane euro, cumulate ar fi de 25.5 milioane euro, cea ce reprezinta 2,5% din suma aprobata de guvern.

d) Care este valoarea medie a creditului acordat?
Cu toate ca suma maxima admisa este de 57.000 de euro, datele rezultate din creditele acordate ne spun ca valoarea medie a creditului este de 42.000 euro. Diferenta nu este cauzata de scaderea preturilor pe piata imobiliara ci de “ajutorul” acordat de banci clientilor prin evaluatorii agreati.

e) Au fost acordate credite Prima Casa si pentru locuinte ce urmeaza sa se construiasca?
Raspunsul este DA. Sunt 3 banci ce au acordat asemenea credite (BRD, BCR si BT). Numarul acestor credite acordate este de 20 iar valoarea pentru care au fost semnate promisiuni de garantare este de 0,8 mil euro.
Daca ne amintim scopul programului Prima Casa, acela de rostogolire in economie nu cel social, constatam ca doar 3% din total suma consumata corespunde intentiilor.

f) Ce fel de apartamente predomina in acest program?
Pana acum majoritatea covarsitoare este detinuta de apartamentele vechi (construie pana in 2000). Daca ne referim la numarul de camere, 50% din creditele acordate au fost pentru cele cu 2 camere, 25% pentru garsoniere si 25% pentru 3 camere.

Comentarii»

1. Alex - 21/08/2009

ING scoate produsul promis: concurenta la prima casa:

http://www.ing.ro/ing/ing/Credite/ING-Casa-Noua.html

Ma intreb daca permite refinantarea. Aflu in cateva zile… :). Oricum felicitari oricarei initiative de a readuce dobanzile la un nivel de bun simt pt Romanaia, ca sa nu mai vorbesc iar de dobanzile mici din UE.

2. moderat - 21/08/2009

chiar musti orice galusca fierbinte dupe ce te-ai ars odata?

Daca in prima casa cu un avans de 5% au fost date in 2 luni de 15 banci 600 de credite, cate crezi ca o sa dea ei cu avans de 25%?

Asta e nivel de bun simt? poate la nivel de bancher, acolo bun simtul este spre zero. Inainte de a te interesa de refinantare, sa te interesezi de contract.

un sfat prietenesc, nu face refinantare in 2009 cel putin, daca nu in urmatorul an

3. moderat - 22/08/2009

si ca sa te incurajez iti comunic ca au inceput printr-o ilegalitate, nu comunica DAE, conform OUG 174. Dobanda este variabila anual, dar nu spun in functie de ce, cum iti suna?

O alta ilegalitate este impunerea unui asigurator, ing ptr dobanda preferentiala, dar nu specifica dobanda daca nu faci aceasta asigurare.
Nu stiu de ce ai impresia ca Negritoiu este un altfel de bancher, sau ING-ul vrea sa castige mai putin, ba din contra. Amintesteti de Octombrie 2008 sa vezi cine este ING, sau de iesirile publice cum ca euro la 5, ca ei stau pe euro si asa ar fi bine ptr ei

Refinantarea unui credit in CHF, ei dau in euro, numai in euro, mai fa si niste calcule de schimb valutar, mai pune si un comision de plata anticipata, mai pune si 1% care-l oresc ei din start, si mai vezi si cat te costa o asigurare de viata la ei, si sa nu uit, in cazul in care faci refinantarea (care se poate iti spun eu) intervine EVALUAREA IMOBILULUI.

4. moderat - 24/08/2009

Problemele unui doritor de credit la ING, citez:
„Va rog sa-mi spuneti cum credeti dvs. ca cei care vor lua credit de la dvs. pot indeplini conditia ca locuinta pentru care se ia creditul sa fie resedinta principala a debitorului ?
pentru a fi resedinta principala trebuie sa-ti faci buletinul pe acea adresa si pentru asta trebuie sa fii deja proprietar. Mi se pare ca puneti caruta in fata calului cu conditia asta.
Apoi, ce importanta are daca e sau nu resedinta principala locuinta respectiva de vreme ce dvs. spuneti ca dupa 12 luni o poate vinde ?
Nu spuneti nimic despre asigurarile pe care apelanti trebuie sa le aiba, asigurarea de viata, asigurarea locuintei, etc, care toate inseamna costuri pentru apelanti.
Comision de 1% la acordare mi se pare foarte mult, iar conditia ca aceasta suma sa fie deja in cont la momentul semnarii contractului mi se pare exagerata.
M-ar interesa acest credit pe care ING il ofera insa am o nelamurire. Am vazut ca modul de fluctuatie al dobanzii se calculeaza „rata interna a bancii + 1,5%”. M-ar intesa sa stiu cum se calculeaza aceasta rata interna a bancioi. Ce imi garanteaza mie ca aceasta rata interna nu va ajunge, dupa un anumit timp, atat de mare incat rata pe care o am de platit sa nu se tripleze (sau ma rog sa nu creasca exponential)?
Am avut ocazia sa citesc un contract de ipoteca – de la voi. Am inteles ca dobanda se actualizeaza anual dupa o formula de calcul. Aici apare intrebarea – pe langa EURIBOR, am vazut ca se mai iau in calcul ceva parametri stabiliti de banca d-voastra, dar care nu sunt clar exprimati in contract (din anumite ratiuni). Puteti sa-mi prezentati un exemplu de calcul clar cu toti parametri valabili la ora actuala?
Ce avantaj am daca optez pentru un credit de la d-voastra? Am vazut ca marja fixa e de 1,5% iar restul de 4% este formula magica de care am vorbit mai sus? Dupa intelegerea mea la Prima Casa avem marja fixa + EURIBOR…ceea ce pare mai clar 🙂 ”

Eu ce ziceam oare?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: