jump to navigation

Volksbank revine la dobanda de 5.9% la creditele in euro in sold. 01/10/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, credite, dobanzi, euro, volksbank.
Tags: , , ,
trackback

De ceva timp tot se vehiculeaza prin piata ca Volksbank o sa revina pana la urma asupra deciziei din noiembrie 2007 prin care au majorat cu 1.5 pp dobanda fixa de 5.9% la creditele in euro. Am tot scris despre Volksbank si despre practicile lor abuzive, nu mai reiau.

Numai prin cautarea pe net in ultima luna a “volksbank scade dobanda” si “volksbank dobanda fixa” au vizitat acest blog peste 100 de personae. Pe de alta parte, ieri discutam pe un forum cu un client Volksbank care-mi spunea ca a fost instiintat de banca de aceasta revenire a dobanzii la 5.9% pa.

Drept urmare, azi contactez o persoana mai deschisa din Volksbank, si din vorba in vorba, am deschis si acest subiect. La inceput mai greu, dar pana la urma omul a inceput sa dea detalii.

Vestea buna este ca se confirma revenirea la dobanda de 5.9% incepand cu data de 1 octombrie 2009. Insa vestea rea este ca aceasta decizie nu se aplica asupra tuturor clientilor. Angajatii n-au fost instiintati de criteriile de selectie a celor ce vor beneficia de revenire. O alta parere personala a lui este ca nu vor returna sumele incasate in ultimile 23 de luni si ca nivel de svon in banca circula ca vor beneficia de revenire numai clientii ce vor semna un act aditional prin care nu vor solicita ulterior restituirea acestora.

Din moment ce nu exista un comunicat oficial al bancii si nici vreo nota interna in acest sens lucrurile sunt inca neclare, dar se pare ca in urmatoarea perioada vor prinde contur, si sper sa obtin si detaliile necesare, iar acestea sa fie vesti bune.

Comentarii»

1. m1ha1 - 02/10/2009

asta-i bataie de joc la adresa clientilor

2. moderat - 05/10/2009

Iata, cand va spuneam de act aditional si de „bunele intentii” ale bancii. Aceasta este adresa primita de clienti:

„Stimata Doamna/Stimate Domn,

Din dorinta de a veni in intampinarea clientilor nostri si ca o asigurare a interesului nostru permanent in ceea ce priveste desfasurarea in bune conditii a relatiilor contractuale, ne adresam dumneavoastra prin prezenta spre a va supune atentiei doua propuneri.

Prima propunere vizeaza revizuirea in sens favorabil dumneavoastra a costurilor contractuale …. continuare

3. viktor - 08/10/2009

Actul aditional nu este un zvon. Am primit si eu un exemplar cu conditii numai in favoarea bancii. Revenirea la dobanda de 5,95% se face doar daca se semneaza acel act (este sau nu acest fapt un act de santaj?)
Principala conditie este trecerea de la dobanda fixa la cea variabila, cei 5,95% fiind legati de EURIBORUL din 30 iunie 2009 (1,099%) cu modificarea dobanzii doar in cazul unei variatii euribor de minimum 0,5%.
Cum in primul semestru din 2007, cand s-au facut contractele, EURIBORUL a fost minim 3,7%, rezulta ca, daca se va reveni la conditiile economice de la semnarea contractului, cei care vor semna actul aditional vor plati 8,45% in loc de 5,95%!

Consider ca acest act e o incercare disperata a Volksbank de a legifera abuzul savarsit in 2007 iar cine va semna actul, se va trezi intr-un an-doi ca va plati si mai mult decat pana acum.

4. moderat - 08/10/2009

Da este un santaj ordinar, marca Volksbank.

Cu siguranta prin semnarea acestui act se anuleaza orice incercare ulterioara de a revenii la clauzele initiale din contract. Nu uitati care au fost elementele decisive cand ati luat creditul, dobanda buna in acel moment si fixa pe toata perioada contractului.

5. catalin - 14/10/2009

deci in concluzie sa nu semnam…si ce e de facut totusi?

moderat - 14/10/2009

obligi banca sa-si respecte contractul semnat.

6. gigi contra - 14/10/2009

In mod normal raportarea trebuie sa se faca la euriborul de la data semnarii contractului! Daca pentru banca la acel moment contractul era avantajos inseamna ca si acum este…Practic Volksbank se bazeaza pe faptul ca multi clienti nu studiaza nivelul la care este acum euriborul si prinsi in euforia faptului ca dau rata cu cateva zeci de euro mai putin in acest moment semneaza actul aditional.Oare asta nu poate fi considerata o inselatorie? Daca euriborul ajunge iar 5% vom plati dobanda aproape 10%,deci e de preferat 7.45 cum e acum,macar asa avem posibilitatea de a-i actiona in instanta pt marire abuziva a dobanzii.(daca semnam actul aditional asta e…dobanda va fi clar variabila…euribor+4.84)

7. cristi - 03/11/2009

Da ,banca revine la 5.95% cu conditia semnarii unui act aditional pina la 31.12.2009 prin care se leaga dobanda de EURIBOR la 3 luni luindu-se ca nivel de referinta data de 30.09.2009, dobanda modificindu-se la o variatie de +-5% a indicelui. Problema este ca indicele este atit de jos incit de acum incolo va fi crescator si ne trezim ca vom avea vechea dobinda de 5.95% pentru foarte putin timp.Practic sintem momiti cu o scadere de 1.5% dupa care in urmatorii 5 ani vom depasi chiar si dobanda actuala de 7.45%.

8. cristi - 03/11/2009

Rectific data de referinta este 30.06.2009

moderat - 03/11/2009

o sa revina fara semnarea niciunui act aditional, o sa- i oblige instanta; deja exista un precedent
oricum prin actul aditional nu revine la dobanda fixa. iar actul este o unealta de sabotaj din partea unor camatari fara scrupule.

9. florin - 06/11/2009

Care este acest precedent. si cum a reusit. Asi dori sa-l urmez. In niciun caz nu o sa semnez si nu sfatuiesc pe nimeni sa o faca. EURIBORUL este la un minim sub 1% iar din acest moment nu poate decat sa creasca. Probabil ca va mai ramane la aceasta valoare minima doar pana cand vor fi semne clare de depasire a crizei dupa care in mod cert va creste.

moderat - 06/11/2009
10. florin - 08/11/2009

multumesc

11. Anamaria B - 09/11/2009

@ cristi

Actul aditional spune ca dobanda variabila va fi calculata astfel:
5.95+euribor 3M(ultima valoare 0.77), deci nu scade dobanda cu 1,5% ci doar cu 0.73%. Pentru cat timp? Nu prea mult, in opinia mea.

12. ionut - 28/12/2009

Nu mai stati, mergeti in instanta, si eu am castigat cu volksbank.
vezi asta

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=3&d=MzAwMDAwMDAwMjU0NTk1

13. cata - 28/12/2009

sal.sunt in situatia in care in anul 2007 am luat un credit cu dobanda fixa 5,95%,iar dupa o perioada scurta de timp am fost anuntat ca se majoreaza dobanda la 7,45%,iar in cazul in care se va remedia situatia de pe piata bancara se va revenii la vechea dobanda,dar surpriza am fost instiintat ca daca vreau sa mi se revina la vechea dobanda sa semnez acel act,adica sa-mi tai craca de sub picioare.am reclamat la opc dar nu mi-a fost de prea mare folos intrucat mi-au dat un raspuns evaziv si pe langa la ceea ce aratasem eu iin reclamatie.Intrebarea mea este daca acel raspuns in instanta ma afecteaza cu ceva, ca nu a fost favorabil ptr.mine ?

moderat - 29/12/2009

NU
Da banca in judecata ptr marirea abuziva a dobanzi fixe prin aplicarea unei clauze abuzive din contract 3d)
luna aceasta 30 de clienti au castigat procesul pe aceasta tema cu banca, probabil o sa fie recurs dar doar ca sa mai traga de timp, lucrurile sunt clare.
Nu semna actul aditional

14. cata - 29/12/2009

multumesc mult ptr.raspuns

15. emma - 28/01/2010

volksbank revine cu noi propuneri:
1) reducerea dobanzii cu 1.85 pa, de la 7.45 la 5.60, cu conditia rularii veniturilor prin volksbank;
2) reducerea dobanzii cu 1.625 pa, de la 7.45 la 5.825, cu mentiunea ca oricat ar creste euriborul, dobanda nu va depasi 7.45 pe toata durata contractului

ce urmaresc????

16. Metall - 10/02/2010

Si daca semenz acest aditional, de la data actuala, cu ce ii ajuta?
Se simt mai in legalitate pt abuzurile facute inainte de data semnarii?

17. bancaluivol - 11/02/2010

urmaresc sa intre intr-o normalitate legislativa, fara procese,
oferind in fapt o reducere care ar fi trebuit sa fie de drept a noastra.
Este f clar ca Euribor este la un minim istoric, si ca va creste in ultimii ani. Cresterea insa nu va fi f mare,concurenta tot mai acerba intre banci, prezenta Romaniei in Uniuneane Europena si politica de trecere la moneda EUR, va mentine dobanzile practicate de Volksbank in niste limite admisibile comparabile cu mediile europene.
In acest context, limita actuala de 7,45% p.a. pe care Volksbank promite ca nu o va depasi daca semnezi anexa la adeziune, este suficient de ridicata fata de media europena, astfel incat sa puna Volksbank in postura de a nu oferi nimic, dar de a castiga.
Castigul este diferenta intre 5,95 si cat va varia viitoarea dobanda in timp pana la 7,45.
Cred ca totusi trebuie sa iti faci si un altfel de calculul: merita timpul si nervii pe proces cu Volksbank, echivaleaza efortul in cateva sute de EUR , versus suma de recuperat din trecut si din viitor.

18. bancaluivol - 11/02/2010

si inca ceva, Volksbank si-a dat seama cat de importanta este fidelizarea clientilor pentru o companie.
Fiind criza, majoritatea companiilor serioase nu si-au mai propus obiective de cresteri si dezvoltari, cat mai ales si-au propus sa isi pastreze clientii, in contextul in care pe piata lupta este f acerba pe clienti si bani putini.
Astfel, relansarea economica a unei firme, fie ea si Voksbank, va depinde f mult de ce baza de clienti fideli va avea in momentul depasirii crizei, de puterea lor economica, de puterea side a dezvolta proiecte eficiente cu credite noi, de pofta de credit a clientilor etc…
Practic o banca, ca orice firma, depinde de clientii sai si spera sa atraga clienti noi.
Si cum VB si-a dat cu stangul in dreptul la capitolul imagine, credibilitate si loialitate, isi da sema ca trebuie sa faca ceva, pt ca altfel va pierde in competitia cu concurenta,
incepe sa dea semne de aliniere la elementele de bun simt ale unei societati normale si civilizate.
Sau daca vreti, constientizeaza faptul ca „tepele” nu merg cu afacerile pe termen lung.
De aceea vor impacare, fie chiar si post mortem…

19. mihaela - 12/05/2010

Volksbank a revenit la dobanda initiala, 5.95 si a returnat banii luati in plus in aceasta perioada.
Eu i-am primit cam acum o saptamana, 5- 7 mai ac.
Nu cred ca mai aveau alta solutie, mult prea multe procese pe care nu aveau cum sa le castige pentru ca ce au facut contravine reglementarilor in vigoare.
Eu am facut plangere la ANPC si acestia i-au dat in judecata si am facut si la BNR

20. carmen draghicescu - 23/05/2010

Buna ziua,
am si eu credit la Volksbank.Am primit anul trecut bucuria majorarii dobanzii printr-o instiintare, platind si diferenta cu 2 luni in urma pentru ca eu deja platisem ratele.Acum m-au anuntat(14.05.2010) sa ma duc sa semnez un act pentru micsorarea dobanzii.Le-am trimis mail sa-mi trimita sa studiez actul si inca nu am primit raspuns.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez.
Va multumesc

21. Joian Comino Cristina - 17/06/2010

Si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine Carmen D, am trimis o cerere la inceputul lunii mai, si nici un raspuns .Azi le-am trimis un email de amenintare si astept raspuns.

22. Joian Comino Cristina - 22/06/2010

Uraa
Avem o sansa . Toti cei care au comision de risc la credit sa faca o solicitare catre banca, a zis la tv astazi ca nu mai este obligatoriu acest comision. Asa ca mergeti la Volksbank si faceti plangeri.Nu va lasati ….

23. Joian Comino Cristina - 22/06/2010

Se aplica retroactiv la creitele existente deja.

24. Joian Comino Cristina - 22/06/2010
25. Sergiu - 23/06/2010

Mihaela, te rugam da-ne mai multe detalii, eventual pune pe forum un model de plangere , please!!!
Vreau si eu banutzii inapoi 🙂 cred ca am minim 500 de epurasi..

26. Joian Comino Cristina - 24/06/2010

Buna sergiu
Uite adresa mea de email scrie-mi si iti trimit eu un model de cerere.
papadatu2002@yahoo.com

27. bogdan - 02/09/2010

Salut. Are cineva un model de cerere pentru eliminarea CR? Eu il am trecut „pe toata perioada creditului” atat in CS, cat si in CG. Mai e cineva in situatia mea? Am auzit ca vor sa-i schimbe denumirea in comis. de administrare, acum ca este ilegal.

moderat - 03/09/2010

vezi modele de reclamatii

28. bogdan - 03/09/2010

multumesc, m-am inscris intre timp pe grupul de pe yahoo, unde am gasit toate modelele de care am nevoie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: