jump to navigation

Marja de profit a bancilor s-a dublat in 3 luni! 06/10/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, credite, dobanzi, euro, lei.
Tags: , , , , ,
trackback

Bancile umfla marja de dobanda pentru a-si umple sacul fara fund, si fac abstractie de puterea de returnare a clientilor, se fac ca nu observa ca 1 din 5 clienti nu-si mai poate platii ratele acum. Opereaza reduceri de dobanzi la credite neproportionale cu realitatea din piata la credite astfel reusind ca in 3 luni sa-si dubleze marjele de dobanda.

Spre exemplificare si elocventa ne oprim asupra primei banci conform datelor din 2008, si anume Banca Comerciala Romana (BCR).

Dobanzile bonificate de BCR la depozitele standard in lei au coborat de la 1 octombrie la 8,1- 8,5% pe an, in timp ce la credite banca practica dobanzi fixe de pana la 16-18% pe an. La depozitele in euro, dobanzile au ajuns la 2,2 – 2,75%, in timp ce la credite dobanzile fixe se ridica la 10-12,5%.

Pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, BCR calculeaza costul pornind de la o rata de 9,43% (ROBOR la 6 luni) la care adauga marja de produs, ajungand la niveluri de 13,93% la credite de consum si 12,43% la creditele cu ipoteca. La creditele in euro cu dobanda variabila costul pleaca de la o rata de 1,016% (EURIBOR la 6 luni) si urca pana la 8,5 – 9,5%.

De luna aceasta cea mai mare banca de pe piata a operat o noua serie de reduceri ale dobanzilor la depozite, si in lei, si in euro, pozitionandu-se in partea de jos a pietei. Dobanda maxima oferita la lei este doar cu jumatate de punct procentual peste dobanda de politica monetara a BNR de 8% pe an, in timp ce pe piata monetara dobanzile la depozitele atrase se situeaza la 9 – 10%.

Cresterea marjei de dobanda pentru acoperirea costurilor din ce in ce mai mari cu creditele neperformante este politica de grup pentru austriecii de la Erste – „costuri mai mari cu riscul, compensate prin marje mai mari”, dupa cum a aratat saptamana trecuta Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinta a sefilor de banci organizata la Londra.
„Costurile cu riscul au evoluat in concordanta cu asteptarile noastre reflectand conditiile economice, in timp ce marjele de dobanda s-au imbunatatit gradual reflectand capacitatea de a modifica preturile aferente produselor in sold si de a face business nou cu marje mai mari”, a spus Treichl.

Austriecii considera ca BCR poate profita de pozitia sa puternica pe piata de retail pentru a reduce dobanzile la depozite mai repede decat pe cele la credite fara a risca sa piarda prea multi clienti. Seful Erste admite ca rata creditelor neperformante a crescut, insa sustine ca acestea se afla la un nivel „gestionabil”, desi pe piata au aparut informatii conform carora este necesara o noua majorare a capitalului cu 1 mld. euro, ceea ce a provocat scaderea actiunilor pe bursa de la Viena doua zile la rand.
Majorarea marjelor de dobanda este principala solutie la care recurg bancile pentru a putea finanta cresterea rapida a provizioanelor pentru credite neperformante.

Potrivit datelor BNR, in iulie marja de dobanda la lei la nivelul pietei bancare de retail a urcat la 6,29 puncte procentuale fata de numai 2,65 puncte in martie.

De atunci, dobanda medie la depozitele noi a coborat cu 4,3 puncte. Dobanda medie la creditele noi in lei este astazi cu numai 0,4 puncte procentuale mai mica decat in martie, multe banci reusind astfel sa-si majoreze profitul operational.

Pentru o imagine de ansamblu a acestei dublari a marjei aici

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: