Sondaj de opinie. 12/10/2009
Posted by moderat in anpc, ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, Punct de vedere.Tags: asociatia clientilor bancilor din romania, banci, clienti, educatie, forum, informare, protectie, sondaj de opinie, sondaje, testare
trackback
Pentru a-mi face o arecare imagine asupra ce urmeaza sa fac in perioada urmatoare am considerat util a lansa pe blogul Asociatiei Clientilor Bancilor din Romania ( aici ) un sondaj, la care va rog a participa.
Intrebarea adresata este:
Este necesara infiintarea unei Asociatii a Clientilor Bancilor cu scopul de ai educa, informa si proteja?
Iar variantele de raspuns sunt:
– NU, autoritatile statului indreptatite isi fac treaba.
– DA, un ONG.
– NU, bancile isi protejeaza clientii.
– DA, infiintata si sustinuta de bancheri.
– Nu stiu / Nu raspund
N-am introdus si obtiunea de ‘Alt raspuns, si anume:’ insa in cazul in care exista si aceasta varianta o puteti exprima aici sub forma de comentariu.
Va multumesc pentru participare.
NU ar trebui infiintata
DAR
– bancile NU isi protejeaza destul clientii …
ar fi trebuit s-o faca pana acum … sau macar de acum incolo … totusi estimez ca unul din efectele crizei e acela ca bancile vor avea mai multa grija de clienti … nu trebuie pentru asta sa se infiinteze o organizatie … care ar fi doar o veriga in plus … fiecare banca o va face in functie de politica proprie …altminteri se va vedea in provizioane …
– de asemenea autoritatile statului NU fac tot ceea ce ar trebui … inclusiv ANPC-ul ” beneficiaza ” de angajati care nu stiu sa citeasca un contract de credit sau un extras de cont …fapt ce face institutia mai inutial decat ar trebui … ar fi ceva de zis si la BNR …
nota : formula de calcul a dobanzii variabile ar trebui sa fie transparenta si cunoscuta de clienti in momentul semnarii contractului … desi trebuie sa recunosc in egala masura ca e extrem de dificil de facut …si nu prea se face prin lume …
referitor la Nota, am rugamintea, daca e posibil, sa ne spui si noua punctul tau de vedere referitor la actul aditional propus de VBR. Chiar sunt curios cum il interpretezi tu. (totul pleaca de la acel credit in euro cu dobanda fixa de 5.9% si majorata cu 1.5 pp).
actul este legal dar semimoral …deci regretabil …
toate bancile au marit costurile dupa criza … dar au putut sa o faca pentru ca aveau contracte cu dobanda variabila si prevederi semivagi privitor la modul de a se modifica dobanda variabila…
VBR consider ca este cea mai neinspirata banca din piata in materie de marit costurile …in conditiile in care au crescut agresiv inainte de criza TOCMAI pentru ca au avut acele oferte cu dobanda fixa …
DA, un ONG.
Cu certitudine este nevoie! Uitati-va doar pe acest cite cate persoane abuzate, pacalite si umilite gasiti, de catre niste „bancheri” care nu fac altceva decat sa se uite prin suprafetele lor vitrate mari catre smenarii si bisnitarii de la coltul strazii si sa-i copieze. In loc sa-si mareasca profiturile prin munca inteligenta, investitii, actiuni in favoarea clientilor, te momesc/iti promit dupa care dau pielea jos de pe tine.
Institutia bancara sa degradat, e imorala azi in Romania si aceasta si datorita BNR care nu a reglementat piata bancara.
E nevoie de o opinie din baca celui abuzat, o opinie puternica.
1. Bancile NU isi protejeaza clientii si nu o vor face niciodata. Singura data cand isi vor „proteja” clientii e cand acestia se prezinta la sediile lor cu dorinta de refinantare, sa vezi atunci cum incepe improscarea.
2. Autoritatile statutului indreptatite NU isi fac treaba: daca suni la OPC si vine un inspector, cel mai probabil ca e vreun inspector sanitar care daca-l pui sa citeasca contractul, ii cauta data de expirare. Daca faci plangere la BNR si se investigheaza, banca e acoperita ca stipuleaza tooooooooaaaaaaaate clauzele care le vrea in contract, dar mai cifrat. In schimb, bancile nu tin cont de semnalele BNR si isi mentin costurile foarte ridicate.
3. NU ar trebui infiintata si sustinuta de bancheri, deoarece si-ar da, din nou, mana libera la scamatorii financiare si nu ar functiona in avantajul clientilor. In schimb, daca unii bancheri ar fi mai fermi si ar sustine aceasta activitate, nu s-ar trezi in mijlocul unui conflict de interese?
Deci, DA, ar trebui o astfel de asociatie. In mod normal, nu ar fi necesar, dar in conditiile netransparentei pietei bancare si institutiile statului nefacandu-si corect treaba, putem fi obligati sa ajungem si aici.
Da.Trebuie facut un ong sau un fel de asociatie legala,vizibila.
salve
cred ca in orice relatie de forta, pentru a evita abuzurile, trebuie sa exista o sindicalizare a puterii celor multi si mici. Faptul ca tu faci asta ma bucura foarte mult. Si eu pe situl meu incerc sa fac oamenii sa constientizeze pericolele cartilor de credit, care sunt niste instrumente foarte ticaloase (dar mai am de lucru:) ).
Si cum oamenii sunt dobitoci si fara educatie financiara, dornici intotdeauna sa aleaga varianta cea mai simpla, ajung sa fie victime sigure ale sistemului.
Mai cred ca un simplu forum, ca acesta, bine optimizat pe google, poate sa ajute la sperierea departamentelor de pr, cea ce ii va ajuta sa fie mai atenti intern cu reglementarile abuzive pe care le fac.
Multa bafta 🙂
elena, multumesc ptr suport. Insa sistemul bancar prin reprezentantii lui nu se vor speria de un forum/blog/site, ei nu se sperie de legi de altfel. insa daca fiecare ar face cate putin tot se aduna ceva si care ar putea fi baza unei constructii viitoare, asta binenteles in cazul in care nu vom continua sa gandim „nu e problema mea’ sau ‘ eu am rezolvat aceasta problema, nu ma mai priveste’ sau alte astfel de „principii”.
Luni am fost sa platesc o rata la un credit de nevoi personale. Banca: BCR. „Aaaa, nu sunteti titularul?” „Nu, titularul este mama mea, nu a putut sa vina. Dar am mai platit, este vreo problema?” „Daca nu sunteti titularul comisionul este de 4 lei”. „Poftim???” „Da asa sunt normele interne BCR” . M-am abtinut sa-i spun doamnei de la casierie unde sa-si bage normele alea. Am zis doar atat : Puneti 1 leu cat era inainte ca altfel iese cu scandal. Dansa a raspuns : „Pun astazi dar de data viitoare se iau 4 lei daca nu vine titularul”.
Data viitoare? Am sa ma duc cu contractul, am sa arat ca in contract nu scrie nimic de vreun comision la depunere si nu mai platesc NICIUN comision. Pai ce am ajuns sa dam bani ca sa returnam bani? Poate ajung sa ne taie si bilet la intrare. Dar sa nu le dam idei.
Pentru acei 4 lei o sa plateasca. Scump. Poate ca nu as avea sanse prin instante de judecata dar am sa fac tot ce pot. Si singura solutie viabila care o vad este INFORMAREA. Informarea cator mai multi oameni. Despre drepturile lor, despre clauzele abuzive din contracte, sa nu mai semneze cu ochii inchisi, sa nu mai considere bancile niste binefacatori care le dau bani atunci cand au nevoie, sa se umileasca. Gata. Ajunge.
Propun ca fiecare dintre noi ( cine doreste sau cine poate sau cine are timp) sa-si faca un blog, un site prin care sa informam cat mai multe persoane. Si sa cerem celor care intra la randul lor sa faca la fel sau sa dea mai departe informatia. Asta pentru ca multi romani nu au acces la internet. Si eu cred ca 30 minute din viata noastra in fiecare zi in care sa informam pe cineva sau sa scriem un comentariu sau sa dam un link catre un anumit blog, nu sunt irosite. Sa facem asta pentru noi, pentru altii, pentru copiii nostri. Sa fim cat mai multi ca sa nu ne poata baga pumnu-n gura, sa nu ne poata dobori.Asa cum zicea Seneca : „Daca in viata nu ai pentru ce sa mori, atunci nu merita sa traiesti.”. Sa ne aparam drepturile , sa ne sustinem principiile, sa nu ne mai lasam calcati in picioare. Cea mai grea robie este cea de bunavoie.
Din pacate cu o floare nu vine primavara!
Cand vine vorba de banca noi romanii facem pe noi de frica.Radem si-l credem nebun pe cel ce vrea sa se revolte.Baaaa tu cu banca te pui??????Esti nebun ?? Banca nu greseste! Daca ai stiut ca nu poti plati de ce ai luat bani?
Nimeni nu ti-a spus asta?
Mie da si destui! Chiar un jurist! Inca nu-mi vine sa cred!Dar asa este in Romania!
Cunosc multi care au suportat mariri substantiale dar nu-i intereseaza ca ei CRED in banca ei considera banca un mare prieten!
Cultura financiara nu ne-o face nimeni trebuie sa ne-o facem singuri!
Banca in veci nu va fi prietenul nostru! Cand vom constientiza asta atunci poate se schimba situatia.
Antibancar
in cea ce priveste cei 4 lei te dezamagesc, exista in contract acest comision, 4 lei sub 1500 de lei, 7 sub 20000 si parca 10 ptr mai mult. se numeste depunere de numerar in conturile altora, si este prevazut in Tarife si comisioane persoane fizice. Iar daca o sa cauti in contract o sa gasesti trimiterea catre aceasta lista in contract, cum o sa gasesti si trimiterea catre conditiile generale de afacere ale bancii. Ce ai tu in mana si zici ca e contract, in fapt este un opis de documente pe care nu le cunosti dar trebuie sa le respecti! Si binenteles ele se modifica de cate ori vrea banca, unilateral.
In cea ce priveste a doua idee, mult succes si sa te ti de promisiune
Bun. Am aflat 2 lucruri esentiale:
1. Dobanzile, comisioanele se pot modifica UNILATERAL. Ciudat de ce acest fapt inca mai persista in contractele de credit. ESTE ILEGAL conform legilor din Romania.
2. Pentru ca noi sa nu sesizam fac trimiteri la documente pe care in mod normal nu ai unde sa le consulti deoarece nu ai acces la ele in momentul semnarii contractului.
Acum sa vedem ce solutii se impun.
1. La punctul 1. Carei autoritati sau mai bine caror autoritati ne putem adresa pentru a elimina aceasta ilegalitate?
2. In momentul in care semnam un contract suntem de acord ca am inteles toate conditiile si termenii contractului. Cum putem demonstra ca acest lucuru nu s-a intamplat prin „omiterea” de catre consultantul respectiv? Putem invoca faptul ca acesta a omis in mod intentionat sa ne prezinte acele documente?
In ceea ce priveste ideea de a face un blog. O sa o duc la capat. Acum strang informatii din multe surse si le voi centraliza, sintetiza apoi mai vedem
in momentul semnarii ctr, pana-n 2009, nu era ilegal folosirea acestor trimiteri. Dar daca vor modifica aceste comisioane in 2009 trebuie sa te notifice, altfel se incalca oug 174.
2, cand semnam cascam ochii, asta ar trebui sa facem, cel putin de acum incolo. legrea prevede ca ei trebuie sa dovedeasca intelegerea termenilor, deci nu e treaba ta. la fel si ca acel ctr a fost negociat. Insa daca tu ai semnat CGAB atunci problema e la tine.
Cascam cascam problema este alta. Eu vreau sa-mi cumpar o masina. Ma duc la banca si zic: ” vreau sa imprumut o suma de x lei, am un venit de…, cheltuielile mele lunare sunt de … deci pot sa dau pe luna atat.” De aici sa se porneasca. Daca pot sa dau pe luna o anumita suma calculati voi dobanda FIXA ( pe toata perioada+ comisioane FIXE (pe toata perioada) deci DAE FIXA . Apoi negocierea. Banca zice e cam mica dobanda noi va oferim atat. Tu zici in gand: mai castig ceva si din alta parte (ca doar nu am fost prost sa declar toate veniturile), mi se mai mareste salariu zici: e cam mult ofer atat si la un moment dat se cade de acord. Nu se cade de acord la revedere.
Aici este problema. Admit sa se faca contracte standar dar: sa se stipuleze dobanda NEGOCIATA, comisioanele NEGOCIATE, FIXE pe toata perioada SAU, in momentul in care avem inflatie, sau cand banca imi dovedeste cu acte ca are cheltuieli mai mari decat cele prevazute, sa aiba dreptul sa ma cheme si sa negociem in functie de rata inflatiei sau de marirea cheltuielilor lor. Dar nu sa-mi bage pe gat o dobanda variabila , care se poate majora UNILATERAL in functie de EURIBOR, ROBOR si alte prostii de genu asta. Nu pot sa faca lucrul acesta, se imprumuta scump de pe alte piete sa imi dea mie bani, atunci sa plece in tara lor si sa ma lase in saracia mea.
hellooo, trezeste-te! daca vrei sa rezolvi probleme reale pleaca de la premize reale.
ce negocieri cu banca, ce conditii puse de client, ce sunt cele „imaginate” de tine.
Inainte sa ma hellooo – esti hai sa-ti spun ceva. Cand ma duc in piata sa cumpar rosii fac asa: dau un tur de piata vad cine are rosiile mai coapte, de preferat romanesti, si gasesc sa zicem 3 care vand ce vreau eu. Ma duc la primul si negociez. Nu vrea sa negocieze am plecat la urmatorul. Asta imi lasa din pret dar nu cu mult. Am plecat mai departe. Poate nici ultimul nu imi ofera un pret care il vreau eu dar oricum e mai mic decat al celorlalti. Atunci cumpar.
Daca toti nu lasa din pret atunci sa ramana cu rosiile pe taraba sa se strice.
Asta inseamna cere si oferta nu sa ma duc la prima banca ce imi iese in cale si sa accept sa devin sclav pe viata.
@ AntiBancar
iti dau un sfat : nu mai intra in nici-o banca in viata ta ! limiteaza-te la a merge la piata si a targui rosii … caci atunci esti la nivelul tau maxim de intelegere … in plus daca tu nu o sa le mai calci pragu’ o sa se invete minte toate bancile …
ti-a explicat omu’ o data ca trebuie sa pleci de la premise reale …
Se pare ca folosirea lui hellooo am adus un afront, lucru nedorit de mine Antibancar. insa eu nu inteleg un aspect poate n-am prins ideea. Discuti de niste lucruri care in momentul semnarii contractului trebuiau facute, nu in acest moment ulterior semnarii contractului. Sau tu discuti la modul general, intr-o piata normala
Pai daca cu oameni dastia am deaface… Ceea ce am spus cu rosiile era un exemplu de comportament al consumatorului. Stii ce inseamna lucru asta?
Hai sa luam niste premise reale.
Pe piata sunt 5 comercianti care vand calculatoare si fiecare dintre ei au un calculator pe care eu doresc sa il cumpar ( asta am facut acum cateva luni deci este o situatie reala ) .
1. Sa zicem ca aveam bani si imi permiteam sa il cumpar. M-am dus la fiecare in parte si am luat preturile. Unul mi-l vindea cu 2000 lei, alti doi cu 1900, altul cu 1800 si al 5-lea cu 1780 lei. Aceleasi configuratii, aceleasi conditii etc. Unde ma duceam sa cumpar la ala care mi-l dadea cu 2000 lei ?
2. Sa zicem ca nu aveam bani. Ce fac in momentul asta? Nu il cumpar. Astept sa mai scada preturile. Poate ca nu vrea sa negocieze dar eu il fac sa scada preturile prin faptul ca nu il cumpar cand pretul este la un nivel in care eu cred ca e prea mare. Pentru ca eu stiu ca la inceput cand un comerciant iti vinde ceva nu pune un profit mic ci incearca sa puna un pret cat mai mare pentru a castiga cat mai mult. Adica ia caimacul. Apoi vine perioada de maturitate. Apoi faza de declin cand piata s-a saturat ( saturat nu săturat ) … Hai oameni buni ca este economie de clasa a 9 a ce naiba.
Hai sa plecam de la premise reale. Te duci la banca si asta zice ca nu negociaza. Bun. Tu casti ochii si zici pai stai ca acest contract are niste clauze care nu ma avantajeaza, dobanzi mari, variabile, clauze ilegale. Si? Ce faci? Daca spui ca semnezi oricum atunci nu mai are rost sa discutam. Daca te ridici si pleci, facand acelasi lucru cu fiecare banca in parte si toata lumea facand la fel, unde se va ajunge? Ia sa vad un raspuns. Ma pregatesc psihic. Imi impun sa nu rad. Desi…
Noi am cumparat deja calculatorul !
Problema e ca acum nu le mai convine pretul de vanzare.
CO = – Δx / +Δy
@moderat
=)) =)) =))
🙂 🙂 🙂
@MOTO. Bun. Am luat o teapa. Asta e. CE FACEM DE ACUM INCOLO SA NU MAI LUAM TEPE?
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar noi oamenii suntem cele mai proaste fiinte de pe acest pamant. Un caine daca baga botu-n foc o data a doua oara „stie” ca se arde deci nu mai face acelasi lucru. Noi o facem insa in continuare. Oare de ce?
Nu stiu de ce razi…. „este economie de clasa a 9 a ce naiba.”
CO-cost de oportunitate, adica reprezinta costul celei mai bune alegeri ( se mai numeste si costul alegerii)
– Δx – variantele la care ai renuntat (sacrificate)
+Δy – variantele alese
„Pai daca cu oameni dastia am deaface…” care doar anunta ca stiu insa ii bufneste rasul in fata faptului implinit.
„Ia sa vad un raspuns. Ma pregatesc psihic. Imi impun sa nu rad. Desi…” ….. probabil o sa o intorci ca la Ploiesti.
Nu nu o sa o intorc ca la Ploiesti. Ce vrei sa demonstrezi ca stii formule? Eu am invatat totul logic fara formule. N-am stat sa le tocesc. Cuantifica ce am spus la punctul 2 atunci (ciclul de viata al unui produs).
Si pana gasesti tu formulele sa-ti explic cum fac de exemplu germanii. La ei aproape toate supermarketurile se afla in afara oraselor. Au un post de televiziune care prezinta ofertele supermarketurilor din ziua respectiva si stiu ora la care se termina ofertele. Apoi se duc cu masina si dau o raita pe la fiecare magazin unde sunt ofertele pentru fiecare produs in parte care il vor.
Si inca ceva. Iese pe piata o plasma sa zicem. Cea mai performanta. Crezi ca germanii se arunca sa o cumpere din prima? Nu. Se baga unu doi ca deh mai sunt si dastia grandomani care apoi se lauda ca ei au fost primii care au cumparat-o. Astapta pana scade pretul la acel nivel in care si vanzatoarul si cumparatorul sunt intr-o situatie de win win: vanzatorul a luat un pret acceptabil ( nu va scadea mai mult altfel iese in pierdere) iar cumparatorul a dat un pret acceptabil d.p.l.d.v ( nu va plati mai mult ca apoi chitaie de foame). Ia cuantific-o si pe asta.
Si am mai uitat sa-ti spun sa cuantifici ceva. Frica. Lasitatea. Poti sa introduci asta in formulele tale? Pentru ca altii s-au trezit de mult, fac scandal si lupta daca li se incalca principiile si drepturile fundamentale. Numai noi romanii nu. Daca am ajuns sa acceptam un monopol al apei si sa nu facem nimic? Mergem si ne plangem ba la unu ba la altu, prin baruri si bodegi, ca uite ce ne fac astia n-au marit pretul apei, al gazelor etc? Ii injuram pe unii pe altii dar dupa aia ne resemnam si zicem: asta e ce sa facem platim.
Poti sa cuantifici asta? Este vreo formula pe care sa o aplici?
Antibancar, inainte de a pune punct acestei discutii off topic, iti pot spune ca nu le pot ‘Cuantifica’ pentru ca as tavalii DEX-ul. Nu vreau sa arat ce stiu nimanui, ptr ca daca am invatat ceva, am invatat ptr mine. De asemeni nu voi accepta nici presupunerile nimanui cu tenta de a jigni, chiar daca cei incriminati sunt necunoscuti.
Frica si lasasitate! te referi cumva la mine? nu cred ca e cazul, imi place sa cred ca eu am facut ceva in acest domeniu, cel putin 2 procese cu banca, si inca unul se coace. Notificari si reclamatii cu zecile. Cat de spre metode matematice, formule, ce pot analiza economia iti readuc aminte de Kec si sigur gasesti tu solutiile, sau poate Umg sau stii tu mai bine de altfel.
Prin urmare sa revenim la servicii financiare, la cartelul bancar si la autoritatile statului, sa revenim la solutii pro-client nu contra-bancar, sa ne aparam drepturile ce le avem si doar sa ne gandim apoi daca vom putea castiga si altele, si cum.
Pe aceste linii putem dezbate incontinuare. Merci de intelegere.
Desigur ca putem dezbate. Asta vreau si eu. Dar inainte de asta vreau sa fac 2 precizari:
1. Nu am jignit pe nimeni si nici nu vreau sa jignesc pe cineva. Dar daca prin exprimarea mea am lasat sa se inteleaga acest lucru imi cer scuze.
2. Nu te-am facut pe tine fricos sau las. Nu imi rastalmaci cuvintele. Am spus ca romanii in general sunt fricosi si lasi. Am si demonstrat de ce. Si asta e adevarul. Daca adevarul doare asta e. Si eu am fost in viata las . Nu ma ascund, nu imi e jena sa recunosc. Multa lume imi spunea asta si stii ce faceam? Lasam capul jos si inghiteam in sec. De ce? Pentru ca eram las. Dar sa lasam asta.
Zici ca ai avut si o sa ai procese cu banca. Si le-ai trimis notificari si reclamatii. Foarte bine. Chiar daca nu stiu exact din ce cauza si pana sa imi spui tu lasa-ma sa ghicesc. Te-au fraierit. Ti-au marit dobanda. Ti-au bagat cateva comisioane „de buna purtare”. Si tu te-ai revoltat. Hai sa analizam un pic cauza si efectul. Daca ei nu iti mareau dobanda, comisioanele ci aveau un comportament onest , ofereau un contract bun fara „ascunzisuri”, fara clauze daca nu ilegale macar imorale etc te mai revoltai? Ii mai dadeai in judecata? Le mai trimiteai reclamatii si notificari?
Astfel tu ne ceri sa ne gandim la solutii pro-client si sa nu ne luam de cartelul bancar si sa venim cu solutii anti-bancare. Vrei sa ne luptam cu acest cartel prin instante de judecata, sa ne plangem pe la guvernantii nostri. Facem si asta. E o modalitate. E opania ta si o respect. Macar nu stam deoparte. Luptam.
Dar eu cred ca e o lupta cu un singur castigator. Si acela nu suntem noi ( sper ca toata lumea a inteles de ce nu am facut acordul la plural si nu e o jignire ci doar o masura de protectie).
Si acum sa mai spun inca o opinie de a mea. Tu dai solutii anti-bancare ( sa luptam cu banca, sa luptam cu sistemul). Eu dau solutii pro-client. Si am sa mai dau un exemplu din viata reala iar daca ma mai trimite cineva sa cumpar rosii ca asta e nivelul meu maxim de intelegere poate sa… faca ce vrea.
Am fost la un magazin sa cumpar carne. Mai cumparasem de acolo si totul fusese in regula. Ma bazam pe buna credinta a comerciantului. Am luat 2 kg de carne am ajuns acasa la 10 min dupa, am bagat carnea in frigider, iar seara am pus gratarul. Am transat carnea, am pus-o pe gratar si surpriza: un miros urat venea dinspre gratar. Eram cu mai multi prieteni deci nu puteam sa simt acel miros urat doar eu. Am luat carnea si m-am dus direct la magazin. Le-am dat sa miroasa si vanzatoarei si patroanei care era acolo. Ceva incredibil s-a intamplat. Amandoua au sarit cu gura pe mine, ba ca vreau sa le fac scandal si probleme , ba ca vreau sa le gonesc clientii si carnea nu miroase ca si ele tot de acolo mananca.
Am plecat de acolo ( nu mai spun ce discutii am avut ) si mi-am jurat ca niciodata nu voi mai calca pragul acelui magazin. Daca eram intampinat cu scuze, daca mi se inapoiau banii sau mi se dadea posibilitatea sa schimb carnea si sa iau alta in loc fara sa mai platesc ( nu ca as fi fost eu cine stie ce VIP dar un magazin asa isi castiga clientii) ma gandeam asa: ” Oamenii astia au gresit. Asta este se mai intampla. Si au fost corecti cu mine. Am sa mai vin ca stiu ca data viitoare or sa fie mult mai atenti” Dar asa sa ma linseze inainte sa ies din magazin…
Ei si ce au pierdut un client puteti zice voi. Eu zic ca au pierdut mai multi. Pentru ca eu am povestit la cine a vrut sa ma asculte ceea ce s-a intamplat. Si prietenii mei au facut la fel. Si cei care se aflau atunci in magazin la fel. Rezultatul? Respectivul magazin nu a dat faliment ( inca ) dar nici bine nu o duce. Acum ca a venit si criza …
Asta inteleg eu prin solutie pro-client. Sa le spunem si altora de ce noi platim cele mai mari dobanzi din lume. Sa le spunem ca ei sunt cei care decid daca un comerciant ( indiferent banca, firma ) ramane pe piata. Nu sa astepte legiuitorul sa-i apere. Ca daca legiuitorul nu se pricepe ( ca sa nu zic ca e prost ) ce ne facem? Sau poate este corupt. Nu stiu intreb si eu. O persoana a dat in judecata banca deoarece i-a marit abuziv dobanda si a castigat. De ce BNR – ul n-a sarit ca ars? De ce n-a exclus de pe piata acea banca? De ce legiuitorul nu s-a sesizat din oficiu sa schimbe legea si au trebuit altii sa se revolte ca sa se schimbe ceva? Poate au niste interese? Nu stiu intreb si eu.
Luna viitoare pe 22 ma duc sa platesc o rata la BCR. Si nu sunt eu titularul contului. Or sa-mi ceara 4 lei. Am sa ma duc furios la directorul bancii, am sa fac reclamatie, am sa fac scandal. Si? Ce-o sa-mi zica? „Asa sunt normele BCR. Nu te-ai uitat cand ai semnat contractu’? Prostule.” Si ? Te intreb eu SI? Am sa va reclam la OPC. Am sa va dau in judecata. ” Da-ne ba. Nu ne pasa. O sa vezi tu” . Dar daca ma duc si pe langa astea ( ca sa inflamez un pic spiritele ) am sa fac o chestie daia care multora li se va parea deplasata si imi vor zice „omule te uiti prea mult la filme”, asa si le voi spune oamenilor in interiorul bancii sa fie atenti cand semneaza, sa nu se mai lase calcati in picioare, sa nu mai accepte dobanzi variabile etc., apoi sa cheme astia „gealatii” sa ma dea afara, iar eu din usa sa le strig in continuare : „nu va mai lasati calcati in picioare…”, crezi ca voi rezolva ceva? Eu zic ca da. Oamenii stiu ca ca banca ii pacaleste. Ii insala. Se vor duce acasa si isi vor aminti de lucru asta. Vor spune si la altii.
Mai am un pic si inchei. Am vazut ca ai facut referire la un termen economic (Kec) (prima oara am crezut ca ai vrut sa zici chec si ai scris gresit, ti-am zis ca nu retin formulele in forma lor cuantificata ). Am un sfat. Lasa deoparte formulele si elasticitatea si cererea si oferta si pretul si bla bla. Hai sa iesim in strada. Hai sa le spunem oamenilor ( tu cu ce drepturi au, eu cum pot ei sa decida ce si cum ) ca altfel nu facem nimic. Degeaba ii scri unui om pe foaie formule si ecuatii nu toata lumea a facut o facultate de economie. Hai sa vedem situatia reala. Altfel nu facem decat sa „latram” pe aici, sa ne descarcam nervii, sa ne dam importanta.