Statul reglementeaza doar obligat de CE. De ce nu ma mir. 21/01/2010
Posted by moderat in anpc, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, comisioane, credite.Tags: banci, comisioane, credite
trackback
Consiliul Concurenţei intenţionează să propună reducerea la 1% a comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate creditele cu dobândă variabilă, inclusiv pentru cele ipotecare.
Autorităţile locale dau dovadă de foarte mult zel când vine vorba de aplicarea directivelor comunitare. Consiliul Concurenţei a anunţat recent că intenţionează să discute cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) plafonarea comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credite cu dobândă variabilă oferite de băncile locale.
Această măsură ar urma să fie luată în spiritul Directivei Europene privind creditul de consum, însă nu şi în litera ei, în contextul în care actul legislativ comunitar face referire exclusiv la creditele de nevoi personale cu valori mici şi medii, fără a include creditele garantate, de exemplu cele imobiliare. „În luna iunie, trebuie să intre în vigoare directiva europeană prin care se prevede limitarea acestor comisioane bancare, dar dorim să discutăm cu ANPC pentru a lărgi aria de aplicare a directivei. Vrem să limităm aplicarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobândă variabilă, cu sau fără garanţie imobiliară. Directiva europeană se referă la creditele de consum fără garanţie imobiliară de până la 75.000 euro“, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Bancherii nu sunt însă la fel de entuziaşti. Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede că nu este momentul pentru a reduce comisioanele de rambursare anticipată şi la creditele garantate, nivelul de 1% nefiind unul suficient pentru a acoperi costurile suportate de bancă în cazul rambursării anticipate a unui astfel de împrumut.
Jumătate de directivă, deja aplicată
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a transpus deja în legislaţia locală o parte a prevederilor Directivei Europene privind creditul de consum. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, a devenit activă o ordonanţă de urgenţă care obligă băncile să explice dobânda variabilă în aşa fel încât componentele ei să poate fi urmărite de clienţi. Instituţiile de credit vor fi nevoite să modifice costurile doar în funcţie de evoluţiile dobânzilor medii EURIBOR, LIBOR, ROBOR. Acelaşi act normativ impune băncilor să stabilească un singur comision fix prin contractul de credit.
Transparenţă în trei paşi
O a treia componentă a directivei europene, care în fapt urmăreşte uniformizarea condiţiilor de accesare a unui credit la nivel european, vizează informaţiile pe care băncile le oferă consumatorului în faza precontractuală. Accentul se pune pe Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care, din iunie, va trebui să exprime un cost mediu al pieţei şi nu cea mai bună variantă de credit, aşa cum este acum.
În acest moment, băncile preferă să afişeze o DAE pentru cea mai bună variantă de credit (cea mai lungă perioadă de creditare, cea mai mare valoare a creditului etc.), iar acest cost nu este de multe ori relevant pentru situaţia particulară a fiecărui creditat.
Record de comisioane
Inflaţie Băncile din România deţin, printre altele, un record negativ în ceea ce priveşete numărul comisioanelor pe care le aplică la creditele de nevoi personale. În cel mai bun caz, pentru un credit de consum acordat în euro veţi plăti patru astfel de taxe suplimentare. Este vorba despre comisionul de acordare, comisionul de analiză, comisionul de administrare şi comisionul de rambursare anticipată.
Unicat Băncile locale sunt singurele din Europa, cel puţin comparativ cu ţările membre ale Uniunii Europene, care percep un comision de acordare. De altfel, chiar şi în ţări comparabile cu România, cum ar fi Cehia, Ungaria sau chiar Serbia, numărul comisioanelor se reduce la două, iar valoarea lor a fost fixă pe tot parcursul derulării contractului de credit încă dinaintea apariţiei directivei europene. Mai mult, în ţările dezvoltate din care provin multe bănci active în România, cum ar fi Austria sau Grecia, nici nu se pune problema perceperii a mai mult de un comision, şi acela cu valoare fixă. (Autor: Serban Buscu – Capital)
Nici eu nu ma mir ca statul procedeaza asfel deoarece niciodata nu a facut altfel. Daca adun toti banii care i-am platit statului de cand sunt patron si-i actualizez ca valoare constat ca puteam sa-mi dublez averea (daca n-ar fi fost deja dati).Si statul se vaicareste ca nu are bani. Dar atunci cand a luat decizia de neimpozitare a societatilor cu capital mixt (anii 90) sau integral strain pentru o perioada de 2 ani de la infiintare, nu s-a gandit nimeni ca patronii romani ar putea fi concurati in mod neloial ?; sau ca ar prinde bine si banii veniti din impozitarea asa zisilor investitori strategici ? (care dispareau imediat ce venea vremea taxarii). Pai nu ca respectivii aveau undeva grupul lor care facea lobby pentru dumnealor. La fel cum si acum lobbystii isi fac treaba pentru interesele lor din Romania dar nu ale romanilor.
Si de unde ma rog crede statul ca o sa aiba bani daca nu-l intereseaza soarta celulelor de baza a economiei romanesti ? De unde va rambursa creditele pe care le acceseaza in disperare ? Evident din taxe si suprataxe ce vor fi suportate tot de cei care deja au contribuit o data. Iar asta ar insemna la un moment dat o insuportabilitate fiscala. Iar atunci cand asta se va produce in tara toti romanii potenti isi vor cauta o alta locatie pe planeta. Si uite asa s-a eliberat o tara frumoasa si cu de toate pentru a putea fi ocupata de aceia care stiu sa-si sustina lobbistii. Ori va imaginati ca statul roman are vreun politician care face lobby pentru romani ?
am un contract de credit cu Volksbanb, dobânda fixă de 5,95 în 2007 la încheierea contractului ţi apoi marită abuziv zic eu la 7,45.Am primit acum oferta lor de modificare a unor clauze, evident referitoare la dobândă, variabilă în funcţie de euribor la trei luni, raportat la 30.07.2009 când era de 1,08, pentru ca acum este undeva la 0,67 şi o dobândă de 5,90, zic ei, majorarea sau micşorarea dobânzii urmând a se face numai dacă indicele euribor fluctuează peste 0,50.Le-am făcut în 31.12.2009 o cerere să se revină la dobânda fixa de 5,95 şi discutând azi cu directorul sucursalei mi-a spus că în cazul în care eu voi acţiona în judecată pentru revenirea la această dobndă vor cere restituirea creditului înainte de termen pentru ca eu nu mi-am îndeplinit obligaţia de a le depune anual adeverinţa de salariu, aspect menţionat în contract. Întrebarea mea este dacă ar avea câştig de cauză în această situaţie, în condiţiile în care venitul meu a crescut considerabil între timp, iar această obligaţie era prevazuta pentru ca banca să aibă posibilitatea de a-şi asigura creditul prin garanţii suplimentare sau aducerea unui nou garant, în cazuzl când veniturile mele scad.
Si eu am un contract cu Volksbank din 2007, dobanda fixa 5,95 si mi-au marit la 7,45 in oct 2007.
In dec 2009 m-au chemat sa semnez un act aditional pentru calcularea dobanzii functie de indicele EURIBOR la 3 luni, raportat la 30 iunie 2009. Bineinteles ca nu am fost deacord pentru ca Euribor a scazut de la 5,3 % in sept 2008 la 0,7% in dec 2009 si banca nu a intervenit in modificarea dobanzii cum ar fi trebuit. Acum in luna februarie 2010 au venit cu o noua oferta. I-mi micsoreaza dobanda la 5,825% daca semnez actul aditional cu modificarea dobanzii functie de evolutia Euribor la 3 luni, dar nu mai mult de 7,45% daca va creste euribor, pe toata durata creditului. In principiu as fi deacord. Dar am fost la director si si i-am spus punctul meu de vedere. I-am solicitat modificarea ratei dobanzii curente retroactiv de la 01 ian 2009, altfel ma vad nevoit a face reclamatie la OPC si apoi in instanta. Am facut asta deoarece am vazut un articol al ANPC in care spuneau ca reclamantii au avut castig de cauza in aceasata problema cam 90 % , pe cale amiabila.
Directorul nu poate lua singur aceasta decizie dar va pune problema la sediul central si ma vor contacat. Termenul limita pentru semnarea actului aditional este 26.02.2010. Astept sa fiu contactat si va spun ce am rezolvat.
Stefan/calin, despre problemele cu VBR se discuta de vreo 12 luni pe https://acbdr.wordpress.com/2009/02/10/volksbank-abuzuri-dupa-abuzuri. Cred ca ar fi mai nimerit sa postati acolo…
Multumesc!
[…] articolul integral aici: Statul reglementeaza doar obligat de CE. De ce nu ma mir. Sursa: https://acbdr.wordpress.com Articole recomandate:Ghidul clientului bancar tratat […]