jump to navigation

100% OUG 50/2010 ramane neschimbata in parlament. 23/08/2010

Posted by moderat in abuz, anpc, ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, comisioane, contract, credite, dobanzi.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Parlamentul va aproba „sută la sută” fără modificări legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, aşa cum s-a întâmplat şi în comisii, iar ANPC nu va propune modificări de substanţă, pentru că actul normativ a primit acceptul comisarului european, susţine şeful ANPC.

Sută la sută Parlamentul nu va modifica nimic, pentru că am văzut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanţa. N-au schimbat o virgulă, n-au acceptat niciun amendament. Nici măcar prelungirea termenului de 90 de zile în care băncile trebuie să se conformeze”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Constantin Cerbulescu.

El a arătat că ANPC a informat comisarul european privind sănătatea şi protecţia consumatorilor, John Dalli, cu privire la noutăţile introduse de România în legislaţia care preia prevederile directivei europene referitoare la împrumuturile de consum, iar acesta a fost de acord că fiecare stat are o anumită libertate în modul de transpunere a legislaţiei UE.

„Am explicat că dacă directiva se transpune doar creditelor noi, legea nu va avea nicio relevanţă, pentru că la noi înainte de 2009 cele mai multe credite au fost acordate fără un indice de referinţă şi cu comisioane de rambursare. Din punctul meu de vedere, OUG 50 este absolut în linie cu prevederile UE. Faptul că băncile ne-au reclamat la FMI nu este o problemă, probabil că aş fi făcut la fel în locul celor de la ARB, dar noi suntem acoperiţi”, a continuat Cerbulescu.

El a arătat că Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului a avut discuţii cu reprezentanţii CE şi li s-a răspuns că fiecare stat membru are dreptul să acţioneze şi să transpună o directivă şi în funcţie de situaţia internă.

Cerbulescu a adăugat că ANPC are pe rol 140 de dosare privind clauze abuzive, deschise împotriva majorităţii băncilor, iar cele 14 dosare finalizate au fost câştigate de instituţie.

„N-am pierdut niciun caz, pentru că de fiecare dată am găsit formula cea mai corectă. Am analizat foarte bine speţele şi am acţionat doar acolo unde băncile nu acţionau corect. Numărul mare de reclamaţii şi procese pe clauze abuzive şi lipsa de transparenţă au fost motivele pentru care în România au fost extinse prevederile directivei europene”, a spus preşedintele ANPC.

Autoritatea a mai arătat şi că înainte de manifestarea crizei în România au fost acordate foarte multe credite „cu buletinul”, iar mulţi clienţi nu au beneficiat de informaţii suficiente, astfel că a fost posibilă introducerea de dobânzi foarte mari în contracte, dar şi comsioane suplimentare.

Anterior, Cerbulescu a declarat că băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării, iar opinia ANPC transmisă ARB nu va fi introdusă în lege.

„Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliază contractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Cerbulescu a precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicită a opiniilor transmise de autoritate către Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

În cazul în care băncile vor transmite pe 19 sau 20 septembrie (data limită pentru modificarea contractelor -n.r.) notificările cu anexele de modificare a contractelor, Cerbulescu a arătat că toţi clienţii au la dispoziţie să răspundă 15 zile, potrivit articolului 41 aliniatul 2 din OUG 50/2010, termen până la cared instituţia de credit nu poate lua în considerare acceptarea tacită.

„Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada de judecată clienţii pot să nu le plătescă ratele la credit”, a spus Cerbulescu.

Surse guvernamentale au declarat vineri pentru MEDIAFAX că Executivul nu va modifica legislaţia promovată de ANPC privind contractele de credit pentru populaţie, întrucât nu încalcă legislaţia UE, deşi s-a angajat în scrisoarea cu FMI să revizuiască actul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1% (mediafax).

Comentarii»

1. Florin - 23/08/2010

Chiar este o veste buna! Astept sa vad cum vor aplica bancile OUG 50.
Putin respect pentru clientul care le aduce profit nu strica deloc. Si aici ma refer la un respect care sa se vada negru pe alb, prin eliminarea clauzelor abuzive din contractele deja incheiate si semnarea actelor aditionale necesare acestor noi reglementari.
Bravo ANPC!

2. laura - 24/08/2010

Stiati ca daca nu actionati acum bancile vor folosi OUG 50 din 2010 folosindu-se de proasta informare a oamenilor sau de nepasarea lor pentru a creste ratele?
Daca actionati alaturi de noi veti putea avea rate la credite si de 3 ori mai mici !
Alaturati-va acum in lupta cu bancile ! Faceti ceva cu viitorul vostru si al copiilor vostri !

3. moderat - 24/08/2010

Conform unor informatii de ultima ora, marti 31 august, o sa aibe loc o intalnire intre BNR, ARB si ANPC pe tema acestei OUG 50/2010, in special pe aplicarea ordonantei si la contractele semnate anterior ordonantei.
BNR si ARB care sustin neaplicarea retroactiva a ordonantei au cerut tuturor bancilor sa vina cu simulari a aplicarii ordonantei asupra creditelor din portofoliu si astfel sa prezinte cifre ca fiind pierderile bancilor, asa considera ei (bancherii) ca ce nu pot fura este deja prejudiciu. (revin cu informatii suplimentare)

4. Rhea - 24/08/2010

Fac parte dintr-o comunitate care lupta impotriva abuzurilor bancare si vom actiona BCR in instanta pentru a stopa abuzurile lor si pentru a obtine Euribor/Robor/Libor+ marja deja stipulata in contractele in derulare.

5. Claudiu - 25/08/2010

Alatura-te grupului ce lupta impotriva abuzurilor bancilor !!

6. zamfir nicusor - 25/08/2010

Am credit la Volksbank si comision de risk de 0.22 % pe luna aplicat la soldul creditului.
Vreau si eu informatii referitoare la cei care au castiagt acest comision in instanta -eventual hotararea.

7. MITRITA GALBEN - 25/08/2010

bine v-am gasit

8. MITRITA GALBEN - 25/08/2010

Ma bucur ca , in sfarsit, se va face dreptate ! Bancile isi bat joc de oameni, cresc dobanzi cand vor, cat vor si se mai folosesc si de datele clientilor … Fac parte din clientii nemultumiti ai BCR-ului care dupa ce mi-a bagat sub nas la semnat un contract la cateva luni au inceput sa-mi creasca ratele si in 2 ani am ajuns de la 480 la 520 doar ca asa au vrut ,fara sa ma anunte, iar acum trebuie sa fiu cu ochii-n patru cum se spune, sa vad ce aditional voi semna. ma bucur ca v-am descoperit, asa voi mai invata si eu cate ceva.

9. gio - 26/08/2010

Buna seara!
Cum credeti ca va proceda Banca ca sa modifice o dobanda variabila (care nu este legata de un indice de referinta)?
Am fost la banca si mi s-a raspuns foarte simplu:
– Facem contractul de credit din dobanda variabila in dobanda fixa!!!
– Adica? Ii intreb eu..
– Pai, nu cred ca va convine sa aveti o marja fixa de cca. 9.2% la o dobanda Euribor la 3 luni de cca. 0,8%?!
-Da, acum, ce marja folositi la creditele noi?
-Nu are nici o legatura…noi trebuie sa pastram dobanda, adica sa nu marim costurile creditului…

CE TREBUIE FACUT IN ACEST CAZ?
Dl. Cerbulescu de la ANPC spune sa dam banca in judecata. Dar nu invoca si MOTIVUL LEGAL (adica sa spuna si articolul din Lege care va fi invocat in acest sens!!!!!)

ANPC s-a spalat pe maini cu implementarea Directivei si, atat! Mai mult, a dat niste „opinii” catre ARB care nu sunt incluse in OUG 50, DAR SE POT APLICA DE CATRE BANCI!! Si acum, seful ANPC ne recomanda sa dam bancile in judecata!

Nice! Very nice … but ugly!

10. Mihaela - 27/08/2010

Care va fi marja intr-un Contract de Credit cu dobinda variabila la care marja nu este specificata? Din discutiile purtate la BRD vor sa o calculeze ca diferenta intre ultima dobinda si Euribor ceea ce duce la o dobonda de nesuportat in timp.Exemplific: 13,50(dobinda actuala)-0,8890(euribor)=12,61(marja) la care se adauga Euribor 3M. Acesta ar fi calculul supralicitat prezentat de repr BRD azi. ma poate consilia cineva?

11. Adrian - 27/08/2010

Mihaela, cum este precizata dobanda? Ca fiind o dobanda de referinta variabila si atat?

12. maria - 29/08/2010

am si eu un credit , dobanda variabila afisata la sediile bcr +0 puncte procentuale, asa am in contractul initial………… nici la mine nu apare ”marja fixa” ……….. care ar fi formula de calcul corecta?

13. Silviu Moldovan - 30/08/2010

Bună seara,
Vreau să intru în legătură cu voi, sunt direct interesat. Sunteți printre puținii care vor să schimbe lucrurile în bine.
Silviu

14. Dan - 01/09/2010

Intrebare:
In primul rand vreau sa va multumesc ca existati. Am contractat in septembrie 2008 un credit imobiliar cu ipoteca in EUR la BCR. La punctul nr.6 din contract se specifica: La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de 4,95% pe an si este fixa in primele 6 luni,urmata de o rata a dobanzii de 7,95% pe an fixa pentru urmatoarele 12 luni si variabila ulterior,deci dobanda fixa se mentine constanta pe perioada de 18 luni,incepand cu data primei trageri. Dupa aceasta data,dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaja la sediile BCR, LA CARE SE ADAUGA 0 p.p. Explicati-mi va rog in actul aditional conform OUG 50/2010 care ar trebui sa fie MARJA FIXA la care se adauga EURIBOR.

Raspuns:
Dvs. trebuie sa va prezentati la Banca si sa depuneti o solicitare scrisa in care sa cereti inlocuirea ” variabile in conformitate cu politica Bancii” cu EURIBOR (in varianta propusa de banca. Ex. 3M, 6M etc) insa motivand faptul ca, prin neprecizarea unei marje fixe in contractul initial dvs. intelegti ca aceasta este 0% si doriti pastrarea sa la acest nivel in conformitate cu prevederile OUG 50/2010 care interzic modificarea marjei fixe pe parcursul derularii contractului (cu exceptia modificarilor impuse prin legislatie). Modificarile impuse prin legislatie privesc in cazul dvs. numai indicele de referinta, nu si marja neprecizata.

Pentru a va ajuta in demersul dvs. de a obtine de la banca acele conditii sustinute de Lege care va avantajeaza am formulat o posibila sesizare catre Banca.

Subsemnatul, (nume prenume), posesor al CI (seria numarul avand CNP), domiciliat in (adresa completa din buletin), in calitate de client al bancii (nume complet banca) conform contractului numarul …. / data …. / …. / …… (zz/ll/aaaa), incheiat la Sucursala ………… (nume sucursala de unde ati luat creditul), doresc a va semnala urmatoarea situatie, care consider ca incalca OUG 50 / 2010, si cu privire la care va solicit un raspuns in scris in cel mai scurt timp posibil (maxim 30 de zile calendaristice, conform OUG 50 / 2010).

In contractul de credit sus mentionat, dupa perioada initiala de 12 luni in care rata dobanzii a fost fixa, se definea dobanda creditului ca fiind “dobanda variabila in conformitate cu politica Bancii”. La momentul semnarii contractului aceasta era de 6,99%. La data prezentei sesizari aceasta este in continuare 6,99%. De asemenea, precizez faptul ca valoarea EURIBOR la data semnarii contractului mentionat anterior era de ….. La data prezentei sesizari valoarea EURIBOR este ….. Astfel, determinarea nivelului marjei de profit la care banca mi-a aprobat creditul se calculeaza, in mod evident, scazand din “dobanda variabila in conformitate cu politica Bancii” valoarea EURIBOR, respectiv 6,99% – …=….(dobanda practicata minus valoarea EURIBOR de la data obtinerii creditului).

Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca “dobanda variabila in conformitate cu politica Bancii” nu face nicio referire la existenta unei marje, iar modificarile OUG 50 / 2010 se refera strict la exprimarea dobanzii in functie de valoarea EURIBOR (neprecizand obligativitatea introducerii unei marje in conditiile in care aceasta practic nu exista), as putea intelege textul Legii 50 / 2010 ca fiind baza legala pentru inlocuirea “dobanzii variabile in conformitate cu politica Bancii” cu valoarea EURIBOR. Astfel, dobanda creditului meu ar putea deveni chiar echivalentul valorii EURIBOR, singurele precizari in plus, conform OUG 50 / 2010, vor fi detaliile de actualizare a valorii indicelui pe parcursul rambursarii creditului.

Conform OUG 50 / 2010 am dreptul sa refuz conditii neavantajoase comparativ cu cele agreate initial in contractul de credit. Consider, conform calcului mai sus mentionat, ca marirea marjei de la ….. (rezultatul calculului de mai sus prin scaderea valorii EURIBOR de la data semnarii contractului din dobanda practicata) la 6,77% (ceea ce se precizeaza in actul aditional propus de banca) reprezinta tocmai agrearea unor conditii nefavorabile si va solicit modificarea conditiilor propuse initial pentru a mentine in mod real la acelasi nivel (in conditiile in care valoarea EURIBOR a scazut simtitor) nivelul costului aferent creditului pe care l-am contractat. Pana la primirea noii propuneri din partea dvs. refuz sa imi dau acordul pentru schimbarea datelor din contractul initial agreat conform drepturilor conferite de OUG 50 / 2010.

In acelasi timp sunt de acord cu ….(mentionati celelalte prevederi ale actului aditional cu care sunteti de acord. Ex: comision de rambursare anticipata = 0%), intrucat consider ca aceste modificari sunt facute in baza OUG 50/2010.

15. Dan - 01/09/2010

SCUZE !!! Intrebarea era asta: (pentru postul meu de mai sus)
Am la BRD un credit nevoi personale cu ipoteca. Spicuid din Contract am : ” Dobanda lunara D din graficul de rambursare se calculeaza cu formula:D=S*P%*30/360 Dobinda variabila: pe parcursul utilizarii si rambursarii creditului,Banca poate indexa procentul de dobanda, in functie de costurile resurselor sale.Noul procent al dobinzii va fi afisat la sediul Bancii la data intrarii in vigoare a modificarii si se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii dobanzii.” Creditul se acorda cu dobanda de 8.65% pe an. Totusi, la comisioane, in contract nu am trecut decat comisionul de gestionare, dar de la bun inceput pe desfasurator mi-a aparut si comisionul de risc dar bagat ca un al 2-lea comision de gestionare. In aceasta situatie la mine va disparea comisionul de risc? Dobanda lunara mai ramane calculata asa ca in contract sau se modifica? In contract nu am trecuta nici o alta marja.Comisioane in contract: cel de intocmire dosar 2%, comision de gestionare credit 0.12% si comision de rambursare anticipata de 3%.

16. chris - 01/09/2010

unde putem gasi proiectul de lege pentru aprobarea oug 50/2010? am cautat la camera deputatilor, la senat pe situri, nu gasesc nici o vorbulita despre asta…

17. Diaconu Cristian - 01/09/2010

Buna ziua ma numesc Cristi,am o credit la BCR,cu o bobanda de 10%.Ma-m bucurat cand am auzit de OUG 50/2010 dar nu a tinut mult deoarece mam prezentat la sediul BCR si am intrebat daca o sa scade dobanda dar mi sa spus ca nu va scadea si ca valoarea EURIBOR + MARJA FIXA=CU DOBANDA actuala deci nu va scadea.In contractu actual nu am gasit nimic referitor la Marja Fixa.Cei de facut .Va multumesc.

18. mario - 01/09/2010

Ce inseamna marja fixa 300 pb ? Creditul pe care-l am la BDR este cu dobanda indexabila stabilita pe baza indicelui monetar EURIBOR la 3 luni + 300 pb, marja fixa. Va rog sa-mi explicati si mie daca dobanda de 3,64% in conditiile unei astfel de marje m-ar avantaja aplicandu-se OUG 50/2010. In conditiile in care banca mi-ar lasa aceasta marja.

19. mario - 01/09/2010

Urmeaza sa merg la banca si sa cer actul aditional……..

20. mario - 01/09/2010

Ce parere aveti de asta ?

Stimati clienti,

In vederea implementarii prevederilor OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (act normativ ce transpune prevederile Directivei Europene nr. 2008/48/CE), institutiile de credit au obligatia ca, pana la data de 19 septembrie 2010, sa asigure conformitatea contractelor de credit, descoperitului de cont sau cardului de credit cu aceste dispozitii.

In acest sens, va rugam sa va adresati consilierului de clientela de la unitatea BRD unde ati incheiat contractul de credit, descoperitul de cont sau cardul de credit, in vederea semnarii unui act aditional, cu scopul de a asigura conformitatea prevederilor contractuale cu dispozitiile ordonantei mentionate mai sus.

Principalele modificari ale contractului semnat de dumneavoastra cu BRD si care vor fi cuprinse in actul aditional se refera, printre altele, la:

eliminarea sau limitarea comisionului de rambursare anticipata;
reducerea numarului de comisioane si perceperea unui comision unic pentru servicii suplimentare prestate la cererea clientului, pe parcursul derularii contractului de credit;
exprimarea dobanzii variabile actuale din contractul dumneavoastra in dobanda fixa – pentru creditele imobiliare, nevoi personale, auto;
exprimarea dobanzii variabile actuale din contractul dumneavoastra in dobanda indexabila, pe baza unui indice monetar ROBOR/EURIBOR/LIBOR (in functie de valuta actuala a creditului), la care se adauga o marja fixa pe toata perioada contractului – pentru descoperitul autorizat de cont si pentru cardul de credit Punct Card;
limitarea dobanzii penalizatoare.

Conform OUG 50/2010, nesemnarea de catre dumneavoastra a actului aditional este considerata acceptare tacita a prevederilor acestuia.

Consilierii nostri va stau la dispozitie pentru mai multe detalii.
Va multumim pentru colaborare!

21. Silviu Moldovan - 01/09/2010

Art 9 al Legii 289/2004: „(2) Consumatorul trebuie să fie informat, în scris, despre orice modificare survenită pe durata contractului de credit asupra dobânzii anuale sau a costurilor intervenite ulterior datei semnării contractului de credit, în momentul în care intervine această modificare. Această informare se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin intermediul unui extras de cont ce se furnizează consumatorului în mod gratuit”.
Deci, nu prin afișaj sau alte brașoave. Iar comsioane în plus nu se pot introduce în parcursul derulării creditului. Această interdicție este mult mai veche decât OUG nr. 50.

22. mario - 01/09/2010

Multumesc pentru lamuriri. Din pacate atunci cand am semnat contractul am cam facut-o cu ochii inchisi…Iar acum nu stiu daca este bine sa trec de la dobanda indexabila cu EURIBOR la dobanda fixa la propunerea bancii….

23. mario - 01/09/2010

Multumesc pentru lamuriri.

24. Cristy - 02/09/2010

Multumesc pentru lamuriri,dar nu am inteles cat va fi Marja Fixa,la BCR,fiecare banca isi fixseaza marja fixa dupa bunul plac.

25. Silviu Moldovan - 02/09/2010

Hm. Ăsta e (pre)textul pe care ni-l plasează ei: ”ați semnat blabla”. Acea semnătură nu înseamnă că renunți la drepturile tale, nici că legile nu se aplică, nici că ei o pot interpreta în mod discreționar.

26. RADOI - 07/09/2010

Buna ziua.Sint si eu un platitor la BCR unde am luat un credit pentru un apartament cu dobinda variabila.Astazi am fost la banca BCR unde am cerut citeva lamuriri in privinta ordonantei 50/2010.STUPOARE TOTALA .BCR va aplica aceasta ordonanta prin;EURIBOR 6M+7.5 + 1.5.Acum EURIBOR ESTE 1+7.5+1.5=10%.La aceasta data eu am 10.5% dobinda.Se pune problema daca euriborul ajunge la 2 3 procente !!!Unde vom ajunge ?.
Oameni buni peste 2 ani BCR-UL o sa fie cea mai mare agentie imobiliara din tara si cred ca si din Europa deoarece nu o sa mai avem cu ce platii ratele si implicit intra in proprietatea lor.

POATE SI AICI AU VRUT SA AJUNGA SA AIBE IN PORTOFOLIUL LOR JUMATATE DIN APARTAMENTELE SI TERENURILE DIN ROMANIA.
Cu stima .SI daca aveti alte vesti astept raspuns.

27. mario - 07/09/2010

Am primit o oferta care mi se pare mult prea generoasa : dobanda 3,8 in conditiile unei marje fixe de 3 %. Oare ce se ascunde in spatele ofertei BRD ? Stie cineva ce inseamna 3oo pb marja fixa ? Eu am interpretat procente….

28. mario - 07/09/2010

Am uitat sa specific : creditul este in EURO.

29. gio - 07/09/2010

Mario,
300 pb = 300 basics points (puncte de baza, adica 3%).

Sunt foarte interesat de ce spui! Am un credit vechi la BRD cu dobanda variabila si vreau sa stiu ce ai facut pentru a primi aceasta superoferta!!

Cum ai primit oferta? Ai discutat cu ei sau ai primit-o prin posta? Eu am primit prin posta adresa tip , care este postata si pe site-ul BRD.
Te rog, raspunde!
Multumesc!

30. Radu - 07/09/2010

3oo pb, probabil au vrut sa zica puncte de baza.
desi nu au voie sa foloseasca limbaj de specialitate, insista. inseamna chiar 3%.
poti sa ii anunti ca daca accepta inlocuirea 300 PB cu 3%, atunci accepti oferta.
alte prostii nu sunt cumva specificate pe acolo?

31. Silviu Moldovan - 07/09/2010

Mario, dă-mi voie să te admir!
Eu am primit ieri oferta foarte generoasă de la BRD și e nu de 3,8%, ci de… 13,75%. Tot în euro. Nu accept!
Gio, eu cred că trebuie să ne unim, ca să-i facem să-și schimbe atitudinea. Oricune e interesat de chestiunea BRD, poate …… poate iese ceva.

32. maria - 08/09/2010

buna! am un credit cu dobanda fixa la REIFFEISEN BANK, din data de 04.03.2008,cu dobanda DAE de 21.76%fara ipoteca cu :
-rata dobanzii de 11,5% pe an
-comision de administrare de 0,45%lunar
-comision de plata anticipata de3%
-comision de procesare de 2.5%
creditul este de 20.000lei si e impartit in 96 de rate lunare ,cuantumul ratelor ajungand la 327.58 lei.
Am fost pe data de 07.09.2010 la banca cu o cerere pentru analizarea creditului ,si nu au vrut sa imi primeasca cererea ,spunandu-mi ca doar comisionul de 3% s-a modificat.ajutati-ma sa fac o cerere ca sa o pot duce , sau sa o trimit prin posta

33. maria - 08/09/2010

ratele mele sunt pe 8 ani

34. maria - 08/09/2010

dati-mi un raspuns

35. Silviu Moldovan - 08/09/2010

Nu au dreptul să nu primească o cerere, e doar o chestie de război psihologic: atâta timp cât clientul nu depune o cerere, nu interesează pe nimeni de ce nu a depus-o; clientul nu poate dovedi afirmația lor – falsă – că doar comisionul de rambursare s-a modificat. Nu plecați de acolo până nu primiți număr de înregistrare, cel mai bine pus direct pe un al doilea exemplar al cererii, ca să fie și conținutul cererii clar (altfel, ei „răspund” pri povești despre pere, când cererea era despre struguri).
Dacă ați scrie mai clar despre ce fel de „cerere pentru analizarea creditului” e vorba și, eventual, de care bancă, poate am avea vreo idee.

36. mona - 08/09/2010

Buna.In contractul meu de credit scrie; „creditul se acorda cu o dobinda indexabila,stabilita pe baza indecelui monetar EURIBOr la 3 luni+250 pb,marja fixa”ce su cit reprezinta 250 pb si marja fixa? Creditul e in euro la BRD.Multumesc.

37. gio - 08/09/2010

Mona,
Euribor la 3 luni + 2,50%; in prezent, dobanda este de 0,88 + 2,50 = 3,38%.
Marja fixa de 2,50% este foarte buna!
Mie mi-au propus 6,50%, dupa ce am inceput sa discutam de aproape 9%!
Sunt in asteptare!

38. gio - 08/09/2010

Silviu,
Ar fi bine sa facem ceva in legatura cu „unirea fortelor”.
Nu am vazut nici o initiativa sau reactie directa la ce au facut cei de la OTP, BCR, BT, ING…
…si 19.09.2010 este destul de aproape!

39. Silviu Moldovan - 08/09/2010

Gio,
Absolut, asta ar trebui sa facem!
S-au organizat deja grupuri de clienti pentru majoritatea băncilor; sunt si eu membru in 2 din acestea. Sansa noastra si, in egala masura, cosmarul lor, este unirea noastra. 19 septembrie (asta e data corecta, nu 20 sau 21 sau ce mai invoca ei; e vorba de 90 d ezile, nu de 3 luni) e aproape și trebuie sa fim pregatiti.

40. Corina - 09/09/2010

Am un credit ipotecar la Volksbank ptr.constructie casa.Ipoteca pe 2 ap si un teren de 1570. La terminarea casei banca ma obligat sa pun ipoteca si pe casa spunand ca intra automat fiind terenul de sub ea.In acest moment sunt 3 ipoteci pe o suma de 130 000 chf .Banca nu i-mi da voie sa ridic ipotecile de pe cele 2 ap( unul de 3 cam .si altul de 2) Nu stiu cui sa ma adresez .

41. Corina - 09/09/2010

Stie cineva daca este legal comisionul de risc se aplica pe toata perioada creditului-25 ani.Multumesc.

42. mona - 09/09/2010

Multumesc Gio,maine ma duc la banca sa vedem ce propunere imi fac .Pe miine

43. dorian - 09/09/2010

Am un credit la Bancpost in CHF nu am platit rata de 8luni ,sint somer de 1 an am tot sunat la ei sa rezolvam cumva abia acum mi-au propus sa ma scuteasca de rata 9 luni dupa care ce fac ?La momentul acordari creditului aveam salariul de 1,2oo ron Chf era 1,7 rata de 300 acum venitul meu e de 412 .Nu exista vreo posibilitate sa imi faca rata in functie de venitul de acum?

44. RADOI - 09/09/2010

Cum pot sa ma inscriu la grupul anti BCR. Si daca se organizeaza ceva sunt gata sa vin din Constanta unde are loc protestul si mai am citeva persone care vor sa vina.
Asa ceva nu este posibil toate salariile toate produsele care necesita moneda pentru a putea fi cumparate toate contractele noi sint facute prin prisma scaderii puterii de cumparare de situatia financiara a tarii si a populatiei.
BCR-UL are cea mai grea metoda de a calcula dobinda.Indicele de referinta intern.?????
Acum am un virus anuntat de pc-ul meu.

45. RADOI - 09/09/2010

Despre comisionul de administrare care la mine este de 23.81 euro in fiecare luna pe 30 ani ce se aude ramine sau iese?Am in fata un grafic de rambursare credit si zice asa;
RATA CREDIT RATA DOBINDA COMISION ADMINISTRARE
27.13 390.98 23.89
UCIGATOR SI AM PLECAT DE LA 303 EURO IN PRIMUL AN.

46. nelu - 10/09/2010

Am la BRD un credit nevoi personale cu ipoteca. Spicuid din Contract am : ” Dobanda lunara D din graficul de rambursare se calculeaza cu formula:D=S*P%*30/360 Dobinda variabila: pe parcursul utilizarii si rambursarii creditului,Banca poate indexa procentul de dobanda, in functie de costurile resurselor sale.Noul procent al dobinzii va fi afisat la sediul Bancii la data intrarii in vigoare a modificarii si se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii dobanzii.” Creditul se acorda cu dobanda de 8.65% pe an. Totusi, la comisioane, in contract nu am trecut decat comisionul de gestionare, dar de la bun inceput pe desfasurator mi-a aparut si comisionul de risc dar bagat ca un al 2-lea comision de gestionare. In aceasta situatie la mine va disparea comisionul de risc? Dobanda lunara mai ramane calculata asa ca in contract sau se modifica? In contract nu am trecuta nici o alta marja.Comisioane in contract: cel de intocmire dosar 2%, comision de gestionare credit 0.12% si comision de rambursare anticipata de 3%.Am mers la BRD pentru a incheia actul aditional si ofetra pe care mi-au prezentato a fost aceea ca din dobanda actuala de 13,15%, au scazut robor 6,72% urmand ca marja fixa ramane 6,72 la care la fiecare 3 luni se va adauga valoarea robor. As putea obtine o alta varianta mai avantajoasa pentru mine.

47. mona - 10/09/2010

Am fost la banca si mi sa propus o dobanda fixa de 3,38% pe toata durata creditului, am acceptat eu zic ca e ok.

48. iulia - 10/09/2010

aqm credit la BRD pe 15 ani credit ipotecar cu rata fixa . Primii 2 ani n-am platit comision de intretinerea contului dupa care mi-au transmis ca am de platit o anumita suma pentru comision, comision care creste cu anumite procente cand vor ei.In contract nu am stipulat acest comision. Mentionez, ca s-a facut contractul acum 5 ani.
Imi spune si mie cineva daca e legal sa mi se i-a acest comision ,eu luand de la banca suma de 33000 lei si dau inapoi pe 15 ani 78000 lei imobilul ipotecat fiind in valoare de ceva miliarde lei.Pot sa-mi refac contractul cu o dobanda mai mica?

49. iulia - 10/09/2010

am uitat sa multumesc mult pentru orice raspuns avizat

50. Silviu Moldovan - 10/09/2010

Da, e bine. Se poate știi care a acea bancă?

51. RADOI - 10/09/2010

Am aflat comisionul de administrare ramine.

52. Silviu Moldovan - 11/09/2010

Pe parcursul contractului, nu se pot introduce comisioane noi si nici nu se pot mari cele existente. Comisionul de risc a devenit ilegal. Iar marirea dobanzii nu se anunta prin afisare pe pereti (total irelevant si fara posibilitate de control!), ci prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Cat despre comisionul de administrare, nu e ilegal, dar cine vrea sa-l elimine, o face (eu am fost anuntat de o banca la care am credit de consum ca va fi eliminat in totalitate si era unul destul de substantial). Si da, banca trebuie sa negocieze cu Dvs. pentru refacerea conctactului, refuzul discutiei (nu va luati dupa refuzurile verbale, ca asa e politica lor, iar gura nu-i doare; scrisul e cel care ramane) fiind motiv de sanctiuni din partea ANPC. Vad ca multi posteaza comentarii legate de BRD; asta este si problema mea.

53. dan - 13/09/2010

FOARTE IMPORTANT ce inseamna Art.IV din propunerea de act aditional?

Inseamna ca renunti de buna voie la dreptul de a apela la un negociator, asa cum prevede Art. 85, al. (1) din OUG 50/2010:

(2) Pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor dispute si fara a se aduce atingere dreptului consumatorilor de a initia actiuni in justitie impotriva creditorilor si a intermediarilor de credit care au incalcat dispozitiile prezentei ordonante de urgenta ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, consumatorii pot apela la mecanisme extrajudiciare de reclamatie si despagubire pentru consumatori, potrivit prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

PENTRU ANTI PROSTEALA BANC POST

54. Marcel - 13/09/2010

Ordonanta se va modifica stiu sigur asta…iar noi…muritorii de rand ne luptam cu morile de vant. La mijloc sunt niste interese majore. O sa vedeti ca ordonanta va fi revizuita.

55. Iulia A - 13/09/2010

Ordonanta se va modifica stiu sigur asta…iar noi…muritorii de rand ne luptam cu morile de vant. La mijloc sunt niste interese majore. O sa vedeti ca ordonanta va fi revizuita.

56. Silviu Moldovan - 14/09/2010

Ii dam in judecata si pe aia care o modifica. E drept castigat. E prea tarziu, trebuia deja aplicata. Asa spuneau bancile si inainte de votul din Senat, ca sigur se va modifica si nu au putut cumpara nici macar un singur vot!

57. dan - 14/09/2010

Stiti ce e mai grav ??

ca in UE bancile astea cu sucursale si in ROMANICA au dobanzi DAE de 2% – 3% la credite nevoi pers. si 4 – 5 % la credite ipotecare maxim ..
in care e si euribor.

si se plang ca vor AVEA PIERDERI ..asta e cea mai mare teapa …

adica acolo nu au pierderi /??? de ce nu urla bancile si restul de tari din UE ??

58. Silviu Moldovan - 14/09/2010

Nu e vorba de niciun fel de pierderi, ci de profit nerealizat (diminuat, adica). Tocmai asta se incearca acum in UE, egalizarea dobanzilor in tarile membre, scrie si in Directiva ceva de genul asta.

59. mario - 16/09/2010

Silviu Moldovan si gio,
n-am disparut in ceata……Scuze ca nu am raspuns la timp. Un membru al familiei a avut probleme medicale….Dar sa revenim :
nu am facut nimic pentru aceasta oferta….Nu am pile, nu am bani…,nu am dus cadouri…,nu am studii de specialitate, sunt un novice in domeniu, citesc acum cate ceva despre banci si comisioane…, nu sunt un absent. Pur si simplu…Ma tot intreb si eu si altii din jurul meu…Repet : am in momentul de fata un credit ipotecat pe 24 ani cu dobanda indexabila in functie de EURIBOR si cu marja fixa de 300 pb.(asa scrie in contract) Ducandu-ma la banca…(ca omul nestiutor…,naiv sau cum vreti…)am primit probunerea verbala de a trece la dobanda fixa , formula fiind : 0,88 indice actualizat + 3%. Adica 3,88% dobanda….Ce sa cred ???????

60. mario - 16/09/2010

credit ipotecar

61. mario - 16/09/2010

Multumesc lui gio si lui Silviu Moldovan ….
ca mi-au raspuns……
Ganduri bune si pace va doresc.

62. Silviu Moldovan - 16/09/2010

Pai, sincere felicitări atunci. Intre timp, am aflat si ei de 2 clienti care au obtinut asemenea dobanzi superbe. Eu, unul voi refuza porcariile de acte aditionale prin care mi se impun dobanzi de cosmar.
Mult noroc, Mario!

63. mario - 16/09/2010

Creditul este contractuat in anul 2007.

64. mario - 16/09/2010

Creditul a fost contractuat in anul 2007.

65. Silviu Moldovan - 16/09/2010

Multumesc si eu pentru gandurile bune. Despre pace (in niciun caz despre cea sufleteasca!) nici nu poate fi vorba in conditiile unui asemenea sistem camataresc lipsit de etica si de suflet. Ca sa nu mai vorbim de baza lui legala!

66. mario - 16/09/2010

Buna seara Silviu!
Nu stiu de ce dar mi se pare ca ma imbat cu apa chioara…N-am semnat nimic inca. Maine ma pregatesc…

67. mario - 16/09/2010

Imi pare rau ca vestile nu sunt bune la toata lumea…..

68. mario - 16/09/2010

N-am spus cu ironie. Ma gandeam ca sanatatea este cea mai importanta. Numai eu stiu ca nu am pus de trei saptamani geana pe geana….Suntem un popor bolnav si trist…….Ce sa-i facem…ducem crucea…..

69. gio - 17/09/2010

Mario,
Accepta 3.38% dobanda fixa!

Timp de 24 de ani, este posibil ca Euribor la 3M sa evolueze in sus! Inainte de criza a fost cca. 3.5%.
In prezent, se simt niste presiuni inflationiste in Euroland, asa ca este posibil ca Euribor-ul sa se miste in sus in 1-2 ani, dar -dupa specialisti- nu va trece de 3%.
Bafta!

70. mario - 17/09/2010

Am fost la banca….hotarat sa semnez…
Au primit un inscris (nu prea stiu despre ce-i vorba : deasta-l numesc asa….)cum ca nu ar avea voie sa modifice forma contractuala de calcul a dobanzii respectiv din indexabila in fixa (asta o stiam) decat la cererea clientului si numai dupa un accept care urmeaza sa apara in termen de vreo trei zile…Cica…
Sau desteptat astia….

71. mario - 17/09/2010

scuze pt eroare :
s-au desteptat

72. mario - 17/09/2010

gio, mona era cu 3,38%. Eu cu 3,88%.

73. mario - 17/09/2010

mona,
te rog sa-mi raspunzi si sa-mi confirmi semnarea actului aditional cu 3,38%. Daca da..
felicitari!

74. RADU - 18/09/2010

Mergeti sa depuneti reclamatii la ANPC/CJPC din tara. Nu acceptati raspunsuri de genul mergeti la instanta. Astfel de raspunsuri va vor incurca chiar la instanta de judecata, care va va trimite inapoi la ANPC. ANPC este initiatorul ordonantei. Ei sa solutioneze problemele si sa nu se spele pe maini. Faceti-le plangeri penale pentru abuz in serviciu daca este nevoie. Comisariatele din tara au o oarecare autonomie fata de ANPC astfel incat avem o sansa ca ei sa se implice si sa ne ajute.
Cititi cu atentie preambulul ordonantei. Se vorbeste acolo de instituirea unor mecanisme de mentinere a solvabilitatii partilor contractuale. Cum se mentine solvabilitatea consumatorului daca in cateva luni imi creste rata ca urmare a indicelui de referinta. Marjele fixe din contracte sunt stabilite deja! Eventual puteti sa negociati cu banca o marja mai mare dar nicidecum cea rezultata prin formula acceptata de ANPC.
Nu va lasati amagiti de vrajeala ANPC care va spune sa mergeti in instanta. Puneti presiune pe aceasta institutie platita din banii nostri pentru a-si face treaba, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa verifice respectarea ordonantei de urgenta. Atentie, potrivit ordonantei ANPC da sanctiuni complementare de punere in conformitate a contractului cu actul normativ. E treaba lor sa interpreteze corect ordonanta si sa ia in considerare marja fixa din contract!

75. mona - 20/09/2010

Inca nu am semnat actul azi ma duc iarasi la banca ,dar mie din iunie mi-a scazut rata de la 200 de euro la 167 de euro am un credit imobiliar de 24000 euro pe 20 de ani.Calculind imi iese o dobinda de 3,38 daca am calcult bine sau nu?

76. mario - 20/09/2010

mona,
noi am facut o mare greseala nesemnand actul aditional. De ce ? Pentru ca dobanda in cazul nostru este calculata in functie de indicele de referinta EURIBOR si de aceea dobanda noastra este atat de mica : 3,38 respectiv 3,88. Cine nu si-ar dori o asemenea dobanda fixa ?
Scopul bancii BRD era sa inghete acele dobanzi mari de 14-15%.Noi eram la pachet….
Din pacate nu se mai poate….Joi s-a facut o rectificare in aceasta privinta…….

77. mario - 20/09/2010

P.S.
Prostia se plateste…

78. mario - 20/09/2010

mona, pot sa te intreb la ce banca ai fost ? (localitatea)

79. mona - 20/09/2010

Brd Resita

80. gio - 20/09/2010

mario,

du-te la BRD si accepta dobanda fixa! Se poate! Discuta cu consilierul de clientela si lasa o cerere in acest sens! Cei de unitatea BRD la care ai lasat cererea, vor trimite catre centrala BRD o adresa pentru a solicita o derogare pentru tine. Eu sunt convins ca vei primi un raspuns favorabil.
Atentie! Este posibil ca derogarea sa vina insotita de o completare, de genul: trebuie sa faceti un Pachet de produse. Daca nu ai asa ceva, accepta si pachetul de produse! Costurile sunt foarte mici in comparatie cu 3.38% fixa! Ulterior, poti sa renunti la unele produse din Pachet!
Bafta!

81. mario - 20/09/2010

gio,

am lasat vineri o cerere si mi s-a spus ca ma vor contacta telefonic. Azi m-au sunat scuzandu-se ca nu au fost pe deplin informati si ca mie cu acest credit nu vor putea sa-mi aduca nici o rectificare, respectiv trecerea la dobanda fixa nu este posibila. M-au invitat insa la banca cat de curand. Nu stiu la ce sa ma astept…
Multumesc inca odata gio pentru sustinerea morala…Nici nu stii cat de importanta este…..Noapte buna!

82. mario - 20/09/2010

mona,

ai reusit ? Ai semnat actul aditional cu 3,38% ???????? Nu ne lasa asa….Explica-ne ce-ai facut ? Poate mai invatam ceva de la tine……..sau cu tine….

83. mario - 20/09/2010

mona,

interesant este ca ti-a scazut rata din iunie…….???????
Inexplicabil totusi……Ceva nu se leaga….Mie a inceput sa scada odata cu prabusirea economiei europene. In curand va veni redresarea….

84. Silviu Moldovan - 20/09/2010

Nici pe departe „în curând”! Lucrurile, acolo, stau, din păcate, mult mai rău decât credem noi.

85. mario - 20/09/2010

Se pare ca economia europeana da semne de renastere. Firava….dar creste.
Asta o spune indicele EURIBOR si analistii economici….ca-n viitorul apropiat ne asteptam la o redresare.
Din pacate se pare ca noi suntem in…Africa.

86. mario - 20/09/2010

P.S.
Numai noi mai stam de vorba pe aici ????


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: