jump to navigation

BNR-ul recunoaste abuzul bancherilor. 27/08/2010

Posted by moderat in abuz, act aditional, anpc, ARB, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr, comisioane, contract, credite, curs valutar, dobanzi, euro, lei, opc, Punct de vedere.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

BNR-ul recunoaste abuzul bancherilor, insa il accepta prin pozitia adoptata fata de OUG 50/2010. ARB-ul reclama OUG 50/2010 ca avand caracter retroactiv insa nu-i deranjeaza retroactivitatea practicata de ei asupra contractelor semnate anterior deciziilor lor, oricare ar fi acestea, ei le aplica in principal asupra clientilor existenti si mai putin asupra celor viitori, dupa cum rezulta din materialul de mai jos din Ziarul Financiar.

Creşterea marjelor de dobândă şi, într-o măsură mai mică, reducerea costurilor de operare le-au permis băncilor să digere creditele neperformante fără să piardă prea mult din profituri. Strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împru muturilor pentru clienţii buni-platnici şi să reducă dobânzile acordate de ponenţilor pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, este concluzia la care a ajuns Banca Naţională în Raportul asupra stabilităţii financiare – ediţia 2010.

Creşterea cheltuielilor cu provizioanele pentru acoperirea creditelor neperformante a fost invocată mereu de bancheri ca motiv pentru scumpirea creditelor. Aceste scumpiri nu au vizat însă doar creditele nou-vândute, ci şi pe cele în derulare, punând astfel presiune mai mare pe clienţii care fac eforturi să rămână la zi cu plata ratelor, deşi se confruntă cu creşteri de preţuri şi, în multe cazuri, cu reduceri ale salariilor, respectiv cu prăbuşiri ale pieţelor de vânzări în cazul clienţilor companii.
O asemenea politică s-ar putea dovedi însă contraproductivă pe termen lung.
„Prin politica de preţuri pe care o practică în aceste luni, un număr de bănci vor avea de suferit pe viitor din perspectiva relaţiei cu clienţii lor. Poţi miza că acum clientul este captiv şi nu are de ales, dar este de văzut în ce măsură, odată eliberat de povara creditului, se va întoare la tine ca bancă”, comentează Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.
Băncile aveau în iunie o marjă de dobândă de şapte puncte procentuale la lei, în condiţiile în care dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie era de 14% pe an, iar la depozite se plătea o dobândă de 6,9% pe an. În iunie 2009 marja era de 4,9 puncte procentuale, în creştere deja de la circa trei puncte procentuale înainte de declanşarea crizei financiare în toamna lui 2008.

În acest fel, sistemul bancar a reuşit să încheie anul trecut pe plus, cu un profit cumulat de 182 de milioane de euro, mai mic totuşi decât vârful istoric de peste un miliard de euro, atins în 2008.

Şi oamenii de afaceri critică practica băncilor de a-i sufoca pe clienţii existenţi, în condiţiile în care efortul mai mare făcut pentru plata ratelor le lasă oamenilor mai puţini bani pentru consum, afectând implicit afacerile firmelor. În acest context, Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 din iunie care stabileşte noi reglementări pentru creditele pentru consumatori – cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare anticipată – a fost primită cu entuziasm de clienţi şi de oamenii de afaceri, dar a stârnit nemulţumirea bancherilor.
După primele şase luni din 2010 băncile locale contabilizează însă o pierdere cumulată de 56 de milioane de euro din cauza cheltuielilor tot mai mari cu provizioanele. Este pentru prima în istoria recentă când sistemul bancar încheie un semestru cu pierdere. Totuşi, bancherii au continuat să facă eforturi pentru a-şi îmbunătăţi câştigul din operaţiunile curente, astfel încât acesta să acopere în proporţie tot mai mare pierderile financiare. „În iunie 2010, profitul operaţional era cu 20,6% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior, veniturile operaţionale scăzând într-un ritm mai lent decât cheltuielile similare”, subliniază raportul BNR. Spre exemplu, băncile şi-au redus personalul cu 5% pe parcursul anului trecut.

„Băncile au încă în bilanţurile lor multe active de o calitate îndoielnică. Principala lor prioritate este să transforme aceste active în lichidităţi”, spune fostul analist economic. Şi BNR notează că pe parcursul anului 2009 băncile au cerut garanţii mai mari pentru acordarea de credite – mai ales în cazul companiilor – în timp ce clienţilor individuali le-au impus un grad de îndatorare mai mic. Ponderea creditelor cu întârzieri la plata ratelor mai vechi de 60 de zile – unul din principalii indicatori urmăriţi de BNR – a urcat constant în ultimii doi ani, de­păşind 17% în iunie anul acesta, de la 5% în toamna lui 2008.
În altă ordine de idei, Crăciun critică şi BNR pentru că a urmărit cu prea multă determinare stabilizarea cursului, cu costul menţinerii dobânzilor la lei la niveluri ridicate.
„Cu toate că lichiditatea s-a ameliorat, volatilitatea ratelor de dobândă a rămas importantă. Băncile au translatat o parte din aceste incertitudini ale pieţei monetare către companii şi populaţie, concomitent cu mărirea primei pentru riscul de credit. Marja ratei dobânzii (faţă de Robor trei luni) pentru finanţarea în lei a celor două sectoare a fost în creştere, deşi rata de politică monetară a scăzut continuu”, subliniază BNR. Din 2008 şi până în primăvara acestui an banca centrală a redus dobânda-cheie cu patru puncte procentuale, respectiv de la 10,25% pe an la 6,25% pe an.

Comentarii»

1. razvanrc - 27/08/2010

Buna ziua. Ieri am avut o surpriza neplacuta cu BRD. Tot primeam scrisori acasa ca am nu stiu ce datorie la ei, de la un credit pe care nu l-am facut. Tot timpul am crezut ca e o greseala, dar in cele din urma m-am dus la ei sa ii intreb de ce imi tot trimit scrisori. Si dupa asta am aflat ca de fapt eu datorez bancii BRD o suma de 70 de lei care este reprezentata de comisioanele de administrare ale unui cont pe care mi l-a deschis firma la care eu am lucrat acum 2 ani. Contul nu mai fusese folosit de mine de 461 de zile pentru ca nu am mai avut la ce sa-l folosesc si marturisesc ca si uitasem de el. Cand i-am intrebat de ce nu mi l-au inchis ei mi-au zis ca nu puteau face asta fara acordul meu, dar nici nu m-au sunat in vreun fel sa imi zica de asta ci doar mi-au trimis scrisori in care imi ziceau de datoria la ei. Nu am acei bani momentan.

2. donjoe - 27/08/2010

„Prin politica de preţuri pe care o practică în aceste luni, un număr de bănci vor avea de suferit pe viitor din perspectiva relaţiei cu clienţii lor.”

Ha! Vor avea pe Dracu’ facut ghem. Asta e valabil numai pe o piata unde AI DE ALES, i.e. unde exista si banci care nu fac asa.

Vise.

3. Paul - 27/08/2010

A facut cineva plangere penala impotriva bancii, pe motiv ca la dobanda variabila in fct. de indicile referinta al bancii, banca a tinut in mod artificial acest indice la valori ridicate neconforme cu realitatile pietii?
Ma gandesc sa fac o astfel de plangere, pentru a ”negocia” mai bine marja conform OUG 50/2010.

4. Cristian - 06/09/2010

Clientii nemultumiti de la OTP se pot inscrie in grupul nostru la Clienti_OTP_bank_OUG_50@yahoogroups.com
Va asteptam.

5. Ce se poate citi printre rânduri din comunicările oficiale ale BNR « Cristi Petre's Blog - 07/09/2010

[…] O altă nedumerire care răzbate tot din citirea printre rânduri a Raportului de stabilitate (pag. 10-11) este dată de discrepanţele dintre datele referitoare la performanţa creditelor şi profiturile raportate de bănci. Potrivit informaţiilor oficiale, creditele neperformante cu restanţe mai mari de 90 zile, care sunt provizionate cu cel puţin 90%, a ajuns la 10,2%, iar per total creditele “îndoielnic” sau “pierdere” au ajuns la 15% şi sunt pe un trend ascendent. Totodată, populaţia a ajuns să fie creditor net al băncilor (pag. 103), deci la 15% credite naşpa se adaugă şi depozitele de restituit şi dobânzile de dat, nu de încasat, către populaţie. În aceste condiţii, nu pot să înţeleg nici în ruptul capului cum au reuşit băncile să raporteze o pierdere de numai 3% !!!. Asta înseamnă ori contabilitate creativă şi cosmetizare de bilanţ ori recunoaştere oficială a faptului că diferenţa de cel puţin 12% a fost pusă în cârca celor cărora li s-a majorat rata de dobândă, aşa cum vorbeam mai sus. Ce credeţi că vor zice clienţii băncilor de aceste date OFICIALE? Sunt furioşi, fireşte, luaţi de citiţi. […]

6. Alina - 08/09/2010

Grup clienti nemultumiti de Banca ROMANEASCA:
http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBR/

7. cristipetre - 10/09/2010
8. Paul - 12/09/2010

Grupul de initiativa impotriva clauzelor abuzive care se regasesc in contractele de credit BANCPOST, deschis PENTRU TOTI CETATENII din Romania.

NE GASESTI PE yahoo groups: ClientiBANCPOST_OUG_50
si in curand pe http://www.creditbancpost.info

Grupul sustine implementarea neconditionata a prevederilor legale care se regasesc in legislatia privind protectia consumatorilor OG 21/1992, Legea 193/2000 si OUG 50/2010, in vederea eradicarii clauzelor abuzive continute in contractele de credit BANCPOST.

Grupul sustine implicarea neconditionata a ANPC, a ONG-urilor in domeniul protectiei consumatorilor, a presei si a autoritatilor judiciare din Romania in sustinerea demersului cetatenilor prejudiciati de abuzurile BANCPOST .

Grupul sustine colaborarea reciproca a altor grupuri de discutii initiate de cetatenii afectati de abuzuri in contractele incheiate cu alte banci:
http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/
http://finance.groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/

Veniti alaturi de noi! Join Us!

Gasiti aici:
– formulare de cereri,notificari, proceduri prealabile catre BANCPOST, BNR, ANPC
– raspunsuri primite de la ANPC, BNR, banci
– pasii de urmat in justitie
– idei de lupta impotriva abuzurilor BANCPOST promovate de membrii grupului !!!

9. cristipetre - 14/09/2010
10. zexe - 06/10/2010

În această seară, ora 22:00, pe B1TV, președintele CEC Bank și al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghețea, va fi invitatul lui Radu Moraru în emisiunea ”Nașul”. Se va discuta și se va raspunde în direct întrebărilor telespectatorilor, adresate telefonic sau mailurilor venite pe adresa nasul@b1tv.ro, cu privire la OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori

11. suspectu - 26/10/2010

Eu am de gand sa ma judec cu BNR si Moneygram,sa speram ca o sa castig ca ma-am satturat de nesimtire si indiferenta !

12. Patratzel - 15/11/2010

Acest comment e offtopic Rulez o campanie numita Cand o sa fiu mare o sa va arat cu degetu in urma unei conversatii purtate cu visurat am decis sa ajut toti blogeri mici cu un schimb de linkuri puteti citi articolu complet aici http://patratzel.com/neseriosu/schimb-de-link-uri/ sa vedeti despre ce e vorba, gasiti de asemenea si conversatia cu visurat care m-a determinat sa fac acest lucru ! Imi cer scuze pt accest comment nu e nevoie sa il aprobati, dar era cea mai rapida solutie de a anuta mai multi blogeri va multumesc !

13. Manguta Daniel - 17/01/2011

Daca BNR spune ca exista ilegalitati, de ce tot BNR nu ia masuri de restabilire a legalitatii.Pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca ii amendeaza daca nu ne reduce cheltuielile (anularea comisionului de risc care l-au transformat in comision de administrare).
Si mai este o problema: transparenta cursului leu / CHF. Ma intreb cum este posibil sa creasca asa de mult. Miroase a coruptie, parerea mea este ca noi daca vom cere despagubire statului pentru aceste abuzuri, cine le va plati? Contravaloarea amenzilor acopera viitoarele despagubiri?

14. BNR-ul recunoaste abuzul bancherilor | Stiri Bancare Ezine - 04/02/2011

[…] articolul integral si comentariile facute de clienti ai bancilor romanesti aici: BNR-ul recunoaste abuzul bancherilor. Sursa: https://acbdr.wordpress.com Articole recomandate:Ghetea: OUG este pentru transparenta. In […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: