Decizii abuzive ale bancilor
Volksbank:
– marirea dobanzi FIXE pe perioada intregului contract cu 1.5 puncte procentuale. Motivatia: cresterea costurilor de refinantare. Acoperirea in contract: FARA.
– prelungirea aplicarii Comisionului de rezerva minima obligatorie. Motivatia : BNR . Acoperirea in contract: FARA
Sunt niste hoti toti de la banca, cand ai credite si platesti mai mult in avans nu primesti nimic in plus , dar daca nu reusesti sa platesti toata rata datorata faptului ca nu poti iti mai pune si o penalizare de intarziere a platii . Nu e corect. De ce nu apreciaza ca esti un bun platnic si atunci cand ai platesti mai mult iar cand nu ai platesti partial? Din cauza asta sunt si atat de multe sincideri in tara asta , oare ei nu vad ce fac? Isi bat joc de oameni!Fac referire la Bancpost.
Bancpost este una din fruntase in topul abuzurilor, intodeauna pe primul loc se afla banca de la care am luat credit, iar pe locurile 2-41 sunt restul!
Bancile nu au nevoie ca noi sa platim PRINCIPALUL din credit, ei vor dobanda si comisioanele, dar mai ales DOBANDA PENALIZATOARE, pentru ca aceasta este dubla.
Imi spunea un amic, ceva asemanator, o plata in avans prin 2008 in vara, a fost plecat 3 luni in Anglia la studii, si omul de buna credinta a platit 3 rate in avans, si cand a revenit a aflat ca are restanta, datorate comisionul de plata anticipata!!! el platise aceste sume in avans inclusiv dobanda si comisioane deci nu era cazul de acest comision, 4 luni a tot facut naveta la banca ptr a clarifica acest lucru.
O alta DECIZIE ABUZIVA a bancilor, in majoritatea lor, este optiunea de a recalcula dobanda in functie de EURIBOR. Clauza ce ar trebui, in situatia actuala, sa reduca valoarea unei rate cu 25-30%, in fapt acest lucru nu se intampla. In general acest articol din contract prevede:
„”la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respectiv iunie si va fi obligatorie pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respectiv 1 august ale fiecarui an.”
Abuzul fiind – LA DECIZIA CREDITORULUI, aceasta propozitie ii acorda bancherului respectiv decizie unilaterala de a modifica contractul sau nu, cea ce este in contradictie cu legislatia in vigoare ptr protectia consumatorilor de servicii financiare.
Conform unui articol din Ziarul Financiar fiecare banca are capcane in contracte, si practica abuzuri sau interpreteaza anumite clause numai in favoarea lor. De remarcat raspunsul primit de la Volksbank.
Bancile au intrat in ultimele luni in tirul acuzatiilor clientilor, atat persoane fizice cat si companii, ca urmare a majorarii dobanzilor la credite. La acestea se adauga insa nemultumiri mai vechi legate de comisioanele bancare despre care clientii spun ca sunt abuzive si ca nu exista pe pietele occidentale. Pe adresa ZF au sosit in ultimele luni mesaje ale clientilor nemultumiti care indica cresteri ale ratelor cu 20-30% si comisioane incorecte. Au fost si oameni de afaceri, precum Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, care au acuzat bancile ca fac profituri masive pe piata romaneasca din dobanzi neadecvate si nefundamentate.
Pe de alta parte, bancile explica costurile in crestere pentru clienti prin faptul ca ele la randul lor au costuri in crestere, sustinand ca nu transfera in totalitate cresterea costurilor asupra clientilor. La creditele in lei, indicatorul de referinta (ROBOR) a atins valori foarte ridicate in toamna, iar la creditele in euro, chiar daca indicatorul de referinta (EURIBOR) a scazut, s-a majorat semnificativ prima de risc a Romaniei, care a condus in final la scumpirea creditelor in valuta. In plus, cei care aveau credite in valuta si salarii in lei au fost afectati drastic de deprecierea monedei nationale.
La fiecare suta de euro, clientii bancilor (care castiga lei si au rate in euro) platesc acum mai mult cu 15 euro fata de de cat plateau in toamna, ca efect al deprecierii monedei nationale. Daca se adauga inca o suta de euro majorare din partea bancii, clientii suporta suplimentar 175 de euro la o rata de 500 de euro.
Volksbank
Adrian Parfene din Iasi are un credit in euro la Volksbank, cu dobanda fixa, la care trebuia sa plateasca lunar, incepand din 2009, potrivit graficului initial de rambursare, o rata lunara de 449 de euro, dar banca nu s-a tinut de promisiune: noua rata este de 531 de euro. Volksbank a decis mentinerea unui comision de rezerva minima obligatorie, care initial era „promis” doar pentru patru luni, pana la inceputul lui 2009. „Singurul raspuns este ca absolut toate bancile fac tot posibilul sa atraga clientii prin dobanzi avantajoase la semnarea creditului, dobanzi care se metamorfozeaza la scurt timp dupa inceperea rambursarii. Si cei care ar trebui sa vegheze asupra bancilor (BNR, ANPC) nu fac nimic”, spune Adrian Parfene.
Mihalache Dana Gabriela din Timisoara a trimis pe adresa Ziarului Financiar o instiintare de la Volksbank privind aceeasi problema: „Prelungirea perioadei de percepere a unuia din comisioanele contractuale”.
RASPUNS: N-a raspuns.
Raiffeisen
Un cititor a scris Ziarului Financiar ca perceperea unui comision valutar la creditele in euro de catre Raiffeisen, transformat ulterior in dobanda, nu se justifica si ca banca nu are explicatii coerente pentru acesta. „Raiffeisen spune ca acei clienti care contracteaza credite in alta moneda decat cea nationala sunt susceptibili a fi afectati de eventualele deprecieri ale monedei nationale si comporta un risc suplimentar de neplata, acest comision avand rolul de a acoperi pierderile. Adica luam de la fraierii care sunt buni platnici. Ca pe un fel de asigurare de neplata, luata in avans de la toti, pentru ca sunt susceptibili. Din aprilie 2007, au ascuns acest comision in dobanda, ca sa nu mai intrebe fraierii ce este acest comision”, scrie Cornel Gornescu.
RASPUNS: In general, toate bancile iau in considerare riscul valutar in politica de creditare, si ca orice risc, acesta este taxat suplimentar, explica Raiffeisen. „Costul acestui risc a fost inclus in dobanda, marja bancii fiind mai mare pentru creditele in euro fata de creditele in lei, avand in vedere riscul mai mare de nerambursare comparativ cu creditele in lei. Evolutia din ultima perioada reflecta din pacate materializarea acestui risc, cu impact in cresterea dificultatilor de plata a creditelor in euro”, a explicat Mitica Tararache, director in cadrul diviziei de retail a Raiffeisen.
Banca Romaneasca
Cititorii sesizeaza ceea ce li se pare nedrept, si desi sunt cazuri particulare, ele indica de multe ori sentimentul pe care il au in relatia cu bancile.
„Buna ziua, sunt din Constanta, sunt speriata si agitata, ca si alti romani care au facut credite la banca. Voi incerca sa fiu scurta cu povestea mea. La sfarsitul lunii august 2008 am facut un credit de nevoi personale cu ipoteca in valoare de 70.000 de euro pe 15 ani la Banca Romaneasc~. (…) Pe data de 27.02.2009 am fost sa-mi platesc rata de 629 de euro si mi s-a spus ca de luna viitoare voi avea mai mult de plata cu 180 de euro. Bineinteles ca am incercat sa explic ca in acest fel eu nu-mi voi mai putea plati ratele. Cum se poate asa ceva? Au spus ca atunci cand iei un credit ‘iti asumi riscurile’ si ca avem un contract semnat cu care ei sunt ‘acoperiti’. Ce sa fac?”, ne scrie Geo Claudia.
RASPUNS: „Majorarea ratelor lunare are loc in anumite cazuri pe fondul trecerii de la dobanda fixa, valabila pe o anumita perioada de timp, la dobanda variabila, modificari operate conform clauzelor contractuale agreate intre client si banca. Diferenta dintre dobanda fixa si cea variabila este influentata si mai mult de cresterea costurilor de finantare care includ indicii de referinta, rezervele minime obligatorii si riscul de tara”, spun reprezentantii bancii.
Reprezentantii bancii mai spun ca desi costul de finantare a crescut considerabil in ultima perioada pe fondul cresterii riscului de tara, banca nu a transferat integral aceste majorari asupra clientilor.
Piraeus Bank
Un client al Piraeus Bank din Timisoara a scris pe adresa ZF: „Ma numesc Dumici Daniel, sunt din Timisoara si va scriu pentru a va anunta ca prietena mea, Lorinez Melinda, are un credit in lei la Piraeus Bank si s-a marit de doua ori progresiv rata de la 280 la 345 de lei, dar nici vorba sa primeasca vreo instiintare”.
RASPUNS: Piraeus Bank este una din putinele banci la care ratele la credite nu au crescut, sustin reprezentantii bancii, decat pentru creditul „Happy End”, care reprezinta doar 7,6% din portofoliul imprumuturilor de nevoi personale acordate de banca.
Clientii ar putea avea rate mai mari la creditele contractate in euro sau franci elvetieni doar din cauza deprecierii cursului de schimb, afirma reprezentantii bancii. Cursul leu/euro s-a depreciat din octombrie pana in prezent cu 17%.
La creditele in lei, Piraeus a mentinut in octombrie dobanzile raportate la o valoare a indicelui ROBOR de 15,97%, in conditiile in care cotatia oficiala depasise 40% pe fondul crizei de lichiditate care s-a manifestat atunci pe piata interbancara.
RBS Bank
Gabriel Acatrinei, client al RBS Bank, scrie ca nu intelege „de ce le este permis bancilor sa introduca tot felul de articole in contracte, articole care sunt tot timpul numai in favoarea lor.
„In cazul meu, exista un articol 4.1 unde se vorbeste de variatia dobanzii in functie de EURIBOR, dar si un articol 4.3 care se refera la piata monetara/financiara, care poate varia si poate influenta de asemenea rata dobanzii.
Acum eu am intrebat de ce in urma scaderii indicelui Euribor, rata dobanzii la creditul meu nu a scazut, iar ei s-au prevalat de articolul 4.3 si au raspuns, asa cum puteti vedea si in scrisoarea lor, de faptul ca piata monetara a crescut, dar nu m-au lamurit care indice poate arata ca aceasta piata a crescut, ca eu muritor de rand sa stiu la ce sa ma raportez: cat era piata cand am luat eu credit si cat e piata acum.
E simplu pentru un functionar de banca sa spuna ca e criza si asta e motivul, dar sa justifice cu indici nu se poate. Mai nou, joi m-am deplasat la sediul bancii unde am solicitat formula de calcul a ratei dobanzii si, spre stupoarea mea, am primit un raspuns sec: ‘Este confidentiala formula, nu o putem divulga’. Ce parere aveti despre astfel de raspunsuri din partea bancii?
As dori ca acest Guvernator al Bancii Nationale sa puna ordine in creditele din Romania la fel cum sunt si cele din Occident. Sa impuna bancilor transparenta si bun-simt, ca au nevoie de asa ceva. Stiu doar sa bage mana cat mai adanc in buzunarele celor buni platnici pentru toate erorile pe care le fac ei.
Nu inteleg. Platim comisioane de risc la credite si apoi riscul este tot de noi suportat”, a scris Gabriel Acatrinei pe adresa ZF.
RASPUNS: Costul creditului in valuta pentru Romania a crescut foarte mult incepand cu octombrie 2008 ca urmare a inrautatirii ratingului de tara, care se reflecta direct asupra componentelor pe care le plateste clientul alaturi de EURIBOR in momentul rambursarii creditului, explica reprezentantii RBS Bank.
„Este adevarat ca EURIBOR a avut un trend descendent, insa pe de alta parte riscul de tara, care se regaseste in cotatia CDS (Credit Default Swap), a avut un ritm de crestere mult mai rapid si cu o traiectorie mult mai abrupta decat ritmul de scadere al EURIBOR. Media CDS in luna februarie 2008 a fost de 1,7% in timp ce in octombrie 2008, ca urmare a scaderii ratingului de tara de catre Standard & Poor’s, valoarea mediei CDS a inceput sa creasca, aproape peste noapte (media octombrie – 4,9%, cu varfuri de 7% in urma anuntului), ajungand la o medie a lunii martie 2009 de 6,7%. Rezulta o crestere a CDS-ului de 5 puncte procentuale.
Comparand in aceeasi perioada valorile EURIBOR la 12 luni – 4,34%, in februarie 2008 si 1,9% in martie 2009, se poate observa o scadere a valorii cu doar 2,44 puncte procentuale (fata de cresterea de 5 puncte a CDS-ului)”, explica reprezentantii bancii. (www.zf.ro)
Cu parere de rau spun ca sunt unul din fraierii care au facut imprudenta sa ia un credit pe 30 de ani de la Pireus cu ipoteca. Tocmai am primit o scrisoare care anunta marirea ratei cu 110chf. Cred ca o sa i las sa mi ia imobilul ipotecat ca nu mai am cum sa platesc o asemenea rata (500CHF) si nici cum sa vand apartamentul. Sa se chinuie ei sa l vanda. Mi e lehamite de camatarii astia ordinari. Daca are cineva vreo adresa de email sau un nr de telefon sa ne strangem mai multi sa i dam in judecata va rog postati.
Ptr problemele cu banca se discuta aici https://acbdr.wordpress.com/2009/05/06/piraeusbank-mareste-marja-de-profit-cu-50-clientilor-cu-credite-in-chf-oare-nu-i-un-abuz/#comment-382
referitor la la predarea ipotecii, nu este o solutie, citeste aici detalii despre executarea silita:
https://acbdr.wordpress.com/2009/02/22/contracte-de-credit-cu-ipoteca-pe-viata-noastra/
insa mai sunt si alte postari referitoare la ipoteci
Constantin
01.09.2009
Sunt HOTI si ei si BANCOMATELE lor . Am fost La Tg-Jiu si am vrut sa scot 1.000 ron, bani care au fost BLOCATI la banca asta de cah. nOROCUL MEU A FOST CA AM AVUT LAPTOPUL la mine , ca altfel nu puteam observa tranzactiile facute . Nu va mai spun ca dierectoarea sucursalei din B-dul Constantin Brancusi a spus ca POATE nu aveati bani pe card, bla, bla, bla… Hoti la drumul MARE. Bancomatul a furat 1.000 lei, iar daca nu observi, in 30 zile Banii se prescriu. RUSINE celor care se complac !!!
Si eu am avut o problema cu Volksbank, adica; in luna septembrie 2009 am facut o refinantare la ei la un credit de nevoie personale cu ipoteca. Conform contractului si scadentarului ar fi trebuit sa platesc comisionul de rezerva minima obligatorie pana la finele anului 2008. Apoi instiitntarea primita acasa cu aplicabilitatea comisionului si in 2009 m-a infuriat. Am pus mana pe telefon si am vorbit cu un avocat. Apoi amandoi am facut o sesizare catre Volksbank si OPC. Totul a mers ca pe roate. Dupa 1 luna ma sunau cei de la banca sa ma duc sa imi iau noul scadentar (care era identic cu cel initial) si sa semnez o hartie prin care sunt de acord sa rezolvam pe cale amiabila.
Tocmai mi-a povestit un coleg de serviciu ca a primit in cont contravaloarea comisionul de rezerva minima obligatorie platit pe anul 2009. Dupa cum s-a mai discutat, acest comision trebuia sa inceteze, conform contractului, la finele lui 2008, insa banca a solicitat plata lui si pe 2009. Colegul meu a depus o sesizare la OPC reclamand abuzul bancii si, desi nu a primit raspunul OPC (nici dupa e luni de la depunere), s-a trezit cu banii returnati in cont. Sa fi dat Volksbank toti banii incasati abuziv inapoi ? Inca o data de remarcat prodenta OPC/ANPC de a raspunde in scris consumatorilor abuzati de banci!
nu la toti, numai celor ce au reactionat. Pana la urma vor returna sumele restante, insa vor fi si clienti ce nu se vor multumii doar cu acele sume si vor cere daune si dobanzi, eu stiu unul 🙂
Stii de ce nu a primit raspuns de la opc? ei considera ca daca au returnat sumele a avut loc o intelegere amiabila intre banca si client (asa sunt informati de Volksbank) cea ce este un neadevar.
Un alt coleg/prieten a fost la Banca Romaneasca (i-am instigat pe toti :)) sa intrebe modul in care i se calculeaza rata, deoarece in contract (credit de NP in euro) nu este foarte clara modalitatea de calcul. De fapt vroia sa vada de ce nu scade rata in aceasta perioada in care Euriborul este f. mic. Duduia de la ghiseu l-a asigurat ca marja este fixa 5pp la care se adauga indicele Euribor (nu se stie la cate luni) + inca doua comisioane lunare.
Partea mai interesanta vine acum: cele doua comisioane aplicate sunt „confidentiale”, deci duduia nu ii poate dezvalui nici valoarea acestora, si nici denumirea lor. M-am prapadit de ras…
in scris at fi si mai interesant acest raspuns
http://www.financiarul.ro/2009/09/29/volksbank-iasi-somata-sa-restituie-banii-incasati-aiurea-din-rate/
Moderat si eu stiu una.Cum te fura in Ro nu te fura in toata lumea.Abia astept sa pot avea drepturi ca toti cei din Europa.
Dar cred ca astept degeaba!
Sunt atat de suparata ca as fi in stare sa-i denunt la Strasburg!
Haideti sa facem ceva cu totii.
Un salut
Sa vedem despre ce e vorba Gratiela.
Ceva drepyuri avem, nu avem dreptu de a ne fi respectate.
Cam toti vrem sa facem ceva, insa se pare ca nu stim de unde sa incepem
In iunie 2008 am contractat un credit de 53000 euro cu BT.Impreuna cu sotul -doi magari- am dat mana cu directoarea am multumit frumos, ea a zis ca la 6 luni (dupa cum oscileaza euriborul)vom avea modificari la suma de plata.Asta stiam f.bine pt. ca avem un alt credit ipotecar in Spania unde totul se petrece cum trebuie sa fie ,adica daca creste dai in plus daca scade dai in minus.
In decembrie cand am avut prima revizie de contract trebuia sa scada cu aprox. 20 de euro.Nu a scazut deloc. Am considerat ca e o suma destul de mica sa cerem explicatii.In iunie 2009 la cea de-a doua revizie trebuia sa aprox.inca 160 de euro.In concluzie in loc de 500 cat platim si astazi trebuia sa fie 320 euro.Dar cinstita BANCA ramane ia cu ei.
Din pacate in contractul meu scrie clar ca ramane la latitudinea bancii orice modificare in costul creditului…(ma rog ceva asemanator)nici nu pomeneste de euribor.
Dar ma intreb OUG 174/2008 nu-mi da sperante sa putem renegocia.In orice caz o centima nu le las voi cere dobanzi ,dobanzi la dobanzi si merg oriunde si cheltui oricat.ESTE DREPTUL NOSTRU.
Multumesc !
Gratiela, fa o solicitate oficiala catre BT in care soliciti formula de calcul a dobanzii (sa vezi exact ce contine). Apoi comentam raspunsul aici si mai vedem.
Aceeasi problema si cu cei de la OTP BANK! Am luat de la ei in martie 2008 un credit de nevoi personale cu ipoteca in franci elvetieni la care dobanda a fost, in momentul semnarii contractului, 5.7% fara a se preciza defalcat ce compune aceasta dobanda! Dupa vreo 2 sau 3 luni m-am trezit ca dobanda la credit a devenit 6.99% si astfel rata mea a crescut de 787 franci la 900! La vremea respectiva nu am schitat nici un gest ca nu mi-a trecut prin cap ca pot da lucrurile inapoi!
Insa acum vreo doua saptamani am facut o solicitare catre OTP de a-mi pune la dispozitie o adresa oficiala din care sa reiasa ce indici intra in alcatuirea dobanzii! Ma asteptam sa primesc un raspuns intr-un termen de 30 de zile, dar surpriza banca trimite un act aditional deosebit in doua zile in care ma anunta oficial ca dobanda mea se compune din LIBOR+marja bancii si ca aceasta a scazut la 6.49%! Pana aici toate roze, doar ca urmatoare fraza din act imi supune atentie marja bancii: 6.13%! Restul actului copiat din contractul initial! Bineinteles termen limita de semnare 15 zile de la primirea actului! De mentionat faptul ca acest act aditional trebuia semnat inca din noiembrie 2008, dar banca si-a rezervat dreptul de a nu anunta la timp acest lucru!
Nu se pune problema sa semnez acest act si voi continua tratativele cu OTP, dar sunt interesat daca mai este printre noi cineva care s-a lovit de aceeasi problema cu cinstita banca si felul in care s-a rezolvat situatia!
MULTUMESC!
In august 2006 am luat un credit pentru cumpararea unei locuinte cu dobanda de 5.95% de la Unicredit Tiriac.La „Comision de administrare la facilitatile denominate in EUR se prevede un comision de 0,2% calculat la soldul lunar al facilitatii. In februarie 2008 am primit o instiintare de la banca prin care se majora acest comision de la 0,2% la 0,5%, datorita situatiei internationale, evolutiei . . . bla, bla, bla. . .. Aceasta a insemnat o crestere a ratei lunare de la 220 EUR la 280 EUR. In contract nu se prevede posibilitatea bancii de a modifica acest comision. Pot primi un sfat despre ce as putea face pentru a reveni la comisionul initial si recuperarea banilor platiti in plus de la modificare si pana in prezent?
In legatura cu societatea de asigurare la care am incheiat politele pt viata si pt imobil: pot incheia asigurarea cu alta societati si care ar fi acestea (agreate de Unicredit)?
Multumesc anticipat tuturor celor care imi pot da un raspuns!
In mai 2007 am luat un imprumut de la Volksbank cu o rata de 185 EUR pe luna la care se adauga 40 EUR lunar comision de rezerva pana in decembrie 2008. Total 225 EUR. In octombrie 2007 am fost instiintat prin formula „Este de notorietate faptul ca, urmare a cresterii costurilor de refinantare la nivel global …, etc.” ca rata lunara va creste cu 1,6% adica inca 20 EUR. In septembrie 2008 am fost anuntat ca tot datorita situatiei internationale, datorita faptului ca BNR nu a adoptat nicio decizie privind modificarea rezervei minime obligatorii sunt nevoiti sa pastreze comisionul pentru rezerva minima obligatorie pana la finele anului 2009.In mai 2009 am fost instiintat ca banca renunta la acest comision deoarece BNR a redus rezerva minima obligatorie si s-au tinut de cuvant. Acum sunt invitat sa semnez un act aditional prin care sunt de acord ca dobanda sa fie strabilita in functie de evolutia indicelui Euribor 3M, ceea ce inseamna ca voi ajunge la rata initiala lunara de 185 EUR. Ce pot sa fac in legatura cu comisionul de rezerva platit intre dec 2008 si mai 2009? Sau cu celelalte sume platite ca fiind nu stiu ce majorari de 1,6% ?
VBR: citeste articolul „Volksbank abuzuri dupa abuzuri”
gasesti raspunsurile dorite
Pe scurt si fara argumente :
– nu semna actul aditional
– reclama banca ptr retinerea (prelungirea) abuziva a acelui comision
UNICREDIT: reclama la anpc marirea comisionului si vezi ce spun ei, sau direct in instanta.
-solicita la banca lista societatilor agreate de ei, si solicita cotatii de la toate, o sa faci o economie de 25% din acest cost. Conditiile din contractul de asigurari nu te intereseaza fiind agreati de banca si politele in favoarea lor,
Sal Adrian BARBAT, eu sunt cam in aceeasi situatie ca si tine. am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca de la ei anul trecut in mai. Dobanda fiind de 6.99% variabila dupa primul an. Am trimis un mail la otp prin care solicit sa mi trimita actul aditional conform caruia aflu si eu cum se calculeaza dobanda. Am primit acelasi rasp ca si tine. Am mai trimis un mail la ei in care le cer sa imi explice cum se calculeaza marja bancii sau sa imi zica din ce este compusa. Surpriza, dupa vreo 8-9 zile primsc mail de la ei cu acelasi raspuns sec : dobanda e formata din marja banici, 6,13% plus libor 0,36%. Le-am trimis din nou mail si le-am zis sa imi dea un raspuns mai clar, inca nu am primit nimic. Saptamana viitoare ma duc pana la banca sa fac si putin scandal si o sa fac si o reclamatie la opc. Ma gandesc sa ii dau si in judecata.
Multumesc moderat. Deja am reclamat la Unicredit si au inceput s-o dea cotita cum ca este prea tarziu, ca trebuia s-o fac imediat dupa o luna, doua. E clar ca aceste modificari sunt pentru cei ignoranti cum am fost si eu până acum. O sa te tin la curent.
buna ziua, dati`mi va rog un sfat… in legatura cu volksbank si cu modificarile pe care le`au facut in noile conditiile generale de afaceri, care mi se par de o marlanie totala.
am un contract de credit ipotecar din 2007, semnat asa cum au fost ele atunci. noile conditii imi sunt opozabile daca nu le semnez?
poate VB unilateral sa le modifice?
sunt obligat sa iau act de noile conditii?
multumesc anticipat
Parerea mea:
noile conditii imi sunt opozabile daca nu le semnez?
R: da, pana la eliminarea din ctr a clauzei abuzive prin care isi rezerva acest drept
poate VB unilateral sa le modifice?
VB considera ca poate orice si abuzeaza de acest fapt tinand cont ca tu trebuie sa te judeci cu ei ptr a intra in normalitate. Aceasta este tara noastra, tara in care normaitatea se castiga in instanta individual
sunt obligat sa iau act de noile conditii?
Nimic nu este obligatoriu, insa pe ei chiar nu-i intereseaza daca ai luat sau nu act, asa vrea muschiul lor de bancher. Solutia este sa-i notifici ca nu esti de acord cu ele, din cauza existentei de clauze abuzive in contract si in CGA, si ca astepti un punct oficial de vedere de la OPC, unde ii reclami.
Buna seara,
Va scriu in completarea lungii liste de abuzuri pe care o vad enuntata pe acest portal al nemultumirii bancare. Cazul meu se apropie de RBS una dintre cele mai agresive banci in ceea ce priveste extorcarea clientilor proprii. Cum au trecut deja 2 ani de la contractarea unui credit ipotecar (noiembrie 2007) as vrea sa aflu daca aveti informatii despre un avocat care sa se preteze la genul acesta de procese. Daca da va rog adresati-mi un mail la adresa: oborent@gmail.com Va multumesc
Salut Laur! Ca sa te minunezi iti trimit ultimul raspuns pe care l-am primit acum cateva zile de la OTP:
Dorim sa va informam ca, in urma primirii sesizarii dumneavoastra din data de 20.10.2009 au fost analizate si verificate toate aspectele solicitate de dumneavoastra.
In anul 2008 ati contractat la Sucursala Baneasa – OTP Bank Romania un credit de nevoi personale cu ipoteca avand numarul de contract C2204/1130/7467/21.02.2008 in CHF pe o perioada de 30 ani, avand o dobanda variabila.
Dobanda aplicata creditului de nevoi personale cu ipotecar contractat de dumneavoastra precum si modalitatea de revizuire a acesteia sunt reglementate de art. 5, pct. 5.1 si 5.2 din contractul de credit conform carora: Art. 5.1 “La data incheierii prezentului contract, rata dobanzii curente este de 5.7%. Dobanda se stabileste in forma procentuala, ca rata anuala de dobanda.” si Art. 5.2 “Dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii. Dobanda curenta poate fi modificata in mod unilateral de catre Banca, luand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (ex: EURIBOR (EUR) / LIBOR (CHF) / RUBOR (RON) etc.), fara a exista consimtamantul Clientului. Noul procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand cu data de aplicare stabilita de Banca. Modificarea dobanzii va duce la recalcularea dobanzii datorate.”
Modul de calcul al dobanzii lunare este detaliat in contractul de credit la art. 5, pct. 5.5.
De mentionat este faptul ca prin contractul de credit semnat cu banca modificarea dobanzii este retinut ca fiind un drept exclusiv al bancii, fara a fi prevazut expres si un termen de revizuire, si respectiv, fara a fi necesar consimtamantul clientului.
Astfel, avand in vedere clauzele contractuale care guverneaza relatia dintre dumneavoastra si OTP Bank Romania cuprinse in contractul de credit nr. C2204/1130/7467, pentru care v-ati exprimat acordul prin semnare, va precizam ca modificarea dobanzii din data 02.05.2008 de la valoarea de 5.7% la valoarea de 6.99% a fost efectuata cu respectarea art. 5, pct. 5.1 si 5.2 redate mai sus.
Odata cu intrarea in vigoare a O.U.G. 174/2008, modificarea clauzelor referitoare la costurile creditului (dobanda fiind unul dintre acestea) nu se mai poate efectua decat prin semnarea unui act aditional la contractul de credit.
In acest context si tinand cont si de urmatoarele aspecte importante:
1. Contractul de credit nr. C2204/1130/7467/21.02.2008 nu prevede expres un termen de actualizare a dobanzii iar modificarea nivelului dobanzii era retinut in contract ca fiind un drept exclusiv al bancii.
2. Noile reglementari in materia creditelor de consum instituite prin OUG nr. 174/2008 (art. 9 indice 3, lit. g si h) potrivit carora :
g) în contractele de credit cu dobândã variabilã se vor aplica urmãtoarele reguli:
1. variaţia ratei dobânzii trebuie sã fie independentã de voinţa furnizorului de servicii financiare, raportatã la fluctuaţiile unor indici de referinţã verificabili, menţionaţi în contract, sau la modificãrile legislative care impun acest lucru;
2. dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţã a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta sã fie unicã pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv şi sã nu fie majoratã peste un anumit nivel, stabilit prin contract;
3. formula dupã care se calculeazã variaţia dobânzii trebuie indicatã în mod expres în contract, cu precizarea periodicitãţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii, atât în sensul majorãrii, cât şi în cel al reducerii acesteia;
h) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare sã modifice unilateral clauzele contractuale fãrã încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator;
Banca a analizat solicitarea dumneavoastra si v-a inaintat un act aditional la contractul de credit prin care au fost clarificate unele dispozitii contractuale in lumina noilor reglementari in materia protectiei drepturilor consumatorilor.
Concret, prin actul aditional veti avea definita dobanda in functie de formula indicator de referinta 3 luni + marja bancii, indicatorul actualizandu-se trimestrial. Veti putea cunoaste valoarea ratei de dobanda prin consultarea unui indicator public, ce evolueaza in functie de piata financiara si nu de vointa sau politica bancii.
Dorim sa va informam ca banca va poate oferi prin semnarea unui act aditional la contractul de credit nr. C2204/1130/7467 incheiat in data de 21.02.2008 o dobanda calculata in functie de LIBOR CHF 3M + 6.13% (reprezentand marja bancii), actualizata trimestrial. Veti avea astfel posibilitate de a cunoaste valoarea ratei de dobanda prin consultarea unui indicator public, ce evolueaza in functie de piata financiara si nu de vointa sau politica bancii. In prezent valoarea indicatorului LIBOR CHF 3M pentru Trimestrul IV este de 0.36%.
Consideram ca propunerea inaintata ca raspuns la reclamatia dumneavoastra privind micsorarea ratei de dobanda este in avantajul dumneavoastra, deoarece are ca efect imediat micsorarea ratei de dobanda, iar pe termen lung stabilirea unui termen de revizuire a dobanzii.
Va asteptam in Sucursala Baneasa OTP Bank pentru a va exprima acordul sau dezacordul asupra actului aditional la contractul de credit si a valorii ratei de dobanda aprobata. Neprezentarea in termen de 15 zile calendaristice de la data trimiterii prezentului raspuns va fi considerata drept neacceptarea ofertei Bancii.
Ne exprimam speranta ca cele de mai sus sunt de natura sa lamureasca problemele pe care le-ati reclamat si speram sa apelati si in viitor, cu incredere, la produsele si serviciile noastre bancare.
Deci baietii sunt interesati 100% sa ne rezolve problemele! Eu am depus deja la ANPC o reclamatie, dar strang in continuare hartii de la ei pt ca daca va fi cazul vreau sa-i dau in judecata
poti sa mergi si sa ceri actul aditional spre studiu.
dupa vii cu contrapropunurea ca modul de calcul a dobanzii sa fie Libor 3M CHF + marja bancii.
Marja bancii o calculezi din formula asta:
Dobanda la semnarea contractului = Libor CHF 3M la semnare + marja bancii. Marja va iesi mult mai mica decat au propus ei dar le explici ca asta a fost interesul economic al partilor la semnarea contractului iar Libor oricum o sa creasca ca e zero.
Am suplimentat de trei ori un credit luat de la Citibank in 2005 – am pornit de la 3680 lei si ultimul supliment, in octombrie 2008 a fost de 8000 lei, i-am atras atentia lucratoarei de la banca sa nu se adauge suma deja majorata cu dobanzile bancii si la aceasta suma sa se adauge dobanzile noi, mi-a dat asigurari ca se porneste de la suma nuda, cand colo, m-am trezit cu un credit de 35 000 lei, fata de circa 20 000 cat am luat de fapt, dar si la acesti 35 000 dobanda maxima de 25 % nu este respectata, de vreme ce am de platit cate 942 in 60 de rate, deci in total 56 520 lei, deci dobanda depaseste 50 %. Cine imi recalculeaza ratele corect?
http://www.infolegal.ro/bancile-anuleaza-contractele-clientilor-care-fac-plangeri-in-legatura-cu-conditiile-contractuale/2009/12/24/
Articolul este in urma unei anchete a unei ziariste EVZ, la care au pus umarul mai multi useri ai blogului, si am fost prima persoana care a reactionat la RISCUL REPUTATIONAL, stiind de aceasta intentie a lor inainte de a fi oficiala, adica 1.11.2009.
Referitor la articol, acesta a aparut cu cel putin 3 saptamani intarziere de la data cand a fost gata si intr-o peroada cand ziarele nu mai prezentau interes (in prag de sarbatori) insa bine ca a aparut. (the money chanel si ziarul financiar au pornit si ele astfel de anchete despre volksbank in 2009 si pana la urma a aparut …. piblicitate 😦 )
Am obosit (psihic) citind postarile.
Am credit ipotecar la BCR cu dob var=dob de ref+1,2 pp adica 10,1
Initial am avut 6,2. Diferenta de dobanda+diferenta de curs valutar duc la o crestere a ratei cu 400 RON fata de situatia initiala. NU MAI POT. Sunt jecmanit. Daca BCR zice maine ca dobanda de referinta este de 25% trebuie sa plataesc? Cine ii controleaza? Daca as fura din buzunarul directorului BCR as fi arestat, judecat, amendat, condamnat, etc. Dar cand BCR baga mana in buzunarul meu de ce nu se mai sesizeaza nimeni? Dragi conducatori ai tarii ati orbit? Va stau in vata teancuri de bani si cadouri si spagi si de-aia nu puteti vedea ce se intampla in jurul vostru? Puteti dormi noaptea? Eu nu mai pot.
Salutare
am inregistrat la VBR o cerere in noiembrie in care le spuneam ca nu sunt de acord cu semnarea actului aditional si in care le ceream revenirea la 5.95% si returnarea banilor. Ca sa-i conving ca stiu despre ce e vorba, am anexat si inregistrat si copii dupa cele 2 decizii judecatoresti care le-au scos „dintzii”.
In ianuarie mi-au oferit o noua varianta de act aditional… cam acelasi lucru, doar ca se specifica faptul ca indiferent de cresterea EURIBOR, dobanda nu va depasi nivelul de la semnarea actului aditional (7.45% p.a.). I-am refuzat politicos si le-am spus ca astept raspunsul la cererea depusa si inregistrata… in noiembrie.
Saptamana trecuta m-au sunat ca au acceptat cererile mele. Saptamana asta am luat noul desfasurator si am scos cei 1800 de euro din contul in care imi platesc rata.
@Fericire
Te rog mult sa-mi dai si mie cele doua decizii judecatoresti care le-au scos „dintzii”. Doresc sa le depun si eu la dosar ca practica judiciara. Ei au depus la dosar deja o sentinta de la Tribunal favorabila lor si doua sentinte de la Judecatorie favorabile lor de asemenea…
Imi este tare frica…
Adresa email: adinacosti@yahoo.com
Multumesc anticipat!
no guts no glory
pe ei, acum e momentul
Salut! Problema mea cu OTP BANK nu s-a rezolvat! Am obtinut o hartie foarte vaga de la ANPC in care mi se spune ca au descoperit niste clauze abuzive in contractul de credit, dar fara a preciza care sunt acestea! Le-am pus-o la dispozitie si camatarilor, ca poate isi schimba atitudinea si s-au sters fix la dos cu ea! Ce credeti mai are vreun rost sa mai astept dupa ANPC, care zice ca i-a dat in judecata pt mine sau sa ii dau eu in judecata! Aveti idee daca voi face o alta hartie la ANPC ii vor da si mie care anume sunt acele clauze pe care ei le considera abuzive?
Multumesc!
Avem un credit la BCR pt nevoi personale cu ipoteca,,cu dobanda variabila in functie de dobanda de referinta afisata la sediile bancii”,dar aici a fost teapa BCR-ului.Am crezut ca daca e o dobanda variabila se modifica si crescator si descrescator.Dar nu-i asa,dobanda a ramas tot 10.4 % desi dobanda BNR-ului a scazut f mult in ultimul an.Explicatia BCR-ului:dobanda nu e in functie de EURIBOR,e o dobanda pe care o calculeaza cum vor ei,cica in functie de dobanzile interbancare.Atunci cand am luat creditul chiar am intrebat daca poate sa scada dobanda si ni s-a raspuns cu un zambet(bineinteles ca nu ni s-a spus nimic de EURIBOR).Acum ni se raspunde ca am citit contractul si am semnat.
Azi am primit raspunsul de la OJPC prin care imi spun ca in urma controlului la banca au constatat ca dobanda mea este compusa din dobanda de referinta + 4 % marja fixa si-mi trimit desfasurat luna de luna din ianuarie 2009 si pana azi cat de favorizati am fost de BT ca aproape lunar am platit cu 1-3% mai putin.
Totusi in perioada iunie – decembrie 2008 nu pomenesc nimic de dobanda de referinta si marja fixa au trecut simplu „dobanda practicata de BT la creditul respectiv”
Sa mori de ras cand vezi cum incearca sa ascunda adevarul!
Oare protectia chiar crede ca mie mi-au facut luna de luna favoruri lasandu-ma sa platesc dobanda de 10,75 cand in realitate dupa formula lor trebuia sa-mi ia 13,5%?
<<<<<<Ce sa mai fac?
Salut! Am inaintat o cerere la VBR in ianuarie prin care le ceream sa ravina la dobanda initiala de 5,95% , returnarea banilor opriti pana in acest moment si scoaterea din contract a clauzelor abuzive care au facut posibila aceasta marire. Dupa o luna si jumatate de asteptari fara raspuns am inaintat si la ANPC o sesizare. Astazi am fost invitat la sediu bancii unde am fost instiintat ca mi-au inapoiat banii opriti pana la aceasta data (diferenta dintre rata initiala si cea modificata ulterior) si trecerea la dobanda initiala de 5,95% .Deasemeni mi-au cerut sa scriu o declaratie prin care sa renunt la plangerea inaintata catre ANPC deoarece problema s-a rezolvat pe cale amiabila. Mi-au intins un „Act aditional” care i-mi solutioneaza cererea si pe care daca vreau il pot semna (accepta) sau sa scriu pe el ca il refuz.Am refuzat sa semnez pe loc motivand ca trebuie sa-l studiez acasa. Actul aditional are 4 articole. Articolul 2 elimina din Conventie posibilitatea revizuirii ratei dobanzii prin abrogarea lit.(d) a punctului 3 din Conditiile speciale. Articolul 3 adauga la „Alte mentiuni” faptul ca Banca va raporta catre Biroul de Credit eventuala nerespectare a angajamentului de plata a Imprumutatului. Articolul 4 modifica lit. (c) a punctului 3.1.2 din Sectiunea 3 „Costuri” din Conditiile Generala ale Conventiei prin urmatoarea formulare:”Rata dobanzii curente este exprimata in forma procentuala (ex.x%), valoarea sa fiind mentionata in Conditii Speciale”. Motivul pentru care am refuzat sa semnez Actul este Articolul 1 unde se specifica ca „Rata dobanzii curente este 5,95% p.a.” – dispare „dobanda fixa”. deasemenea sub aceasta formulare apare urmatoarea fraza: „Incepand de la data la care se modifica rata dobanzii curente, conform celor mentionate in prezentul articol Graficul de Rambursare se va modifica in mod corespunzator si DAE ,atunci cand este aplicabila, se va modifica de asemenea, in mod corespunzator”. Am uitat sa amintesc ca impreuna cu acest act aditional am primit si un scadentar identic cu cel initial pe care deasemenea mi-au cerut sa-l semnez. Intrebari:
– a mai primit cineva o astfel de oferta din partea VBR?
-daca da, a acceptat-o in aceasta forma?
Eu intentionez sa consult un avocat inainte sa semnez dar dupa Paste.
Astept pareri si din partea celor care nu s-au confruntat inca cu aceasta situatie. Va multumesc.
Sfat-plangerile adresati-le BNR-ului. efectul este imediat. Spre ex: VB mi-a comunicat in nov 2008 ca pe parcursul anului 2009 mi se retine in continuare comisionul de rezerve minime obligatorii-cca 200e/luna. Am facut plangere la BNR, in decembrie 2008 m-au chemat sa-mi inmaneze „noul scadentar” identic cu primul, fara CRMO. Nu m-au mai deranjat cu nici un act aditional. Doar recent am primit un tel ca doresc sa faca reevaluarea imobilului pus garantie. Le-am comunicat ca sunt de acord daca nu folosesc reevaluarea pentru a ma obliga sa reintregesc garantiile. Nu m-au mai sunat pentru reevaluare de cca 3 saptamani 😀
Buna ziua,ma numesc Gheorghe Andrei si sint posesorul unui card de credit ABN Standard cu o limita de 4950 RON.In luna decembrie 2007 ABN Amro promova destul de agresiv atit prin pliante publicitare,telefoane la domiciliu si la ghiseul agentiilor un nou produs bancar denumit Programul Enjoy.De ce ar fi trebuit sa aleg Enjoy citez din pliantul publicitar;
-convenabil si usor de folosit
-avantajul platilor lunare fixe
-dobinda mai mica
-posibilitatea de a returna suma datorata in 3 pina la 60 de luni
-fara costuri ascunse
-fara documente suplimentare
-echipa ABN AMRO dedicata acestui program.
Am optat pentru programul ENJOY CASH IN RATE si conform pliantului publicitar am facut urmatorii pasi.
-am sunat la ABN AMRO INTERACTIV 0212020800 am solicitat transferarea sumei in programul ENJOY CASH IN RATE.Am indicat un cont in care s-au transferat 75% din limita de credit si o perioada de rambursare de 36 luni.Deci in urma activarii in acest program mi s-au transferat in contul indicat de mine 3500 Ron iar pe cardul de credit au ramas 1450 Ron pentru a putea fi folositi la comercianti si retrageri ATM..Detaliile aferente acestei tranzactii precum si actul aditional nr,1la contractul de credite pentru emiterea si utilizarea cardului au fost urmatoarele citez;
-data solicitarii 20,12,2007
-data efectuarii tranzactiei 21.12.2007
-data scrisorii cu detaliile tranzactiei 24.12.2007si mi-a fost inminata la agentia ABN
-actul aditional nr,1 la contractul de credit pentru emiterea si utilizarea cardului de credit este fara data si a fost semnat la agentia ABN AMRO.in aceiasi data cu scrisoare de detalii.
In luna martie 2008 la trei luni de la activarea programului am sunat la ABN AMRO INTERACTIV exprimindu-mi dorinta de a achita anticipat suma transferata in Programul Enjoy in acest sens am depus suma de 4000 Ron in data de 25.martie 2008 si 800 Ron in data de 2 aprilie 2008solicitind telefonic ca doresc incetarea programului Enjoy.Mentionez ca pe pliantul publicitar care promova acest produs se facea exemplificarea pentru o tranzactie de 100 Ron rambursata in 6 luni dupa cum urmeaza;
-valoarea tranzactiei 100 Ron
-dobinda lunara fixa 1,41%
-dobinda anuala 17%
-perioada de rambursare 6luni
-comision procesare se aplica o data la inceput 3%
-comision plata anticipata in cazul unei plati
integrale anticipate se aplica o singura data 3%.
In urmatorul extras de cont dupa ce am solicitat achitarea sumei din programul Enjoy am observat ca acesta nu fusese inchis iar sumele depuse de mine in acest scop[ erau folosite pentru alimenatrea cardului .Am crezut ca a fost o neintelegere si am solicitat din nou telefonic ca doresc sa achit suma transferata in programul Enjoy.In acest fel din telefon in telefon din neintelegere in neintelegere pentru ca de fiecare data mi se spune ca nu sint explicit in ceea ce doresc am achitat 17rate din 36 si nu pentru ca eram de acord ci pentru ca 14 luni eu nu am reusit sa ma fac inteles ce doresc.Mentionez ca aceste telefoane le dadeam din icinta Agentiei ABN AMRO in prezenta unui lucrator bancar.In aceasta situatia am depus in scris la sediul agentiei ABN AMRO o sesizarea prin care solicitam inchderea programului Enjoy precum si o justificare a sumelor depuse de mine si folosite pentru creditarea propiului meu card .Am primit raspuns dupa aproape trei luni de zile timp in care am contuinuat sa achit ratele luna ale programului Enjoy si pentru ca suma pe care au comunicat-o ca fiind necesara pentru a achita acest program anticipat mi sa parut a fi nereala am inaintat o sesizare ANPC- OJPC Ploiesti .In urma acestei sesisari am aflat ca de fapt pentru o restituire anticipata mi se solicita citez;
iIn cazul platii anticipate suma de rambursat se calculeaza ca suma tuturor ratelor (principal +dobinda)ramase de achitat pina la sfirsitul perioadei de creditare +comisionul de 3% de plata anticipata din valoarea tranzactiei.In concluzie ce nu am inteles eu era urmatorul lucruDesi doream sa achit anticipat dupa 4 luni de la transferarea sumei in programul Enjoy eu aveam de achitat inca 32 de luni principal +dobinda la care se adauga comisionul de rambursare de 3 % din valoarea tranzactiei.Mentionez ca in actul aditional nu se face in nici un fel referire la conditiile platii anticipate.In viziunea ABN AMRO actuala RBS Bank punctul 7.7 din actul aditional reglementeaza restituirea anticipata astfel citez” Titularul contului de card se obliga sa plateasca pentru sumele transferate la conditiile facilitatilor Cash in rate dobinda taxele si comisioanele aferente astfel cum acestea sint mentionate in Lista de tarife si comisioane pentru carduri de credit fara a tine seama daca acesta sau unul din detinatorii de card suplimentar au realizat tranzactiile respective.Deci cu alte cuvinte lista de tarife si comisioane fiind anexa 1 la contractul de credit pentru emiterea si utilizarea cardului de credit este anexa si la actul aditional nr. 1 pentru facilitatea cash in rate.Spre onoarea OJPC Ploiesti RBS a fost gasita vinovata pentru ;
1.Folosirea sumelor depuse in alt scop decit cel indicat de mine
2..Actul aditional nr.1 nu informneaza cu privire la faptul ca lista de tarife si comisioane reprezinta anexa la acest act.
RBS fiind sanctionata confor prevederilor iar eu urmind sa ma adresez instantelor judecatoresti.Aceasta este singura mea victorie la aproape doi ani de la solicitarea inchderii acestui program,desi m-am adresat tuturor institutiilor care ar fi putut avea un cuvint de spus incluzind BNR.Hotarirea mea in proportie de 90 % inclina spre a achita ceea ce ei solicita desi OJPC a gasit ca acesta solicitare incalca drepturile clientului nu cred ca in instanta as avea sorti de izbuinda RBS este cotata ca una din bancile care nu au pierdut in insanta nici un proces asta datorinduse si echipei de juristi foarte buni care ii conseiaza .In concluzie ma alatur celor tepuiti in cel mai grosolan mod posibil nu cred ca voi putea eu sa indrept sistemul asa ca ma voi lasa in continuare mingiiat duios pe umar de cei care ar trebui sa puna capat acestei batai de joc.Paradoxal RBS este cotata ca banca „linistita ” cu cele mai putine procese pe rol asta nu pentru ca este foarte corecta pe de departe nu este asa ci pentru ca portofoliul de clenti si imprumuturile acordate se numara pe degeteDupa doi ani de zile in care nu am inteles nimic din ce mi se intimpla crezind ca am probleme grave de comunicare din moment ce nu reusesc sa ma fac inteles ce vreau si culminind cu naivitatea de care am dat dovada atunci cind credeam ca de la celalat capat al firului exista un angajat al bancii dispus sa verifice ceea ce eu ii aduceam la cunostinta sint dispus sa ma las invins de sistem.Va multumesc cu respect pentru ceea ce faceti. Andrei Gheorghe
integrale anticipate 3%
In 2006 am contractat un credit de nevoi personale la BCR Oradea cu garantie imobiliara si cu dobanda variabila, ajustabila semestrial conform contractului ( la 31 martie si valabila pana la 30 septembrie a anului in curs si la 30 septembrie, valabila pana la 31 martie a anului urmator).
Nedumerirea mea provine din faptul ca daca in 2007 cand dobanda de referinta a BNR era de 7% plateam o rata de 1030 Roni acum cand dobanda de referinta este de 6,5% platesc o rata de 1410 Roni deci cu 40% mai mare decat in 2006, chiar si acum dupa ultima micsorare de dobanda de politica monetara a BNR.
Deci atunci cand dobanda de politica monetara (care este o dobanda de referinta) a BNR a crescut si banca a marit dobanda atat la credite cat si la depozite ceea ce pana la urma este normal dar ulterior cand dobanda BNR a inceput sa scada dobanda BCR-ul nu a mai facut acelasi lucru la credite ci doar la depozite.
As vrea sa stiu cum ar trebui sa procedez sau daca as avea vreo cale de atac in instanta cu sansa de reusita ?
Am luat un credit de nevoi personale in moneda CHF, fara ipoteca, in luna iulie 2008, la Piraeus pentru o perioada de 10 ani, pentru primele 80 luni – dobanda 11,25%, iar pentru restul de 40 luni – dobanda 8,95%.
Dobanda nu a fost stabilita printr-o formula clara, ci este variabila in functie de evolutia pietei financiar-bancare si/sau a costului finantarii si gestionarii creditului. Astfel, din momentul intrarii in vigoare a OUG 174/2008 banca trebuia sa puna la dispozitia clientului un indice de referinta verificabil.
Dupa cinci luni de derulare a creditului, banca a trimis o Notificare de modificare a ratei dobanzii (si nu propunere de modificare sau altceva), pentru primele 2/3 – la 12%, iar pentru ultima treime – la 10,25%. Din acel moment, luna decembrie 2008, a luat legatura cu reprezentantii bancii, atentionandu-i mereu ca nu e de acord cu respectiva modificare.
In momentul contractarii creditului dobanda pe piata interbancara pentru LIBOR (CHF) se situa la 2,46%; dupa 3 luni a crescut pentru o perioada de aproximativ o luna si jumatate cu 1,5-2 pp; cu doua luni inainte de trimiterea notificarii respective de catre banca, dobanda pe piata interbancara ajunsese la nivelul initial din iulie 2008; iar in momentul inregistrarii documentului de catre banca, dobanda pe piata interbancara se situa la 1,43%, adica cu 1 pp in minus…
Banca a venit cu propunerea telefonica (si nu scrisa intrucat incalca contractul) de a semna un act aditional prin care sa modifice contractul. Adica dobanda fixa pe intreaga perioada ramasa (si nu variabila), de la 12% in prezent, la 10,5%. Contractul are un articol care prevede ca modificarea Dobanzilor, Penalitatilor si Anuitatilor nu se vor face printr-un Act Aditional, acestea fiind operate de catre Banca.
Prin deducere, marja bancii in momentul contractarii era pentru prima perioada de 8,79%, calculand-o dupa urmatoarea formula: 11,25% – 2,46%(LIBOR1m) = 8,79%, iar pentru ultimele 40 de luni ar fi mai mica cu 2,30 pp, ajungand la 6,49%.
Deci, in conditiile in care LIBOR-ul a scazut in perioada analizata cu 2,21pp (de la 2,46% la 0,25%), banca trebuia sa ajunga la o dobanda actuala de 9,04% pentru prima perioada de derulare si la 6,74% pentru ultima perioada. Din decembrie 2008 si pana in prezent i-a fost incasata pe abuziv suma de aproximativ 400 CHF. Astfel, actuala propunere de reducere pentru intreaga perioada la 10,5%, si luand in calcul LIBORUL actual de 0,25%, inseamna CLAR acceptarea maririi actualei dobanzi de 12% (adica 10,50%+2,21% diferenta libor = 12,71%). Mai mult, banca incalca si acel articol din contract care prevede ca nu se incheie Act Aditional pentru Dobanzi.
ATENTIE !!! Semnand un act aditional in acest moment in care LIBOR-ul este situat la 0,25% (minim istoric) va mariti automat rata cu diferenta de LIBOR din data la care s-a semnat contractul. Aceasta este o mare capcana si nu stiu daca a remarcat-o cineva, intrucat nu am reusit sa citesc inca decat pana la jumatatea postarilor.
Raspunsul la notificarea trimisa de noi catre banca nu a venit in termenul legal de 30 zile si nu doresc sa il dea in forma fizica (pe suport hartie). I l-au trimis prin mail, antedatandu-l.
Prin marja bancii de la 0,5 la 3,6%, la care facea referire fratele meu, era de fapt o aberatie de-a bancii care era cuprinsa in raspunsul primit prin mail in urma notificarii, ceva de genul „conform evaluarii Bancii Nationale procentul datornicilor la banci a crescut in ultima perioada de la 0,5% la 3,6% – sursa adresa de internet BNR” , care nu avea nicio relevanta. E ca si cum ai spune ca „numarul picaturilor de ploaie cazute in ultimul an in raul Dambovita a crescut de la 0,5% la 3,6%.”
In momentul in care s-a prezentat la Banca Piraeus – Sucursala Pacurari Iasi pentru a ridica raspunsul la notificarea noastra, motivand faptul ca doreste sa il foloseasca la organele competente in solutionarea litigiului, si la cererea acestuia de a ii pune data in care se inmaneaza actul pentru a demonstra astfel faptul ca nu i-a fost trimis in termenul legal, directoarea bancii a sunat in centrala, la Bucuresti si de fata cu fratele meu a vorbit la telefon cu colegii ei, spunand ca clientul doreste sa ii schimbe data redactarii documentului si ca ea nu face asemenea nereguli. Deci…
Va spun din experienta ca banca are angajati care se ocupa, printre altele, cu citirea acestui forum, iar in proportie de 90% toti userii sunt identificati, avand fiecare „dosar”. Am avut chiar eu un litigiu cu o firma, iar intr-una din zile cand venisem la negocieri si am fost lasat singur in incapere, am vazut ca pe birou se afla dosarul meu, iar in acesta era mentionata activitatea mea de pe un forum:
– client foarte recalcitrant;
– posteaza negativ pe forum;
– ii incita pe ceilalti clienti;
– nu accepta conditiile noastre, etc.
Doresc sa facem front comun impotriva bancii si sa ne ajutam reciproc. Din experienta va spun ca banca trateaza diferit fiecare caz in parte, chiar daca contractele multora sunt asemanatoare, iar daca se va ajunge la o intelegere cu clientul vor trece in actul aditional si o clauza de confidentialitate, taind din pacate sansele altora.
Asadar si prin intermediul acestui forum doresc sa ii anunt pe reprezentantii bancii ca vom merge cu ei pana la capat si ca voi face plangere catre toate organele competente in solutionarea litigiului.
As avea rugamintea daca e cineva aici care ma poate ajuta cu sesizarile care au fost trimise catre institutiile abilitate, cat si raspunsurile primite de la acestea.
……publicitate…..
http://www.conso.ro/citeste-comentariu/1301/com/Piraeus-Bank-reduce-marja-de-dobanda-a-unui-credit-in-urma-demersurilor-Consoro.html
Cer ajutorul cuiva care a dat in judecata Volksbank ca sa-mi trimita cateva modele de acte(cereri, decizii) pentru ca sa-i dau si eu in judecata. Am un credit cu ipoteca din 2007 in RON.
trimiteti pe mail: marian4surf@yahoo.com
Si eu am un credit de nevoi personale de la BCR cu dobanda variabila stabilita in functie de dobanda de referinta a bancii. Din pacate ei mentin dobanda de referinta la 8.9 cand BNR o reduce la 6.5. Nu exista nicio reglementare, norme BNR care sa oblige banca la modificarea dobanzilor variabile macar 1 data pe an? Am de 1 an aceasta dobanda dar nu se modifica. Si pana unde poate merge banca cu dobanda de referinta peste cea stabilita de BNR? Nu exista nicio limitare? Daca aflati raspunsuri la aceste intrebari va rog sa imi scrieti pe catalinmirela@yahoo.com
La posturile 18, 28,34 Adrian Barbat povesteste cum OTP Bank abuzeaza printr-un contract plin de clauze pro banca. Ideea era ca banca nu scade dobanda desi euriborul a scazut mult in ultimul an…iar formula de calcul a dobanzii lipseste cu desavarsire.
Cu aceasta ocazie ANPC a dat in judecata OTP. Cate reclamatii credeti ca a adunat ANPC pentru acest proces? Fix 3buc!!!
E incredibil!!! Ori oamenii sunt naivi, ori neinformati, ori le e frica sa reclame abuzul bancilor la OPC.
Doar 3 persoane (2 provocate de mine) au considerat ca au fost abuzate de OTP in tot bucurestiul. Pai normal ca bancile fac ce vor cu clientii !
Buna ziua,
Solicit ajutorul cuiva care a dat in judecata Volksbank ca sa-mi trimita cateva modele de acte(cereri, decizii) pentru ca sa-i dau si eu in judecata. Am un credit imobiliar la ei in CHF cu un comision de risc foarte mare.
Adresa de mail cgociman2004@yahoo.com
Multumesc.
Cristina
http://www.conso.ro/credite-nevoi-personale/lege-contracte-credit-avantaje
Intr-adevar clientii sunt neinformati. Eu am aflat accidental de nereguli. Am primit un e-mail anul trecut cu un articol care ma instiinta ca pot verifica daca banca percepe dobanda corecta ( http://www.gandul.info/financiar/trei-pasi-pentru-a-fi-sigur-ca-banca-iti-cere-dobanda-corecta-4351687 )
Si atunci a inceput circul. Am credit de nevoi personale la OTP Bank din dec 2006. Am citit contractul si am sesizat ca lipseste formula. Am trimis notificare catre banca (pe e-mail si la sediu) prin care solicitam formula de calcul. Am primit un raspuns cu un paragraf din contract si cu evolutia robor. Formula nu era mentionata nicaieri. Am facut o noua sesizare. Mentionez ca toate sunt cu numar de inregistrare. AM solicitat si scaderea dobanzii avand in vedere ca indicele robor a scazut(cand a crescut, dobanda a fost modificata) Nu am primit niciun raspuns. Am facut sesizare catre OPC. Inainte de a primi raspunsul oficial de la OPC am fost sunat de catre un inspector (presupun) OPC care imi recomanda sa ajung la o intelegere cu directorul sucursalei. Apoi a vnit raspunsul oficial : „plangerea este partial intemiata iar aspectele constatate au fost consemnate în procesul verbal de constatare a contravenţiei nr. 262/210-17.11.2009 prin care s-au aplicat prevederile OG 21/92, cu modificările şi completările ulterioare” Am solicitat acest proces verbal insa mi s-a spus ca nu pot sa mi-l transmita. Au trecut 6 luni de la acea sesizare catre OPC insa nu a intervenit nicio modificare. Am primit 2 oferte de acte aditionale NESIMTITE. Unul era cu robor 3m + 9.20 marja bancii si unul cu robor 3m + 8.4 marja bancii.Acum am facut din nou o sesizare catre OPC pe aceeasi tema. Am stipulat in cerere ca „reclam si aceasta perioada de 6 luni in care banca nu a efectuat nicio modificare” pentru a evita un eventual raspuns nefavorabil din. Acum astept raspunsul OPC. Am facut 4 sesizari la sediul Bancii, alte 2 prin e-mail, 2 sesizari catre OPC am trimis chiar si la BNR (poate nu erau bune adresele de e-mail) si sunt in aceeasi situatie ca la inceput. Cred ca singura cale de rezolvare este justitia insa nu merita sa investesc deoarece creditul nu este mare (17300lei). Daca ma pot reprezenta singur, fara ajutorul unuji avocat, cred ca voi apela si la justitie. Acum platesc o dobanda de 18.90% desi roborul este 6.7%. Curata nesimtire.
V-am povestit si eu despre imprumutul la Piraeus si toate abuzurile…iata ce raspuns am primit de la Politie – Serviciul de investigare a fraudelor (apropo…scrieti si voi plangere) : URMARE A PETITIEI DVS………..PRIVIND PIRAEUS BANK, VA ADUCEM LA CUNOSTINTA CA ASPECTELE SESIZATE FAC OBIECTUL DOSARULUI PENAL NR…..IN CARE SE FAC CERCETARI SUB ASPECTUL SAVARSIRII INFRACTIUNII DE ABUZ IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR, PREV.SI PED.DE 246 COD PENAL. LA DEFINITIVAREA CERCETARILOR CAUZA VA FI INAINTATA UNITATII DE PARCHET COMPETENTE CU PROPUNEREA LEGALA CORESPUNZATOARE.
Astept raspuns de la BNR,A.N.P.C., senatorul Iulian Urban si multi altii, unde am depus plangere personal cu nr. de inregistrare !
Am rabdare…..
DL DUMITRU VA ROG SA-MI SPUNETI DACA ATI PRIMIT VREUN RASPUNS FAVORABIL,VAD CA DVOASTR MAI AVETI SANSE ,DAR NU STIU CE VOM FACE NOI CEI CARE AM LUAT CREDIT DE LA BCR,SI PTR NU AM PLATIT RATELE LA ZI NE-AU VINDUT SA FIM SCLAVI TOATA VIATA LA EI DAR SUB ALT NUME”SUPORTCOLECT”.II ROG FRUMOS PE TOTI CEI CARARORA LI S-A INTIMPLAT CA SI MINE SI SINT AMENINTATI DE SUPORT COLECT LA TELEFON CU EXPRESIA DACA NU ACHITI RATA TE EXECUT SILIT,TREBUIE SA TRECI ASIGURAREA CASE PE NUMELE SUPORT COLECT. DAR EU MA INTREB DE CE TREBUIE SA MA DUC EU LA BANCA SA CER SA TREACA ASIGURAREA PE NUMELE SUPORT DACA EI NU FAC ABUZURI ASUPRA NOASTRA .DAR VA RASPUND TOT EU PTR CA SUPORT COLECT NU ESTE ENTITATE JURIDICA {ADICA NU SINT RECUNOSCUTI DE INSTITUTIILE STATULUI)SI EI CAMATARII BCR-SUPORT COLECT VREA SA AJUNGEM LA BALAMUC,ASTEP RASPUNSURI DE LA VOI PE AD VICTORIA_VICTORIAA@YAHOO.COM VA MULTUMESC
Victoria incepi cu reclamatii la ANPC dupa ce citesti contractul bine si vezi ce scrie acolo. NU trebuie sa faci pasul inapoi pentru ca bancile au profitat de prezenta unei clientele neavizate si au incheiat tot felul de contracte care sunt total in favoarea bancii nu a clientului. Nu avem alta sansa decat sa- i reclamam peste tot. Vezi si posturile de pe pagina „contact” a acestui site. Succes!
ACESTEA SUNT SENTINTELE SI DECIZIILE PE CARE LE AM, TOATE IMPOTRIVA CELOR DE LA VOLKSBANK. Cine le doreste sa-mi scrie la adresa de e-mail: ivanoradea1 @ yahoo.com. Daca cumva aveti si alte sentinte va rog sa mi le trimite-ti si mie, doar asa le putea face ceva acestor nemernici.
Bucuresti 2501.300.09 Judecatorie
Brasov 19410.197.09 Judecatorie
Bucuresti 4299.300.09 Judecatorie
Bucuresti 4998.300.09 Judecatorie
Bucuresti 13594.300.08 Judecatorie si Tribunal
Deva 4988.221.09 Judecatorie
Drobeta Turnu Severin 9657.225.09 Judecatorie
Oradea 16075.271.2009
Suceava 2423.314.09 Judecatorie
Bucuresti 4731.3.09 Tribunal
Iasi 34527.245.09 Judecatorie
Olt 3614.311.09 Tribunal
Olt 4863.311.09 Tribunal
Olt 6673.311.09 Tribunal
Satu Mare 2085.296.09 Judecatorie
Slatina 7770.311.09 Judecatorie
am contractat in martie o descoperire de cont pe card salariu la rzb.Operatoarea mi-a spus ca trebuie sa am lunar in cont cca 40 ron iar creditul trebuie sa-l returnez in max 4 ani, dar toti banii odata.Data platii salariului 4 ale lunii.Au intrat salarii(peste 10 % din val credit) apr,mai din care banca a tras cei 40 ron.In iunie am depus dosar pensionare,nu a intrat salariu dar am alimentat eu cei 40 ron.In 7 iulie a intrat in cont o suma de 60% val credit.Rzb mi-a luat toti banii si in card spunea ca am un minus de 40%(deci restul pana la tot creditul)Este normal sa fiu executat la primul hop?! Mentionez ca sunt client rzb de multi ani,am rulat sume f.mari si nu am mai avut niciodata un credit
pentru cei interesati in razboiul cu bancile CITITI OUG 50/2010 sunt reglementate numeroase aspecte contractuale: dispare comision de ramb anticipata pt creditele cu dobanda variabila, rata dobanzi=marja fixa +marja de referinta, rambursari in orice moment si orice suma.
personal am credit ipotecar la ing din 2009 iar banca pe langa marja fixa a mai adaugat inca una, ing stie, fixa /variabila, vede creditul ca fiind cu dobanda fixa desi e cu dobanda ajustata o data pe an.am facut cerere de rambursare anticipata de 3000 euro, office-ul unde am facut creditul nu m-au instiintat de reducerea primei rambursari de la 5000 euro la 1000 euro. personal am facut plangere la ANPC si astept 30 de zile.pe 03.09.2010 am scadenta rambursarii partiale anticipate.. presupun ca va urma o noua reclamatiesi pe 10.10.2010 proces. mai grav ca m-am imbolnavit pe fond nervos.. contractul care l-am gasit cel mai OK s-a transformat intr-un cosmar .am ales ING pt ca nu aveau comision de rambursare, acum la telefoanele negre, sau raspunsuri la mail-uri mi se spune ca am comison de rambursare ca as avea contract cu dobanda fixa timp de un an, dar ce mai urmeaza dupa epuizarea celor 365 de zile alte 365 cu dobanda fixa doar ca ironie in a 365 -a zi se modifica dobanda in rest este fixa…
pt DUMITRU:n-am inteles ce treaba are ,e ok: ANPC, BNR, plingerea penala.
pt DUMITRU
N-am inteles ce treaba are senatorul…?!
Noi ne chinuim de mai bine de 1 an sa descoperim algoritmul de calcul (formula matematica) a indicelui bancar, care se presupune a fi variabil si de 3 ani platim aceeasi rata (credit ipotecar la Banpost), in demersurile intreprinse am descoperit ca a fost cesionat ctr nostru chiar daca nu avem nicio zi intarziere.
Am facut sesizare la ANPC unde ni s-a dat dreptate, banca fiind sanctionata dar …. cam atat …. BP ne ignora in continuare in solicitarile pe care le facem.
Am depus MEMORIU la BNR si ARB, dar se pare ca ne invartim in jurul cozii – raspunsul verbal a fost ca dosarul va fi trimis conducerii BP, deoarece la primii nu mai este de competenta lor, iar ceilalti nu pot sa se pronunte atata timp cat BP face parte din asociatie?!!!!
De asta va intreb unde-mi sugerati sa ma mai adresez pentru a afla un lucru de drept si anume: formula de calcul a indicelui bancar variabil in baza caruia trebuie sa platesc timp de inca 20 ani.
Va multumesc.
Salutari. Am si eu o nelamurire. A aflat cineva cum variaza aceasta marja a bancii? Si cum este ea stabilita? Eu am un credit de nevoi personale cu ipoteca la otp. Am facut sesizari peste sesizari si la otp si la anpc si nu am primit nici un raspuns clar. CEi de la banca mi-au dat un act aditional cu o marja a bancii cam mare dupa opinia mea. Daca iau cat a fost euriboru la data cand am luat creditu iesea o marja a bancii de 3 si ceva la suta, iar acu otp imi pune o marja de 6,13% si imi mai spune ca e in favoarea mea sa semnez acel act. ANPC a zis ca nu au ce sa faca. E un paragraf in contract unde spune ca banca isi rezerva drepturile sa scada sau sa creasca dobanda. In concluzie banca mi-a tras o mica tzeapa.
Buna Seara Tuturor!
Numele meu este Luminita, sunt din Bucuresti si ca orice roman in zilele noastre am contractat in 2007 si eu un credit ipotecar cu dobanda fixa primul an dupa care variabila in fct. de dobanda de referinta BCR in Euro. Binenteles ca aceasta dobanda nu s-a mai modificat din 2006 pana in prezent si dupa ce n-am mai reusit sa platesc integral rata lunara datorita micsorarii salariului meu( bugetar la Sectroul 1…. ) au inceput sa ma bombardeze cu dobanzi penalizatoare pana ce mi-au cesionat creditul catre Suport Colect care doreste sa ma execute silit la anul. Am inaintat si o plangere la OPC sector 1 impotriva celor de la BCR ref. la dobanda de referinta al carui calcul este o necunoscuta chiar si operatorilor de cont, privind nemodificarea ei din 2006 la creditele in Euro. Raspunsul primit a fost scris pe 1 pagina si in concluzie fiind un contract comercial care a fost semnat de mine in cunostiinta de cauza, nu au cu ce sa ma ajute. Am mers la un avocat apoi care mi-a spus ca un astfel de proces m-ar costa destul de multi bani si timp, iar rata de castig este sub 50%. Intreb acum pe cei care postati aici daca exista cumva o Asociatie a creditorilor BCR in Romania( am inteles de la un prieten ca ar fi ceva pe la Iasi si corespondeaza mai mult pe forum Softpedia, dar nu am gasit deocamdata nimic ) sau daca stiti cumva de vreun proces intentat bancii mai sus mentionate sau pe cineva care m-ar putea indruma/ajuta?
Va multumesc anticipat si Cu Dumnezeu & Crucea Crestina Inainte!!! 🙂
FIRESCU LUMINITA
luminela1958@yahoo.com
0720756139
dupa aparitia OUG50/2010 bancile sub motivatia legii au umblat la dobanzi dar cred ca abuziv, la ING ne-au bagat un coef de marja in plus.In contract aveam marja fixa garantata pe tot contractul la care nu au umblat dat au introdus euribor plus o alta marja, am facut plangere la ANPC si inca nu am primit nici un raspuns pe 19.08 expira cele 30 de zile,problema e ca legislatia e facuta parca precum o ciuperca la umbra careia ANPC sa incaseze spagii si sa nu aiba nici un rezultat. Pasul urmator este sa dam in judecata banca. regula de bun simt sa alinieze rata dobanzii la ce xista pe piata,daca la data anuitatii banca se multumeste cu o rata a dobanzii de 6,53 care ii acopera costurile de ce sa practice o rata a dobanzii mai mare la contracte deja incheiate. Parerea mea
am facut astazi o sesizare sa imi explice ING-ul daca este normal ca eu sa ajung la o marja de 6% conform calculului facut de ei dupa aparitia OUG 50/2010. adica cei 2.25% si cu cei 3.75% conform contractului. si de ce la momentul aniversarii dobanda la creditul meu este mai mare decat al unui client nou venit. asta inseamna ca au mai multe marje si de ce se intampla acest lucru. INA te rog sa postezi aici raspunsul de la ANPC sau si altii daca au primit asa ceva, eventual daca s-a dat in judecata. haideti sa postam aici cat mai multe informatii pentru a ne ajuta unii pe altii. voi posta si eu raspunsul primit.
mihai, personal am plecat de la o sesizare la care mi s-a dat un raspuns, la care am contracarat cu articolul de lege nr37 si aliniatul de contract si am primt un raspuns la copy paste, am refuzat din nou algoritmul lor, am mai primit un copy paste si instiinatrea ca in ING dupa 9.09. voi putea semna actul aditional (unilateral tehnoredactat) referitor la creditele mele, in privinta ANPC ieri 12.08. sotul meu a fost la sediu Bucurest, era formulat raspunsul dar era la semnat, ni s-a dat de inteles ca „nu ne va fi pe plac” urmeaza sa dechidem proces am 2 credite (unul ipotecar si unul cu ipoteca) in total 65500 euro si 130000 euro dobanda (pe 30 ani) Credinta mea e ca daca cineva s-a chinuit sa faca legislatie in favoarea noastra nu e corect sa nu aplicam pt respectarea legii. pe limbajul omului de rand in contract ni se garanteaza dobanda fixa pe intreaga perioada(la mine e 4,75) iar conform OUG 50/2010 la dob fixa se adauga euribor(pt credit in euro) SI ATAT coef 2,25 e contrar legii Conform contractului dob fixa nu poate fi modificata. Personal imi permit costuri de judecata dar sunt atati tineri care adia se descurca cu ratele, nu e corect ca ei sa continue cu dob mare pt ca nu isi permit un proces Personal voi posta pe site starea relatiei noastre cu ING
in privinta actului aditional am fost instiintata ca va fi valabil fara semnatura noastra, voi merge la banca si in momentul in care se vor accepta mentiuni(voi consulta si un avocat asupra acestu drept) voi scrie opinia mea in locul semnaturii altfel nu voi semna nimic. Succese, voi reveni..
buna, a primit cineva noile acte aditionale sau notificari de la volksbak? cele cu referire la aplicarea OUG 50.
merci
Salutare tuturor.
Revin cu informatii de la Banc post …
am facut o sesizare la dansii pe care doamna de la banca mi-a recomandat sa o incep cu
„Catre BANC POST SA”,
(E CORECTA ENUNTUL SAU TREBUIA INCEPUT CU SESIZARE CATRE … ca am impresia ca hartia asta le da dreptul sa – mi dea raspuns in 30 de zile si ca daca ar fi fost altfel acel enunt ar fi avut maxim 15 zile … )
in care am cerut sa-mi explice cum calculeaza ei dobanda.
Ulterior citind mai atent contractul am descoperit ca peste soldul meu am doar comision de admin. 0,3 % si dobanda bancii de 15,5 % cat era acum 3 zile cand am facut acea „sesizare” scrisa, deci rezulta 15,8 dobanda .. iar cea DAE zic ca nu o pot calcula ei acolo in sucursala .. deci banuiesc ca e in jur de 27%/an DAE… deci cinev adintre voi stie ce reprezinta aceasta diferenta de aprox 12% ??
tinand cont ca in contract „arunca” asa o dobanda 17,2 % si DAE 23 %.
iar legea 172 sau 173 (nu stiu exact am gasit pe net acu cateva zile si nu mai stiu ce numar avea) referitoare la drepturile asupra partilor semnatare a oricarui tip de contract (acum nu stiu daca e valabila legea si ptr contractele aflate in derulare) … ca toat ce se specifica in contract trebuie sa fie clar descris, iar daca nu e asa se va interpreta in favoarea consumatorului.
Deci eu nu pot intelege ce e acel DAE care nicaieri in contract nu scrie cum se calculeaza sau la ce se raporteaza ..
Si inca ceva daca stie cineva perioada iunie 2007 cel putin ptr credite de consum fara ipoteca Bancile aveau voie sa incheie aceste contracte fara sa le raporteze la euribor/robor sau libor ???
revin cu completare poate nu se intelege:
„tinand cont ca in contract “arunca” asa o dobanda 17,2 % si DAE 23 %.” astea erau valorile din contract semnat acu 3 ani iar acum 3 zile am 15,5 + 0,3 = 15,8 si DAE cred ca e mai mare de 23% ptr rata a crescut fiind in euro cu 123 ron valoarea deprecierii + 183 RON dobanzi sau comisioane deci de la 520 RON la aprox 700 RON… (problema e ca am doua credite identice la aceeasi banca … deci e cam costisitor )
„Din 15 ian 2008,orice depunere la ghiseele ABN-AMRO se va taxa cu 5 RON pe tranzactie”
Acest comision a fost anulat prin decizia din dosar: 15333/299/2008
Înregistrat în data de: 21.04.2009
Obiect dosar: anulare proces verbal de contraventie
Materia juridica: Contencios administrativ si fiscal
Stadiu procesual: Recurs
Parti:
RBS BANK (ROMANIA) S.A (FOSTA ABN AMRO BANK ROMÂNIA S.A.) : Recurent
RBS BANK (ROMANIA) S.A (FOSTA ABN AMRO BANK ROMÂNIA S.A.)-REPREZ. PRIN SCA MUSAT&ASOCIATII : Recurent
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR – INSPECTORATUL REGIONAL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR BUCURESTI – ILFOV : Intimat
Ulterior, mi-a fost returnata si valoarea acestui comision …
buna ziua, sunt din constanta si o sa va povestesc pe scurt inceputul aventurii mele.
in luna august datorita unui sit de informatii economice am descoperit prevederile OUG 50/2010. inarmata cu OUG in intregime, contractul de credit pe care il am incheiat cu BANCA ROMANEASCA,am mers la sucursala de la care am contractat creditul sa solicit actul aditional.
normal ca mi s a spus ca inca nu sunt gata actele si nu au venit de la bucuresti.
ok, atunci vreau un nou desfasurator, toate astea cu zambetul pe buze desi stiam ce o sa scrie pe acele hartii.
ghici ce? baietii buni de la banca s au grabit sa mi modifice marja fixa din contract.
inainte ca eu sa fiu deacord desi scrie mare si clar, prezentul contract se modifica doar cu acordul partilor.
am luat noul desfasurator si am mers acasa, am mai citit inca o data legea sa ma conving ca am dreptate, mi am sunat un amic avocat care m a incurajat iar a dua zi m am infintat la banca , tot cu zambetul pe buze
SOK, eu ca si clienta mi am permis sa i demonstrez directoarei ca nu are habar pe unde merge, i am aratat ca stiu art. din lege pe dinafara si , tot cu zambetul pe buze, am facut o cerere prin care solicit in mod expres conducerii bancii sa nu mi modifice NIMIC din contract fara acordul meu, mai ales marja fixa . desi a incercat acea doamna director sa ma ameteasca am tinut o una si buna, doamna nu aveti voie si cu asta basta.
urmeaza sa depun o sesizare la ANPC apoi ne vedem in instanta.
chiar daca dreptul meu e de 5 bani merg pana in panzele albe si nu le las acea moneda, asa ca sa le demontrez ca nu pot face ce vor cu banii mei….
draga manuela
iti spun din proprie experienta ca ANPC NU TE VA AJUTA CU NIMIC, ori fi buni la altele dar nu in privinta OUG 58/2010 raspunsul va fi unul ferm.. sub umbrela OUG58/2010 BANCILE FAC CE VOR LA CONTRACTELE DEJA INCHEIATE, abuzul va di dovedit doar in instanta Personal m-am adresat unui avocat care pentru un onorariu de 900 lei va diminua dobanda cu cateva zeci de mii de euro
Deci nu mai astepta ceva inutil..
opinia mea..
mariachisoda
disperata sunt .
si eu am un credit imobiliar cu dobanda variabila la bcr tm incheiat in decembrie 2007 in valoare de 52000 euro.ca si la ceilalti patiti dobanda s-a modificat o singura data , adica a fost variabila numai la 01.01.2009,cand a crescut rata de la 351 euro la 484 euro pe luna calendaristica !!! imediat sunt doi ani de cand platim aceeasi rata fixa.dealtfel sotul imi spune sa ma bucur ca bcr ar putea sa modifice rata cum vor ei si sa o mai mareasca !oricum disperarea este mare cand socotesc ca in aproape trei ani am platit la bcr 13300 euro si cand verific soldul de rambursat fac soc cand vad ca din 52000 euro mai am de platil 50900 euro!!!!
bravo manuela !
asa sa facem toti!
dragilor, asa cum am spus mai un pic mai sus… nu o sa ma opresc…merg pana in panzele albe….. poate ca nu o sa intru eu in istorie drept aia care a inventat apa calda dar macar o sa fiu multumita sufleteste ca nu am stat cu bratele incrucisate sa ma uit cum ma fura niste institutii favorizate de sistemul asta mult prea murdar .
m am gandit…. daca ei isi permit sa ma ingnore si sa ma sfideze eu de ce nu as face acelasi lucru cu ei? pt inceput o sa depun o sesizare la OPC asa ca fapt divers sa aiba si aia de munca s anu mai stea pe banii mei …. apoi o sa incep sa depun cate o notificare pe zi la BANCA ROMANEASCA …. daca nu rezolv nimic macar ii scot din minti 😀 …. si o sa am ditamai dosarul cu probe in instanta pt ca sunt mai mult decat hotarata sa i dau in judecata….. daca spune instanta ca nu am dreptate ii dau in judecata pt proasta informare … si a.s.m.d pana ma plictisesc 🙂
http://www.mediafax.ro/economic/anpc-permite-bancilor-sa-mentina-actualele-rate-la-creditele-cu-dobanzi-variabile-in-derulare-6945891
poftiti…cititi acest articol…. sunt in ceata total…. adica cum? saracii bancheri pierd prea mult si asa ca se gaseste o portita sa platim tot bogatii de noi? daca era invers legea adica sa platim noi in plus cu 3 % se aplica in secunda 2,…. dar cum au facut o greseala fortati de UE in favoarea clientului romanul trebuie sa adapteze totul dupa cum ii convine nu?
revin.. am observat ca am gresit oUG 50 si nu 58 (care mi-a dat tot atata bataie de cap..in plan profesional)si eu cu ING tot asa am patit…sa vezi schimb de mail-uri, eu ma agatam de art de contract (DE ALTFEL UNILATERAL incheiat)ei veneau cu aceeasi placa…suntem …prea mici, prea corectii…am un credit de 32000 euro garantat cu un apartament a carui valoare a scazut sub 21000 cel mai simpu ar fi sa le spun sa isi ia apartamentul si sa se spele pe cap cu el..dar fata de EI noi suntem corecti..
vreau sa impart cu voi, sa vedeti ca totusi nu suntem singuri in lupta noastra…. pe mine ma ajuta si ma consiliaza cu sfaturi si rapunsuri la intrebarile mele cei pe care ii gasiti aici Analisti@FinZoom.ro.
apelati cu incredere si va promit si eu asa cum si ei mi au promis mie ca nu veti ramane fara raspuns….. sa auzim de bine
in cazul in care pot sa va ajut cu alte sfaturi ma gasiti la ramonet_ema@ahoo.com
buna ziua
am si eu un contract de credit cu BRD din 2009 ,Creditul e acordat cu dobinda indexabila, stabilita pe baza indicelui de euribor la 3 luni +8 puncte procentuale, marja fixa
Spune ca dobinda indexabila va fi actulizata automat de Banca , in functie de indicele euribor valabil la acea data .
Am fost chemata printr-un SMS la banca pt aceea anexa. Nu am primit-o ca cica nu o au si mi-au facut o copie la prima pagina din contract si la buletin si le-au trimis la centru ca acolo se va face anexa si o sa imi dea telefon cind e gata.
Tot ce mi-a spus este ca schimbarea se va face doar in ce priveste comisionele de rambursare si ca alte 3 comisioane (refinantare, schimbare adata scadenta,schimbare garantie)devine 1 singura
Cu aceasta ocazie am descoperit ca si polita de asigurare a apartamentului pus ca ipoteca este expirata.
Asa am aflat ca de fapt nu am voie sa imi fac alta polita de asigurare decit doar la lista agreata de banca , adica la un apartament evaluat la 70000 euro am platit in 2009, 94 euro, in timp ce acum in 2010 la o alta firma de asigurare la acelesi conditii ca in contract platesc 70 euro (din care 20euro PAD-ul obligatoriu),
Ce ma intereseaza :
1. ce se stie de BRD? au calcat pe bec?
2. e ok ca la acest gen de contract sa fie doar comisioanele in discutie?
3. E normal ca la sfirsit , suma totala de rambursat sa fie alta decit ceea de la intocmirea contractului?
4. E normal sa fie doar anumite socetati de asigurare acceptate?
5. Nu stiu : Daca polita de asigurare conf contract se cesioneaza bancii, in caz de distrugere banii se duc la banca..in fapt eu ce platesc cu acei bani de la asigurare? se inchide imprumutul? se depeun intr-un cont? ca sa ce…
„ANPC permite băncilor să majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobânzi variabile în derulare odată cu trecerea la referinţa EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel încât să-şi poată menţină actualele rate, (….)”
la ing e pe invers ratele actuale sunt mai mici iar la credite in derulare sunt majorate sub „ciuperca” OUG 50 cu 2,25 procente. Ce poate fi mai bun pt ING contractele sunt semnate cu angajamente de 30 de ani, iar ANPC (am facut plangere la dansii)s-au eschivat de la a face ceva…
ANPC a recunoscut in mass-media ca nu va interveni in noul mod de calcul al dobanzilor variabile, instanta fiind cea care va decide cine are dreptate: banca sau clientul.
drept urmare ne vom adresa instantei …. ca si asa avem prea multi bani si nu putem decat sa i dam pe avocati….. ce sa facem…trebuie sa traiasca si ei …..
grup anti bancpost:
http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
alaturati-va ca altfel .. o sa dati singuri banca in judecata si va fi costisitor…
Buna ziua
A primit cineva actele aditionale de la Banca Romaneasca?
Unde gasesc grupul celor ce doresc sa actioneze in justitie aceasta banca?
Multumesc!
Este cineva care stie daca sunt reclamatii la adresa BRD …si unde.
Multumesc
Este cineva care stie daca sunt reclamatii la adresa UNICREDIT TIRIAC…si unde.
Ella, (si altii interesati),
Iata o lista cu grupuri de discutii ale clientilor de la cateva banci (Nu garantez ca este completa sau buna. Cele mai bune sfaturi vi le poate da un avoCAT.):
Alpha Bank – http://finance.groups.yahoo.com/group/alphaoug50/
Banca Comerciala Romana BCR – http://groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/ ; http://www.creditbcr.ro ; bcr.4-all.org/
BancPost Banc Post – http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
BRD – Groupe Société Générale – http://groups.yahoo.com/group/clientibrd/
Crediteurope – http://groups.yahoo.com/group/crediteurope_bank/
ING – http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/
OTP Bank – http://finance.groups.yahoo.com/group/Clienti_OTP_bank_OUG_50/
Raiffeisen – http://groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
RBS Bank – http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/
Banca Romaneasca – http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBR/
Banca Transilvania BT TLV – http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_transilvania_bucuresti/
Volksbank – http://groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/ ; http://clientivb.dyndns.org/viewforum.php?f=11
Surse pt. lista:
http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBR/
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/vedeti-aici-lista-cu-comunitatile-online-ale-clientilor-nemultumiti-7152872
Piraeus Bank – http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiPiraeus/messages
Multumesc Lolcat.
pt georgeta,
nu stiu exact unde se gaseste grupul celor de la banca romaneasca pe net dar iti pot spune ce am facut eu …. mai departe…dumnezeu cu mila ….
avocatul meu deja a deschis proces bancii romanesti… ce o mai fi om vedea vb celor batrani …. oricum ar fi nu trebuie sa stam cu bratele incrucisate , termenul expira pe data de 17 septembrie de fapt…. 18, 19 sunt sambata si duminica …deci, din start ne au luat 2 zile….. grabiti va:)
NU AM SI NU AM AVUT NICIODATA UN CREDIT LA O BANCA,DECI NU POT SPUNE CA VA INTELEG….DAR EU PERSONAL NU AS PLATI NIMIC PINA NU AR FI CUM VREAU EU….STIU CA O SA ZICETI CA NU E CHIAR ASA USOR….DAR GINDITIVA CITI SINTETI VOI ……1 MILION…2 MILIOANE ….IA NU LE MAI PLATITI NIMIC 2 LUNI..SAI VEDETI CUM VA PUPA TALPILE…VOI II TINETI PE EI IN VIATA , NU INVERS…
mihailo….. felicitarile mele pt ca ti permiti sa nu ai credit la banca…. asta cu ia nu le platiti 1 luna 2…. se vede ca nu sti nimic despre banci si despre cum functioneaza ele ….. asta asteapta…. pt cine are credit cu ipoteca…isi pierde casa cat ai zice peste… pt restul….. poprire pe salariu…. nu i placut….. asta e primul lucru pe care ii sfatuiesc pe cei in cauza sa NU-l faca….. nu le dati motive sa se lege ei de voi…..
astazi eram la banca mea cand am auzit angajatul acesteia”Semnati pt luare la cunostinta (..) vi s-a redus dobanda” problema e ca clientilor ING li s-au redus dobanzile dar nu conform contractelor semnate initial.. prin care li se garanta o dobanda transparenta.. cea existenta pe piata la implinirea anului.. dar asa suntem noi.. am simtit ca vad rosu in fata ochilor…dar am tacut… lipsa de informare dauneaza grav bugetului.. sau samatatii mintale (in cazul meu).. personal am dus un razboi al mail-urilor fara nici un rost… acum am apelat la avocat.. sa vedem ce o sa iasa
CLIENTI ING UNDEVA UN CONTRACT LA ANEXA NR 1 ART.5 ALIN 5(functie de anul contractului) EXISTA O CLAUZA..DOBANDA LA ZI… cine are ochi sa citeasca
Buna, eu am o problema mai grava..si nu stiu daca sunt de pe alta planeta sau in tara asta legea chiar se calca in picioare.Parintii mei au un credit cu BCR, insa acum 2 zile s-au trezit cu 300 de euro minus in contul lor..Banca nu a oferit nici un fel de explicatie.A doua zi, au platit rata pentru luna in curs..iar mult mai tarziu..abia cand au cerut un extras de sold au observat cu stupoare ca BCR isi retrasese banii din cont fara aprobarea titularului si fara informarea acestuia, chiar daca rata a fost platita..Este un abuz..poate chiar furt..si vreau sa stiu daca este normal sa dispuna de banii din contul personal sau este o frauda.Ma intreb daca maine nu se vor trezi cu conturile goale fara a primi vreo explicatie..Ce este de facut..ma poate ajuta cineva sau indruma?
alexandra….. din cate am inteles eu parintii tai au credit la BCR si un cont personal separat…. posibil ca in actele, contracte , etc semnate… exista o clauza care permite bancii sa dispuna de contul personal in cazul in care se intarzie cu rata …. trebuie studiat bine contractul si vazut unde anume se mentioneaza asta….. daca dovedesti ca au tras banii nejustificat esti libera sa i dai in judecata ….. mergi la directorul de sucursala si cere explicatii… dar inainte documenteaza te … din experienta iti spun ca i enerveaza foarte tare cand ai raspunsuri la argumentele lor 😀 bafta in continuare
Buna oameni la buni, am si eu 2 carduri de cumparaturi facute la RAIFFAISEN BANK SI LA RBS BANK iar cu reducerea salariilor nu mai pot plati ratele. CE SE INTAMPLA DAK NUMAI PLATESC NIMIC? nU AM GIRAT CASA, NU AM BUNURI PE NUMELE MEU DOAR CU ADEVERINTA DE SALARIU AM FACUT CREDITUL?
ASTEPT RASPUNSURI….
ana maria…. daca nu mergi la banca sa explici situatia… vezi in lege art in care se specifica clar ca daca ai o scadere a salariului de peste 15% banca are obligatia de a ti reesalona datoria…. e foarte simplu….iti fac adresa la locul de munca… si printrun executor judecatoresc iti opresc salariul pana cand iti achiti datoria… asa ca nu te culca pe o ureche ca nu ai girat cu casa… mai grav… ai girat cu salariul
Buna,am si eu o problema mai deosebita cu B.C.R.:am un credit ipotecar din2007 cu dobanda fixa primul an dupa care variabila in fct. de dobanda de referinta BCR in Euro. Binenteles ca aceasta dobanda nu s-a mai modificat din 2006 pana in prezent si dupa ce n-am mai reusit sa platesc integral rata lunara datorita micsorarii salariului meu( bugetar la M. Ap. N ),IAR SOTIA A FOST CONCEDIATA DE LA LOCUL DE MUNCA(privat)pe motiv de restructurare a activitatii, au inceput sa ma bombardeze cu dobanzi penalizatoare pana ce mi-au cesionat creditul catre Suport Colect.
Am luat legatura cu cei de la Suport Colect pentru a discuta cu dinsi despre situatia creata , le-am explicat situatia prin care am trecut de sa ajuns la imposibilitatea de a mai plati 4 luni rata iar dinsii mi-au trimis prin posta un contract prin care ma obligam ca pe o perioada de un an de zile sa platesc lunar rata de 305 euro(11 luni)iar in cea de a 12 luna sa platesc diferenta de 31.058 euroaferenta contractului incheiat cu B.C.R. .Acest contrat era in 3 exemplare si trebuiau semnate la un notar unde suportam eu cheltuielele pentru legalizarea semnaturii(90 lei/ semnatura x 3 contracte=180 lei).Am fost la notar dar nu s-a putut semna actul deoarece din parte Suport Colect nu era prezent nici un reprezentant.Am sunat la S. C. am vorbit cu dinsii le-am explicat situatia si m-au asigurat ca in maxim o saptamina vor veni la mine acasa pentru a semna acel contract. Poate va intrebati de ce am stat de vorba cu ei si de ce eram de acord sa semnez acel act–pentru ca am fost in audienta la directoarea bancii B.C.R. si dumneaei mi-a spus sa stau de vorba cu cei de la S.C. pentru ca sunt oameni „INTELEGATORI”-LUCRU CARE L-AM SI FACUT.
Anul acesta mai exact in luna august am primit o notificare de la Suport Colet prin care ma invita la banca pentru a obtine o refinantare acreditului.
VA ROG SA IMI SPUNETI SI MIE CE SA FAC IN ACEASTA SITUATIE.
pe 17.02.2011 am intrevedere cu ing in procesul de “plangere” la ANPC sunt foarte curioasa de persoana ce va fi trimisa de banca la “intrevedere”.Va fi oare persoana care in momentul in care am rambursat anterior 1000 de euro mi-a calculat dobanda pentru o zi de decalaj zi scadenta(duminica)- zi de operare a rambursarii(luni)pentru tot creditul de 30000 desi ulterior ratele mele au fos calculate egale nu cu o zi in minus la prima rata? Sau poate va veni geniul care a propus si aprobat noua prezentare a “Lista-ei de dobanzi, valabila incepand cu 01 februarie 2011″ unde a modificat termenul de “rata”cu cel de “indice” sperand sa scoata contactele incheiate inainte de 21.06.2010 de sub obligativitatea aplicarii “ratei de referinta” astfel formulate in contracte. Sunt curioasa deasemenea cum va aplica ANPC sintagma”in cazul contractelor de credit incheiate inainte de 01.06.2010, pt clientii care vor opta pana in data de 03.30.2011 pt formula de calcul a dobanzii bazata pe rata interna de referinta a ing bank, valoarea acestei rate de refrinta este (…) de 4% pentru Euro clasic si creditul de nevoi personale cu garantie ipotecra in euro” intrucat eu ca client nu am optat si nu optez pt acest mod de calcul.
CLIENTI ING TREZITI-VA MODUL DE ABORDARE A CONTRACTELOR INAINTE DE 01.06.2010 ESTE ABUZIV.Stiu ca sunt o visatoare dar am dreptate iar ING ar trebui sa angajeze si sa stimuleze salariatii profesionisti care sa ramana in sistem. o clienta care a optat pt ING BANK PT TRANSPARENTA dobanzilor si clauzelor contractuale aplicate
Raiffeisen.
Am facut si eu prostia de a avea incredere in banci si a apela la ei. Naivul de mine, credeam ca o institutie de renume ca Raiffeisen se va conforma cerintelor legale si nu se va transforma intrun camatar sub aparenta legala, sau mai bine spus- modalitati de a extorca fara a se putea dovedi ulterior concret. I-am dat si in judecata si degeaba. Directorul agentiei este o persoana influenta si a avut grija de toate pe langa traficul de influenta, a carei victima am cazut. Singura solutie imi ramane sa fac rost de bani sa achit creditul si ulterior in timp sa-mi fac singur dreptate. Daca justitie nu, respect nu, omenie nu,… ne inapoiem in perioada primatelor si ne facem singuri dreptate. Asta e rezultatul scontat, intro societate unde dreptatea, respectul e doar pentru cei influenti si cu bani. Singura parte pozitiva: actiunea nu se prescrie decat in cazul caducitatii.
am primit si raspunsul de la ANPC- in fapt acesta a constat in copia unui mail care nu avea nimic in comun cu plangerea mea. Oamenii astia sunt bugetari -salariile si-le primesc din impozitul platit de noi marea masa de prosti. Scuza d-nei: ei nu au experti pe calculul dobanzilor bancare si au gasit de cuviinta sa trimita cu material de la banca.Dar de ce nu a consultat la o cafea o prietena si sa fi trimis la ING solutia mea, modul meu de calcul?.Oare de ce? pt ca eu clientul sunt un rahat in mare masa a prostimii, iar Banca e BANCA. Nu stiu cum si-a macat azi pranzul, in locul ei mi-ar fi stat in gat, m-as fi simtit o incopetenta-practic pot sa fac dovada ca Banca mi-a scazut din soldul creditului dobanda contestata de mine, prob e ca inainte de a face cerere de rambursare pt lunile cu aceeasi problema scadenta in zile de sambata, duminica un angajat a bancii mi-a raspuns „dob pt 1(2) zile se calculeza la intreg creditul din sold”. si pt 5 euro atunci, 10 in feb 10 in martie sa pierzi timp pe scarile tribunalului?De asta credeam ca exista ANPC sa scurteze agonia clientilor pagbiti.Dar ANPC nu are specialisti dar probabil incaseaza salarii pe timpul pierdut degeaba.Rusine
azi am avut un soc ing bank (precum ANPC bacau) pe langa ca nu stie sa calculeze o dobanda la o suma rambursata anticipat pt o zi de week-end (sau ma rog o calculeaza cum vrea”muschii” ei la tot soldul datorat si nu la suma partial rambursata anticipat)mai nou salariatii nu stou citi NUMERE-in fapt un numar de contract si astfel m-am trezit ca a dus o rambursare anticipata solicitata pe un nr de contract in alt contract(noroc ca ambele erau ale mele!!!) Cum pot fi trasi la raspundere pt greseli repetate aceste „banci?Daca noi clientii facem o sesizare nefondata suntem taxati cu 60 lei, pe cand despagubiri pt clienti platite de banca pt slaba calificare a personalului ce opereaza in numele ei?
am citit toate mesajele celor care au credite si descoperi de carduri ,fratilor -surorilor noi singuri sa ne facem dreptate cu un avocat bun ca altfele vom plati exact 30 de ani dupa placu lor nici eu nu sunt multumita de BCR SI RBS ,dar incet vom pune stop hotiei.
si eu cred ca suport-colet sun hoti la drumul mare sunt in aceeasi situatie eu nu am platit o luna la bcr si sunt data la suport-colet
problema mea este legata de dosarul de reevaluare ; am un credit imobiliar la brd si in fiecare luna timp de 3 ani am platit rata la timp ; zilele acestea am fost contactata de cei de la Brd care mi-au adus la cunostinta faptul ca trebuie intocmit dosarul de reevaluare ;valoarea acestuia trebuie platita de mine …de ce??
in principiu poate fi vorba de un resoring in favoare dvs altfel nu fiti de acord cu nimic daca situatia prezenta(cea initiala) va multumeste. In principiu cititi orice act vi se inmaneaza spre semnare Am si eu credit(-nu la BRD) si nu vad ce clauze puteti avea mai ales ca acum 3 ani am aplicat si pt dansii si stiu ca aveau produse ferme. Altfel pt evaluarea „portofoliului” lor de garantii nu au decat sa genereze si sa suporte costuri. In contractul meu cu ING e o clauza de evaluare cu costul suportat de mine(!!!) dar stiu ca exista clauza si am aplicat pt ea(!contract cadrul)Mai mult daca ING considera ca nu mai vrea sa continuam contractul-am semnat clauza prin care banca isi poate cere banii inapoi(cam asa ceva!!!-si stiu de aceste aberatii si am semant pt conformitate)
Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti daca, dupa ce ai terminat de platit un imprumut de nevoi personale (card de credit) pe o durata de 5 ani, rimesti inapoi bani pentru asigure. Mentionez ca nu am avut nici o luna intarziere de plata.
Va Multumesc
astazi am vrut sa mi scot banii stransi cu truda pe un card visa international de catre sotia mea ,pentru operatie si aflu cu stupefactie ca nu mai am nici un ban pe card,maine urma sa ma operez ptr.14 oara la picior,dar spre durerea mea eu nu mai ma pot opera ,datorita jigodiilor si hotilor de la bankpost,unde bineinteles sotia mea are un imprumut la ei,sa le dea dumnezeu sanatate cum mi-au dat si ei mie.rusine sa le fie.cu respect UN INVALID CARE STA DE 5ANI CARE ASTEPTA O ULTIMA SANSA SA MEARGA PE PICIOARELE LUI FARA AJUTORUL CARJELOR,TATA A 3 COPII MINORI CU O PENSIE DE 426RON
mama mea a incasat un credit de 4.500ron in 2008 de la o cooperativa de credit cu un fond social de 650ron. aplatit aproxim 1100ron pina in iulie 2009 cind a decedat(73ani) . am depus certificat deces avind calitate de mostenitor si girant, am cerut refinantare sau reesalonare credit. Nu s-a acceptat nimic. In anul 2010 am primit la serv poprire pe salariu prin hot.jud pt suma de 3.700ron. Am platit pina acum aproximativ 2500ron si in mod cinic la sf an 2011 mama primeste adresa de la banca precum ca are o datorie de 3200ron si un fod de 650 ron. Va rog sa-mi spuneti daca prin deces nu trebuia scazut fondul din credit si ce fel de penalitati se pot incasa daca banca da vina pe executor si executorul pe banca ?Sfatuiti-ma va rog ce pot face? am trimis si la O.P.C. adresa dar nu am primit nci un raspuns ,iar de la banca nu vrea sa-mi elibereze fara bani nici un fel de documente.,desi le-am cerut de nenumarate ori explicatii asupra sumelor depuse .Multumesc. M.Suta
sunt cei mai excroci cei de la bancpost,am imprumutat in 2008 niste bani in ron si ni sa spus ca este dobanda de 9% si sa nu va spun ca in timp de 6 luni a crescut de nici nu mai stiu de cate ori, de acum a ajuns la 28% si cand am fost sa intreb dupa 4 ani cati bani mai am da platit ni s-a spus ca nu am platit nici jumate din banii imprumutati deci sa va dati seama cat isi pot bate joc de oameni.Deja le-am spus ca nu le mai platesc nimic,ca a fost imprumut de nevoi personale fara ipoteca,eu am socotit si deja am dati in plus mai mult decat trebuie.
Ca urmare a solicitarii dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
Pentru creditele in derulare la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 50/2010, formula de calcul a ratei dobanzii din contractele initiale ale acelor credite a fost convertita astfel incat variatia ratei dobanzii sa se faca exclusiv in functie de variatia unor indici de referinta publici, in cazul creditului dumneavoastra ipotecar in functie de EURIBOR.
Pentru creditele acordate ulterior aplicarii OUG 50/2010 nu a mai fost necesara conversia formulei de calcul, creditele in EUR noi fiind raportate inca de la acordare la EURIBOR. Astfel, in prezent, creditele noi ipotecare se acorda la o rata a dobanzii de 5.84%, formata din 1.84% media EURIBOR la 12 luni (aferenta ultimei luni calendaristice incheiate) + 4% Marja.
Aveti si dumneavoastra posibilitatea de a beneficia pentru creditul ipotecar de dobanda din oferta comerciala a bancii din acest moment pentru acest tip de credit – 5.84% (1.84% EURIBOR la 12 luni + 4% Marja). Pentru aceasta este necesar sa va incadrati in criteriile actuale de eligibilitate in ceea ce priveste veniturile, garantia si gradul de indatorare. Respectand relatia pe care o avem cu dumneavoastra, ING Bank nu va percepe niciun comision pentru aceasta operatiune de conversie a dobanzii. Singurul cost pe care va trebui sa il achitati este pretul reevaluarii garantiei negociat special pentru dumneavoastra de catre ING Bank (RON 100 pentru apartamente sau RON 150 pentru case si vile) si platit direct evaluatorului.
In cazul in care optati pentru aceasta varianta, va invitam in sediul ING Office de care apartineti pentru completarea formalitatilor necesare.
Va asiguram de intreaga noastra consideratie si va stam la dispozitie cu orice alte informatii prin intermediul serviciului My’Line (0374.138.391/ 0372.388.391/ 0314.068.391) sau la adresa de e-mail: contact@ing.ro .
Cu stima,
Ramona Manole
Ofiter Operatiuni Procesari Interne
Sent: Friday, February 24, 2012 8:23 AM
To: ING ROMANIA
Subject: Re: Informatii ING Bank
Buna ziua,
atunci cum explicati ca pentru un nou credit ipotecar contractat nu se aplica decat marja+euribor si ajunge la 6% si eu platesc 7,72%, acest 2,25% de ce nu se aplica si la creditele noi? Nu ar trebui sa se aplice pentru toata lumea daca O.U.G. nr. 50/2010 cere transparenta mecanismului?
Multumesc!
From: „contact@ing.ro” <contact@ing.ro
Sent: Wednesday, February 22, 2012 4:24 PM
Subject: Informatii ING Bank
1269210 / 22.02.2012
Stimate Domnule ,
Ca urmare a mesajului dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
O.U.G. nr. 50/2010 a impus bancilor raportarea variatiei ratei dobanzii exclusiv la variatia unor indici de referinta publici cu scopul exlusiv de a oferi transparenta mecanismului de stabilire si modificare a dobanzii. Actul normativ in discutie nu prevede reducerea dobanzilor aferente contractelor de credit in derulare. Acest lucru rezulta, de altfel, fara echivoc din chiar preambulul O.U.G. nr. 50/2010, care mentioneaza ca scopul sau este acela de a crea cadrul necesar creditarii „in conditii de transparenta si libera concurenta, instituindu-se mecanisme care sa mentina un grad suficient de solvabilitate atat debitorilor, cat si creditorilor”.
Procentul de 2.25% nu reprezinta un cost suplimentar introdus de ING Bank in contractul de credit, ci a rezultat in mod firesc urmare a conversiei formulei de calcul a dobanzii impusa de O.U.G. nr. 50/2010 si nu de o decizie unilaterala a institutiei noastre. Astfel, acest procent fix din noua formula a ratei dobanzii reprezinta diferenta dintre valoarea ratei de referinta interna a ING Bank (costul de finantare valabil in iunie 2010) si valoarea medie a indicelui public de referinta EURIBOR din luna iunie 2010.
Apreciem ca modul de calcul a ratei dobanzii aplicat de ING Bank contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 50/2010 este in acord cu prevederile si scopul acestui act normativ, aspect confirmat de altfel si de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.
In concluzie, va informam ca nu putem accepta propunerea dumneavoastra de a calcula rata dobanzii la creditul dumneavoastra ipotecar in baza formulei media EURIBOR la 12 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica incheiata) + 3.75% Marja contractuala.
Va asiguram de intreaga noastra consideratie si va stam la dispozitie cu orice alte informatii prin intermediul serviciului My’Line (0374.138.391/ 0372.388.391/ 0314.068.391) sau la adresa de e-mail: contact@ing.ro.
Cu stima,
Ramona Manole
Ofiter Operatiuni Procesari Interne
Sent: Monday, February 20, 2012 12:06 PM
To: ING ROMANIA
Subject: Re: Informatii ING Bank
Buna ziua,
va aduc la cunostinta conform OG50/2010 , rata dobanzii la creditul pe care l-am achizitionat de la dvs trebuie formata din Euribor plus marja ,
Va rog ca in cel mai scurt timp sa-mi reacualizati dobanda, fara a mai fi nevoie sa ma adresez altor foruri superioare pentru a media aceasta problema.
Multumesc!
From: "contact@ing.ro" <contact@ing.ro
Sent: Tuesday, July 12, 2011 12:16 PM
Subject: Informatii ING Bank
957494/12.07.2011
Stimate Domnule
Ca urmare a solicitarii dumneavoastra inregistrata la ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti cu numarul de intrare 957949 din data de 06.07.2011, va informam urmatoarele:
In analiza posibilitatii de oferire a reducerilor de dobanda, banca ia in considerare mai multe criterii, primul fiind nivelul actual al ratei dobanzii, care in cazul dumneavoastra este deja unul bun.
In acest moment aveti o rata a dobanzii de 7.72% la creditul cu garantie ipotecara, nivel fata de care aplicarea unui discount se poate face numai in conditiile intrunirii criteriilor de eligibilitate aferente ofertei curente (analiza de venituri si valoare colateral).
Desigur, aveti si posibilitatea de a refinanta creditul existent cu unul nou, eventual beneficiind de ofertele promotionale actuale, insa numai in masura in care va incadrati in termenii si conditiile promotiilor respective.
Rata dobanzii aplicabila imprumutului este rezultatul aplicarii urmatoarei formule de calcul:
Rata dobanzii = Rata de referinta +Marja.
Rata de referinta a reprezentat – pana la aparitia O.U.G. nr. 50/2010 – rata interna de finantare a ING Bank, al carei maxim se determina prin cumulul a 3 indici (Rata de Piata + Costul Rezervei + Costul de lichiditate), ING Bank rezervandu-si insa dreptul de a stabili in orice moment o rata interna de finantare mai mica decat cea calculata astfel.
Rata de piata reprezenta rata de dobanda reprezentativa pentru perioada de finantare determinata de moneda creditului (de exemplu, media EURIBOR – pentru creditele in eur – la 12 luni calculata pentru ultima luna calendaristica).
Ordonanta de Urgenta a Guvernului (O.U.G.) nr. 50/2010 – act normativ care reglementeaza in prezent contractele de credit pentru consumatori – a impus insa institutiilor de credit raportarea dobanzii exclusiv la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR, ROBOR, LIBOR sau rata de referinta a BNR.
Drept urmare, ING Bank a procedat la fixarea ratei de referinta pentru creditele in EUR in functie de EURIBOR. Astfel, incepand cu data de 01.07.2010, rata de referinta reprezinta media indicelui EURIBOR la 12 luni + un procent de 2.25% care va ramane fix pe toata durata derularii contractului de credit, urmand ca valoarea ratei de referinta sa varieze exclusiv prin variatia indicelui public EURIBOR. Procentul fix de 2.25% s-a calculat la momentul schimbarii formulei si reprezinta diferenta dintre costul de finantare al bancii la acel moment si indicele public EURIBOR.
Principiile care au stat la baza acestui calcul sunt:
-nemodificarea valorii dobanzii la momentul schimbarii formulei de calcul a acesteia;
-nemodificarea marjei din contract;
-acoperirea costului de finantare al bancii.
Astfel, rata de referinta devine:
Rata de referinta = media indicelui EURIBOR la 12 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica incheiata) + 2.25%
Valoarea Ratei dobanzii va putea varia ulterior schimbarii formulei, la datele revizuirii dobanzii contractului dvs. (din 12 in 12 luni), exclusiv in baza variatiei indicelui de referinta public EURIBOR.
Procentul fix de 2.25% din noua formula a Ratei Dobanzii reprezinta diferenta dintre valoarea Ratei de Referinta Interne a Bancii (costul de finantare valabil in iunie 2010) si valoarea medie a indicelui public de referinta EURIBOR din luna iunie 2010.
Acest procent fix se adauga la marja prevazuta in contractul de credit semnat de dumneavoastra si la rata (indicele) de referinta EURIBOR, impreuna determinand rata dobanzii, a carei variatie este raportata astfel, in acord cu prevederile art. 37 din O.U.G. nr. 50/2010, exclusiv la variatia indicelui de referinta.
Potrivit dispozitiilor Contractului sus mentionat, Rata Dobanzii se poate modifica din 12 in 12 luni, daca Rata de referinta a suferit variatii. Astfel, anual, in functie de parametrii existenti la acel moment (Rata Dobanzii, soldul creditului si perioada ramasa pana la scadenta finala a creditului), se calculeaza noua rata a creditului ca si anuitate (adica plata lunara in suma fixa la dobanda respectiva).
Astfel, dobanda aplicata creditului (si implicit ratele de plata) au fost:
Data
Rata de referinta aplicata (%)
Marja bancii
Dobanda creditului
Rata de plata
Observatii
(%)
(%)
(EUR)
20.03.2008
3.5
3.75
7.25
286.51
Data acordarii creditului
03.03.2009
5
3.75
8.75
329.59
Prima rambursare la aceasta valoare a fost in 03.04.2009
03.03.2010
3.75
3.75
7.5
294.16
Prima rambursare la aceasta valoare a fost in 03.04.2010
Incepand cu scadenta din data de 03.03.2011, a fost stabilita in acord cu noile reguli impuse prin O.U.G. nr. 50/2010: Rata dobanzii = EURIBOR la 12 luni (calculat ca media aferenta lunii februarie 2011) + 2.25 % + 3.75% Marja = 1.72% + 2.25% + 3.75% = 7.72%. Astfel, noua rata lunara de plata datorata de dumneavoastra incepand cu data de 03.04.2011, este in valoare de 300.16 EUR.
In speranta ca aceste informatii vor contribui la clarificarea situatiei dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie si va stam la dispozitie cu orice alte informatii prin intermediul serviciului My’Line (021.402.83.91/ 0374.138.391/ 0372.388.391/ 0314.068.391) sau la adresa de e-mail: contact@ing.ro.
Cu stima,
Simona Paun
Client Settlements Officer
Sent: Wednesday, July 06, 2011 11:34 PM
To: ING ROMANIA
Subject: Re: Informatii ING Bank
Buna ziua,
ca urmare a raspunsului negativ venit din partea dumneavoastra si a faptului ca nu-mi puteti justifica cum in urma scaderii indicelui euribor( din 2008 si pana in prezent), rata de la creditul ipotecar creste ,va aduc la cunostinta ,dupa consultarea mai multor oferte de la alte banci ca incepand cu data 01,08,2011 imi voi refinanta creditul urmand sa nu mai fiu clientul ING Bank.
Avand totusi in vedere ca am fost clientul dvs timp de 4(patru) ani astept totusi si o alta propunere ,exluzand-o pe cea in care imi propuneti o evaluare dupa care imi veti cere garantii suplimentare avnd in vedere ca in anul 2008 proprietatea pe care am cumparat-o valora 58000 si acum pretul de piata scazand cu aprox 35%.
From: "contact@ing.ro"
Sent: Wed, April 13, 2011 3:53:14 PM
Subject: Informatii ING Bank
837951/13.04.2011
Stimate Domnule ,
Ca urmare a solicitarii dumneavoastra din data de 01.04.2011 inregistrata la ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti (« ING Bank »/ « Banca ») cu numarul de intrare 837951 din data de 05.04.2011, va informam urmatoarele:
In prezent, dobanda practicata de ING Bank pentru creditele ipotecare in EUR (cu asigurare de viata de grup) nou acordate este de 6.43%, fiind formata din 1.93% EURIBOR la 12 luni calculat ca media lunii martie si Marja de 4.5%.
In acelasi timp, trebuie sa amintim ca atat criteriile de eligibilitate, cat si garantiile pe care le solicitam in acest moment sunt mai restrictive fata de cele care au stat la baza acordarii creditelor dumneavoastra, acest fapt tinand de politica comerciala si de produs a Bancii.
Considerand istoricul pozitiv pe care il aveti la ING Bank si in semn de apreciere pentru relatia pe care am dezvoltat-o impreuna, va oferim si dvs. posibilitatea de a beneficia de dobanda din oferta comerciala curenta a bancii. Pentru aceasta este necesar sa va incadrati in conditiile actuale de eligibilitate (in ceea ce priveste veniturile, garantiile si gradul de indatorare, etc). In vederea analizarii situatiei dvs, tot ce trebuie sa faceti este sa va prezentati in ING Office Theodor Pallady cu documente actualizate de venit si sa solicitati o reevaluare a garantiei. Singurul cost pe care va trebui sa il achitati este pretul reevaluarii garantiei, negociat special pentru dumneavoastra de catre ING Bank (100 de lei pentru apartamente sau 150 de lei pentru case si vile) si platit direct evaluatorului.
Asigurandu-va de intreaga noastra consideratie va stam la dispozitie cu orice alte informatii prin intermediul serviciului My’Line (0374.138.391/ 0372.388.391/ 0314.068.391) sau la adresa de e-mail: contact@ing.ro.
Cu stima,
Miruna Pascu
Loan Settlements Specialist
Sent: Friday, April 01, 2011 6:39 PM
To: Info Credite
Cc: ING ROMANIA ; ingoffice.theodorpallady@ingoffice.ro
Subject: solicitare
Buna ziua,
…………………………………….., avand in vedere ca marja creditului meu in urma OG50/2010 este de 6%, va solicit diminuarea acesteia la oferta actuala a bancii unde pentru produse similare marja creditului este cu 0,75% mai mica. Va aduc la cunostinta ca pe perioada derularii contractului mi-am indeplinit obligatiile contractuale de plata.
Va rog sa analizati solicitarea mea din perspectiva unui vechi client care doreste o oferta similara cu cea a clientilor noi.
Va multumesc!
Buna ziua,
la fel ca multi altii m-am increzut in ing bank si am ajuns sa cersec sa fie corecti fata de mine,am ajuns sa visez numai comisioane, cereri si solicitari, astazi am dus toate actele la un avocat in speranta ca se va face dreptate.
Daca are cineva castig de cauza impotriva ing il rog din sulflet sa-mi scrie pe brebenel11@yahoo.com
Buna ziua
La sfarsitul anului 2008 am contractat un credit de nevoi persoanlae in franci elvetieni pe o perioada de 19 ani la banca Raiffeisen.
In 2010 odata cu micsorarea salariilor cu 25% (şi eu şi soţuş suntem bugetari) si cu creşterea fulminantă a francului am mers la banca cu rugamintea să facem o restrucuturare adica un an de zile sa platim o rata mai mica.
Cei de banca au acceptat si de la o rata de 1300 franci am platiti o rata de 800 franci (si odata cu aparitia OG50 a fost eliminat si un comision de riscn ) urmand ca dupa finalizarea acestui an de gratie să platesc o rata de 1200 franci. În 2011 am mers din nou la banca si am prelungit cu inca un an restructurarea acum platind o rata de 760 franci urmand ca din noiembrie 2012 sa platim 1210 franci. De data asta cei de la banca au marit marja bancii de la 6,13 la 8,11 total n elegal dar atunci eram fortati de imprejurari nu aveam cu ce sa platim ratele si dupa cum stiti francul crestea si creste si am semnat actul aditional cu toate ca conform OG 50 nu avea dreptul sa faca acest lucru si se presupunea ca banca ar fi trebuit sa vina in intampinarea clientului sa il ajute ei bine nu au facut asa si am ajuns la momentujl asta ca din noiembrie 2012 sa nu pot sa platesc rata de de 1210 franci
avand in vedere ca banca nu mai accepta inca o periada de gratie aceasta fiind doar de 2 ani.
Acum 2 saptaman am facut o cerere la banca prin care solicitam diminuarea marjei cu cel putin 2% si de asemenea scaderea ratei primei de asigurarea de 331 franci pentru aceasta am spus noi ca sunte dispusi sa trecem cu salariile la Raiffeisen de la BRD.
Am primit un raspuns telefonic de la Raiffesen prin care ne comunicau ca banca a micsorat numai cu 1% marja dar cu conditia sa trecem cu salariile la ei si asta din noiembrie cand expira perioada de restructurare si de asemenea rata la asigurare sa scada la 170 franci de la 331.
Nu suntem multumiti de raspuns si intentionez sa fac relamatie la ANP sa vedem ce raspuns o sa primim
Daca mai este cineva in situatia asta rog sa ma contacteze la adresa de email any.zanfir@gmail.com
Cu multumiri
Intr-adevar,aceasta banca e cea mai scumpa banca .Am facut un imprumut de 14.900 euro in 2007,cand toate erau inca bune si se intrevedea o marire de 50% in Invatamant Euro era cotat atunci la 313Ron.A crescut euro,au scazut salariile dar am facut tot posibilul sa platesc la timp.Ba,am mai platit in avans 1000 euro,ca sa scap de imprumut mai repede.In aprilie am fost anuntata la telefon ca trebuie sa merg la banca ,sa ridic alt grafic,deoarece,datorita evolutiei euriborului,a scazut dobanda cu 0,25%.Dar ce credeti?Nu numai ca nu a scazut,ci a si crescut cu vreo 15 euro Au invartit sumele,ca sa nu-ti dai seama.O tactica a functionarilor:sa nu-ti dea tot graficul,ci numai pe 3 luni Am cerut tot graficul si,cu calculatorul in mana,am calculat suma ce trebuia rambursata:.era mai mare… In plus,ultima rata era,in loc de 180 euro,250.Am facut reclamatie,si mi-au spus ca asa trebuia.Asa ca,scarbita fiind de BankPost.am hotarat sa fac o refinantare la Transilvania,sa transfer in RON Voi pierde iar la schimb,dar…..ce sa fac?
Nu vreau sa mai aud de BANK POST….
Daca a avut cineva castig de cauza cu banca Banc post sau sunt persoane care considera ca bancile ii jefuiesc pe fata, atunci haideti sa facem front comun si sa ne facem dreptate si su mai permitem sa ne jecmaneasca, iar statul sa fie orb, sa nu vada ceea ce se intampla.
domnilor am studiat problema cu marja bancii. m-am informat si la anumiti angajati la anumite banci
aceasta marja a bancii este abuziva deoarece ea depinde de o conditie suspensiva ;
-aceasta ar trebuie sa fie perceputa numai daca banca intimpina anumite probleme
pai daca banca nu are probleme de ce o ia …?
ex. la un credit in chf unde fracul a crescut foarte mult
buna ziua ..am si eu o intrebare si poate voi ma puteti ajuta..in 2006 am faqt un credit la pirareus bank am platit rata lunara pana in noiembrie 2010 cand am faqt un accident eschemicovascular cand am iest din spital m-am dus sa-mi platesc rata si aflasem k mi-a trimis dosarul la un executor bancar am platit suma ramasa iar executorul mi-a trimis un proces verbal de incheiere…in urma cu 2 sap am fost la o alta banca pt o refinantare iar doamna de a acolo m-a informat k nu pot face deoarece figurez cu o rest de 658 de lei care nu am mai platito din anul 2011…am fost la banca unde mi-am facut creditul cu pirareus si de acolo mi sa spus k intradevar figurez cu restanta dar ei nu ma pot ajuta si mi-a spus sa ma duc la executorul bancar,a doua zi am mers la executorul bancar iar de acolo mi sa spus k odata ce am primit acel proces verbal de incheiere nu am nici o restanta si k tr sa ma duc la banca sa cer o adresa de sistare proprie,fiind in ap am mers la alta banca pirareus iar cei de acolo ,m-au trimis unde am faqt creditul si k acolo voi face o cerere de scoaterea din baza de date am ajuns acolo iar domana de acolo sa eranjat foarte tare si mi-a spus :ce cautati aici nu v-am spus sa veniti manie?nu aveti ce cauta veniti maine colega mea este maine,,,am venit a doua zi iar colega doamne nu a mai putut sa ma ajute si mi-a spus k nu fiigurez cu restanta la creditul facut si ca am alt cont deschis pt ca atunci am faqt creditul sa deschis si un cont si k tr sa platesc acea suma k sa-mi dea acele documente eu atunci am cerut sa vb q directorul iar dansa mi-a spus k nu il cheama k nu ma poate ajuta…acuma sa-mi spuneti si voi parerile voastre chiar nu am acces la informati despre datele mele?pe ce baza s-a deschis acel cont k in contrac nu scrie nimic de deschiderea unui cont ?nu trebuia sa ma anunte si pe mn cnv k mi-a ramas cv de platit si daca era asa nu se trimiteau amdoua dosare la executor?
Neamtu’ a zis…… UNDE E PUTEREA …ACOLO E ADEVĂRUL ! Deci daca nu ai puterea , mori cu dreptatea in mînă ….Cz: …Mai bine sa previi o situatie neplacută .Cum ? Te informezi înainte , si inca o dată …și încă o dată ….și iar , si iar , pînă te convingi .De unde ?
De pe forumuri , internet ….etc
Fratele meu are un imprumut credit ipotecar la raifeizen,e posibil pt 680 milioane sa dea 140euro pe 30de ani calculat la ori de cate ori a crescut euro,momentan nu are nici servici
buna ziua.sint si eu unul din * tristii* care au un credit la o banca.ma intreb de ce oare nimeni nu face o propaganda anti-banci in Romania…..ceva de genul: OAMENI BUNI,NU MAI LUATI CREDITE DE LA BANCI!
Stimati oameni, propun o alternativa a rezolvarii problemelor noastre si anume: sa dam in judecata persoanele care s-au aflat la conducerea BNR si care desi stiau evolutia monedelor valutare nu au luat prevederi prin care sa protejeze populatia prin masuri prin care rata de indatorare sa nu depaseasca anumite valori sau ceva in acest gen. Poate un avocat ar formula mai bine ideea mea. Eu cred ca nu statul trebuie sa plateasca, ci cel care aflat intr-o functie de raspundere nu a procedat corespunzator pentru a proteja populatia. Exista o fisa a postului a fiecarei persoane care lucreaza la stat si noi ca cetateni putem revendica drepturile noastre caci salariile(foarte mari ) le au pe spatele nostru.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa obtin ajutor de la o asociatie sau o alta forma colectiva pentru a incepe o negociere cu BRD.Am depus doua sau trei referate cu privire la abuzul comisionului de administrare cont, pentru eliminarea acestuia, dar m-am lovit de un perete de beton armat.Am cerut sa imi micsoreze rata (am un credit pentru locuinta cu Prima Casa), pentru un an zile, dar mi s-a comunicat ca trebuie sa fac din nou evaluarea,deci o cheltuiala in plus, si pana la urma nu am ajuns la nici un rezultat.Nu mai scriu, ca daca merg la orice filiala a BRD-ului, in afara de cea unde s-a intocmit dosarul pentru casa, nici un angajat al bancii nu poate sa imi spuna exact, cat am de platit,daca este ceva in sold sau alte relatii despre contul meu.
Chiar la filiala unde am facut creditul, a fost o MARE problema sa imi explice de ce mi-a oprit abuziv bani din salariu(am card/salariu la BRD), cand rata era platita !!??
Va rog ajutati-ma sa putem opri abuzurile facute de B.R.D.
Directiva Uniunii europene (UE) privind creditul ipotecar (2014/17/UE) a fost adoptată la data de 4 februarie 2014, cu scopul de a crea o piață a creditului ipotecar la nivelul Uniunii Europene, care acordă importanță crescută protecției consumatorilor. Directiva este aplicabilă creditelor garantate și creditelor pentru locuințe și trebuie transpusă de către statele membre în legislația lor națională până în martie 2016. Pentru mai multe informații despre acest subiect vă invităm să consultați pagina de internet a departamentului responsabil al Comisiei Europene (Direcția Generală Piață Internă și Servicii):
http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/credit/mortgage/index_en.htm
(Vă atragem atenția că informația nu este disponibilă în limba română)
Pe baza informațiilor prezentate în mesajul dumneavoastră nu am reușit să determinăm dacă Directiva susmenționată s-ar aplica contractului (-elor) de credit ipotecar la care faceți referire.
Cu toate acestea, vă reamintim că statele membre sunt responsabile cu aplicarea legislației Europene. Comisia Europeană nu are posibilitatea de a interveni în soluționarea eventualelor cazuri individuale de încălcare a drepturilor. În cazul în care vă regăsiți într-o situație litigioasă cu o bancă din România care v-a acordat un credit ipotecar, într-adevăr Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este organul competent să vă informeze asupra drepturilor dumneavoastră. Pentru mai multe informații privind procedurile de redres care vă stau la dispoziție, vă invităm să consultați pagina de internet a Autorității Bancare Europene (ABE):
http://www.eba.europa.eu/consumer-corner/how-to-complain
(Vă atragem atenția că informația nu este disponibilă în limba română)
În cazul în care doriți să apelați la sfat juridic, veți găsi informații relevante pentru demersul dumneavoastră de a căuta un avocat de pe portalul European E-justiție:
https://e-justice.europa.eu/content_find_a_lawyer-114-ro.do
Vă invităm să vă trimiteți întrebarea adresată Direcției Generale Justiție a Comisiei Europene ca răspuns la acest e-mail.
Cu deosebită stimă,
Centrul de contact EUROPE DIRECT
http://europa.eu – linia ta directă cu UE!
Clauza de non-răspundere
De reţinut: Informaţiile furnizate prin intermediul serviciului EUROPE DIRECT nu ne implică din punct de vedere legal.
buna ziua
Am o problema legata de un credit prima casa. Am depus toata documentatia privind salariul contract de munca etc. Am primit aprobarea din partea bancii pentru suma solicitata. Mi s.a cerut sa fac evaluarea imobilului si antecontarctul de vanzare cumparare la notariat. Toata documentatia a fost in regula atat din punct de vedere financiar cat si juridic. Dupa toate acestea mi s.a cerut domicializarea venitului la banca in cauza spunandu-mi-se ca nu sunt obligata dar asa ar fi mai bine( si eventual sa vorbesc cu societatea la care lucrez si sa aduc si ceilalti salariati la banca lor). Mi-am dat acordul de pricipiu si pentru asta. intr-un final mi se cere acum sa aduc si un coplatitor fara sa mi se motiveze de ce si mai ales de ce nu mi s,a soliciat aces lucru la depunerea dosarului. In continuare mi se spune ca din punct de vedere al venitului corespund si ma incadrez la suma respectiva dar nu mi se da nici o explicatie de ce mai este nevoie de coplatitor in acest caz. Explicatia neoficiala a lor a fost ca dosarele sunt analizate de oameni si ca probabil cineva s.a uitat pe dosarul meu si asa a considerat. Intrebarea mea este: este normala si legala aceasta procedura? De ce am fost pusa sa fac evaluarea si antecontractul si mai ales cine ma despagubeste pentru cheltuielile facute.Unde ma pot adresa? Va multumesc.
Cattle, že můžete zde @ MIT půjčku 2% úrokovou
sazbou bez prodlení. Dame všechny úvěru druhý not
všechny jednotlivce, av každé zemi. Napište nám nyní
oliziapaulloaninvestment @ gmail.com @ MIT prevod
dnes úvěru k Vám
sa plateasca cu viata copiilor lor si viata lor
Buna ziua, am si eu o problema cu banca Raiffaisen. La un credit in lei luat de la ei dupa 5 ani de zile ma trezesc la sfarsitul lui 2014 printr-o instintare telefonica ca ei imi paseaza dosarul catre banca BRD, zero explicatii…ma duc la ei la banca cica nu sunt in baza lor de data ca nu ii intereseaza iar BRD ma someaza sa platesc o suma mai mare decat aveam la Raiffaisen, eu anul urmator dupa desfasuratorul lor trebuia sa termin cu acest credit…acum cred ca o sa se mai prelungeasca. Mentionez ca am fost bun platnic mai putin acum 2 ani cand, din cauza problemelor financiare am convenit cu banca sa imi reduca rata pe jumatate de an de la 600 lei la 300 lei, iar dupa sa platesc ca si rata 700 sa recuperez. Este corect ce au facut ei cu mine, va rog ajutati-ma nu stiu ce sa fac. 0754786301 Multumesc
Buna dimineaÈa. Da este de discutat. Am transmis ac varianta si colegului meu avocat si astept un rÄspuns pe aceasta temaa. Va comunic rÄspunsul de îndatÄ ce îl primesc. O zi minunata