jump to navigation

De ce sa “NU TRAGETI IN BASESCU!”, daca el trage la caruta bancherilor? 09/03/2009

Posted by moderat in anpc, ARB, banci, bnr.
Tags: , , , , , ,
trackback

Din acelasi serial, de rivigorare a sistemului bancar sau mai bine spus de sustinere si ajutor ca bancile din Romania sa atinga cote de profit urias, indiferent de modul cum le obtine, dupa cum spuneam si aici
https://acbdr.wordpress.com/2009/03/04/ce-vor-bancile-de-la-basescu/#comments actualii conducatori ai Romaniei continua politica de protectie a acestora in defavoarea clientilor, si in special ai celor persone fizice.

Cu toate ca sunt voci ce au incercat sa suceasca cele spuse de Basescu, si anume Senatorul PDL Urban Iulian pe blogul sau: “NU TRAGETI IN BASESCU!”, senator care de aftfel a avut o implicare activa in protectia consumatorului, din articolul de azi din Cotidianul rezulta clar directia celor spuse de Basescu, si anume, statul o sa intervina, o sa oblige, astfel incat datornicii sa-si achite ratele si ca o sa aibe grija la promulgarea legii privind protectia consumatorilor (OUG 174/2008), tinta principala fiind persoanele civile in primul rand.

Conform lui Serban Buscu, sub titlul ‘Efectul Băsescu: restanţierii, pârâţi la angajator’ bancherii vor sa obtina prin orice mijloace ratele, fara a tine cont de restul cheltuielilor lunare ale clientilor, pe care in momentul acordarii creditelor le luau in calcul.

“Pedepsirea rău-platnicilor cu intenţie ar putea intra în sarcina angajatorilor. Oamenilor li s-ar putea popri contul cu salariul

Una dintre metodele de stimulare a restanţierilor de către stat şi bancheri ar putea fi pedepsirea lor chiar de către propriul angajator, soluţie aflată la nivel de discuţie între bancheri. Preşedintele Traian Băsescu spunea săptămâna trecută că statul ar putea interveni pentru a determina rău-platnicii să achite datoriile către bănci. „Pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea acţiunii statului, astfel încât cei care deliberat nu rambursează creditele să fie stimulaţi să o facă“, declara miercuri şeful statului.

Deşi bancherii au negat că ar fi făcut vreo propunere preşedintelui în acest sens, susţinând pe bună dreptate că intervenţia statului nici nu ar fi posibilă în acest context, au discutat totuşi despre soluţii mixte.
„Nu am propus nimic direct preşedintelui sau Băncii Naţionale. După părerea mea însă soluţii ar fi. De exemplu, colaborarea cu angajatorii în sensul sancţionării restanţierilor ar fi una dintre ele“, spune preşedintele unei bănci de top 10. Mai precis, cu ajutorul unei legislaţii adecvate, bancherii ar putea forma o comisie care să decidă dacă anumiţi restanţieri au ajuns cu intenţie în situaţia de a nu mai plăti ratele. Ulterior, această comisie ar urma să prezinte angajatorilor situaţia rău-platnicilor cu bună ştiinţă, impunându-le acestora să ia măsuri de sancţionare.
„Practic, după ce se decide dacă un anumit client nu a plătit ratele din rea-credinţă, acesta ar putea să fie sancţionat chiar de propriul angajator. Poprirea conturilor ar putea fi un exemplu“, explică sursa mai sus citată. Cu alte cuvinte, angajatului care nu-şi plăteşte ratele, deşi poate face acest lucru, i se va bloca salariul, omul fiind astfel forţat să plătească. Cu toate acestea, vorbele preşedintelui sunt interpretate mai degrabă ca un mesaj „de ajutor“ de către bancheri. „Eu iau declaraţia preşedintelui mai degrabă ca un îndemn către firme şi populaţie. Acelaşi lucru îl facem şi noi. Bancherii nu au propus preşedintelui soluţii concrete de intervenţie a statului pentru rezolvarea acestei probleme“, a explicat pentru Cotidianul preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.”(sursa: http://www.cotidianul.ro )

Pentru ca nimeni sa nu afecteze profitul bancilor, le sugerez bancherilor, presedintelui, guvernantilor si parlamentarilor sa gaseasca solutii si pentru blocarea “veniturilor” a celor ce nici someri nu sunt, ptr ca au fost disponibilizati prin demisii, sau a acelora care au ales lumea celor drepti din cauza ratelor de la banci , credite luate ca sa vada si ei campania electorala la un TV de 37”, si chiar spoturile bancilor la credited oar cu buletinul.

Cu siguranta, azi cu ocazia discursului din parlament, Domnul Basescu o sa atinga din nou acest subiect, poate chiar o sa sugereze modificarile solicitate de ARB la OUG 174, sau cine stie, poate sa ceara o lege de nationalizare a veniturilor persoanelor fizice cu contracte de credit.

Comentarii»

1. moderat - 10/03/2009

Legat de acest subiect am gasit sub semnatura lui Eduard Ivascu, un punct de vedere, sau chiar mai mult, sub un titlu foarte inspirat:

BASESCU si ASOCIATII

“Pierderi apocaliptice, falimente rasunatoare, nationalizari pe capete. Chiar si sinucideri ici-colo. In Romania situatia este la fel. Dar invers. Bancile straine cer de ceva timp ajutor de la statul roman, insa, privite in acest context, rezultatele anuntate public sunt de-a dreptul nesimtite. Profituri record, crestere exponentiala a afacerilor, previziuni inca optimiste. Si nu este vorba doar de cazuri izolate. Profitul cumulat realizat de primele zece banci ca marime in 2008 este aproape dublu fata de anul precedent. Incredibil, ar putea spune neamtu’ deja acrit de recesiune. Cum de este posibil? Este vorba de o criza sau de un miracol? Mai curand este vorba de miracolul care ne-a adus criza. Evident, in varianta ei romaneasca, neaosa, in care vina nu este a bancilor, ci a clientilor, dobanzile nu scad ci cresc, iar statul in loc sa te protejeze, te executa. Si nu asa, oricum, ci la cel mai inalt nivel.
„PLATITI-VA RATELE!”, ne-a indemnat recent chiar seful statului, din sanul unei vesele adunari de bancheri care i s-au plans ca romanii, smecheri, trag de timp la adapostul crizei.
Desi statistica arata ca situatia este inca in limite normale, se vede treaba ca bancile sunt nerabdatoare si, cum orice criza este si o oportunitate, au decis sa apeleze la cei mai eficienti recuperatori din piata, „Basescu si Asociatii”. Singura „firma” care are statul la degetul mic, iar mai nou nu se jeneaza sa il foloseasca si pe post de racket. „Vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca cei care deliberat nu isi ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca”, a spus in clar presedintele, lasand sa se inteleaga ca in acest thriller cu bani, bancherii sunt baietii buni.
Clientii, adica noi, suntem renegatii, cei vanati pentru ca, pe foamea asta – cum ar spune un prieten – ascundem „deliberat” bani.
Filmul Insa nu se termina aici. Relatia masochista a romanilor cu bancile este chiar mai ciudata. Suntem vinovati nu numai pentru ca nu mai putem plati la timp ratele, dar ni se reproseaza si faptul ca nu mai rupem poarta bancilor ca altadata, pentru a cere, evident, un nou credit. Imediat dupa ce ne-a avertizat sa incetam cu sicanarea bancilor, Traian Basescu, in dublu rol, de recuperator si de PR, ne indeamna sa lasam la o parte prudenta si sa indraznim sa deranjam bancherii cu noi solicitari. Intr-o dispozitie filozofica, seful ARB, Radu Ghetea, a gasit chiar si o formulare cripto-bancara a situatiei: „Nu trebuie sa mergem pe principiul ca nu ne ducem la banca pentru ca nu obtinem credit”.
Desi tot el recunoaste, e drept cu jumatate de gura, ca „poate ca unele costuri sunt prea sus, exigentele mai ridicate…”, dar ca totusi bancile asteapta sa li se adreseze clientii.
Pe scurt, cam atata pot bancile din Romania. Anul trecut, pe valul economiei care duduia liberal, au dat credite inclusiv celor care nu aveau bani nici de intretinere, sperand sa inhate o cota de piata cat mai mare. Dobanzile la credite au fost mentinute cat mai sus, iar cele la depozite cat mai jos, pana cand diferenta dintre ele a ajuns la un nivel de neimaginat in alte tari europene. Asa se explica profiturile uriase raportate in ultimele zile. Acum, in 2009, anul crizei, cand toata lumea strange cureaua, bancile romanesti ne indeamna sa o slabim. Bancile si Traian Basescu. Sa le facem pe plac si, de dragul demonstratiei, sa presupunem ca, intr-un moment de slabiciune sau dintr-o incredere exagerata in institutia Presedintiei, te incumeti sa ceri un nou credit la banca. Asta desi salariul tocmai ti-a fost inghetat sau chiar s-a micsorat. In cazul fericit in care inca mai ai un loc de munca.
In schimb, dobanzile la credite au crescut si urca in continuare, bancile motivand ca finantarea este tot mai scumpa si riscul a crescut. In aceste conditii, de ce ar cumpara cineva, care castiga tot mai putin, un produs tot mai scump?
Pana nu vor reusi sa gaseasca un raspuns convingator la aceasta intrebare, bancile se vor uita mult si bine dupa noi musterii.”

2. roxana radu - 17/03/2009

“Basescu si Asociatii” sunt cei mai eficienti recuperatori .
Nu trebuie sa uitam ca totusi basescu o sa fie iar la mana noastra la toamna , cu toate ca se straduieste din rasputeri sa candideze de unul singur .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: