Bancile continua dezinformarea, prin omisiune 28/07/2009
Posted by moderat in abuz, anpc, asociatia clientilor bancilor din romania, banci, dobanzi.Tags: abuz, banci, dobanda, oug174/2008, reglementari
trackback
Bancile nu-si informeaza clientii despre garantarea depozitelor
Multe banci din Bucuresti fie nu sunt bine informate, fie omit sa le spuna clientilor care sunt conditiile de garantare a depozitelor la termen, potrivit unei investigatii realizate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
„In ultima actiune organizata in luna iunie a.c., in Municipiul Bucuresti, s-a verificat modul de informare a deponentilor la un numar de 290 unitati, apartinand la 20 de institutii de credit, constatandu-se ca numai unitatile a trei institutii de credit respecta in totalitate prevederile legii de functionare a Fondului si a regulamentului emis in aplicarea acesteia, pe linia informarii publicului”, este concluzia unui raport al Fondului.
In urma verificarii s-a constatat ca la 139 de unitati teritoriale, apartinand unui numar de 17 institutii de credit, nu erau afisate informatiile legate de sistemul de garantare sau acestea erau incomplete, tiparite cu caractere mici care nu permit citirea cu usurinta a acestora ori afisate in locuri neaccesibile.
Totodata, au fost mai multe cazuri in care conducatori ai sucursalelor si agentiilor institutiilor de credit si/sau angajatii acestora au dat informatii eronate cu privire la nivelul plafoanelor de garantare a depozitelor pentru persoanele fizice si pentru persoanele juridice si la incadrarea depozitelor cu dobanda negociata in categoria depozitelor garantate.
„Pe linia informarii deponentilor cu privire la schema de garantare a depozitelor, Fondul a adresat numeroase scrisori si reveniri la acestea, pentru respectarea obligatiilor care revin institutiilor de credit, interventii in urma carora numai o parte din acestea au raspuns Fondului cu privire la masurile luate”, se mentioneaza in document.
Verificarile au evidentiat faptul ca la 8 unitati teritoriale, conducatorii acestora si personalul din front office nu cunosc nivelul plafonului de garantare pentru deponentii persoane juridice, iar in cazul a 6 subsidiare afirma in mod eronat ca depozitele constituite cu dobanda negociata sunt negarantate.
Potrivit cadrului legislativ european adoptat si de Romania, bancile au obligatia sa informeze deponentii potentiali sau existenti despre situatia in care depozitul se incadreaza sau nu in categoria celor garantate.
Bancheri neinformati
• 8 sucursale din Bucuresti nu stiu care este plafonul de garantare a depozitelor la termen ale firmelor
• 6 unitati considera eronat ca depozitele cu dobanda negociata nu sunt garantate
• 2 unitati nu stiu care este plafonul actual de garantare a depozitelor nici pentru persoane fizice, nici pentru firme (zf.ro)
nu ar fi mai constructiv sa faci ce nu fac bancile si sa informezi tu despre plafoane dupa care sa intrebi cititorii daca ei stiau acele informatii de la banca unde au conturi sau nu…???
ok, daca e constructiv, o facem.
A). Plafonul de garantare
Deponenţii garantaţi sunt atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, inclusiv entităţile fără personalitate juridică, altele decât titularii depozitelor menţionaţi în anexa la Ordonanţa nr.39/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Începând cu data de 15 octombrie 2008, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 129/14.10.2008, plafonul de garantare pe deponent garantat persoană fizică (rezidentă sau nerezidentă) şi pe instituţie de credit s-a majorat la echivalentul în lei al 50.000 euro, în timp ce plafonul de garantare pe deponent garantat persoană juridică şi pe instituţie de credit a rămas la acelaşi nivel, respectiv echivalentul în lei la 20.000 euro.
Echivalentul în lei al plafonului de garantare şi al depozitelor în valută se calculează la data indisponibilizării depozitelor, respectiv la data deschiderii procedurii falimentului, prin utilizarea cursurilor de schimb valutar pentru valutele respective, cursuri comunicate de Banca Naţională a României pentru această dată.
Suma totală a obligaţiei unei instituţii de credit faţă de un deponent se stabileşte prin însumarea tuturor depozitelor deţinute de acesta, inclusiv a dobânzii datorate şi neplătite la data stabilirii indisponibilităţii depozitelor.
B). Lista instituţiilor de credit participante la schema de garantare a depozitelor:
1. Banca Comercială Română S.A.
2. RAIFFEISEN BANK S.A.
3. BRD – Groupe Société Générale S.A.
4. ATE BANK ROMÂNIA S.A.
5. UniCredit Ţiriac Bank S.A.
6. Bancpost S.A.
7. Banca de Export Import a României EXIMBANK S.A.
8. Banca Românească S.A., membră a Grupului National Bank of Greece
9. Credit Europe Bank (România) S.A.
10. Banca Transilvania S.A.
11. MKB ROMEXTERRA Bank S.A.
12. ALPHA BANK ROMANIA S.A.
13. PIRAEUS BANK ROMANIA S.A.
14. RBS Bank (România) S.A.
15. OTP BANK ROMANIA S.A.
16. Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A.
17. Emporiki Bank – România S.A.
18. LIBRA BANK S.A.
19. Banca C.R. Firenze România S.A.
20. ROMANIAN INTERNATIONAL BANK S.A.
21. Marfin Bank România SA (fostă EGNATIA BANK)
22. Banca Comercială CARPATICA S.A.
23. BANK LEUMI ROMÂNIA S.A.
24. VOLKSBANK ROMÂNIA S.A.
25. ProCredit Bank S.A.
26. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe S.A.
27. PORSCHE BANK ROMANIA S.A.
28. C.E.C. BANK S.A.
29. HVB BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A.
30. Banca Millennium S.A.
31. BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A.
Pentru restul bancilor, garantarea se face in limita plafonului din tara unde isi are sediul banca-mama.
Si daca vorbim de drepturile clientilor, atunci, in aceasta speta acestea sunt:
Drepturile deponenţilor
Instituţiile de credit sunt obligate să comunice deponenţilor toate informaţiile referitoare la schema de garantare de care aceştia au nevoie, în special cele privind tipurile de depozite garantate, respectiv tipurile de depozite excluse de la plata compensaţiilor – depozite negarantate -, nivelul plafonului de garantare, modul de calcul al compensaţiei, documentele, condiţiile şi formalităţile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de compensaţiile plătite de către Fond, intervalul de timp în care pot fi plătite compensaţiile pentru depozitele garantate.
Informaţiile trebuie să fie disponibile la toate sediile instituţiilor de credit, într-un loc accesibil deponenţilor, şi să fie prezentate într-o formă uşor de înţeles.
Lista depozitelor NEGARANTATE
1. Depozite plasate de către persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, respectiv: administratorii, inclusiv conducătorii, directorii din centrală, cenzorii, auditorii financiari, acţionarii semnificativi ai instituţiei de credit precum şi deponenţii cu statut similar în cadrul altor societăţi din acelaşi grup, familiile persoanelor fizice de mai sus – soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, persoanele terţe care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi, precum şi depozitele plasate de societăţile din acelaşi grup
2. Depozite ale persoanelor fizice şi juridice, inclusiv entităţi fără personalitate juridică care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare (*1) care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit
3. Depozite ale instituţiilor de credit, inclusiv cele provenind din fondurile proprii ale acestora, cu excepţia depozitelor instituţiilor de credit în faliment
4. Depozite ale instituţiilor financiare
5. Depozite ale societăţilor de asigurare-reasigurare, inclusiv intermediarii în asigurări
6. Depozite ale organismelor de plasament colectiv, precum fonduri mutuale, societăţi de investiţii
7. Depozite ale fondurilor de pensii
8. Depozite ale autorităţilor publice centrale şi locale
9. Depozite ale regiilor autonome, companiilor naţionale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale, altele decât microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, încadrate ca atare potrivit prevederilor legale
10. Depozite nenominative
11. Datorii de natură obligatară, precum şi obligaţii care izvorăsc din accepte proprii şi bilete la ordin emise de instituţia de credit
12. Depozite rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani.
(*1) Se referă la rate de dobândă şi avantaje financiare care depăşesc nivelurile practicate de instituţia de credit pentru depozitele de aceeaşi natură, aceeaşi monedă, aceeaşi categorie şi aceeaşi durată şi aceeaşi sumă.
Bank of Cyprus România a majorat, începând din 24 iulie, plafonul de garantare a depozitelor, de la 20.000 de euro la 100.000 de euro, întrucât au intrat în vigoare modificările elaborate de banca centrală din Cipru la schema de protecţie a plasamentelor.
:))
Deschideai un topic/subiect separat cu toate informatiile din comment 😛
Dar multumim 🙂