jump to navigation

ATUNCI CAND ESTE EVIDENT, E EVIDENT GRESIT! 30/06/2009

Posted by moderat in bnr, dobanzi, euro, Punct de vedere, rezerva minima obligatorie.
Tags: , , ,
trackback

Dupa cum se stie astazi, 30 iunie 2009, are loc sedinta de politica monetara la BNR, sedinta mult asteptata de jucatorii din piata dar nu numai. Prin urmare inca de la finele saptamanii trecute au inceput a se publica o serie de previziuni, anticipari, estimari atat despre rata dobanzii car si despre rezerva minima obligatorie.

Centralizand aceste declaratii (ale analistilor) am putea concluziona ca BNR va reduce azi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, în contextul temperării inflaţiei şi scăderii PIB peste aşteptări în primul trimestru, insa nu este exclus şi o scădere mai mare, de până la 0,75 puncte.

Iata cateva puncte de vedere :

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank anticipează o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar nu exclude şi o relaxare cu 0,75 puncte.

Florian Libocor, economistul-sef al BRD, o scadere cu 0.75 puncte in scenariul de baza este de anticipat, adecvata contextului actual.

Ciprian Dascalu, dealer la Millennium Bank, nu exclude o reducere mai agresiva a ratei dobanzii, cu pana la 0.75 puncte procentuale.

Cătălina Constantinescu, economist la RBS Bank România, si de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România: reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază până la 9%.

În ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii (RMO) deţinute de bănci la BNR,
majoritatea analiştilor văd posibilă şi o reducere a ratei rezervei minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei. Ei consideră că relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională este necesară pentru a stimula creşterea economică, ale cărei perspective s-au înrăutăţit, iar temperarea ratei inflaţiei din ultimele luni, precum şi stabilitatea cursului de schimb, permit, în acest moment, o astfel de măsură.

Chidesciuc consideră că o reducere a nivelului acestora ar fi binevenită pentru economie, însă este necesară o scădere graduală.

„A fost şi este în continuare nevoie de reducerea RMO. Restrictivitatea politicii monetare pe care o determină este poate mai mare decât cea a ratei dobânzii. S-ar obţine chiar mai mult prin tăierea RMO decât prin dobândă”, a spus Chidesciuc, care vede posibilă o reducere a RMO cu 2-3 puncte procentuale.

Potrivit lui Libocor, o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii cu un punct procentual eliberează în piaţă o sumă echivalentă cu aproximativ 250-300 de milioane de euro.

„Reducerea RMO este posibilă, însă, dacă se va întâmpla, cred că pasul nu va fi mai mare de două procente”, consideră Libocor.

Cunoscand stilul politicii guvernatorului bancii centrale, secretomania ce inconjoara BNR-ul, insa si conexiunea dintre politica bancii cu cea a guvernului, dar nu in ultimul rand declaratiile din urma cu ceva timp ale unor directori din BNR si consilieri ai guvernatorului, personal concluzionez ca aceste declaratii ale analistilor coincid mai degraba cu nevoile lor, cu cea ce-si doresc ei sa se intample in avantajul bancilor pe care le reprezinta, si nu au decat un rol de a incerca a influenta decizia de astazi.

Reamintesc si esecul previziunilor de la inceputul lunii mai cand aceeasi analisti spuneau ca o sa se mentina la 10% ratei dobânzii de politică monetară si aceasta a scazut cu 0.5 pp, despre care am comentat aici si atunci am argumente ca BNR-ul o sa decida si azi altfel decat vad analistii ca EVIDENT.

Deci ATUNCI CAND ESTE EVIDENT, E EVIDENT GRESIT!

Comentarii»

1. moderat - 30/06/2009

Si decizia ar putea fi si un raspuns la „optimismul” reprosat de basescu, si sa dea un semnal realist, sau chiar pesimist, referitor la politica economica a guvernului.

2. TheNutz - 30/06/2009

pui prinsoare ca nu se vor mai insela ? 😛

3. moderat - 30/06/2009

binenteles, ca nu, acum dupa decizie 😦

4. TheNutz - 30/06/2009

pai acu doua ore cand te intrebam nu era anuntat.
ai scapat de o prinsoare pierduta 😆

5. moderat - 30/06/2009

Corect. Sti cum se zice, timpul le rezolva.
Dar ca sa fiu carcotas, daca puneam pe 4 beri, trebuia sa dau numai 3. Pe la RMO au fost surprinsi si analistii, estimau pe ansamblu mai putin. Erau precauti, nu credeau ca are curaj isarescu sa mai dea drumul la cca 2 miliarde de euro la o luna dupa primul miliard.

6. TheNutz - 30/06/2009

eu stiu daca era vorba de curaj sau era vorba ca nu prea isi doreau atat de multi bani de plasat in continuare (in cazul in care nu i-ar scoate din tara) ? 🙂

7. moderat - 30/06/2009

si eu am temeri in sensul scoaterii din tara, n-am vrut sa mai scriu, ca sa gandesc pozitiv.

„era vorba ca nu prea isi doreau atat de multi bani de plasat in continuare ” indirect spui si tu ca ei estimeaza ce-si doresc, ce e mai bine ptr buzunarul lor.

Ce o sa faca cu banii, ii mai tin la bnr, ia 2.6% fata de un euribor de 1.1%, problema este una de acoperire, nu vor mai putea spune ca nu sunt bani si ca au cost de finantare foarte mare.

8. TheNutz - 30/06/2009

😀 cred ca astia au fost banii pusi de-o parte pentru intrarea in programul primaCocioaba 🙂

9. moderat - 30/06/2009

asa e, imprumut fmi la bnr, bnr la banci, banci la clienti ptr prima casa, iar prima casa e de la anl, si asa ajung banii tot la stat (indirect) de la fmi. romanul e inventiv si stie sa fure sistemul.

10. DUMITRESCU NICOLAE CONSTANTIN - 28/07/2009

de ce se cere comisioane la acodarea creditului la toate bancile pentru cetateanul de rand care face un credit de nevoi personale nu cred ca este ne justificate aceste comisioane.Vreau un raspuns de ce nu mi sa aprobat dosarul la banca RBS bank si ce salariu trebuie sa am.Va rog sa imi raspundeti

11. moderat - 28/07/2009

este evident ca asa e.
Nu ati intrebat la banca de ce? Sa intreb eu?
Cat mai mare, asa de mare incat sa nu ai nevoie de credit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: