Mesaj de la un cititor. Oare e o stare de spirit izolata? 04/08/2009
Posted by moderat in Punct de vedere.Tags: banci, credite, executare silita, opinie
trackback
Citez:
„Trec peste orice introducere si incep prin a va adresa o intrebare:
Scimbari semnificative ale pietei financiare sunt numai cele in sus?
Scade dobanda cheie, scade EURIBOR, scade ROBOR, scade LIBOR, scad constant procentele de RMO, scad dobanzile la depozite, scade coeficientul de risc de tara, asta odata, iar apoi bancherii anunta diminuarea costurilor prin scaderea chiriilor, salariilor, eficientizarea consumurilor etc, insa ce se intampla cu dobanzile la creditele in sold, de ce nu scad si ele?
De ce se amana (pentru mine oricum nu mai conteaza daca este o amanare sau chiar nu o sa scada niciodata, am pierdut totul neavand venituri in 2009) decizia de a cobori aceste dobanzi, ce au suferit cresteri semnificative la cel mai mic semn de crestere a costurilor iar cand procesul a devenit reversibil bancherii uita sa ia decizii similare, tocmai pentru a se intrece in profituri la semestru (diminuarea profitului fata de anul trecut fiind din esecul lor de a mai devaloriza leul in aceasta perioada), iar in conditiile in care creditarea neguvernamentala a fost aproape blocata este elocvent ca mare parte a profitului a fost realizat pe spatele clientilor care inca isi mai achita ratele la banca (cei ca mine le provoaca provizioane, deci costuri), insa nu se stie pentru cat timp o mai pot face si ei, sau chiar daca vor putea sa plateasca ratele, o sa o mai faca oare in conditiile in care sunt constienti ca platesc costurile altora (cea ce este illegal, avand un contract nominal) dar nu numai, platesc orice isi doresc bancherii. Nu vreau ca sa considerati sau sa judecati mesajul meu ca fiind al unui rauplatnic, ci al unuia care a incercat sa acopere cresterea ratelor prin a muncii la 2 joburi si pana la urma a ramas fara niciunul, dar si fara casa si alte bunuri.
Oare exista vreo forma de a forta bancherii nesatui de a-si arunca privirea si catre clienti. Oare exista in tara asta vreo institutie ce supravegheaza sistemul finaciar sau sunt aparati clientii acestuia de practicile incorecte la care sunt supusi. Unde este MEDIATORUL BANCAR ce trebuia sa apara de un an (poate aveam o sansa si eu), de ce nu functioneaza, si cine plateste neducerea la indeplinire a acestei institutii, eu sunt executat silit pentru ca de 6 luni sunt somer si nu am avut cu ce sa mai achit ratele si nici perspective n-am, insa ei nu fac nimic ptr noi; noi avem numai obligatii, cand vine vorba de drepturi avem unul singur, DREPTUL DE A FI SCLAV, intr-o tara europeana.
Eu zic ca a sosit momentul sa zicem STOP, nu fiecare in parte, ci in cor, toti uniti.”
PS. Acest text este trimis de la un vizitator al blogului pe mail, si am considerat ca reprezinta o stare de spirit comuna si altora, si am decis sa-l public.
Au depus romanii bani la Caritas? Cine ii scotea inzecit in cateva zile: hotii impreuna cu POLITICIENII!
Au depus romanii bani la FNI? Cine a substituit sumele depuse si le-a facut disparute peste mari si tari: hotii in cardasie cu POLITICIENII.
Atata vreme cat POLITICIENII vor accepta favoruri (credite cu dobanda preferentiala) de la institutiile de credit, acestea din urma ii vor controla cu un singur scop: MENTINEREA STARII DE NEREGLEMENTARE in domeniu.
Apelul la un avocat si la justitie nefiind la indemana oricui + starea de nereglementare permite acestor bancheri atitudinile camataresti pe care le au in fata consumatorului obisnuit.
Noi, consumatorul obisnuit, platim dobanzi inrobitoare care se duc in profiturile bancilor si in buzunarul POLITICIENILOR. Care ar fi interesul acestora sa schimbe aceasta situatie?
Buna intrebare!!!
Am un credit cu ipoteca in euro la Volksbank si am depus o plangere in legatura cu introducerea comisionului de rezerva minima obligatorie si pe 2009 si in legatura cu scderea euriborului de la 5,4 la 1,8.
Raspunsul lor a fost in ambele cazuri urmarorul:
1. chiar daca BNR nu a modificat in nici un sens rezervele minime obligatorii citez: „indicii de referinta ai costrilor de refinantare au inregistrat o crestere substantiala. Aceasta majorare semnificativa a indicilor de referinta ai costurilor de refinantare a afectat si costurile de refinantare suportate de catre VB si pe cale de consecinta a generat o majorare a obligatiilor VB”
2. in cazul euribor: ” Aratam inca o data faptul ca structura si nivelul dobanzii sunt determinate si conditionate de mai multi factori, variatia indicelui ratelor de dobanda euribor fiind doar unul dintre acestia.Iar in prezent , diminuarea indicelui euribor nu a determinat o scadere a costurilor de refinantare, acestes mentinandu-se in continuare laun nivel ridicat, din cauza cresterii accelerate a celorlati indici de referinta ai costurilor de refinantare”
In concluzie atunci cand scade spunem ca nu are nici o importanta, dar daca „A cCRESCUT” de la 4,72 la 4,71 atunci avem toate drepturile sa marim dobanda fixa de la 5,95 la 7%.
Corect nu?
In plus fata de aceste explicatii de o nesimtire grasa mi se aduce la cunostinta ca: citez: ” de altfel, facem precizarea faptului ca sumele de bani achitate de oricare client in temeiul conventiei de credit care reglementeaza raporturile contractuale dintre acesta si banca , nu se restituie, acestea incadrandu-se, potrivit regulilor de drept, in sfera platilor datorate ca urmare a obligatiilor asumate prin contract”
Plangerea mea este de altfel NEFONDATA si nu mi se pot inapoi banii platiti pe nedrept.
As avea si eu o MARE MARE RUGAMINTE: daca exista cineva care a primit inapoi comisionul de rezerva minima obligatorie, as vrea daca se poate o copie scanata a extrasului de cont unde apare suma inapoiata. Se pot sterge datele personale, important este sa se vada sigla Volksbank sa le pot demonstra ca discrimineaza clientii dupa bunul lor plac.
Multumesc frumos,
Adresa mea de mail este: ela_ionescu2000@yahoo.com
@Radu
E argumentul principal ca victimele „economiei speculative” romanesti sa inceapa sa se ASOCIEZE.
Guvernul roman este somat sa ia o atitudine similara cu cea a guvernului ungar:
Guvernul ungar va introduce un cod de bune practici pentru banci
Guvernul ungar a convenit recent la o intalnire cu bancile introducerea, incepand cu luna septembrie, a unui cod de bune practici pentru a creste protectia consumatorilor, a anuntat prim-ministrul ungar, Gordon Bajnai, informeaza MTI.
Introducerea acestui cod de bune practici vine ca un raspuns la plangerile consumatorilor ca bancile modifica intr-o maniera unilaterala contractele de credit, deseori pe motive pe care clientii le considera inacceptabile. Codul de bune practici va elimina “stimulentele bancilor pentru a face modificari in contractele de imprumut pe motive de genul cresterea salariilor angajatilor bancii” a declarat premierul Gordon Bajnai.
In schimb, presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Peter Felcsuti a precizat ca bancile comerciale nu au modificat unilateral prevederile contractelor de credit ci doar i-au informat pe clientii de motivele pentru care contractele lor ar putea fi modificate.
In Romania, premierul Emil Boc a declarat recent ca, daca bancile nu vor scadea dobanzile pentru a fi astfel solidare cu eforturile Guvernului si cu cele ale populatiei in perioada de criza, atunci va fi instituita “taxa Robin Hood”.
Radu, „n-ai cu cine” ca sa parafrazez.
Guvernanti nostrii si parlamentarii se chinuie de 2 ani cu cei din hypermarket-uri cu un asemenea cod, si tot nu e pus in practica.
Iti readuc aminte ca oug 174 a fost blocat de ARB in parlament, in camera deputatilor, de o jumatate de an. Mediatorul bancar trebuia sa apara de un an si nu este functional nici azi, si nici in viitorul apropiat.
Din pacate, personal nu mai am nici cea mai mica incredere in statul roman, nu-mi pun nicio speranta in actiunile lui.
Daca cineva avea sange in instalatie, cerea o lista cu plangeri impotriva bancilor de la ANPC si nu-i primeau in Prima Casa. Si exista o forma de contract negociata de ANPC cu ARB, intreb de ce nu a impus aceasta forma in acest proiect? Statul este „sustinator” a practicilor abuzive ale bancherilor.