jump to navigation

Atac la LEU! 14/09/2009

Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, banci, bnr, credite, curs valutar, euro, lei, Punct de vedere.
Tags: , , , , , ,
trackback

Se pare ca devine o regula, fiecare toamna cu atacul la moneda nationala.
Dupa incercarea semi-esuata din octombrie 2008 baietii destepti au inceput un nou atac la moneda nationala. Spun semi-esuata si nu esuata ca guvernatorul bancii centrale pentru ca stim cu totii ca au trebuit vreo 8-9 luni de lupta cu ROBOR-ul. Dar asta e trecut, si pe atunci la BNR mai erau si niste banuti din RMO.

Acum, la aproape un an, niste bancheri de pe o insula, dar nu numai, au declansat inca un atac asupra leului. Dupa vreo 2 saptamani de campanii de PR prin intermediul diversilor specialisti de prin bancile de la noi (cititi ultimele rapoarte ale bancilor), care ne pregatesc de un curs de 4.5-4.6 ron/euro, de vreo 4 zile au inceput atacul, inca nu agresiv pentru a testa reactia BNR-ului, insa conform unor info, acestia astepta o eventuala criza politica pentru atacul final.
Isarescu se afla si el la final de mandat, chiar ultima luna a lui si inca nimic nu e sigur despre un nou mandat, BNR-ul e putin mai subtire la punga, bani de la FMI se duc direct la Finante, brokerii si bancherii nu au intodeanu interese comune cu Romania, aproprierea si a unor scadente financiare ptr guvern dar si altele (nu la intoarcerea romanilor din CO cum motiveaza „analistii independenti”) creeaza un teren numai bun pentru acest ATAC LA LEU.

Reactia Guvernatorului a fost directa azi dupa ce se pare ca a constat ca baietii nu au prins mesajul voalat de saptamana trecuta. El a declarat azi ca „Bineînţeles că încearcă, dar suntem cu ochii pe ei” intrebat daca leul este atacat. Din pacate mesajul nu ne poate linistii, si noi suntem cu ochii pe curs dar si pe scadentarul creditului, si nu prea e ok ce vedem.

Azi BNR-ul anunta o referinta record pentru ultimele 6 luni, 1 euro = 4.2747 lei, insa acum pe interbancar cursul este de 4.2830-4.2850 si tendinta de depreciere a leului continua. Si sa nu uitam ca fata de monedele din regiune in anul 2009 leul este detasat pe primul loc al topului deprecierii in raport cu moneda europeana, pe la 7% dublu fata de urmatoarea clasata.

Oare o fi bine sa ne uitam la acest atac in loc sa reactionam, oare reactionam insa numai atat putem? Sau poate asteptam 21-22 septembrie sa avem cu ce reactiona, cine stie. Nu cred ca cineva se gandeste ca reactia bnr-ului are vreo legatura cu sustinerea ptr un nou mandat pentru actualul Guvernator si a viceguvernatorilor.

Comentarii»

1. N/A - 15/09/2009

Explică-mi, te rog (sau pune-mi la dispoziţie un link în cazul în care s-a mai scris) motivul pentru care s-a declanşat acest atac la moneda naţională. Care este scopul ? Care sunt beneficiile ?

2. moderat - 15/09/2009

Sopul: PROFIT, Beneficiile: CASTIGUL FINANCIAR.
Motivul: scopul lor fiind a face profit, speculatorii externi considera ca Romania, situatia economico-financiara a noastra, ar fi mediul cu un procent mai mare de reusita, si de imogatire rapida.
Isarescu spune ca sunt lei in piata si ca o sa fie un esec:

“Eu nu cred că e rău că leul este mai puţin volatil (…). Piaţa poate fi lichidă dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, să declare că nu este destulă lichiditate. Piaţa are lei. Fac această declaraţie cu riscul de a fi înţeles greşit”

sau
„Cursul va avea unele fluctuaţii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Nu vreau să intru în polemică cu cei care prognozează devalorizarea leului şi nici nu vreau să se spună că guvernatorul BNR influenţează cursul prin declaraţiile sale, dar, repet, cursul de schimb va reveni la nivelul de dinainte”

3. N/A - 15/09/2009

Mulţam fain pentru răspunsul rapid.

4. m1ha1 - 15/09/2009

eu cred ca e un joc de teatru al BNR-ului :
– in primul rand mint poporul pentru a mai prinde un mandat
– si in al doilea rand cresterea accizelor pe 2010

5. m1ha1 - 15/09/2009

au impuscat 2 iepuri dintr-o data

6. moderat - 15/09/2009

azi cursul a dat un pic inapoi, mai putin decat a urcat ieri. Cursul anuntat azi de bnr este de 4.2673, apreciere de 0.17%, iar pe interbancar a stagnat la un minim egal cu aceasta cotatie.

Vasilescu a declarat azi cea ce mentionam si eu pe blogul lui Urban, ca posibila criza sociala (grevele bugetarilor si magistratilor) ar putea influenta cursul in aceasta toamna.

M1ha1 – cred ca la fel gandeai si anul trecut in privinta cursului luat in calcul la accize, si ulterior ai constata ca nu a fost unul dezavantajos. Nu cred ca reprezinta o tinta asta cu accizele, au parghiile sa le mareasca oricand. Isarescu nu are nicio treaba cu poporul ptr un nou mandat. Este clar o decizie politica, si se discuta si cu FMI si UE. Daca-ti aduci aminte, Geoana si pesedistii au vrut sa-l schimbe politic pe Ghetea de la CEC si nu au reusit. Cartelul bancar are forte nebanuite si are si cu ce cumpara orice; doar era vorba de seful asociatiei lor asa ca un mic santaj si gata Ghetea a ramas la CEC si la ARB

7. m1ha1 - 15/09/2009

– e clar ca Isarescu a prins radacini acolo, nu-si mai face el griji, doar e intrat in istorie prin cartea recordurilor 😉

– asta cu accizele e doar un alt argument pentru aprecierea euro

8. Liviu - 16/09/2009

Leul nu a fost moneda care s-a depreciat cel mai mult, ci zlotul polonez. Speculatii pe cursul valutar s-au facut intotdeauna, iar Isarescu nu este un erou, isi face doar treaba pentru care e platit ca si Guvernator.

9. moderat - 16/09/2009

Liviu, eu am zis:
„… fata de monedele din regiune in anul 2009 leul este detasat pe primul loc al topului deprecierii in raport cu moneda europeana….”

iar tu ne spui ca zlotul polonez. FALS si exemplific. Zlotul la 1 ian 09 era 4.17 acum e 4.15, (deci -0.53%) vizibila intarire. Leul la 1 ian 09 era 4.03 si acum este 4.27 (+6.1%) depreciere majora.

Asa ca informatia ta este incorecta. Cat despre „eroul” Isarescu nici gand, poate recordman. Nu ma deranjeaza ca-si face treaba, ma deranjeaza ca nu-si face toata treaba, si ma refer la supravegherea sistemului bancar si exemplific prin trecerea cu vederea practica bancilor de amanare de pe 2008 pe 2009 a provizioanelor, cea ce a condus la profituri mai mari pe 2008 ptr banci, si o parte din aceste profituri au fost repatriate in austria, grecia, italia, etc.

10. moderat - 17/09/2009

si in legatura cu postul 6, pesedistii au reusit sa-l impuna la cec, in consiliu de administratie pe enache jiru, cel pe care doreau sa-l unga presedinte al cec.

11. Costin - 08/01/2010

„Dupa vreo 2 saptamani de campanii de PR prin intermediul diversilor specialisti de prin bancile de la noi…”
Dupa parerea mea a se citi: „prin intermediul diversilor specialisti de la ING…”
Stiu ca vine tarziu comentariul dar acum am ajuns si eu pe acest site si sunt satul de zecile de articole de presa din 2009 despre prabusirea leului lansate de cei de la ING.


Lasă un comentariu