Si daca, clientii vor bloca creditare deblocata? 02/07/2009
Posted by moderat in asociatia clientilor bancilor din romania, credite, prima casa, Punct de vedere.Tags: blocarea creditarii, credite, previziuni, stress-test
trackback
Zilnic, mai peste tot, gasesti mesaje, amenintari si rugaminti de deblocarea creditarii de catre sistemul bancar romanesc. Incepand cu Basescu, continund cu Isarescu, Boc, Pogea, Nita si Videanu, dar si cu specialistii de pe sticla si din ziare, toti solicita acelasi lucru, scaderea dobanzilor si a costurilor din partea bancilor pentru a fi accesibil creditul. Nu mai amintesc de imprumutirile Ministerului de finante de la banci si faptul ca acesta le tine pe banci cu coada sus, stiind si acceptand ca nu au bani de salarii si pensii si atunci aceasta este poate unica solutie de finantare. Sa speram ca odata cu sosirea banilor din imprumutul extern de luna aceasta din august Pogea sa nu mai fie nevoit sa apeleze la banci si acestea sa stea pe lichiditati.
Pe baza acestui scenariu e posibil ca bancile vor reduce dobanzile si vor incerca sa investeasca lichiditatea disponibila in creditare catre personae juridice si fizice, adica relansarea creditarii.
Ce ar fi daca in acel moment si noi, personae fizice si juridice, reactionam timp de 6-8 luni tot prin nesimtire, si vom boicota oferta lor. Nu ne vom inghesui sa le umplem buzunarele numai cand vor ei, invatand din experienta celor pe care in ultimii 2 ani au fost jegmaniti de banci. Consider ca ar fi un moment oportun de reactie, si chiar o decizie inteleapta in cea ce priveste oportunitatea contractarii unui credit, chiar daca e din programul PRIMA CASA ( eu estimez ca 30% din cei ce vor accesa acest credit intr-un an nu-si vor mai putea platii ratele).
Poate in cazul persoanelor juridice o greva a creditarii este mai greu de realizat insa in situatia persoanelor fizice eu personal cred ca poate fi un raspuns la modul cum trateaza bancile clientii, dincolo de sloganuri. In conditiile in care majoritatea bancilor au o expunere mai mare pe personae fizice, si se vor orienta tot catre ei si cu urmatoarea oferta, daca o mare parte din cei ce putem accesa un credit vom boicota oferta bancii, cumulat cu existenta unui numar consitent de personae care-si doresc credite dar nu le pot obtine din diverse motive, cu siguranta bancherii vor primii o lovitura de boomerang a propriilor lor actiuni din prezent si trecut.
Si sa vedem daca bancherii vor trece acest „stres test” real al pietei.
boicotul PF nu se va intampla niciodata.
oamenii isi iau credite de nevoie nu de moft 🙂
nu vreau sa discut despre creditul de nevoi personale, nu-l suport si istoricul lui imi confirma ca este „o ultima dorinta”
nu ma refeream la creditele de nevoi personale care sunt in general de consum
ci la cele facute de nevoie (casa,masina,sanatate)
aha. inteleg. cele cu ipoteca in general. atunci chiar poate sa amane o juma de an cumpararea, si castiga mai mult, din 2 parti: bancile o sa scada costurile creditului daca nu il vand, iar vanzatorii (de case sau masini, etc) vor scadea si ei ptr ca nu sunt cumparatori.
Trebuie analizat foarte bine termenul de „nevoie”, sunt multe cazuri in care nevoia a fost efect de turma si nu necesitate. Parerea mea, dar eu poate nu sunt un exemplu, ne tinand cu orice pret sa fiu proprietar de ceva, si cand am decis sa cumpar am cumparat cu toti banii jos.
stati linistiti …boicotul va fi natural si reciproc…oamenii nu se vor inghesui la credite …spectrul scaderii veniturilor bantuie pe toata lumea si e principala piedica in reluarea creditarii….din pacate nici costurile nu vor scadea prea mult…cele din programul prima casa sunt oricum foarte mici…am discutat si cu vanzatori si desi pricipial sunt de acord ca preturile ar mai putea scadea totusi nu o fac …inca …
Din partea mea… eu sunt deja in boicot.
Chiar daca ma calific lejer (pentru moment, cel putin) pentru Prima Casa… nu ma bag nici mort.
personal vreau un plus fata de natural, si sunt rautacios, dar vreau o echilibrare a fortelor.
Cat despre prima casa – foarte mici…nu sstiu, nu depistez subiectul, dar daca te referi la profitul bancilor, fiind din interior, eu sunt convins ca nu e, sau e in raport cu marja cu care bancherii lucreaza in prezent, dar asta nu inseamna normalul.
Pretul in constructii, costul sau pretul de vanzare, totul e relativ, timp si nivel de inaltime, asa ca pretul mediu este doar o cifra statisca, departe de realitatea de pe teren, si in plus pretul actual este dat de oferta de vanzare din site-urile de specialitate, nu de valoarea reala a vanzarii. Crede ce-ti spun, ca am costruit si eu.
am inteles de mult ca vrei un plus fata de natural…si asta iti spun…tocmai are loc…inca nu intuiesc clientii ca dupa ce valul de reclamatii la adresa bancilor se va estompa , urmatorul va fi caracterizat de reclamatii la ANPC pentru ca au fost respinsi de banci in mod nejustificat …in anii urmatori….
iar la imobile parerea mea ca pretul poate scadea pana la 400 euro /mp
in mod normal, daca orice considera ca un drept al sau a fost incalcat are dreptul sa ceara si o opinie, o parere independenta de la o parte neutra. Nu inseamna ca orice solicitare inseamna ca are dreptate. chiar daca dai un exemplu cu tenta de hilar, iti pot spune ca intr-o tara reglementata oferta este un contract asumat, iar daca oferta este incompleta asta e riscul doar al ofertantului. Gresim daca incercam sa analizam totul ca si o cutuma si nu avem deschiderea pentru o schimbare. Obisnuinta este cancerul omenirii, si este o boala contagioasa.
400 euro /mp??? in ce oras/zona?
uitasem, de acest lucru. Sunt disponibil la achizitii la aces pret. Vala, daca si aici ai un argument, te invit la o bere, si-ti pun in fata zeci de metrii de planuri sa facem un calcul babeste si sa vedem ce iti da. Esti mai optimist decat Patriciu, care oricum face numai declaratii manipulatorii.
@The Nutz : Zona Crepusculara, la periferia capitalei.
presupuneti in mod eronat ca nu se poate construi sub 700- 900 de euro mp; deasemenea presupuneti ca pretul de vanzare nu poate scadea sub pretul de cost …deasemenea eronat…nu spun neaparat ca va scadea la 400 de euro …dar acolo vad un posibil punct minim ( in momentul cand executarile din banci vor atinge apogeul si asta coroborat cu esecul programului prima casa )…
nu sunt optimist …iar patriciu e un mare smecher…
nu cred ca sunteti dispusi la achizitii in orasele obscure de provincie sau chiar in mediul rural nici chiar la 400 euro / mp…nu mai reduceti romania la bucuresti indiferent daca e bine sau rau…
referitor la faptul ca ” intr-o tara reglementata oferta este un contract asumat ” stii bine ca traim intr-o tara in care respectarea legii e optionala…si spun asta cu regret…
chair ne apucam sa facem cuvintele ghem si sa le crosetam la ploiesti.
Hai sa nu facem din exceptii reguli, si sa vezi ca discutam de pret mediu.
Acceptam introducerea aportul bancii in pretul constructiei ( indirect cu executarea) si daca tot te legi de ea, nu faci tu un calcul cam cat din costul /mp este costul finantarii dezvoltarii imobiliare.
Poate ca dorim sa cumparam vreo 2-3 apartamente in modul rural, stii pe undeva la vanzare cu 400?
reglementarea apare doar cand o provoci, nimeni nu-si doreste ingradire.
ref apartamente : cateva exemple gasite repede pe net …nu sunt chiar la 400 euro mp dar piata nu e la minim si sunt preturi de strigare ..sigur se mai lasa de acolo ( vi-l recomand pe cel din Husi )
33.000 euro / 65 mp in salaj http://www.imobiliaresalaj.ro/imobiliare_all/vanzari_apartamente_all.html
25.000 euro / 55 mp in Brad jud Hunedoara http://www.ro-imobile.ro/imobiliare/page-detalii_produs/produs-147686/VANZARE_APARTAMENTE_HUNEDOARA.html
35.700 euro / 65 mp in Slatina http://www.ritzimobiliare.ro/ritz/imobiliarSearch.htm#
27.000 euro / 58 mp in Husi http://husi.imobiliare.orasultau.ro/imobiliare/apartamente/vanzare-apartamente
45.000 / 80 mp in Suceava http://www.ro-imobile.ro/index.php?subcat=102&comercializare=&ofertant=&page=c_av3&tara=ROMANIA&judet=35&oras=&zona=&Submit=+++++++CAUTA
reciteste finalul din comentariul 7, n-ai retinut si tocmai acel exemplu il dai.
reciteste si comentariul 12, al tau in care vorbesti despre constructii noi, dar iar uiti si ne dai exemple de cutii comuniste.
Poate rogi tu un evaluator agreat de banca sa evalueze aceste imobile si sa vad cam cat credit le da banca pentru ele.
Hai sa trecem in spectrul serios al problemelor. constructiile de imobile noi la nivel minim de respectare a normativelor in constructii si a standardelor, in perioada 2007-2008, din bani proprii (nu si cu cost de finantare) trece de 650e/mp construit la cheie.